«Ξαφνικά άλλαξαν όλα - Το παιχνίδι της προσαρμοστικότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4654 Views
«Ξαφνικά άλλαξαν όλα - Το παιχνίδι της προσαρμοστικότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Ξαφνικά άλλαξαν όλα - Το παιχνίδι της προσαρμοστικότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 
 
Το σενάριο
--------------
Κάθε φορά που άλλαζε κάτι στη ζωή της Βαρβάρας, εκείνη δυσκολευόταν πολύ να προσαρμοστεί σε αυτήν την αλλαγή με αποτέλεσμα να αγχώνεται, να αποδυναμώνεται και να χάνει την αυτοπεποίθησή της. Τον τελευταίο καιρό η δυσκολία της μεγάλωσε ακόμα περισσότερο καθώς υποχρεώθηκε, όπως όλοι μας, να αποχαιρετίσει παλιές και αγαπημένες της συνήθειες, να μάθει να ζει διαφοετικά και να προσαρμοστεί σε δεδομένα για τα οποία δεν είχε ποτέ προετοιμαστεί.
 
Επικοινώνησε μαζί μου πριν από λίγες μέρες ελπίζοντας να ηρεμήσει και να υποστηριχθεί έστω και από μακριά για να συνεχίσει να αντέχει την πίεση των ημερών.
- Άλλαξαν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη και αυτό με δυσκολεύει πολύ, είπε αφήνοντας το άγχος της να φανεί από τα πρώτα λεπτά αυτού του τηλεφωνήματος.
- Τι σε δυσκολεύει περισσότερο; ρώτησα προκειμένου να τη βοηθήσω να επικεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο αντί να νιώθει θύμα όλης της περίστασης.
- Δεν ξέρω τι να διαλέξω. Με δυσκολεύουν πολλά, σχεδόν όλα.
- Μπορείς να βάλεις σε μια σειρά τις δυσκολίες σου; Αν είχαμε ένα Top5 των δυσκολιών σου ποιες θα ήταν αυτές;
Η Βαρβάρα γέλασε διασκεδάζοντας έστω για λίγο την αγωνία της. Συμμάχησα κι εγώ μαζί της σε αυτό το γέλιο χωρίς να χάσω χρόνο.
- Ξεκινώ από όλα τα σχέδια που είχα και έμειναν στη μέση. Σχέδια για τη δουλειά μου αλλά και πιο προσωπικά σχέδια. Δεύτερη δυσκολία είναι τα οικονομικά. Δεν εργάζομαι εδώ και καιρό με αποτέλεσμα να ανησυχώ πολύ για όλους τους λογαριασμούς που θα μείνουν απλήρωτοι. Τι θα πω, για παράδειγμα, στον ιδιοκτήτη του σπιτιού; Έτσι όπως πάει δεν θα καταφέρω να του δώσω το ενοίκιο πριν το καλοκαίρι και έχουμε ακόμη Απρίλιο.
- Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεις ότι αυτές οι δύο δυσκολίες είναι ίδιες για όλους μας, έτσι; Ολονών τα σχέδια έμειναν στη μέση και οι περισσότεροι θα καθυστερήσουμε την εξόφληση λογαριασμών. Σε ηρεμεί αυτό;
- Όχι ιδιαίτερα. Άλλοι ίσως να το αποδέχονται ευκολότερα από μένα. Εγώ ζορίζομαι πολύ.
- Συνέχισε με τις άλλες τρεις δυσκολίες που διαπιστώνεις.
- Δεν μπορώ να δω τους δικούς μου και αυτό με στεναχωρεί. Ούτε καν ξέρω πότε θα μπορέσω να πάω στο χωριό για να τους δω από κοντά. Μιλάμε κάθε μέρα δυο και τρεις φορές στο τηλέφωνο αλλά δεν είναι αρκετό. Κάτι άλλο που με δυσκολεύει είναι ότι δεν μπορώ να έχω την καθιερωμένη ρουτίνα μου, να κάνω δηλαδή όλα εκείνα που έκανα κάθε μέρα. Μου λείπει αυτή η ρουτίνα, το πιστεύεις;
- Φυσικά και το πιστεύω. Σου λείπει η ασφάλεια που σου παρείχε η ρουτίνα. Σου λείπει το γνώριμο που επαναλάμβανες ακόμα κι αν κάποιες φορές βαριόσουν ή δυσανασχετούσες. Δεν υπάρχει κάτι δυνατότερο από τη συνήθεια.
- Αυτό ακριβώς. Και τέλος πιέζομαι αρκετά με τη διατροφή μου που πρέπει να προσαρμοστεί κι αυτή στα νέα δεδομένα. Τρώω αυτά που μπορώ να ετοιμάσω μόνη μου γιατί φοβάμαι να παραγγείλω απ' έξω. Ξέρεις όμως ότι δεν είμαι και η καλύτερη μαγείρισσα οπότε οι επιλογές μου είναι πολύ περιορισμένες.
 
Ένα ακόμα γέλιο της Βαρβάρας κάλυψε για λίγο την αμηχανία της. Κι ύστερα καταλήξαμε και οι δύο πως όταν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, προσπαθείς να το αντέξεις γιατί φαντάζει απίθανο να το απολαύσεις. Το τελευταίο γέλιο μας ήταν ο καλύτερος επίλογος αυτής της σύντομης μα ουσιαστικής επικοινωνίας. 
 
 
Το παιχνίδι
Η Βαρβάρα, όπως και πολλοί άλλοι, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη ζωή μας λόγω του COVID-19.
 
Τι είναι όμως αυτή η περιβόητη προσαρμοστικότητα; Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως η προσαρμοστικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από το σύνολο των ικανοτήτων που έχει ο άνθρωπος με στόχο να αντιδρά αποτελεσματικά στις δυσκολίες της ζωής του. Όταν προσαρμόζεται κανείς αποδέχεται ευκολότερα αυτό που του συμβαίνει, επιστρατεύει τις δυνάμεις του για να διαχειριστεί τα προβλήματα που προκύπτουν και είναι ευέλικτος απέναντι στις αλλαγές. Αξιοποιεί κάθε νέα κατάσταση μετατρέποντας την σε μια πλούσια μαθησιακή εμπειρία και παραμένει αισιόδοξος ακόμα και στις πιο δυσάρεστες στιγμές της ζωής του. Η προσαρμοστικότητα βοηθά στη διατήρηση μιας καλής ψυχικής υγείας παρά τα όποια αρνητικά συναισθήματα μπορεί να νιώθει κανείς κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή μιας αλλαγής που γίνεται παρά τη θέλησή του.
 
Τι άλλο είναι η προσαρμοστικότητα; Πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να εφευρίσκει λύσεις σε προβλήματα, να μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά σε νέο περιβάλλον ή με νέες συνθήκες (π.χ. με άλλους ανθρώπους ή με άλλα δεδομένα), να αντέχει το άγχος, να υπομένει, να αναγνωρίζει τα θετικά αντί να μένει μόνο στα αρνητικά, να βάζει νέες σκέψεις στη θέση των παλιών, να αλλάζει τρόπο ζωής.
 
Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η ευφυία, σύμφωνα με τον Stephen Hawking, είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές... δεν ξέρω αν κι εσύ προσπαθείς να βρεις έναν πιο ευέλικτο τρόπο για να σταθείς απέναντι στα νέα δεδομένα... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
 
------------------

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το στο κανάλι μου στο You Tube

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή