«Βαριέμαι τα πάντα - Το παιχνίδι με την πλήξη». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

6080 Views
«Βαριέμαι τα πάντα - Το παιχνίδι με την πλήξη». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Βαριέμαι τα πάντα - Το παιχνίδι με την πλήξη». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 
 
 
Το σενάριο
--------------
 
- Βαριέμαι αφόρητα, είπε ο Μιχάλης στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Δεν ξέρω πλέον τι άλλο να κάνω μέσα στο σπίτι και το κακό είναι ότι δεν τολμώ να βγω ούτε για μισή ώρα έξω μια που ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;
 
- Ας τα πάρουμε ένα ένα Μιχάλη, του είπα σε μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τα παραπάνω. Ακούω να λες ξεκάθαρα ότι βαριέσαι γιατί δεν έχεις ή δεν ξέρεις τι άλλο να κάνεις μέσα στο σπίτι. Σε ακούω επίσης να λες ότι θα ήθελες να βγεις έξω αλλά δεν το ρισκάρεις για να προστατέψεις την υγεία σου και τέλος αναρωτιέσαι για τη διάρκεια όλης αυτής της ιστορίας. Ποιο από τα τρία σε απασχολεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή που μιλάμε;
- Το πρώτο. Είμαι εντάξει με το να μη βγω έξω για όσο χρειαστεί και καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει απάντηση για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Με πειράζει όμως τόσο πολύ που βαριέμαι. Πιστεύω ότι αν έβρισκα να κάνω κάτι για να μη βαριόμουν, θα ήταν όλα καλύτερα.
- Θέλεις να μου εξηγήσεις τι εννοείς όταν λες ότι βαριέσαι; Δώσε μου ένα παράδειγμα.
- Βαριέμαι να επικοινωνήσω με φίλους παρόλο που θα μπορούσα. Βαριέμαι να διαβάσω ένα βιβλίο αν και έχω πολλά στη βιβλιοθήκη μου που δεν έχω διαβάσει. Βαριέμαι να βλέπω ειδήσεις γιατί λένε κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια.
- Τι άλλο βαριέσαι;
- Βαριέμαι να κάνω γυμναστική μέσα στο σπίτι ενώ όταν έβγαινα έξω απολάμβανα το περπάτημα στην παραλία. Γενικότερα βαριέμαι τα πάντα. Και ανησυχώ που μου συμβαίνει αυτό.
- Τι σε ανησυχεί περισσότερο;
.
.
- Μήπως καταλήξω να βαριέμαι για πάντα.
- Πόσο πιθανό θεωρείς ένα τέτοιο σενάριο;
- Ελπίζω να μη συμβεί.
- Δεν σου ζήτησα να μου πεις τι ελπίζεις αλλά τι πιστεύεις.
- Αν μείνω για πολύ καιρό ακόμα σε αυτήν την κατάσταση φοβάμαι ότι θα συνεχίσω να βαριέμαι.
- Ούτε σου ζήτησα να μου πεις τι φοβάσαι Μιχάλη. Θέλω να ξέρω τι πιστεύεις.
-Πιστεύω λοιπόν πως όλο αυτό θα υποχωρήσει μόλις τα πράγματα επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Τότε κι εγώ θα σταματήσω να βαριέμαι και θα αρχίσω να βρίσκω και πάλι ενδιαφέρον σε όλα αυτά που έκανα και γέμιζαν την ημέρα μου.
- Να συμφωνήσουμε επομένως ότι το να βαριέσαι είναι κάτι προσωρινό και διόλου ανησυχητικό;
- Λες; αναρωτήθηκε ο Μιχάλης με ένα ίχνος ανακούφισης στη φωνή του.
- Εσύ τι λες; γύρισα πίσω την ερώτηση μια που με ενδιέφερε να μάθω τι σκεφτόταν εκείνος.
- Μάλλον είναι κάτι αναπόφευκτο και κάτι που δείχνει ότι μου λείπουν αυτά που έκανα παλιότερα και τώρα έχω αποχωριστεί. Τελικά δεν είναι και τόσο κακό να βαριέμαι, είπε φτάνοντας στο τέλος αυτής της σύντομης τηλεφωνικής συνομιλίας.
 
 
Το σενάριο
Ο Μιχάλης, όπως και πολλοί άλλοι, δυσκολεύονται να βρουν νόημα και ενδιαφέρον σε κάποιες καταστάσεις με συνέπεια να βαριούνται. Ο κυριότερος μηχανισμός που παρατηρείται πίσω από τη βαριεστημάρα είναι η απροθυμία να αξιοποιήσουν ιδέες, ευκαιρίες και προτάσεις που έχουν.
 
Όταν βαριόμαστε έχουμε μειωμένο κίνητρο, νιώθουμε κουρασμένοι, αποφεύγουμε οποιαδήποτε δράση και αφήνουμε διάφορες εκκρεμότητες αναβάλλοντας να τις τακτοποιήσουμε. Κάποιες φορές είναι αναμενόμενο να υπάρχει βαριεστημάρα καθώς έχει προηγηθεί μια επανάληψη που έχει κουράσει (π.χ. βαριέμαι να βλέπω το ίδιο έργο ξανά και ξανά ή βαριέμαι να ακούω τα ίδια λόγια σε μια συζήτηση που γίνεται κάθε μέρα με τον ίδιο άνθρωπο) ή υπάρχει μια γενικότερη κακή διάθεση (π.χ. μάλωσα με το σύντροφό μου και βαριέμαι να εξηγώ τι έγινε στις φίλες μου που ενδιαφέρονται να μάθουν).
 
Γίνεται πρόβλημα μόνο όταν μας αποδυναμώνει ή επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργικότητά μας. Αν για παράδειγμα σταματάμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες και μένουμε άπραγοι χωρίς να ασχολούμαστε με όλα αυτά που κάναμε μέχρι πρότινος, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε αν υπάρχει κάποιο άλλο συναίσθημα πίσω από το "βαριέμαι", όπως θλίψη, απογοήτευση ή φόβος.
 
Αν αποκωδικοποιήσουμε μέσα μας τη βαριεστημάρα θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Κι ίσως τότε ανακαλύψουμε αν ισχύει αυτό που ισχυρίζεται ο Eric Hoffer , ότι δηλαδή όταν οι άνθρωποι βαριούνται, αυτό που βασικά βαριούνται είναι ο εαυτός τους.
 .
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που βαριούνται... δεν ξέρω αν η βαριεστημάρα που νιώθεις σε έχει μετατρέψει σε άβουλο και παθητικό ον... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…  
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
 
------------------

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το στο κανάλι μου στο You Tube
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
InTempo με τον Γιώργο Αρβανιτίδη «Τα κομμάτια μου πρώτα τα αξιολογώ σαν ακροατής»
InTempo με τον Γιώργο Αρβανιτίδη «Τα κομμάτια μου πρώτα τα αξιολογώ σαν ακροατής»
με 0 Σχόλια 555 Views

Ξεκινάμε τη χρονιά στο InTempo δυναμικά με ροκ μουσική από τον Γιώργο Αρβανιτίδη και τους συνεργάτες του (Free Down Noize)  Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή