«Τι πήγε πάλι λάθος; Το παιχνίδι με τον ακατάλληλο σύντροφο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

6134 Views
 «Τι πήγε πάλι λάθος; Το παιχνίδι με τον ακατάλληλο σύντροφο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Τι πήγε πάλι λάθος; Το παιχνίδι με τον ακατάλληλο σύντροφο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 
 
Το σενάριο  *
--------------
 
Η Αλίκη είναι από εκείνες τις γυναίκες που αρνούνται πεισματικά να μάθουν μέσα από τα λάθη τους και να αξιοποιήσουν θετικά τις εμπειρίες τους. Κάθε φορά που μπαίνει σε μια νέα συντροφική σχέση ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με τη λαχτάρα να πετύχει. Κάθε φορά που η σχέση τελειώνει, περνά αμέτρητες συνεδρίες κλαίγοντας και γκρινιάζοντας για τα λάθη που έκανε και δίνοντας την υπόσχεση στον εαυτό της ότι την επόμενη φορά θα είναι πιο προσεκτική. Μόνο που η υπόσχεση αυτή παραμένει υπόσχεση.
- Τι πιστεύεις ότι πήγε λάθος αυτήν τη φορά; τη ρώτησα.
- Ό,τι και τις άλλες. Ο τύπος ξεκίνησε κυνηγώντας με και κατέληξε να το βάλει στα πόδια με το που του μίλησα για το μέλλον της σχέσης μας. Ουσιαστικά τον ρώτησα πώς με βλέπει και πώς φαντάζεται τη σχέση μας στο μέλλον, απάντησε με απόλυτη φυσικότητα.
- Θέλεις να πεις ότι αυτό που τον τρόμαξε ήταν η ανάγκη σου να μάθεις για το μέλλον της σχέσης σας.
- Αυτό τους τρομάζει πάντα. Στην αρχή είναι όλα καλά. Ενθουσιάζονται, μου στέλνουν μηνύματα, με κυνηγούν, δείχνουν ότι θέλουν πολύ μια σχέση μαζί μου.
- Κι εσύ; Πώς είσαι εσύ στην αρχή;
- Άνετη, χαλαρή. Δεν καίγομαι. Αν μου αρέσει, όλα καλά. Προχωράμε και βλέπουμε. Μέχρι που αρχίζει να μου αρέσει πολύ και να το δείχνω.
- Είναι τότε που αλλάζει η ισορροπία μεταξύ σας;
- Μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει. Υποψιάζομαι ότι τους αρέσω μόνο στην αρχή και όσο είμαι χαλαρή. Μόλις καταλάβουν ότι τσίμπησα και ενδιαφέρομαι, την κάνουν.
- Και πώς το εξηγείς αυτό; Δεν έχει συμβεί μόνο μια φορά αλλά περισσότερες.
- Περισσότερες; Θέλεις να πεις πως αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου, είπε η Αλίκη γελώντας.
- Πώς εξηγείς λοιπόν την ιστορία της ζωής σου;
- Μάλλον δεν πρέπει να τους δείχνω ότι ενδιαφέρομαι. Ή δεν πρέπει να κάνω ερωτήσεις για το μέλλον της σχέσης μας. Δεν πάει κάπου αλλού το μυαλό μου.
- Το δικό μου όμως πάει. Θέλεις να ακούσεις;
- Είμαι όλη αυτιά.
- Αναρωτιέμαι αν αυτό που συμβαίνει και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που μπαίνεις σε μια σχέση είναι η λανθασμένη επιλογή του συντρόφου. Μήπως η ιστορία της ζωής σου είναι να διαλέγεις το λάθος σύντροφο; Το σκέφτηκες ποτέ αυτό;
 
Η Αλίκη άκουγε με μεγάλη προσοχή αυτά που της έλεγα. Έπρεπε να θυμηθεί και να αξιολογήσει. Έπρεπε να φέρει στο μυαλό της έναν έναν τους συντρόφους που πέρασαν από τη ζωή της. Κι αφού το έκανε αυτό, θα χρειαζόταν να διαπιστώσει αν έμοιαζαν μεταξύ τους ως προς την ακαταλληλότητα ή/και τη μη διαθεσιμότητα.
- Αν συνεχίσεις να διαλέγεις το λάθος σύντροφο είναι βέβαιο ότι θα αναρωτιέσαι ξανά και ξανά τι πήγε λάθος, της είπα ανοίγοντας το δρόμο για τη δουλειά που μας περίμενε από εκείνη τη συνεδρία και μετά.
- Πώς θα μπορώ να ξεχωρίσω αν ένας σύντροφος είναι ο κατάλληλος; Κάτι μου λέει ότι δεν έμαθα ποτέ να ξεχωρίζω τον σωστό από το λάθος.
- Γι' αυτό είμαστε εδώ, της είπα χαμογελώντας. Μόλις είχα δώσει μια υπόσχεση πρώτα σε μένα την ίδια - να της μάθω να τα ξεχωρίζει - και μετά σε εκείνη.
 
 
Το παιχνίδι
Η Αλίκη, όπως και πολλοί άλλοι, δυσκολεύονται να διακρίνουν τον κατάλληλο από τον ακατάλληλο σύντροφο με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνουν σε σχέσεις χωρίς να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες τους και σταδιακά να χάνουν την αισιοδοξία τους ή να αποσύρονται από την ιδέα μιας όμορφης και υγιούς σχέσης.
 
Ποιος είναι αλήθεια ο ακατάλληλος σύντροφος;
* αυτός που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας
* αυτός που πυροδοτεί μέσα μας αρνητικά συναισθήματα και μας προξενεί ανασφάλεια και άγχος
* αυτός που ενεργοποιεί μέσα μας επώδυνες αναμνήσεις από καταστάσεις του παρελθόντος που μας άφησαν αρνητικά αποτυπώματα
* αυτός που δεν είναι διαθέσιμος εξ αιτίας μιας άλλης σχέσης στη ζωή του
* αυτός που φοβάται να επενδύσει σε βάθος
* αυτός που δυσκολεύεται να εμπιστευθεί
* αυτός που μας προσβάλλει και μας υποτιμά
* αυτός που γίνεται πολύ επικριτικός και άδικος απέναντι μας
 
Γιατί όμως διαλέγουμε τον ακατάλληλο σύντροφο;
* δεν μάθαμε πώς να ξεχωρίζουμε τον κατάλληλο από τον ακατάλληλο
* αρνούμαστε να δούμε και να αξιολογήσουμε τις ενδείξεις εκείνες που μας προειδοποιούν για τη λανθασμένη επιλογή
* μας είναι οικείο και γνώριμο το μοτίβο συμπεριφοράς του καθώς μας θυμίζει άλλες σχέσεις της ζωής μας και όχι αναγκαστικά ερωτικές (π.χ. μου θυμίζει έναν παραμελητικό γονιό)
* δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας (χαμηλή αυτοπεποίθηση)
* δεν έχουμε καλή εικόνα εαυτού (χαμηλή αυτοεκτίμηση)
* πιστεύουμε ότι μπορούμε να τον αλλάξουμε ή ότι αυτός θα αλλάξει γιατί μας αγαπά
* φοβόμαστε κι εμείς τη δέσμευση
 
Το να μπαίνουμε σε μια σχέση γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι έχει προβλήματα είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Ένα ρίσκο που μπορεί τελικά να επιβεβαιώσει τον William Shakespeare σύμφωνα με τον οποίον ο έρωτας μπορεί να είναι το ωραιότερο όνειρο αλλά και ο χειρότερος εφιάλτης.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που διαλέγουν πάντα λάθος σύντροφο... δεν ξέρω αν αναρωτιέσαι κι εσύ κάθε φορά τι πάει λάθος... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 
------------------

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή