«Εγώ πάντως δε θυμώνω μαζί σου - Το παιχνίδι της παθητικής επιθετικότητας» Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου

11586 Views
«Εγώ πάντως δε θυμώνω μαζί σου - Το παιχνίδι της  παθητικής επιθετικότητας»   Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου «Εγώ πάντως δε θυμώνω μαζί σου - Το παιχνίδι της παθητικής επιθετικότητας» Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου

 

.

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
 .

 
- Είσαι θυμωμένη μαζί μου; ρώτησε ο Νίκος την Ελένη.
- Πώς σου ήρθε τώρα αυτό; απάντησε εκείνη κοιτάζοντας την ίδια στιγμή προς την πλευρά μου.
Ήταν παραπάνω από φανερό ότι είχε θυμώσει μαζί του και μάλιστα για τα καλά. Αυτό όμως ήταν το παιχνίδι που έπαιζε κάθε φορά που ο Νίκος της ζητούσε να αποκαλύψει τα συναισθήματά της. Φαινομενικά έδειχνε ότι όλα ήταν μια χαρά αλλά μέσα της έβραζε ένας θυμός, τον οποίο δεν απελευθέρωνε ποτέ προκειμένου να παρουσιάζεται βολική και ευχάριστη.
- Ακόμα και ο τρόπος που μου απαντάς, μου δείχνει ότι δεν είσαι καλά, συνέχισε εκείνος χωρίς να χάνει την ψυχραιμία του.
- Ιδέα σου είναι. Ίσως μάλιστα να είσαι εσύ θυμωμένος μαζί μου και το ρίχνεις όλο πάνω μου.
- Δεν μπορεί να το λες αυτό. Λίγο λείπει να μας πεις ότι σε αδικώ κιόλας, είπε ο Νίκος αρχίζοντας να εγκαταλείπει τη θέση της ψυχραιμίας.
- Είδες τι περνάω κάθε φορά που δεν συμφωνώ μαζί του; είπε η Ελένη δίνοντας μου ξεκάθαρα την πάσα για να μιλήσω.
 
 
Η διάθεσή της να το παίξει θύμα και να προκαλέσει τον σύντροφό της έτσι ώστε να της επιτεθεί ήταν αδιαμφισβήτητη. Αν και ήταν θυμωμένη μαζί του δεν επρόκειτο ποτέ να το παραδεχθεί γιατί έτσι θα έχανε το παιχνίδι που τόσο καλά ήξερε να παίζει.
- Αυτό που βλέπω είναι ότι ο Νίκος σε προσκαλεί να μοιραστείς μαζί του τι νιώθεις κι εσύ κάνεις σαν να μη συμβαίνει τίποτε, της καθρέφτισα πίσω ρίχνοντας διαδοχικές ματιές στους δυο τους.
- Τι θέλεις να πεις; Είναι δυνατόν να θέλω να τον πληγώσω; απάντησε εκείνη χωρίς να χάσει στιγμή.
- Δεν είπα κάτι τέτοιο. Δεν είπα ότι θέλεις να τον πληγώσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς σου απέχει πολύ από το να πληγώνεται ο Νίκος.
- Ναι αλλά δεν φταίω εγώ σε καμία περίπτωση.
 .
.
Δεν είχε νόημα να προσπαθήσω να της εξηγήσω το διπλό μήνυμα που του έστελνε καθώς δεν είχε καμία πρόθεση να καταλάβει. Από τη μια πάσχιζε να πείσει τόσο εκείνον όσο εμένα ότι τον αγαπούσε και νοιαζόταν γι' αυτόν, από την άλλη κουκούλωνε το θυμό της όπως μπορούσε αποφεύγοντας να μιλήσει ανοιχτά για αυτόν ή να συγκρουστεί.
- Επομένως φταίω εγώ. Αυτό λες; είπε ο Νίκος αρκετά αναστατωμένος.
- Εγώ πάντως δε θυμώνω ποτέ μαζί σου, απάντησε προκαλώντας ένα νέο κύμα θυμού του.
- Θα πρότεινα να μη συνεχίσετε αυτόν το διάλογο, ένα διάλογο που δεν σας ωφελεί. Χρειάζεται να καταλάβετε και οι δυο σας ότι αυτό που συμβαίνει τώρα μπροστά στα μάτια μου με κάνει να αναρωτιέμαι αν πράγματι αγαπιέστε ή αν σας ενώνει κάτι άλλο. Και για να γίνω πιο σαφής βλέπω δυο ανθρώπους να προσπαθούν να πείσουν ο ένας τον άλλον ότι μοιράζονται μια όμορφη σχέση ενώ στην πραγματικότητα κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να τη διαλύσετε. Εσύ Νίκο δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ότι η Ελένη δεν σκοπεύει να παραδεχθεί δυσάρεστα συναισθήματα όπως είναι ο θυμός με συνέπεια να εξακολουθείς να προσπαθείς να μαντέψεις τι σκέφτεται και τι νιώθει. Εσύ πάλι Ελένη δυσκολεύεσαι να μπεις στη θέση του Νίκου και να καταλάβεις γιατί χρειάζεται να μάθει τι νιώθεις και τι ζημιά συμβαίνει μέσα του όταν δεν παίρνει ξεκάθαρες απαντήσεις.
 
 
Οι δυο τους με κοίταζαν λες και με έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ονομάτιζα αυτό που εξελισσόταν μεταξύ τους εδώ και μήνες. Ή τουλάχιστον αυτό που εξελισσόταν μεταξύ τους εδώ και μήνες στο γραφείο μου. Ήταν πλέον στο χέρι τους να αξιοποιήσουν τα λόγια μου δοκιμάζοντας να ακούσουν πραγματικά ο ένας τον άλλον ή να συνεχίσουν το μοτίβο που ακολουθούσαν με τόση επιτυχία.
 
 
.
Ο Νίκος και η Ελένη, όπως και πολλοί άλλοι, ανακυκλώνουν τοξικές συμπεριφορές και μπλέκονται στην παγίδα της παθητικής επιθετικότητας. Η παθητική επιθετικότητα είναι μία διαφορετική έκφραση θυμού που απέχει από την ενεργή επιθετικότητα η οποία εκδηλώνεται άμεσα και ξεκάθαρα. Ο άνθρωπος που είναι παθητικά επιθετικός εμφανίζεται ως ένας ευγενικός και υπομονετικός άνθρωπος που δεν θυμώνει αλλά στην πραγματικότητα γίνεται ειρωνικός, προσβλητικός και υποτιμητικός απέναντι στους γύρω του. Το κάνει όμως με έναν τρόπο που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός με συνέπεια πολλοί να μην αναγνωρίζουν το παιχνίδι που παίζει. Προξενεί συχνά το θυμό και την αγανάκτηση των άλλων χωρίς όμως ο ίδιος να πτοείται ή να παραδέχεται ότι είναι θυμωμένος.
 
Ο παθητικά επιθετικός θέλει να ελέγχει τους άλλους και να αποφεύγει τις ανοιχτές συγκρούσεις. Όταν μειώνει τον άνθρωπο που έχει απέναντι του αισθάνεται ανώτερος και ισχυρότερος ενώ εξοργίζεται όταν ο άλλος αποκαλύψει τη συμπεριφορά του. Δεν εκφράζει με σαφήνεια αυτό που σκέφτεται ή νιώθει και αρνείται να αναλάβει την ευθύνη των λαθών του καθώς πιστεύει ότι πάντα φταίνε οι άλλοι. Αυτό το τελευταίο είναι και που του δίνει την ευκαιρία να υιοθετεί το ρόλο του θύματος αποπροσανατολίζοντας την προσοχή των άλλων από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
 .
.
Πρόκειται για μία προσωπικότητα με ναρκισσιστικά στοιχεί που επιδιώκει να επιβάλλεται στον σύντροφό της αδυνατώντας να μπει στη θέση του και να αντιληφθεί τις ανάγκες του. Η σχέση τους μάλιστα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και χαρακτηρίζεται από συνεχόμενες εντάσεις και διαδοχικούς καυγάδες. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πως δεν αλλάζει εκτός κι αν αναγνωρίσει το πρόβλημα που έχει και αναζητήσει βοήθεια.
  

.

Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν κι εσύ έχεις δίπλα σου ανθρώπους με παθητική επιθετικότητα.. δεν ξέρω αν κι εσύ λειτουργείς έτσι... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
  

 .
«Τα πρόσωπα της βίας»: 
Εκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου κάθε Πέμπτη, εδώ
 
 
Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου. Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου:
.
-ΝΕΟ - «Κύκλος Ομιλιών για Ψυχολογική Ενδυνάμωση», 31/03, 05/04, & 07/04 στις 7.00μμ, εδώ
 
-Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας. Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά, εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      
 .

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ούτε σκαμνάκι ελεύθερο για την συγκλονιστική «Κατερίνα» στο θέατρο Αυλαία.
Ούτε σκαμνάκι ελεύθερο για την συγκλονιστική «Κατερίνα» στο θέατρο Αυλαία.
με 0 Σχόλια 1347 Views

Στις νέες επαναλήψεις που έχουν προγραμματιστεί το ερχόμενο τριήμερο δεν υπάρχει ούτε σκαμνάκι διαθέσιμο ακόμη και οι απογευματινές του σαββατοκύριακου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή