«Θα τα καταφέρω; Το παιχνίδι με το άγνωστο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

8420 Views
«Θα τα καταφέρω; Το παιχνίδι με το άγνωστο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Θα τα καταφέρω; Το παιχνίδι με το άγνωστο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 


 
Το σενάριο
 
Ο Αντώνης επικοινώνησε μαζί μου πριν από λίγες μέρες ζητώντας μου να έχουμε μια συνεδρία μέσω μέιλ. Δύσκολες μέρες, περίεργες συνθήκες και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Δέχθηκα αμέσως και διάβασα με μεγάλη προσοχή το πρώτο του μήνυμα.
 
- Φοβάμαι πολύ ότι δεν θα τα καταφέρω, έγραφε. Είναι όλα τόσο αβέβαια και ρευστά. Όσο κι αν προσπαθώ να ελέγξω την καθημερινότητά μου μένοντας στο σπίτι μου φοβάμαι ότι μπορεί να μου συμβεί τελικά κάτι άσχημο, συνέχιζε.
- Τι εννοείς; του απάντησα. Πού πάει το μυαλό σου; Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που περνά από το μυαλό σου;
- Φοβάμαι ότι όσο κι αν προσπαθώ να έχω τον έλεγχο, δεν θα καταφέρω τελικά να ελέγξω τα πάντα. Κι αυτή η σκέψη μου φέρνει άγχος.
- Θα πρέπει να σου φέρνει άγχος και η ίδια η προσπάθεια να ελέγξεις τα πάντα.
- Μα αν θα μπορούσα να ελέγξω τα πάντα θα ήμουν ήρεμος και θα ένιωθα δυνατός.
- Αντώνη το να μην ελέγχεις τα πάντα στη ζωή σου δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος. Έχουμε πει αρκετές φορές ως τώρα ότι κάθε άνθρωπος ελέγχει κάποια πράγματα στη ζωή του και όχι όλα.
- Ναι, έχεις δίκιο αλλά τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Αν δεν έχω τον έλεγχο, κινδυνεύω να αρρωστήσω.
- Και τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις πέρα από τα μέτρα που παίρνεις; Πώς θα μπορούσες να διασφαλίσεις ότι εσύ δεν θα αρρωστήσεις;
- Δεν ξέρω, απάντησε ο Αντώνης. Αυτή η απάντηση είναι που με αγχώνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το να μην ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω για να αποφύγω το κακό.
- Έρχεσαι προφανώς σε επαφή με το άγνωστο και με όλα όσα ανασύρει στην επιφάνεια αυτή η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα του αγνώστου. Είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό να φοβόμαστε το άγνωστο και να πιστεύουμε ότι θα μας βλάψει.
- Και πώς μπορώ να προστατευθώ;
- Από το άγνωστο;
- Ναι, από το άγνωστο. Αφού δεν το ξέρω και αδυνατώ να το ελέγξω, είναι κίνδυνος. Πώς μπορώ να προστατευθώ από αυτόν τον κίνδυνο;
- Αρχικά με το να αποδεχθείς ότι δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να θεωρήσεις ότι μπορείς να ελέγξεις τα πάντα.
- Εύκολο στη θεωρία, δύσκολο στην πράξη.
- Προσπάθησε να ανακαλέσεις στη μνήμη σου καταστάσεις που ήταν άγνωστες για σένα και προτού μπεις σε αυτές ήσουν αγχωμένος και φοβισμένος όπως τώρα. Ευχόσουν και τότε να μπορούσες να ελέγξεις τα πάντα αλλά συνειδητοποίησες ότι αυτό ήταν αδύνατο. Παρόλα αυτά δεν απέφυγες τις καταστάσεις, τις έζησες. Πώς τα κατάφερες;
- Πόσο δίκιο έχεις. Σου έλεγα ακριβώς τα ίδια πράγματα όταν γνώρισα τη Μυρτώ. Δεν ήξερα πού θα πήγαινε αυτή η σχέση, φοβόμουν. Κι όμως επέμεινα, έμαθα να αντέχω το φόβο μου για το άγνωστο μέλλον αυτής της σχέσης και τελικά αποδείχθηκε μια σοφή απόφαση. Είμαστε μέχρι σήμερα μαζί και ευτυχισμένοι.
- Τι σου λέει λοιπόν αυτή η εμπειρία;
- Να μη φοβάμαι το άγνωστο;
- Όχι βέβαια. Καλά κάνεις και φοβάσαι το άγνωστο. Τι άλλο μπορεί να σου λέει;
- Να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου;
- Αυτό σίγουρα. Κάτι άλλο;
- Να είμαι αισιόδοξος;
- Θα ήταν κι αυτό μια καλή στάση. Σου λέει κάτι ακόμα. Να μην αφήνεις το φόβο σου για το άγνωστο να σε παρασύρει και να σε καθηλώνει.
 
Η επικοινωνία μας ολοκληρώθηκε κάπου εδώ. Ο Αντώνης ένιωθε ανακουφισμένος. Είχε πάρει αυτό που χρειαζόταν, μια επιβεβαίωση. Την επιβεβαίωση της φυσιολογικότητας του φόβου του για το άγνωστο. Είχε πάρει κάτι ακόμα. Την ενθάρρυνση να δοκιμάσει να ζήσει με το άγνωστο ρισκάροντας να το αγκαλιάσει και να του επιτρέψει να γίνει μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία για τον ίδιο και τη ζωή του.
 .
.
Το παιχνίδι
Ο Αντώνης, όπως και πολλοί άλλοι, διακατέχονται από το φόβο για το άγνωστο και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στη ζωή τους. Αναρωτιούνται συχνά τι θα συμβεί και επικεντρώνονται σε αρνητικές σκέψεις που αποκτούν απειλητικές διαστάσεις και φαντάζουν καταστροφικές. Ακόμα κι αν αντιλαμβάνονται το παράλογο των σκέψεων τους, εξακολουθούν να τις έχουν με συνέπεια να μεγιστοποιούν τον κίνδυνο. Όσο πιο πολλές αρνητικές σκέψεις κάνουν, τόσο πιο πολύ φοβούνται. Όσο πιο πολύ φοβούνται, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη τους για βεβαιότητα. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη τους για βεβαιότητα, τόσο πιο ευάλωτοι είναι απέναντι στο άγνωστο.
 
Οι άνθρωποι που φοβούνται το άγνωστο δυσκολεύονται να αποδεχθούν πως δεν είναι έτσι κι αλλιώς εφικτό να έχουν τον έλεγχο σε όλες τις σφαίρες της ζωής τους. Προτιμούν την ψευδαίσθηση του ελέγχου από την αλήθεια του αγνώστου. Ποιοι είναι όμως οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίος φοβάται κανείς το άγνωστο;
 
* αίσθηση παντοδυναμίας και τελειομανής φύση
* φόβος αποτυχίας
* φόβος απώλειας ελέγχου
* αποτυχημένες εμπειρίες του παρελθόντος
* απουσία εξοικείωσης με καινούργιες συνθήκες ζωής - καθήλωση στο γνώριμο και οικείο (comfort zone)
* απαισιοδοξία - αρνητική στάση
* απουσία υποστηρικτικού συστήματος
 
Κι αν τελικά το άγνωστο μας τρομάζει θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως το μυστήριο της ζωής, σύμφωνα με τον Koos van der Leeuw, δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε αλλά μια πραγματικότητα που πρέπει να βιώσουμε.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που φοβούνται το άγνωστο... δεν ξέρω αν ο φόβος αυτός σε καθηλώνει και σε ακινητοποιεί... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
 
------------------

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το στο κανάλι μου στο You Tube
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Επιχείρηση καθαρισμού στην Άνω πόλη με τη συνδρομή πυροσβεστών εξειδικευμένων στις καταρριχήσεις
Επιχείρηση καθαρισμού στην Άνω πόλη με τη συνδρομή πυροσβεστών εξειδικευμένων στις καταρριχήσεις
με 0 Σχόλια 511 Views

 Πυροσβέστες εξειδικευμένους στις καταρριχήσεις –μέλη της Λέσχης Πυροσβεστών Μακεδονίας- επιστράτευσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με σκοπό να προχωρήσει στον καθαρισμό απόκρημνου σημείου στην περιοχή της Άνω Πόλης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή