«Τα ξέρει όλα - Το παιχνίδι της αποκάλυψης μιας απιστίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4912 Views
 «Τα ξέρει όλα - Το παιχνίδι της αποκάλυψης μιας απιστίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Τα ξέρει όλα - Το παιχνίδι της αποκάλυψης μιας απιστίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Το σενάριο

___________________

 
Ο Χαρίλαος ευχήθηκε αρκετές φορές να μην είχε χρειαστεί να βρεθεί στη θέση που βρέθηκε τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Μόλις πριν μια εβδομάδα η σύζυγός του ανακάλυψε τα μηνύματα που είχε κρατήσει στο κινητό του και αποδείκνυαν περίτρανα την παράλληλη σχέση με μια συνάδελφό του στο σχολείο όπου δίδασκε. Αυτή η βίαιη αποκάλυψη της απιστίας οδήγησε το γάμο του σε μια βαθύτατη κρίση και αναζήτησε γρήγορα τη βοήθεια μου. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που τον έβλεπα και τα πράγματα εξακολουθούσαν να είναι δύσκολα τόσο μέσα του όσο και στο γάμο του.
 
- Πώς είσαι; τον ρώτησα.
 
- Χειρότερα από ποτέ, μου απάντησε και κάρφωσε το βλέμμα του στα κίτρινα τριαντάφυλλα που είχα σε ένα μικρό τραπεζάκι.
 
- Θέλεις να μου το εξηγήσεις;
 
- Νιώθω χάλια. Η επικοινωνία μου με την Αρίστη πάει από το κακό στο χειρότερο. Λες και όσο περνούν οι μέρες θυμώνει περισσότερο. Τη μια είναι έτοιμη να πέσει να με φάει, την άλλη απομονώνεται στο δωμάτιο μας και κλαίει ασταμάτητα. Ευτυχώς που τις περισσότερες ώρες λείπουν τα παιδιά από το σπίτι και δεν τη βλέπουν. Έχουν όμως καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά.
 
- Όλη την ώρα μου μιλάς για εκείνη και τα παιδιά σας. Μίλα μου για σένα.
 
- Τι θέλεις να σου πω; Τα θαλάσσωσα. Τα θαλάσσωσα με κάθε τρόπο. Αρχικά με τη σχέση που έκανα. Κι αφού την έκανα, έπρεπε να προσέξω κι όχι να κρατήσω τα μηνύματά της σαν να ήμουν κανένα σχολιαρόπαιδο.
 
- Είσαι πολύ θυμωμένος με τον εαυτό σου, του καθρέφτισα πίσω.
 
- Φυσικά και είμαι. Δεν υπολόγισα τις συνέπειες των πράξεων μου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να το αλλάξω όλο αυτό, είπε συνεχίζοντας να κοιτάζει τα λουλούδια.
 
- Αυτό που έγινε δεν θα μπορέσεις ποτέ να το αλλάξεις. Μπορείς όμως να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο το προσεγγίζεις και σίγουρα το πώς θα μιλήσεις για όλο αυτό στην Αρίστη. Κι όσο για εκείνη θέλει χρόνο. Δεν αρκεί όμως αυτό. Ο χρόνος από μόνος του δεν κάνει πολλά πράγματα. Θα ήταν ιδανικό να ερχόσασταν μαζί. Σου το είπα από την πρώτη φορά που σε είδα.
 
- Της το πρότεινα κι εγώ αλλά μου είπε ότι δεν έχει καμία διάθεση να έρθει και να ρεζιλευτεί μπροστά σε έναν ξένο άνθρωπο. Πιστεύει ότι εγώ χρειάζομαι βοήθεια για να την κάνω να νιώσει ξανά ασφαλής.
 
- Αντιλαμβάνεσαι ασφαλώς πως αυτό είναι ανέφικτο. Όσο κι αν προσπαθήσεις δεν θα καταφέρεις ποτέ να κάνεις έναν άλλον άνθρωπο να νιώσει ασφαλής αν αυτό δεν θα βγει από μέσα του. Η Αρίστη χρειάζεται τόση βοήθεια όση κι εσύ. Εκείνη πρέπει να επεξεργαστεί όλα αυτά που άνοιξαν μέσα της μετά την αποκάλυψη της απιστίας. Είναι προδομένη και αυτό είναι πολύ βαρύ. Πρέπει να πάρει βοήθεια. Εσύ από την άλλη έχεις μπει στη θέση του απολογούμενου και αυτό, όσο αναμενόμενο κι αν είναι, δεν μπορεί να ισχύει για πάντα.
 
- Κι αν αρνηθεί; Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Με βλέπω να έρχομαι εδώ μέχρι να σταματήσω να νιώθω τόσο χάλια. Κάτι θα είναι κι αυτό.
 
- Θα έρχεσαι εδώ για όσο το χρειάζεσαι. Και ίσως η δική σου αλλαγή επηρεάσει και την Αρίστη έτσι ώστε να αποφασίσει κι εκείνη σε επόμενο χρόνο να κάνει κάτι για την ίδια και το γάμο σας. Προς το παρόν όμως είσαι εσύ εδώ. Κι εσύ έχεις ανάγκη να μιλήσεις για όλα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό στη ζωή σου. Για το γάμο σου με την Αρίστη, για το ενδιαφέρον που χάθηκε, για την απόφασή σου να βρεις κάτι άλλο έξω από το γάμο σου, για την παράλληλη σχέση, για τα όνειρα που έκανες, για τα συναισθήματα που ένιωσες για την άλλη γυναίκα, για τις συγκρούσεις που βίωσες μέσα σου, για τις φορές που ήσουν με το ένα πόδι στο γάμο σου και με το άλλο στη σχέση σου, για την απροσεξία σου, για τα λάθη σου, για την προδοσία, για τις ενοχές σου...
 
Ο Χαρίλαος είχε σταματήσει από ώρα να κοιτάζει τα κίτρινα τριαντάφυλλα. Έδειχνε σκεπτικός. Πιο σκεπτικός από πριν. ΄Ισως και πιο προβληματισμένος. Διαπίστωνε πως είχε πολλά να αναλύσει στις επόμενες συνεδρίες. Αν θα συνέχιζε. Αν θα έβρισκε τη δύναμη να πάει βαθύτερα. Αν θα ήταν έτοιμος για νέες συνειδητοποιήσεις.
 
.
Το παιχνίδι
 
Ο Χαρίλαος, όπως και πολλοί άλλοι, βιώνει την αστάθεια και την επερχόμενη αποδιοργάνωση του γάμου του εξ αιτίας της αποκάλυψης της απιστίας του. Μια τέτοια αποκάλυψη επηρεάζει την επιθυμία των συντρόφων να μείνουν μαζί ή να χωρίσουν. Σε ένα πρώτο επίπεδο επηρεάζεται σίγουρα η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ασφάλειας. Πέρα όμως από αυτά τα δύο επηρεάζονται και πολλές άλλες μεταβλητές που θα χρειαστεί συστηματική και σοβαρή δουλειά για να αποκατασταθούν οι ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί.
 
Για να μπει κάποιος σε μια παράλληλη σχέση σημαίνει, συνήθως, ότι αναζητά το ενδιαφέρον που έχει χαθεί στην πρωταρχική του σχέση. Το να ζει έντονες στιγμές με ένα πρόσωπο εκτός γάμου αποδεικνύει ότι δεν ικανοποιείται ή ότι κάτι του λείπει εντός γάμου.
 
Κάθε σχέση, από τις δύο, είναι ένα ξεχωριστό σύστημα με τη δική του ζωή. Τις περισσότερες φορές το ένα σύστημα είναι δηλωμένο προς τα έξω ενώ το σύστημα, εκτός σχέσης, κρατιέται κρυφό. Για παράδειγμα είναι αδύνατον να κυκλοφορήσω με τον εραστή μου άνετα στο δρόμο και να πιανόμαστε χέρι – χέρι εκτός κι αν δεν με ενδιαφέρει αν θα αποκαλυφθεί η σχέση αυτή ή όχι.
 
Αν, όμως, δεν σκοπεύω να βγω από το γάμο μου και διατηρώ την παράλληλη σχέση, ίσως συναντήσω δυσκολία όταν ο σύντροφος, εκτός γάμου, αρχίσει να έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τη σχέση μας. Σε περίπτωση, που είναι ελεύθερος ή αποφασισμένος να βγει από το δικό του γάμο, θα έχει πλέον αξιώσεις να κάνω κι εγώ το ίδιο μια που οι ανάγκες του θα είναι διαφορετικές.
 
.
Υπάρχουν φορές που μια παράλληλη σχέση λειτουργεί προς όφελος του γάμου καθώς ο σύντροφος, που είναι σε παράλληλη σχέση, διακατέχεται από ενοχές και συμπεριφέρεται όσο καλύτερα μπορεί απέναντι στον/στη σύζυγο. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την ανεπάρκεια και τα κενά του γάμου οπότε παραμένουν όλα όπως ήταν.
 
Υπάρχουν, επίσης, φορές που η παράλληλη σχέση αποδεικνύεται προβληματική και τότε ο σύντροφος επιλέγει να επενδύσει ξανά στο γάμο του οπότε και τότε ο γάμος ωφελείται.
 
Οι παράλληλες σχέσεις με επιπόλαιο και περιστασιακό χαρακτήρα θέτουν, συνήθως, σε κίνδυνο τη σταθερότητα του γάμου ενώ όταν η παράλληλη σχέση είναι μία και έχει διάρκεια αρχίζει να γίνεται πραγματική απειλή. Η αποκάλυψη μιας παράλληλης σχέσης δημιουργεί ένα ρήγμα στη σχέση αλλά μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία των δύο συντρόφων να παραμείνουν μαζί και να δυναμώσει την πίστη τους στην ανθεκτικότητα της σχέσης.
 
.
Υστερόγραφο
 
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που βίωσαν μια αποκάλυψη απιστίας είτε από τη μία είτε από την άλλη θέση... δεν ξέρω αν νιώθεις κι εσύ πως όσο κι αν προσπαθήσεις δεν πρόκειται τίποτε να γίνει όπως παλιά.. δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1322 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή