«Στην αρχή ήταν όλα καλά»… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4931 Views
 «Στην αρχή ήταν όλα καλά»…  Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Στην αρχή ήταν όλα καλά»… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Το σενάριο
 
Η Θάλεια γνώρισε τον Απόστολο όταν ήταν ακόμη συμφοιτητές. Αγαπήθηκαν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της σχέσης τους. Έκαναν σχέδια από τους πρώτους κιόλας μήνες και με το που έκλεισαν τον πρώτο χρόνο ως ζευγάρι είχαν ήδη συγκατοικήσει. Από την αρχή η Θάλεια πρόσεξε δύο πράγματα στον Απόστολο: την ευαισθησία του και τους χαμηλούς τόνους που είχε. Και τα δύο της φάνηκαν εξαιρετικά πλεονεκτήματα μια που η ίδια ήταν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή δυναμική και δραστήρια. Κάποιοι μάλιστα τη χαρακτήριζαν και σκληρή αλλά η ίδια ήξερε πως αυτό δεν ίσχυε.
 
Τα επόμενα χρόνια τους βρήκαν και πάλι μαζί και αγαπημένους. Μαζί στο μεταπτυχιακό, μαζί στην πρώτη δουλειά, μαζί στο πρώτο τους παιδί, μαζί και στο δεύτερο. Και καθώς τα χρόνια περνούσαν ο Απόστολος γινόταν ολοένα και πιο υποτονικός αφήνοντας όλο το χώρο στην αγαπημένη του. Ας πήγαιναν όπου αυτή θα διάλεγε, ας έκαναν ό,τι αυτή θα ήθελε, ας έτρωγαν ό,τι αυτή θα πρότεινε, ας συζητούσαν για όποιο θέμα αυτή θα έβρισκε ενδιαφέρον, ας... ας... ας... Αυτή η έλλειψη πρωτοβουλίας άρχισε να ενοχλεί τή Θάλεια. Αναγνώριζε πόσο βολικό ήταν όλο αυτό αλλά ως ένα σημείο. Υπήρχαν φορές που ένιώθε ότι ο Απόστολος δεν υπήρχε. Ήταν αόρατος. Ή καλύτερα ήταν εκεί αλλά χωρίς ψυχή. Σαν μια κούκλα. Μια κούκλα που θα μπορούσε να την πάρει στα χέρια της και να την κάνει ό,τι θέλει. Κι αυτή η κούκλα δεν θα αντιστεκόταν ποτέ.
 
Κι όσο περνούσε ο καιρός η Θάλεια άρχισε να προβληματίζεται εντονότερα... κι αυτός ο προβληματισμός της έγινε εκνευρισμός... κι ύστερα θυμός... κι ύστερα οργή... μέχρι που έφτασε η μέρα που δεν ήθελε άλλο πια να είναι μαζί του... την ενοχλούσαν όλα πάνω του... η σιωπή του... η παθητικότητά του... η αδυναμία του... και κυρίως η ευαισθησία και οι χαμηλοί του τόνοι... αυτά τα δύο δηλαδή που της είχαν φανεί κάποτε εξαιρετικά πλεονεκτήματα... τώρα πια δεν άντεχε να ζει σε ένα γάμο μέσα στον οποίο πνιγόταν... μα πάνω από όλα είχε την ανάγκη να ακουμπήσει σε έναν άντρα... να στηριχθεί... να φροντιστεί... να ακολουθήσει... να μη χρειάζεται να παίρνει αυτή όλες τις αποφάσεις, από την πιο σημαντική ως την πιο ασήμαντη...
 
Στο μεταξύ ο Απόστολος δεν είχε ιδέα για αυτά που έπαιζαν στο μυαλό της γυναίκας του. Πίστευε ότι όλα ήταν μια χαρά. Όπως πάντα άλλωστε. Ήταν ευτυχισμένος και δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να δει κάτι άλλο πέρα από αυτό που ένιωθε και ήξερε τόσα χρόνια. Ούτε καν παρατήρησε ποτέ την αλλαγή στη συμπεριφορά της Θάλειας. Ακόμη και τις εκρήξεις που εκείνη είχε τον τελευταίο καιρό τις απέδιδε στην υπερβολική της κούραση και στις πολλές ώρες που έλειπε από το σπίτι. Γιατί έλειπε ολοένα και περισσότερο. Αυτός πίστευε για τη Θάλεια ότι ήταν υπεράνω των δυνάμεων της να αρνηθεί τις περισσότερες ώρες δουλειάς. Εκείνη ήξερε για τον εαυτό της ότι έψαχνε να βρει μια καλή δικαιολογία ώστε να λείπει όσο πιο πολύ μπορούσε από το σπίτι της.
 
Η μόνη λύση ήταν να του μιλούσε... αν θα το αποφάσιζε... κι αν θα είχε νόημα...
 
 
Το παιχνίδι
 
Η Θάλεια και ο Απόστολος είναι παίκτες ενός παιχνιδιού που συναντάμε πολύ συχνά στα ζευγάρια. Ξεκίνησαν και οι δύο έχοντας βασικές διαφορές μεταξύ τους. Αυτές οι διαφορές δεν προξενούσαν κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς ο ένας έβρισκε στον άλλον αυτά που δεν είχε ο ίδιος με αποτέλεσμα να συμπληρώνονται. Όταν δύο σύντροφοι συμπληρώνονται μεταξύ τους μοιράζονται μία αρμονική σχέση με καλή ισορροπία.
 
Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο ένας από τους δύο αλλάζει στόχους και προτεραιότητες στη ζωή του με συνέπεια να μην επιθυμεί άλλο πια να παραμείνει στη σχέση με τα ίδια δεδομένα. Η εσωτερική εξέλιξη ή η αλλαγή δεδομένων στην εξωτερική πραγματικότητα τον επηρεάζουν με τρόπο που σκέφτεται ως μοναδική λύση το χωρισμό. Μέχρι να περάσει στην εφαρμογή της εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για να δει αν μπορεί να νιώσει ξανά όπως ένιωθε στην αρχή. Όσο περισσότερο προσπαθεί, τόσο καλύτερα συνειδητοποιεί ότι αυτό που κάποτε φαινόταν ιδανικό δεν το αντέχει πλέον. Κι όσο δεν το αντέχει, τόσο πιο πολύ αναστατώνεται. Κι όσο πιο πολύ αναστατώνεται, τόσο περισσότερο απογοητεύεται, θυμώνει, απομακρύνεται.
 
Όταν αλλάζει ο ένας από τους δύο υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Η πρώτη είναι να ακολουθήσει αυτήν την αλλαγή και ο άλλος με στόχο να συναντηθούν ξανά σε ένα νέο σημείο. Η δεύτερη είναι να παραμείνει ο άλλος ίδιος - είτε γιατί δε μπορεί να αλλάξει είτε γιατί δεν το επιθυμεί - και εκείνος που άλλαξε να αρχίσει να σκέφτεται πολύ σοβαρά να βγει από τη σχέση. Κι όταν ονοματίζεται η προοπτική εξόδου από τη σχέση έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση.
 
Σε αυτό το παιχνίδι, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα, σημασία έχει να αναγνωρίσει κάθε ένας τις δικές του ευθύνες αλλά και να επιτρέψει στον εαυτό του εκείνα που θα του διασφαλίσουν προσωπική ευτυχία και ασφάλεια. Όσο για σένα, αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, σε προσκαλώ να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις και τι σκοπεύεις να κάνεις για να παίζεις τίμια και προς όφελος δικό σου αλλά και της ίδιας της σχέσης.
 
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
 
.
Δείτε όλα τα άρθρα της Νέλης Βυζαντιάδου με μια ματιά εδώ
 
 
.
Δείτε αυτά:
/
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Σκέφτομαι να Βάλω Ένα Τέλος»: Μια σουρεαλιστική ταινία που ίσως το παρατραβάει κάπου-κάπου. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
«Σκέφτομαι να Βάλω Ένα Τέλος»: Μια σουρεαλιστική ταινία που ίσως το παρατραβάει κάπου-κάπου. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 836 Views

 Στη νέα ταινία του Τσάρλι Κάουφμαν, μια νεαρή γυναίκα πηγαίνει με τον σύντροφό της, Τζέικ, στο σπίτι των γονιών του. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην αμηχανία και την χιονοθύελλα, η πρωταγωνίστρια χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας.  Είδε και σχολιάζει ο  Γιώργος Κελεσίδης

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή