Στα κρυφά που συναντιόμαστε…

3325 Views
Στα κρυφά που συναντιόμαστε… Στα κρυφά που συναντιόμαστε…

 
Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. 

Το σενάριο
.
Η Ιωάννα είναι παντρεμένη με τον Αχιλλέα και έχουν ένα αγόρι προσχολικής ηλικίας. Ο γάμος τους χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με την ίδια, από τρυφερότητα, αγάπη και νοιάξιμο του ενός για τον άλλον. Σύμφωνα πάλι με την ίδια θα μπορούσε να είναι όλα πολύ ήρεμα στη ζωή της αν δεν είχε κάνει το μοιραίο λάθος... να ερωτευθεί έναν άλλον άντρα και να υποκύψει στην πραγματικότητα μιας παράλληλης σχέσης.
 
Η Ιωάννα, που είναι παντρεμένη με τον Αχιλλέα και μητέρα ενός αγοριού προσχολικής ηλικίας, ζει για πρώτη φορά έναν τέτοιο έρωτα και δηλώνει πολύ ενθουσιασμένη με τον Πέτρο. Γνωρίστηκαν πριν από οκτώ μήνες σε μια επαγγελματική έξοδο της εταιρείας στην οποία εργάζονται και οι δύο αλλά σε διαφορετικά τμήματα. Από τη μέρα της γνωριμίας τους δεν άφησαν ούτε μια στιγμή που να μην επικοινωνούν μεταξύ τους με όποιον τρόπο μπορούν, δηλαδή με όποιον τρόπο μπορεί η Ιωάννα μια που ο Πέτρος είναι ελεύθερος. Παθιασμένοι ο ένας για τον άλλον ανανεώνουν με ανυπομονησία το επόμενο ραντεβού τους στα κρυφά... πάντα στα κρυφά... Αν τους δει κανείς θα νομίσει ότι βλέπει δύο έφηβους που μετράνε τα λεπτά μέχρι να βρεθούν μόνοι τους και να χαρούν τον έρωτά τους. Ίσως να βιώνουν ακόμη πιο έντονα από δύο έφηβους αυτό που ζουν.
 
Όλα είναι συναρπαστικά και οι ώρες που περνούν μαζί είναι ασύγκριτες με οτιδήποτε άλλο κάνουν την υπόλοιπη μέρα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. 'Η μάλλον δύο προβλήματα. Το ένα είναι οι ενοχές που νιώθει η Ιωάννα απέναντι στον Αχιλλέα. Το δεύτερο είναι η διεκδίκηση του Πέτρου που μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
 
Κάθε φορά που συναντιούνται στα κρυφά αφήνουν στην άκρη αυτά τα δύο προβλήματα για να προλάβουν να ζήσουν αυτό που μοιράζονται τους τελευταίους οκτώ μήνες. Κάνουν σχέδια, ονειρεύονται, φαντάζονται, γελάνε, απολαμβάνουν. Κι ύστερα προσγειώνονται στην πραγματικότητα που τους θέλει να ζουν χωριστά. Η Ιωάννα με την οικογένειά της, ο Πέτρος μόνος του. Μόλις φτάνει η στιγμή που κάθε ένας πρέπει να πάρει το δρόμο της επιστροφής μελαγχολούν γιατί ξέρουν πως όλο αυτό που έχουν πρέπει να παραμείνει κρυφό εκτός κι αν αποφασίσει η Ιωάννα να βγει από το γάμο της. Μέχρι τότε - αν το αποφασίσει ποτέ - θα πρέπει να αρκούνται σε αυτό το παιχνίδι αποφεύγοντας οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να προξενήσει δυσκολίες. Μέχρι πότε όμως; Μέχρι πότε θα αντέχει ο Πέτρος να έρχεται δεύτερος στη ζωή της γυναίκας που ποθεί τόσο δυνατά; Μέχρι πότε θα βρίσκει δικαιολογίες η Ιωάννα για να καλύψει τις πολύωρες απουσίες της από το σπίτι; Μέχρι πότε θα παίζουν με τη φωτιά χωρίς να καούν;
.
 
 
Το παιχνίδι
Και οι δυο παίζουν ένα πολύ αγαπημένο και συνηθισμένο παιχνίδι, το παιχνίδι της παράλληλης σχέσης που πρέπει να μείνει κρυφή. Γνωρίζουν καλά πως αυτό το παιχνίδι είναι ένας μονόδρομος που αργά ή γρήγορα θα κουράσει τον έναν από τους δύο - αν όχι και τους δύο - με αποτέλεσμα να μπει η σχέση σε επόμενη φάση.
 
Η έξαψη που βιώνουν αρχικά με το να συναντιούνται στα κρυφά είναι πολύ γοητευτική. Όσο περισσότερο μοιράζονται αυτό το μυστικό, τόσο πιο δεμένοι νιώθουν. Όσο πιο δεμένοι νιώθουν, τόσο πιο πολύ επιθυμεί ο ένας τον άλλον. Όσο περισσότερο επιθυμεί ο ένας τον άλλον, τόσο συχνότερα φαντασιώνονται μια ζωή που θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί ανατρέποντας τις μέχρι τώρα ισορροπίες. Όσο πιο πολύ φαντασιώνονται μια καινούργια ζωή, τόσο πιο πολύ φοβάται η Ιωάννα καθώς θα πρέπει να αφήσει το γνώριμο που είναι και ασφαλές για να ακολουθήσει το νέο που είναι και ριψοκίνδυνο. Κι όσο πιο πολύ φοβάται να τολμήσει μια τέτοια αλλαγή, τόσο πιο γοητευτικός και επίμονος γίνεται ο Πέτρος για να την πείσει να τον ακολουθήσει. Κι όσο περισσότερη πίεση δέχεται η Ιωάννα, τόσο πιο πίσω κάνει. Κι όσο πιο πίσω κάνει, τόσο αρχίζει να αμφιβάλλει για τα αισθήματά της για τον Πέτρο. Κι όσο συνεχίζει να αμφιβάλλει για τα αισθήματά της για τον Πέτρο, τόσο πιο απαιτητικός γίνεται εκείνος. Κι όσο πιο απαιτητικός γίνεται εκείνος, τόσο πιο ένοχη νιώθει και τόσο πιο πολύ φοβάται.
 
Το παιχνίδι της παράλληλης σχέσης έχει διαφορετικές φάσεις. Στην αρχή είναι ο ενθουσιασμός και η ευχάριστη αναστάτωση που ακολουθείται από την προσμονή της επόμενης συνάντησης. Σε επόμενη φάση οι δύο εραστές αρχίζουν να σχεδιάζουν και να ονειρεύονται ένα κοινό μέλλον δραπετεύοντας με τη φαντασία τους από όλα όσα δεν τους γεμίζουν στο εδώ και τώρα της ζωής τους. Για να έρθει μια άλλη φάση που βρίσκει τους δυο τους μπροστά σε αποφάσεις. Αυτός που είναι δεσμευμένος πρέπει να αποφασίσει αν θέλει και αν αξίζει, κατά τη γνώμη του, να τα παίξει όλα για όλα ώστε να ζήσει αυτό που ζει ως τώρα στα κρυφά. Κι ο άλλος που είναι ελεύθερος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά μέχρι πότε είναι διατεθειμένος να περιμένει και τι χρειάζεται ώστε να έχει τη ζωή που θέλει ο ίδιος να έχει και όχι που αναγκάζεται να ζει ακολουθώντας εξωτερικούς περιορισμούς.
 
Είναι και μια ακόμη φάση, που αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία μιας τέτοιας σχέσης. Πρόκειται για τη φάση κατά την οποία απομυθοποιείται η αξία του κρυφού και αναδεικνύονται τα προβλήματα που απορρέουν από αυτό. Σε αυτή τη φάση και οι δύο συνειδητοποιούν ότι όσο διεγερτική κι αν είναι αρχικά η ιδέα μιας σχέσης που μένει κρυφή, τόσο προβληματική γίνεται σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν στο μέλλον. Τέλος έχουμε τη φάση που ορίζει την έκβαση μιας τέτοιας σχέσης. Ως έκβαση εννοούμε είτε το 'αντίο' που λέει ο ένας στον άλλον, είτε τη δήλωση της σχέσης τους προς τα έξω χωρίς να ανησυχούν πλέον για τις συνέπειες που θα έχει αυτό.
 
Σε αυτή την ιστορία η Ιωάννα δεν κατάφερε να βγει από το γάμο της αλλά συνεχίζει να συναντιέται στα κρυφά με τον Πέτρο αφήνοντας ανοιχτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Προς το παρόν ζουν όπως μπορούν αυτό που έχουν ελπίζοντας για το καλύτερο. Δεν ξεχνούν πως παίζουν ένα παιχνίδι που δεν εγγυάται τίποτε απολύτως σε κανέναν πέρα από ατέλειωτες στιγμές πάθους. Ρισκάρουν και παίζουν. Εσύ; Έχεις βρεθεί ποτέ σε παρόμοια θέση; Μήπως είναι κι η δική σου ιστορία μια ιστορία που πρέπει να μείνει κρυφή; Τι λες;
 
Παίζουμε λοιπόν; 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Νέλη Βυζαντιάδου

Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>ΝΙΚΗ</strong>
    ΝΙΚΗ
    ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΕ ΝΟΗΥΑΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες.
Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες.
με 0 Σχόλια 486 Views

Μια μεγάλη παρουσίαση όλων των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν το φετινό καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη καθώς και σε όλη την Ελλάδα… Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 με μια ματιά 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή