«Είμαι ένα μηδενικό - Το παιχνίδι της απόρριψης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4755 Views
«Είμαι ένα μηδενικό - Το παιχνίδι της απόρριψης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Είμαι ένα μηδενικό - Το παιχνίδι της απόρριψης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 


 
Το σενάριο

___________________

 
Ο Δημήτρης ήταν φανερά καταβεβλημένος από την κατάληξη που είχε η πρόσφατη έξοδος με μια κοπέλα. Είχε επενδύσει πολλά σε αυτή τη συνάντηση η οποία εξελίχθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια καταστροφή και τον άφησε με πολλά αρνητικά συναισθήματα μα κυρίως με την πίκρα της απόρριψης.
 
- Άλλη μια γυναίκα που με απέρριψε, είπε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του. Έχω σίγουρα κάτι άσχημο πάνω μου. Δεν εξηγείται αλλιώς.
- Ας μείνουμε για λίγο στο πώς νιώθεις, του είπα προσπαθώντας να ρίξω και πάλι τον προβολέα στα συναισθήματά του.
- Χάλια. Ένα μηδενικό. Σου λέει κάτι αυτό; Νιώθω πως είμαι ένα μηδενικό με πόδια. Ντρέπομαι για τον εαυτό μου. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να μην τρώω τη μια χυλόπιτα μετά την άλλη.
- Για ποιόν ακριβώς λόγο ντρέπεσαι για τον εαυτό σου;
- Μα είναι φανερό ότι δεν αξίζω σαν άντρας. Δεν αξίζω την αγάπη καμιάς γυναίκας. Δεν είμαι ενδιαφέρων τύπος. Δεν αξίζω να με θέλουν ή να με αγαπούν.
 
Ο Δημήτρης είχε ήδη ρουφηχτεί στο παρελθόν του. Τότε που η μητέρα του γινόταν διαρκώς επικριτική απέναντί του και του ζητούσε να κάνει κάτι παραπάνω, κάτι καλύτερο αν ήθελε να τον αγαπά.
- Μου φαίνεται πως θα πρέπει να σου θυμίσω ότι και πάλι μιλάς περισσότερο από τη θέση ενός μικρού παιδιού και λιγότερο από τη θέση ενός ενήλικα άντρα. Δημήτρη τι σου θύμισε όλο αυτό το σκηνικό με την κοπέλα που βγήκες προχθές;
- Αν εννοείς ότι μοιάζει με τη μητέρα μου το σκέφτηκα κι εγώ. Ήταν το ίδιο ψυχρή με εκείνη. Με κοίταζε με ένα εχθρικό βλέμμα και ένιωθα πως έπρεπε να προσπαθήσω πολύ σκληρά για να κερδίσω την προσοχή της. Μέχρι που παραιτήθηκα γιατί δεν άντεχα άλλο αυτό το βλέμμα. Κι ήταν τότε που θυμήθηκα όλες εκείνες τις φορές που αποσυρόμουν γιατί δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω το βλέμμα της μητέρας μου.
- Και είμαι σίγουρη πως έβγαλες γρήγορα το συμπέρασμα ότι η κοπέλα αυτή δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί ποτέ για σένα. Σταμάτησες λοιπόν να είσαι ευχάριστος ή ενθουσιασμένος όπως ήσουν όταν μου είπες την προηγούμενη φορά για το ραντεβού που θα είχατε.
- Ακριβώς έτσι. Ποιος ο λόγος να συνεχίσω να προσπαθώ αφού ήξερα το τέλος; Και δεν έπεσα έξω. Το τέλος ήταν άθλιο. Έφυγε σαν κυνηγημένη και όταν τόλμησα να ζητήσω το τηλέφωνό της για να κρατήσουμε μια επαφή εκείνη μου είπε ότι ήταν ακόμη σε μια μπερδεμένη φάση με τον πρώην της και δεν ήθελε να κάνει πιο περίπλοκα τα πράγματα στη ζωή της. Δικαιολογίες. Φτηνές δικαιολογίες. Κι όλο αυτό το παιχνίδι των δικαιολογιών το έστησε για να με αποφύγει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.
- Μπορεί να είναι κι έτσι. Να επικαλέστηκε φτηνές δικαιολογίες, όπως λες, για να σε αποφύγει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις σαν άντρας και ότι δεν αξίζεις την αγάπη μιας γυναίκας.
- Τότε πώς εξηγείς ότι κάθε φορά που πλησιάζω μια γυναίκα αυτή με απορρίπτει; Άλλοτε κομψά, άλλοτε άγαρμπα όπως προχθές.
- Σημασία έχει Δημήτρη πώς το εξηγείς εσύ και όπως φαίνεται το εξηγείς προς το παρόν μέσα από τη δική σου ιστορία στην οποία είσαι ακόμη εγκλωβισμένος.
Ο Δημήτρης έπρεπε να διαχειριστεί οπωσδήποτε την ευαισθησία του απέναντι στην απόρριψη ή σε οποιαδήποτε συμπεριφορά αντιλαμβανόταν ο ίδιος ως απόρριψη. Κι εγώ, από την άλλη, όφειλα να είμαι δίπλα του σε αυτή τη διαδικασία όσο χρονοβόρα ή επώδυνη κι αν αποδεικνυόταν.
 .
.
Το παιχνίδι
Ο Δημήτρης, όπως και πολλοί άλλοι, υποφέρει από την απόρριψη που δέχεται και πιο συγκεκριμένα από τις γυναίκες με τις οποίες βγαίνει. Αυτές οι εμπειρίες απόρριψης του φέρνουν στην επιφάνεια αναμνήσεις από την πρώτη απόρριψη που βίωσε στη ζωή του και δεν ήταν άλλη από αυτή που δέχθηκε από τη μητέρα του.
 
Όταν κάποιος εισπράττει γονεϊκή απόρριψη μεγαλώνει νιώθοντας πως δεν αξίζει και πως θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ σκληρά για να αγαπηθεί από τους γονείς του. Μαθαίνει να ικανοποιεί τις επιθυμίες των άλλων προκειμένου να τον επιδοκιμάσουν και δυσκολεύεται να ζητήσει κάτι καθώς φοβάται την εγκατάλειψη. Αυτή ακριβώς η παθητική στάση απέναντι στις ανάγκες και τα δικαιώματά του είναι που ωθεί τους γύρω του να τον αντιμετωπίζουν αρνητικά και να μην ασχολούνται μαζί του μια που τον βρίσκουν βαρετό και δεδομένο.
 
Οι πιο συνηθισμένες αντιλήψεις ενός ανθρώπου που βιώνει την απόρριψη είναι οι ακόλουθες:
* πιστεύει ότι δεν αξίζει τίποτε
* πιστεύει ότι ευθύνεται ο ίδιος
* πιστεύει ότι οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από τον ίδιο
* πιστεύει ότι δεν είναι επιθυμητός σε οποιονδήποτε ρόλο
 
Η απόρριψη πυροδοτεί θυμό, θλίψη, απογοήτευση, άγχος, απαισιοδοξία και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Πονάει πολύ και θολώνει την κρίση του ατόμου καθώς χάνει την ικανότητα να σκεφτεί λογικά και καθαρά.
 
Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως όσο περισσότερο δείχνει την ευαλωτότητά του απέναντι στην απόρριψη τόσο περισσότερο προκαλεί το να τη δεχθεί από τον άλλον. Στην προσπάθεια του να διασφαλίσει την έγκριση του άλλου γίνεται πιεστικός και κουραστικός με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αντιδρά σε αυτή την απαίτηση καταλήγοντας να τον απορρίπτει.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που βασανίζονται από την ιστορία που λέγεται απόρριψη... δεν ξέρω αν νιώθεις κι εσύ πως όσο κι αν προσπαθήσεις δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει.. δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή