«Φάε τη σκόνη μου - Το παιχνίδι του ανταγωνισμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

11252 Views
«Φάε τη σκόνη μου - Το παιχνίδι του ανταγωνισμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Φάε τη σκόνη μου - Το παιχνίδι του ανταγωνισμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr

 
 
 .
Το σενάριο
 
Ο Άγγελος ήρθε φανερά καταβεβλημένος στη σημερινή συνεδρία και γρήγορα μου εξήγησε τι είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ.
 
- Για άλλη μια φορά προσπάθησε να αποδείξει σε όλους ότι αυτή ξέρει καλύτερα από μένα τι χρειάζονται τα παιδιά μας, είπε αφήνοντας την απογοήτευσή του να φανεί.
- Κι εσύ τι έκανες;
- Τι έκανα; Αυτό που κάνω κάθε φορά που εισπράττω τον ανταγωνισμό της. Έκανα πίσω.
- Αντιλαμβάνεσαι ότι κάνοντας πίσω, δίνεις χώρο για να κάνει αυτή μπροστά; Της επιτρέπεις δηλαδή να παραμένει ανταγωνιστική απέναντί σου και να σε μειώνει;
- Ναι, το αντιλαμβάνομαι πολύ καλά. Με βοήθησες να μάθω να παρατηρώ τη σχέση μου μαζί της και να καταλαβαίνω πότε προσπαθεί να με επισκιάσει και να δείξει ότι είναι καλύτερη από μένα. Μου έμαθες επίσης να βλέπω το θυμό της κάθε φορά που ο προβολέας φεύγει από πάνω της και πέφτει πάνω μου.
- Χαίρομαι που έμαθες τόσα πολλά μέσα από τις συνεδρίες μας, απάντησα. Αναρωτιέμαι όμως για τη συνέχεια. Με άλλα λόγια πώς σκοπεύεις να αξιοποιήσεις αυτά που έμαθες;
- Δεν ξέρω. Δεν θέλω να είμαστε έτσι. Δεν θέλω να νιώθω ότι με βλέπει σαν αντίπαλο. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι έχω δίπλα μου μια γυναίκα που προτιμά να με βλέπει να μην πετυχαίνω σε κάτι για να νιώσει η ίδια ανώτερη.
- Είναι πολύ δύσκολο αυτό που περιγράφεις. Πώς το αντέχεις;
- Δεν έχω ιδέα. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι δεν θα αντέξω για πολύ ακόμη.
-Τι εννοείς;
- Αδυνατώ να σκεφτώ την υπόλοιπη ζωή μου έτσι.
- Πώς έτσι;
- Με μια γυναίκα που βλάπτει τη σχέση μας με το να είναι τόσο ανταγωνιστική. Βαρέθηκα να της εξηγώ τις ανάγκες μου. Βαρέθηκα να μιλάω σε μια κλειστή πόρτα. Βαρέθηκα να ακούω ότι αυτή ξέρει καλύτερα και ότι έχει δίκιο.
- Ίσως να έχει φτάσει η ώρα που θα πρέπει να την προσκαλέσουμε κι αυτήν εδώ. Τι λες;
- Μου φαίνεται πολύ τολμηρό. Φοβάμαι ότι θα μπει ακόμα και μαζί σου σε ανταγωνισμό. Θα θέλει να αποδείξει ότι αυτή είναι καλύτερη και από τους δυο μας.
- Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η συνάντηση, του είπα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα με παρέσυρε στο παιχνίδι της μια ανταγωνιστική γυναίκα.
 
 
Το παιχνίδι
Ο Άγγελος, όπως και πολλοί άλλοι, βρίσκονται σε μια σχέση στην οποία βιώνουν τον ανταγωνισμό της άλλης πλευράς. Όταν μία συντροφική σχέση χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του ανταγωνισμού ενεργοποιείται με απλά λόγια το παρακάτω σχήμα: ο ανταγωνιστικός σύντροφος προσπαθεί να αποδείξει στον άλλον ότι έχει δίκιο κι ότι ξέρει καλύτερα. Όσο πιο πολύ προσπαθεί να το αποδείξει, τόσο πιο ανταγωνιστικός γίνεται. Όσο πιο ανταγωνιστικός γίνεται, τόσο περισσότερο αδιαφορεί για το πώς νιώθει ο σύντροφός του. Όσο περισσότερο αδιαφορεί για το πώς νιώθει ο σύντροφός του, τόσο πιο άσχημα νιώθει εκείνος. Όσο πιο άσχημα νιώθει εκείνος, τόσο περισσότερο προσπαθεί να αποδείξει στον ανταγωνιστικό σύντροφο ότι κι αυτός ξέρει. Όσο περισσότερο κινδυνεύει ο ανταγωνιστικός σύντροφος να βγει χαμένος σε σύγκριση με τον άλλον, τόσο πιο επιθετικά κινείται για να διεκδικήσει την προσοχή.
.
Μελετώντας προσεκτικά το παραπάνω σχήμα συμπεραίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί η ισορροπία σε μια τέτοια σχέση. Κάθε σύγκριση δημιουργεί πεδίο αντιπαράθεσης και οι δύο σύντροφοι καταλήγουν να μαλώνουν μεταξύ τους αντί να συνεργάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται. Για παράδειγμα μπορεί να συγκρούονται διαρκώς για το ποιος από τους δυο είναι καλύτερος γονιός, ποιος είναι πιο δημοφιλής στις παρέες, ποιος φέρνει τα περισσότερα χρήματα, ποιος κουράζεται περισσότερο κλπ. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως μια σχέση χωρίς συνεργασία δεν έχει καλά προγνωστικά. Αντιθέτως όταν χαιρόμαστε με τις επιτυχίες του συντρόφου μας αποδεικνύουμε ότι βλέπουμε τη σχέση ως ένα σύστημα και όχι ως δυο ξεχωριστές μονάδες.
.
.
Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε αν έχουμε δίπλα μας έναν ανταγωνιστικό σύντροφο; Οι κυριότερες ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:
* δείχνει με κάθε τρόπο την ανάγκη να υπερέχει και να υπερτερεί σε οτιδήποτε όταν συγκρίνεται μαζί μας
* χαίρεται, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, με την αποτυχία μας
* θυμώνει, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, με την επιτυχία μας
* μας αντιμετωπίζει περισσότερο σαν εχθρό / αντίπαλο παρά σαν σύμμαχο / συνεργάτη
* προσπαθεί να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του
 
Η πορεία μιας ανταγωνιστικής σχέσης θυμίζει συχνά τη διαδρομή σε έναν κακοτράχαλο δρόμο. Κι ίσως τελικά ο Stephen Covey να έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως το πιο βασικό συστατικό που βάζουμε σε οποιαδήποτε σχέση δεν είναι αυτό που λέμε ή αυτό που κάνουμε, αλλά αυτό που είμαστε.
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ σε μια ανταγωνιστική σχέση.. δεν ξέρω αν κι εσύ προσπαθείς να αποδείξεις την αξία σου σε έναν άνθρωπο που είναι βέβαιος ότι είναι καλύτερος από σένα σε όλα.. δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
   
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
.
ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ

"Τα πρόσωπα της βίας"

Η νέα έκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου στην «Κ» κάθε Πέμπτη.

 
ΝΕΑ Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου.
 
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας
-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή