«Μάθε να με σέβεσαι - Το παιχνίδι της έλλειψης σεβασμού». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου

10899 Views
«Μάθε να με σέβεσαι - Το παιχνίδι της έλλειψης σεβασμού». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου «Μάθε να με σέβεσαι - Το παιχνίδι της έλλειψης σεβασμού». Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; | Nέλη Βυζαντιάδου

 

.

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
 .

 
- Βλέπεις τι γίνεται; είπε ο Φίλιππος αγανακτισμένος. Κάθε φορά που προσπαθώ να πω τι νιώθω εκείνη με διακόπτει χωρίς να νοιαστεί για αυτό που λέω.
- Καταλαβαίνω ότι είσαι πολύ θυμωμένος αλλά θα ήθελα να μείνουμε για λίγο σε αυτό που συνέβη μόλις πριν, ήταν η παρέμβασή μου προκειμένου να συζητήσουμε περισσότερο αυτό που άνοιγε μεταξύ του ζευγαριού.
- Εγώ πάλι δεν κατάλαβα γιατί θυμώνει, είπε η Φανή.
- Δεν είσαι σοβαρή τώρα. Απαντούσα σε κάτι που με ρώτησε η Νέλη κι εσύ με διέκοψες χωρίς να σεβαστείς το δικαίωμά μου στην απάντηση. Αυτό όμως κάνεις πάντα, δεν με σέβεσαι.
- Εγώ δεν σε σέβομαι; Τι πρέπει λοιπόν να κάνω για να σου δείξω ότι σε σέβομαι;
- Για αρχή να με ακούς χωρίς να με διακόπτεις. Κι όταν λέω να με ακούς εννοώ να ακούς πραγματικά αυτό που λέω και να δείχνεις ενδιαφέρον, είπε ο Φίλιππος.
- Τι άλλο χρειάζεσαι Φίλιππε για να νιώσεις ότι η Φανή σε σέβεται; ρώτησα ενθαρρύνοντας τον να συνεχίσει.
.
.
- Θα ήθελα να μου μιλάς με όμορφα λόγια και χωρίς άσχημους χαρακτηρισμούς που ξέρεις ότι με πληγώνουν. Να σέβεσαι επίσης τα όρια μου όπως τα σέβομαι εγώ.
- Θέλεις να της δώσεις ένα παράδειγμα για να τη βοηθήσεις να καταλάβει πότε δεν σέβεται τα όρια σου;
- Γνωρίζεις πολύ καλά πόσο αγαπώ το ποδόσφαιρο. Είναι η μόνη ώρα που έχω για να χαλαρώσω και να περάσω όμορφα. Αυτό που σου ζητώ είναι να με αφήσεις ήσυχο την ώρα που παίζει η ομάδα μου και να καταλάβεις ότι αυτό που κάνω είναι πολύ σημαντικό.
- Τα πας περίφημα, του είπα κοιτάζοντας την ίδια στιγμή τη Φανή που έδειχνε ελαφρώς ξαφνιασμένη. Εξήγησε στη Φανή γιατί σου είναι τόσο σημαντικό να νιώσεις ότι σε σέβεται.
- Γιατί αν συνεχίσει να μη με σέβεται δεν θα αντέξω. Την αγαπώ πολύ αλλά οφείλω να αγαπώ και τον εαυτό μου. Και για να αγαπώ τον εαυτό μου θα πρέπει να απαγορεύω οποιαδήποτε απαξιωτική συμπεριφορά ακόμα κι αν αυτή προέρχεται από τη σύντροφό μου.
Ο Φίλιππος συνέχισε να μιλά για αρκετή ώρα και η Φανή τον άκουγε χωρίς να τον διακόπτει. Ίσως να ήταν κι αυτό ένα βήμα προς την αλλαγή. Ίσως πάλι προσπαθούσε να βάλει σε σειρά τις σκέψεις της 
  
 
.
Ο Φίλιππος, όπως και πολλοί άλλοι, βρίσκεται σε μία σχέση στην οποία νιώθει ότι η σύντροφός του δεν τον σέβεται. Τι σημαίνει όμως σεβασμός στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης; Ο σεβασμός εκφράζεται με λόγια και πράξεις που αποδεικνύουν ότι ο ένας σύντροφος αναγνωρίζει και υπολογίζει την αξιοπρέπεια του άλλου, ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του άλλου, μπαίνει στη θέση του και προσπαθεί να είναι όσο πιο διακριτικός γίνεται προκειμένου να μην προξενεί δυσκολίες και να μην απογοητεύει τον άλλον.
 .
.
Όταν σεβόμαστε τον σύντροφό μας φροντίζουμε να μη τον φέρνουμε ποτέ σε δύσκολη θέση είτε όταν είμαστε οι δυο μας, είτε όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τρίτους. Δεν τον προσβάλλουμε, δεν τον απαξιώνουμε, δεν κάνουμε υποτιμητικά σχόλια, δεν σχολιάζουμε με αρνητικό τρόπο τις αδυναμίες του. Αντιθέτως νοιαζόμαστε για αυτόν και παραμένουμε διαθέσιμοι για τη στιγμή που θα χρειαστεί την υποστήριξή μας. Ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί του δεν χρησιμοποιούμε επιχειρήματα μόνο και μόνο για να τον στριμώξουμε ούτε μας ενδιαφέρει να επιβληθούμε για να τον κερδίσουμε.
 .
.
Όταν σεβόμαστε τον σύντροφό μας είμαστε ειλικρινείς μαζί του, ενισχύουμε τα ενδιαφέροντα που τον γεμίζουν, ακούμε με ενδιαφέρον αυτό που έχει να μας πει, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με στόχο να έρθουμε πιο κοντά του, αναγνωρίζουμε τα όρια του και φυσικά εκτιμάμε αυτό που είναι χωρίς να θέλουμε να τον αλλάξουμε. Αποδεχόμαστε με άλλα λόγια τη διαφορετικότητά του από εμάς και επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα πλεονεκτήματα που έχει αντί να τονίζουμε συνεχώς τα μειονεκτήματά του.
 
Να θυμόμαστε πως για να σεβαστούμε τον άλλον θα πρέπει να σεβόμαστε πρωτίστως τον εαυτό μας. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να προσφέρουμε αυτό το πολύτιμο δώρο και στον σύντροφό μας.  

.
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν κι εσύ είσαι σε μια σχέση στην οποία δεν σε σέβονται... δεν ξέρω αν κι εσύ νιώθεις την ανάγκη να δίνεις κάθε φορά έναν αγώνα προκειμένου ο άλλος να σεβαστεί τις ανάγκες σου... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
  

 .
«Τα πρόσωπα της βίας»: 
Εκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου κάθε Πέμπτη, εδώ
 
 
Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου. Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου:
.
-ΝΕΟ - «Κύκλος Ομιλιών για Ψυχολογική Ενδυνάμωση» 07/04 στις 7.00μμ, εδώ
 
-Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας. Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά, εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Να τι πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει η Μαρία Κίτσου και αναβάλει την «Ηλέκτρα» στους Φιλίππους.
Να τι πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει η Μαρία Κίτσου και αναβάλει την «Ηλέκτρα» στους Φιλίππους.
με 0 Σχόλια 11016 Views

 Η παράσταση «Ηλέκτρα» ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί την Παρασκευή και το Σάββατο  στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και αναβάλλεται.. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή