«Πώς να ξεχάσω; Το παιχνίδι της συγχώρεσης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

8047 Views
«Πώς να ξεχάσω; Το παιχνίδι της συγχώρεσης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Πώς να ξεχάσω; Το παιχνίδι της συγχώρεσης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.


Το σενάριο  *
--------------
Η Αλεξία έρχεται στη σημερινή συνεδρία πολύ απογοητευμένη. Πιστεύει ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να συγχωρήσει τον Ηρακλή για την απιστία του. Αν και έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε που το έμαθε, συνεχίζει να είναι πολύ θυμωμένη μαζί του και με κάθε ευκαιρία του θυμίζει πως δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει σε αυτόν το γάμο. Εκείνος πάλι δείχνει να ανέχεται κάθε της συμπεριφορά λέγοντας της πως το έχει μετανιώσει και δίνοντας της την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να την πληγώσει ξανά.
 
- Δεν ξέρω αν θα σε πιστέψω ποτέ, λέει η Αλεξία και τον καρφώνει με το βλέμμα της.
- Τι να κάνω για να με πιστέψεις; Τι άλλο να κάνω; απαντά ο Ηρακλής σχεδόν εκλιπαρώντας την.
- Αναρωτιέμαι αν αυτό που δυσκολεύεσαι να κάνεις είναι να τον πιστέψεις ξανά ή να τον συγχωρέσεις, λέω παρεμβαίνοντας στη μεταξύ τους συζήτηση.
- Ίσως να είναι κι αυτό. Να δυσκολεύομαι να τον συγχωρέσω.
- Θέλεις να τον συγχωρέσεις; η ερώτησή μου είναι ξεκάθαρη.
- Όχι ακόμη. Με πόνεσε πολύ για να ξεχάσω.
- Δεν σου ζήτησα να ξεχάσεις. Σε ρώτησα αν θέλεις να τον συγχωρέσεις.
- Έχω κι άλλη επιλογή αν θέλω να μείνουμε μαζί; ρώτησε αφήνοντας να φανεί για άλλη μια φορά η δυσφορία της.
- Φυσικά και έχεις. Μπορείς να συνεχίσεις να είσαι θυμωμένη, να θέλεις να τον πονέσεις για να του δώσεις πίσω αυτό που σου προξένησε, να αποφασίσεις να τον εκδικηθείς κάνοντας τα ίδια και χειρότερα, να κάνεις κι άλλες αρνητικές σκέψεις, να μην τον εμπιστευθείς ποτέ ξανά. Θέλεις να συνεχίσω;
 
Με κοίταζαν και οι δύο σοκαρισμένοι. Η Αλεξία ερχόταν αντιμέτωπη με μια σειρά επιλογών που θα μπορούσε να υιοθετήσει στην προσπάθεια να μη συγχωρέσει τον σύντροφό της. Ο Ηρακλής διαπίστωνε ακούγοντας με ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη η ζωή του και να παραταθεί το μαρτύριο που περνούσε, σύμφωνα με δικές του αφηγήσεις, τους τελευταίους μήνες. Ίσως έπρεπε και οι δύο να καταλάβουν ότι τους περίμεναν ακόμα δυσκολότερες στιγμές αν δεν άλλαζαν κάτι στον τρόπο με τον οποίο είχαν αντιμετωπίσει ως τώρα την απιστία του Ηρακλή.
- Κι αν κάνω όλα αυτά που λες ή κάποια από αυτά θα είμαι ευτυχισμένη; ρώτησε η Αλεξία.
- Εσύ τι πιστεύεις; Θα είσαι;
- Δεν ξέρω αν δεν το δοκιμάσω.
- Ούτε εγώ ξέρω αν θα είσαι ευτυχισμένη. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αν συνεχίσεις να βυθίζεσαι σε αυτόν τον αρνητισμό, δεν θα είσαι ήρεμη και δεν θα νιώθεις ξέγνοιαστη. Όσο νιώθεις αυτά που νιώθεις και όσο σκέφτεσαι αυτά που σκέφτεσαι, αναβιώνεις τον πόνο που σου προκάλεσε η απιστία του Ηρακλή και αυτή τη φορά πονάς περισσότερο. Κάθε φορά που το σκαλίζεις πονάς περισσότερο. Κι ο πόνος αυτός δεν έχει ανώτερο όριο. Μπορείς να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μέσα στον πόνο. Στον πόνο που θα νιώθεις εσύ και στον πόνο που θα προξενείς στον Ηρακλή.
- Δεν το θέλω αυτό, απάντησε σχεδόν τρομοκρατημένη.
- Ούτε εγώ το θέλω για σένα. Ούτε για τον Ηρακλή. Ούτε για τους δυο σας. Σας αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από τη στιγμή που είστε εδώ και παλεύετε να αφήσετε πίσω το παρελθόν για να προχωρήσετε μαζί.
- Μου είναι δύσκολο να τον συγχωρέσω, είπε κοιτάζοντας τον.
Εκείνος είχε ήδη παραδοθεί στα δάκρυα και τις σκέψεις του. Ίσως μάλιστα οι σκέψεις να τον αναστάτωναν περισσότερο από τα δάκρυά του.
- Θέλει χρόνο όλο αυτό, είπα. Το να τον συγχωρέσεις δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθείς αυτό που σου έκανε. Θα σταματήσεις όμως να κάνεις αρνητικές σκέψεις και να αναμασάς τα ίδια και τα ίδια. Μόνο όταν πάψεις να εστιάζεις σε αυτό που έγινε και σε πόνεσε τόσο πολύ, θα έχεις καταφέρει να προχωρήσεις μπροστά και να πετάξεις από πάνω σου ένα μεγάλο βάρος. Ως τότε εσύ θα χρειαστεί να μιλήσεις για όλα όσα έχουν μείνει ανοιχτά μέσα σου και ο Ηρακλής θα χρειαστεί να αντέξει παραπάνω χωρίς όμως να σου επιτρέπει να τον προσβάλλεις ή να του φέρεσαι άδικα. Κι εγώ θα είμαι δίπλα σας σε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε εκεί που θα νιώσετε ότι δεν με χρειάζεστε άλλο πια.
 
 
 
 
Το παιχνίδι
Η Αλεξία, όπως και πολλοί άλλοι, έχει μείνει καθηλωμένη στην απιστία του Ηρακλή και παρόλο που μένει σε αυτή τη σχέση δυσκολεύεται να νιώσει καλά και να μοιραστεί μαζί του όλα αυτά που μοιραζόντουσαν προτού μάθει για την απιστία του. Οι αρνητικές σκέψεις, η ανάγκη να δικαιωθεί, η επιθυμία για εκδίκηση είναι μερικά μόνο από τα εμπόδια που την αποτρέπουν από το να τον συγχωρέσει.
 
Κι αν τελικά το να συγχωρέσεις σημαίνει με απλά λόγια να επιτρέψεις σε κάποιον να μπει ξανά στην καρδιά σου και να διεκδικήσει τη θέση που είχε προτού σε πληγώσει, τότε θα πρέπει κι εσύ με τη σειρά σου να επενδύσεις ξανά σε αυτή τη σχέση αφήνοντας πίσω τα μελανά σημεία. Η προοπτική ενός νέου συναισθηματικού δεσμού είναι η ένδειξη ότι είσαι έτοιμος να τον συγχωρέσεις.
 
Βέβαια σύμφωνα με τον Freud ακόμα κι αν αποφασίσεις να επαναπροσεγγίσεις τον άλλον, ένα ποσοστό ενέργειας θα έχει αποσυρθεί, θα έχει διοχετευτεί αλλού οπότε θα είναι δύσκολο να επανέλθει το αρχικό "δέσιμο" που είχες μαζί του. Αν είναι λοιπόν έτσι πόσο σίγουροι είμαστε ότι συγχωρούμε πραγματικά ή επιφανειακά προκειμένου να παραμείνουμε σε μία σχέση;
 
Το να συγχωρέσεις τον άλλον είναι πολύ σημαντικό γιατί μόνο έτσι θα καταφέρεις να ανακτήσεις την ψυχική σου ισορροπία και θα πάψεις να έχεις μέσα σου ένα δηλητήριο το οποίο αργά ή γρήγορα θα σε καταστρέψει. Αν όμως ξέρεις ότι ο άλλος σκοπεύει να σε πληγώσει ξανά, τότε θα πρέπει να σκεφτείς ακόμα πιο σοβαρά πώς θα συνεχίσεις να είσαι μαζί του γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να του δείξεις ότι δεν σέβεσαι τον εαυτό σου και ότι προτίθεσαι να ανεχτείς κι άλλες τέτοιες συμπεριφορές καθώς σύμφωνα με τον Pierre Corneille αυτός που συγχωρεί εύκολα, απλά προκαλεί περισσότερες προσβολές.
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να συγχωρέσουν αυτόν που τους πλήγωσε... δεν ξέρω αν κι εσύ παλεύεις με τα φαντάσματα του παρελθόντος... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 
------------------

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 

Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Borat Subsequent Movie film»: Ό,τι πρέπει για το καταθλιπτικό 2020. Είδαμε και σχολιάζουμε
«Borat Subsequent Movie film»: Ό,τι πρέπει για το καταθλιπτικό 2020. Είδαμε και σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 1931 Views

Στα χειρότερά του αμήχανο, στα καλύτερά του πανέξυπνο και ξεκαρδιστικό, ίσως η πιο αστεία ταινία της χρονιάς. Είδε ο  Γιώργος Κελεσίδης και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή