«Πώς να σε αφήσω; Το παιχνίδι της ευγνωμοσύνης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4050 Views
«Πώς να σε αφήσω; Το παιχνίδι της ευγνωμοσύνης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Πώς να σε αφήσω; Το παιχνίδι της ευγνωμοσύνης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 

Το σενάριο

___________________

 
H Μιχαέλα ήρθε στη σημερινή συνεδρία φανερά αναστατωμένη. Ήξερε καλά μέσα της πως ήταν πλέον η στιγμή να σταματήσει να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες και να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση. Συζητούσαμε εδώ και αρκετές εβδομάδες την επιθυμία της να χωρίσει αλλά κάθε φορά κατέληγε να δίνει στον εαυτό της μια παράταση αναβάλλοντας ουσιαστικά να ανακοινώσει στο σύντροφό της το τέλος της σχέσης. Ένα τέλος που είχε αποφασιστεί από την ίδια εδώ και καιρό.
 
-  Νιώθω χαμένη, μου είπε. Δεν ξέρω πώς να του το πω. Φοβάμαι ότι μόλις του ζητήσω να μιλήσουμε και με κοιτάξει στα μάτια θα χάσω τα λόγια μου.
-   Είναι κι αυτό ένα σενάριο, της απάντησα. Όπως επίσης μπορεί να χάσεις τα λόγια σου στην αρχή και σιγά σιγά να βρεις το θάρρος να του πεις όλα όσα νιώθεις χωρίς να δυσκολευτείς.
-  Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα τα καταφέρω;
-  Η σιγουριά σου. Παλιότερα δεν ήξερες αν ήθελες να βγεις από αυτήν τη σχέση ή για να το πω καλύτερα δεν ήξερες το λόγο για τον οποίο έμενες. Τώρα πια έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα σου οπότε μπορείς να του εξηγήσειςτι θέλεις χωρίς να χάσεις τα λόγια σου.
-   Είναι όμως πολύ δύσκολο. Θα προτιμούσα να μη χρειαζόταν να το ζήσουμε αυτό.
 
Τα δάκρυα της Μιχαέλας ήταν ένας φόρος τιμής στα τρία χρόνια που πέρασε δίπλα στον Άγγελο. Τον είχε γνωρίσει σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής της. Λίγους μήνες προτού πεθάνει ο πατέρας της. Ήθελε απεγνωσμένα να πιαστεί από κάπου και αυτή την ευκαιρία της την έδωσε απλόχερα ο Άγγελος. Στην αρχή ως ένας καλός φίλος, στην πορεία ως ένας υποστηρικτικός σύντροφος. Η παρουσία του βοήθησε τη Μιχαέλα να περάσει όσο πιο ανώδυνα γινόταν την απώλεια του πατέρα της. Η υποστήριξη του ήταν τέτοια που η ίδια αισθανόταν πως είχε βρει στο πρόσωπό του έναν φύλακα άγγελο. Αστειευόταν μάλιστα συχνά με το όνομά του λέγοντας του πως δεν είχε έρθει καθόλου τυχαία στη ζωή της εκείνο το απόγευμα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο πατέρας της.
 
-  Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σου Μιχαέλα, της είπα. Πιστεύω πως όλοι μας όταν ξεκινάμε μια σχέση, επενδύουμε σε αυτήν με το όνειρο να έχει διάρκεια και ποιότητα. Είναι σίγουρα επώδυνο να βλέπεις να φτάνει στο τέλος του κάτι που είχες φανταστεί διαφορετικά. Είναι κι αυτό μια απώλεια.
-   Κι όπως θυμάσαι δεν τα πάω καλά με τις απώλειες.
Κανείς δεν τα πάει καλά με τις απώλειες. Μαθαίνει όμως να τις δέχεται, να τις αντιμετωπίζει και ίσως να τις αποδέχεται. Κι εσύ τα κατάφερες πολύ καλά με την απώλεια του πατέρα σου.
-  Το χρωστώ στον Άγγελο.
-  Το χρωστάς πρώτα στον εαυτό σου και μετά στον Άγγελο. Αν δεν ήσουν εσύ ικανή να πας παρακάτω δεν θα μπορούσε κανένας να σε βοηθήσει.
-   Και τι κάνω τώρα; Αφήνω τον άνθρωπο που με βοήθησε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής μου και που δεν χρειάζομαι άλλο πια. Είμαι απαίσιος άνθρωπος.
-  Αν ήσουν απαίσιος άνθρωπος δεν θα βασανιζόσουν τόσο πολύ. Είσαι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος που έχει τη γενναιότητα να νιώθει ευγνώμων απέναντι σε έναν άλλο άνθρωπο αλλά και που θέλει πολύ να είναι ευτυχισμένος. Και διαπιστώνεις πως δεν μπορείς να είσαι άλλο πια ευτυχισμένη σε μια σχέση που έχει κλείσει τον κύκλο της.
-  Μακάρι να ήταν τα πράγματα αλλιώς, είπε γνωρίζοντας πως η αντίστροφη μέτρηση δεν μπορούσε να σταματήσει.
-  Δεν είναι όμως. Και να θυμάσαι πως φεύγοντας από αυτήν τη σχέση αποδεσμεύεις και εκείνον από μια σχέση που δεν θα του έδινε άλλο τη χαρά και την αγάπη που του αξίζει.
-   Η Μιχαέλα ήταν πολύ κοντά – λίγα βήματα τολμώ να πω – από το να ανακοινώσει στον Άγγελο την απόφασή της. Είχε πλέον συνέλθει από την απώλεια του πατέρα της και είχε διαπιστώσει πως ο Άγγελος θα μπορούσε να παραμείνει για την ίδια πολλά αλλά όχι ένας σύντροφος.
 
,
Το παιχνίδι
Η Μιχαέλα, όπως και πολλοί άλλοι, βρίσκεται σε μια σχέση ανάρρωσης καθώς χρειάζεται κάποιον που θα τη βοηθήσει να συνέλθει από ένα τραύμα και θα την υποστηρίξει έτσι ώστε να συνεχίσει με κανονικότητα τη ζωή της. Σε μία ιστορία ανάρρωσης, σύμφωνα με τον RobertSternberg, ο ένας σύντροφος είναι αυτός που αναρρώνει και ο άλλος είναι αυτός που αναλαμβάνει το ρόλο του φροντιστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις και οι δύο σύντροφοι εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον οπότε η σχέση τους αποκτά μεγάλη δύναμη.
Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της σχέσης, σύμφωνα με τον δημιουργό της θεωρίας, είναι ότι ο σύντροφος σε ρόλο φροντιστή μπορεί πράγματι να λειτουργήσει θεραπευτικά για τον άλλον αρκεί ο τελευταίος να είναι πρόθυμος να αναρρώσει και να αλλάξει. Ένας συχνός κίνδυνος μιας τέτοιας σχέσης είναι να καταρρεύσει το σχήμα των ρόλων όταν ο σύντροφος που βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης αναρρώσει πλήρως. Υπάρχει η πιθανότητα να μη χρειάζεται πλέον τον σύντροφό του ή να βρίσκει καταπιεστική τη φροντίδα του από τη στιγμή που θα έχει πατήσει στα πόδια του και δεν θα τη χρειάζεται άλλο πια. Μπορεί επίσης να μην αντέχει τη σχέση με τον άνθρωπο που του θυμίζει το τραύμα.
 
Η Μιχαέλα, όπως και πολλοί άλλοι, κυριεύεται από ενοχές απέναντι στον άνθρωπο που θεωρεί σωτήρα της αλλά ταυτόχρονα θέλει να εξελιχθεί, να ζήσει, να προχωρήσει. Έχοντας συνδέσει αυτή τη σχέση κυρίως με πρόβλημα της είναι δύσκολο να εστιάσει στην υγεία και να αποσυνδεθεί από την ανάρρωση που ήταν ο κεντρικός άξονας της συγκεκριμένης επιλογής. Αν και ακούγεται λοιπόν ειρωνικό η σχέση ανάρρωσης παύει συνήθως να έχει νόημα όταν το άτομο που χρειάζεται την ανάρρωση συνέλθει.
 
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που έχουν βρεθεί σε μια σχέση ανάρρωσης είτε με τον έναν είτε με τον άλλο ρόλο… δεν ξέρω αν σκοπεύεις να κρατήσεις το ρόλο που έχεις ή προβληματίζεσαι για αυτό που σου προσφέρει…  δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…  
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή