«Πώς να δείξω αυτό που νιώθω; Το παιχνίδι της δυσκολίας στην έκφραση συναισθήματος». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

8040 Views
«Πώς να δείξω αυτό που νιώθω; Το παιχνίδι της δυσκολίας στην έκφραση συναισθήματος». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Πώς να δείξω αυτό που νιώθω; Το παιχνίδι της δυσκολίας στην έκφραση συναισθήματος». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 

 
 
Το σενάριο  *
--------------
 
Παρατηρώ εδώ και ώρα τη Βασιλική και αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι τα λόγια της αλλά η απάθεια με την οποία μιλάει. Περιγράφει ένα τόσο τραγικό γεγονός της ζωής της και εκείνη δείχνει σαν να αφηγείται μια ταινία που είδε και θέλει να μοιραστεί μαζί μου. Η ανάγκη μου να μάθει πώς νιώθει με οδηγεί σε μια ακόμα ερώτηση.
- Και πώς ένιωσες την ώρα που σου ανακοίνωναν αυτά τα νέα; Τι γινόταν μέσα σου;
- Όσο κι αν σου φανεί παράξενο, δεν ένιωσα τίποτε. Ήμουν εντελώς ψύχραιμη.
- Μήπως εννοείς μουδιασμένη;
- Δεν θα το έλεγα. Ούτε εκείνη την ώρα, ούτε τώρα νιώθω κάτι. Θα έπρεπε να νιώθω κάτι;
- Τι νόημα έχει αλήθεια να σου απαντήσω; Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο ψυχικής λειτουργίας.
- Θα με βοηθούσε να μου πεις αν θα έπρεπε να νιώθω κάτι παρά το γεγονός ότι εγώ δεν ένιωσα.
- Ξέρεις τι θα σε βοηθούσε περισσότερο; Να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις εσύ η ίδια αυτό που νιώθεις.
- Κι αν δεν νιώθω; Αν είμαι ένας ψυχρός άνθρωπος;
- Βασιλική δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που να γεννιέται ψυχρός και χωρίς συναισθήματα. Γνωρίζω όμως πως στην πορεία της ζωής του μπορεί να χάσει την επαφή του με τα συναισθήματα ή να μάθει να τα αποφεύγει για να προστατευθεί από καταστάσεις τις οποίες θεωρεί επικίνδυνες για τον ίδιο.
- Λες να έγινε κάτι τέτοιο με μένα;
- Θα σου θυμίσω αυτό που σου έλεγε η μητέρα σου όταν ήσουν μικρή και έκλαιγες. Όπως εσύ η ίδια μου έχεις πει σε αποκαλούσε "δειλό μικρό κοριτσάκι" και σου ζητούσε να σταματήσεις αμέσως τα κλάματα γιατί αλλιώς δεν θα σε έπαιρνε κανείς στα σοβαρά.
- Κι εγώ σκούπιζα τα μάτια μου, φυσούσα δυνατά τη μύτη μου και υποσχόμουν στον εαυτό μου πως δεν θα έκλαιγα ξανά, συμπλήρωσε η Βασιλική.
- Αντιλαμβάνεσαι πως όλο αυτό ήταν παράλογο για ένα παιδί. Να του φιμώνουν το συναίσθημα. Να το λογοκρίνουν γιατί ένιωθε και έδειχνε αυτό που ένιωθε.
- Εγώ όμως δεν το έπαιρνα έτσι. Πίστευα πως ήμουν προβληματική. Και θαύμαζα τόσο πολύ τη μαμά μου που ήταν δυνατή. Δεν την είχα δει ούτε μια φορά να κλαίει. Ακόμα και στο θάνατο της γιαγιάς μου, δηλαδή της μαμάς της, δεν έκλαψε ούτε για μια στιγμή.
- Και τι είναι αυτό που σε κάνει να βλέπεις μια τέτοια συμπεριφορά ως δύναμη;
- Δεν έδειχνε ποτέ ευάλωτη.
- Δεν έδειχνε ποτέ ανθρώπινη. Είναι πέρα για πέρα ανθρώπινο να κλαίμε, να γελάμε, να φοβόμαστε, να θυμώνουμε, να ζηλεύουμε.
- Αν μου εξηγούσε κανείς έτσι τα συναισθήματα ίσως να επέτρεπα κι εγώ στον εαυτό μου να νιώθει χωρίς να αισθάνεται άσχημα ή περίεργα για αυτό.
- Είσαι εδώ τώρα. Ξέχνα τι δεν έμαθες. Επικεντρώσου σε αυτά που μαθαίνεις μαζί μου στις συνεδρίες. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία της αλλαγής.
 
Η Βασιλική είχε πολλή δουλειά μπροστά της μέχρι να ανάψει το πράσινο φως στην αναγνώριση, διαχείριση και έκφραση των συναισθημάτων της. Κι εγώ θα ήμουν δίπλα της, συνοδοιπόρος και οδηγός σε αυτό το απαιτητικό και μακροχρόνιο ταξίδι.
 
 
 
Το παιχνίδι
 
Η Βασιλική, όπως και πολλοί άλλοι, δυσκολεύονται πολύ να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με αποτέλεσμα να δίνουν προς τα έξω την εντύπωση ότι δεν έχουν συναισθήματα ή ότι είναι αδιάφοροι. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται συνήθως για ανθρώπους με ευαισθησίες που δεν έχουν μάθει πώς να μιλούν για αυτά που νιώθουν και που επιλέγουν να αποσύρονται και να απομονώνονται. Δείχνουν ψυχροί και φαίνεται να μην ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μια βαθιά και ουσιαστική σχέση με τους άλλους. 
 
Οι κυριότεροι λόγοι που υπάρχουν πίσω από τη δυσκολία τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους είναι οι ακόλουθοι:
•      νιώθουν ευάλωτοι και γυμνοί απέναντι στους άλλους
 
•      φοβούνται την έκθεση ή / και την αρνητική κριτική
 
•      δεν εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους
 
•      δεν τους εμπνέουν οι άλλοι τη διάθεση να μιλήσουν για το πώς νιώθουν
 
•      πιστεύουν ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά ούτε θα τους βοηθήσει αν θα πουν πώς νιώθουν 
 
•      έχουν την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας και νομίζουν ότι δεν έχουν ανάγκη να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους
 
•      φοβούνται ότι θα χάσουν την αυτονομία και ανεξαρτησία τους
 
•      δεν έμαθαν ποτέ πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους 
 
•      πιστεύουν ότι δεν είναι αξιοπρεπές να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
 
Ας θυμόμαστε πάντως πως τα συναισθήματα είναι, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, σαν τα νήματα που αν κάποιος πιάσει την άκρη τους σε τραβάει εκεί που θέλει.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.. δεν ξέρω αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 
------------------

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 

Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή