Πιάσε με αν μπορείς...

2963 Views
Πιάσε με αν μπορείς... Πιάσε με αν μπορείς...

 

NEΑ ΣΤΗΛΗ

Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. 

.

Το σενάριο

Η Αφροδίτη έχει σχέση με έναν παντρεμένο άντρα με τον οποίο δουλεύουν μαζί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τα πρώτα τρία χρόνια είχαν μία φιλική σχέση και μιλούσαν για όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στη δουλειά. Όσο περνούσε ο καιρός διαπίστωναν ότι πέρα από την καταπληκτική επικοινωνία που είχαν ένιωθαν μια αμοιβαία έλξη.
 
Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού έγιναν ζευγάρι και τα τελευταία πέντε χρόνια παραμένουν μαζί με πολλούς ενδιάμεσους χωρισμούς. Οι χωρισμοί αυτοί διαρκούν λίγο και σχεδόν πάντα ο Τάσος είναι αυτός που κάνει την πρώτη κίνηση για να τα ξαναβρούν.
 
Πριν από λίγο καιρό η Αφροδίτη του ζήτησε να χωρίσει από τη γυναίκα του για να είναι μαζί χωρίς το φόβο της αποκάλυψης του παράνομου δεσμού τους. Ο Τάσος αρνήθηκε λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει τη σύζυγό του και η Αφροδίτη απομακρύνθηκε δηλώνοντας απογοητευμένη. Για αρκετές μέρες απέφυγε να συναντήσει τον Τάσο προφασιζόμενη πως ήταν άρρωστη και πήρε άδεια από την εργασία της ώστε να μη χρειαστεί να το συναντήσει. Έκλεισε, επίσης, το κινητό της ώστε να μη μπορεί να τη βρει. Όσο μεγαλύτερη απόσταση κρατούσε από τον Τάσο τόσο περισσότερο αυτός τη διεκδικούσε. Κι όσο περισσότερο αυτός τη διεκδικούσε τόσο εντονότερα αυτή τον απέφευγε.
 
Για τον Τάσο ήταν θέμα χρόνου να τα βρουν ξανά. Αυτό του είχε δείξει η εμπειρία του ως τότε. Για την Αφροδίτη ήταν δεδομένο ότι ο Τάσος θα συνέχιζε να την κυνηγά μέχρι αυτή να γυρίσει. Αυτό της είχε δείξει η εμπειρία της ως τότε.
 
Μέχρι που μια μέρα συνειδητοποίησε ότι ο Τάσος είχε εξαφανιστεί. Δε βρήκε ούτε μια κλήση του στο κινητό της και όταν ρώτησε στη δουλειά έμαθε πως είχε να δώσει σημεία ζωής εδώ και δυο μέρες. Στην αρχή της φάνηκε περίεργο και προσπάθησε να το εξηγήσει κάνοντας υποθέσεις. Αργότερα άρχισε να ανησυχεί για τον ίδιο και σκεφτόταν μήπως του είχε συμβεί κάτι κακό. Αποφάσισε να τον ψάξει. Μόνο όταν είδε πως ο Τάσος δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά της άρχισε να ανησυχεί για την ίδια και για τη σχέση τους. Αυτό ήταν λοιπόν; Είχε βαρεθεί τόσο εύκολα τη σχέση του μαζί της; Μήπως ήταν ακόμη θυμωμένος;
 
Όσο περισσότερο ανησυχούσε η Αφροδίτη τόσο πιο ανυπόμονη γινόταν. Όσο πιο ανυπόμονη γινόταν τόσο πιο πολύ τον έψαχνε. Κι όσο αυτός δεν εμφανιζόταν τόσο πιο πολύ ανησυχούσε.
 
Τώρα πια είχε αλλάξει η σειρά. Τώρα πια ήταν αυτή που κυνηγούσε τον Τάσο. 
 
 

Το παιχνίδι

Τόσο η Αφροδίτη όσο και ο Τάσος βιώνουν διαδοχικά και εναλλάξ το ρόλο αυτού που κυνηγά και διεκδικεί την προσοχή του άλλου και εκείνου που κυνηγιέται και δέχεται ή απορρίπτει τη διεκδίκηση. Αυτό που δεν καταφέρνουν είναι να συντονιστούν σε χρόνους, ρυθμούς και επιθυμίες. Όταν θέλει ο Τάσος, του γυρίζει την πλάτη η Αφροδίτη και όταν εκείνος αραιώνει τις εμφανίσεις του τότε εκείνη αρχίζει να ανησυχεί και να γίνεται η ίδια ο κυνηγός.
 
Μόλις φωνάζει ο ένας 'Πιάσε με αν μπορείς' ο άλλος το βάζει στα πόδια ή το παίζει αδιάφορος. Μόλις βαρεθεί ο πρώτος να περιμένει, αποχωρεί και τότε ο άλλος αρχίζει να ενδιαφέρεται. Κι όσο περισσότερο νιώθει ότι χάνει αυτόν που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε δεδομένο, τόσο περισσότερο επιμένει να τον κερδίσει.
 
Το παιχνίδι του κυνηγητού δεν τελειώνει ποτέ μια που κανείς δεν πιάνει τον άλλον. Εκεί βρίσκεται κι όλη η γοητεία. Να κυνηγάς αυτόν που δείχνει να μη σε θέλει. Ή που μπορεί τελικά να μη σε θέλει αλλά δυσκολεύεσαι να το δεχθείς. Κι όσο περισσότερο δείχνει να μη σε θέλει, τόσο πιο αποφασιστικές είναι οι κινήσεις σου για να τον κερδίσεις. Δε σε νοιάζει αν το κόστος για όλο αυτό είναι πολύ μεγάλο. Σημασία έχει να τον πιάσεις. Σημασία έχει να σταματήσει να σου γυρνάει την πλάτη. Σημασία έχει να του γυρίσεις εσύ μετά την πλάτη και να αντιστραφούν οι ρόλοι.
 
Κι αν αναρωτηθείς γιατί παίζεις αυτό το παιχνίδι θα διαπιστώσεις πολύ εύκολα ότι έχεις μάθει να θεωρείς δεδομένο αυτό που σου προσφέρεται με αποτέλεσμα να μη το θεωρείς ενδιαφέρον ενώ το άλλο, το απλησίαστο, το απρόβλεπτο και το δύσκολο είναι μια πρόκληση που αρνείσαι να αγνοήσεις.
 
Κι αν προσπαθήσεις να βρεις βαθύτερα μέσα σου τα αίτια που σε οδηγούν στο να επιδιώκεις αυτόν, που σου γυρίζει την πλάτη, θα χρειαστεί να θυμηθείς ατέλειωτες φορές που επέτρεψες σε κάποιον να σε προσβάλλει, να σε υποτιμήσει, να σε αμφισβητήσει... Κι όλο αυτό το έκανες γιατί δεν έμαθες ποτέ να εκτιμάς και επομένως να αγαπάς τον εαυτό σου. Κι όλο αυτό το άφησες να εξελίσσεται γιατί κάποιος κάποτε σε έπεισε ότι δεν είσαι για τα καλύτερα παρά μόνο για τα μέτρια. Κι όλο αυτό εξακολουθείς να το υποστηρίζεις σα στάση ζωής γιατί η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου είναι θλιβερή.
 
Κι αν δοκιμάσεις να απαριθμήσεις τις συνέπειες που έχει αυτό το παιχνίδι στον ψυχισμό σου θα εκπλαγείς μόλις καταλάβεις ότι εκθέτεις τον εαυτό σου σε μια σειρά από μικρόβια που μολύνουν τον τρόπο που σκέφτεσαι, τον τρόπο που νιώθεις και τελικά τον τρόπο που φέρεσαι στην καθημερινότητά σου.
 
Πιάσε με αν μπορείς... κι εσύ τρέχεις να ανταποκριθείς... κι ας λαχανιάζεις... κι ας κουράστηκες... κι ας σου έχουν μείνει ελάχιστες δυνάμεις... σημασία έχει να συνεχίσεις να τρέχεις και να κυνηγάς αυτόν που σε απορρίπτει γιατί μόνο έτσι θα επιβεβαιώσεις πως δεν αξίζεις τίποτε καλύτερο από το να χάνεσαι σε αυτό το παιχνίδι. Αν πάντως τολμήσεις κάτι διαφορετικό, θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να βγεις από μια άθλια ρουφήχτρα που σε τραβάει μέσα της με όλη της τη δύναμη...
 
Παίζουμε λοιπόν; 
.
 .

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Νέλη Βυζαντιάδου

Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: τη παράσταση «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ, Τ’ ΟΝΕΙΡΟ» στο θέατρο Αμαλία.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: τη παράσταση «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ, Τ’ ΟΝΕΙΡΟ» στο θέατρο Αμαλία.
με 0 Σχόλια 263 Views

 Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ για να δείτε μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν,  Δευτέρα 20Μαίου στις 21:0 στο θέατρο Αμαλία.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή