«Μου αξίζει αυτό που περνάω - Το παιχνίδι της βίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

5752 Views
«Μου αξίζει αυτό που περνάω - Το παιχνίδι της βίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Μου αξίζει αυτό που περνάω - Το παιχνίδι της βίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 
 
 
 
Το σενάριο
--------------
 
Η Ρένα είναι από τις θεραπευόμενες που με προβληματίζουν εδώ και καιρό. Η αντίστασή της να αναγνωρίσει το πρόβλημα που υπάρχει στο γάμο της και να κάνει κάτι για να το αντιμετωπίσει μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Είναι πεπεισμένη ότι ευθύνεται η ίδια για τη βία που δέχεται από το σύζυγό της και προσπαθεί να εκλογικεύσει τη συμπεριφορά του αποφεύγοντας να δει κατάματα την αλήθεια.
- Αν δεν του μιλούσα εκείνη την ώρα, δεν θα είχε ξεφύγει η κατάσταση, είπε δείχνοντας για άλλη μια φορά την άρνηση στην οποία βρισκόταν.
- Τι εννοείς;
- Αφού ξέρω πως ο Ζάχος εξαγριώνεται μόλις του αντιμιλήσω. Θα έπρεπε να μην πω τίποτε και να τον αφήσω να εκτονωθεί. Εγώ όμως απάντησα και φούντωσα το θυμό του με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πάνω μου.
- Εξακολουθείς να τον δικαιολογείς, της είπα προσπαθώντας να μην αποκαλύψω κανένα μου συναίσθημα.
- Δεν τον δικαιολογώ. Λέω την αλήθεια.
- Και πώς είσαι με αυτήν την αλήθεια; Να ξέρεις δηλαδή πως είσαι υποχρεωμένη να ρυθμίζεις τη συμπεριφορά σου έτσι ώστε να μην προκαλείς το θυμό και το ξέσπασμα του.
- Θα προτιμούσα να μην είναι έτσι τα πράγματα αλλά αφού αυτό ισχύει θα πρέπει να το δεχθώ.
- Κι αν δοκίμαζες να μη το δεχθείς; Τι θα γινόταν τότε; Τι φοβάσαι;
- Ξέρω πως θα δεχόμουν πολύ μεγαλύτερο ξέσπασμα. Ίσως και να με χτυπούσε.
- Περισσότερο από τώρα;
Η ερώτησή μου την έφερε σε δύσκολη θέση. Απέφευγε να μιλάει για τα επεισόδια βίας που βίωνε νομίζοντας πως δεν καταλάβαινα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπαθούσε να με πείσει για τις μελανιές στο πρόσωπό της λέγοντας μου πως είχε χτυπήσει κάπου εξ αιτίας της απροσεξίας της.
- Έχει πολύ καιρό να με χτυπήσει. Να με χτυπήσει δυνατά εννοώ.
- Ενώ ένα χαστούκι ή μία μπουνιά είναι εντάξει;
- Ξέρω τι σκέφτεσαι για μένα.
- Τι σκέφτομαι;
- Πως μου αξίζει όλο αυτό που περνάω, είπε παραμένοντας σε ρόλο θύματος.
- Απέχει πολύ αυτό που σκέφτεσαι ότι σκέφτομαι για σένα από αυτό που πραγματικά σκέφτομαι, της απάντησα έτοιμη για αυτοαποκάλυψη.
- Θα ήθελα να μάθω τότε τι σκέφτεσαι.
- Πως δεν σκοπεύεις να βγεις από μια σχέση βίας παρά τον πόνο, σωματικό και ψυχικό, που βιώνεις όλον αυτόν τον καιρό. Αλήθεια Ρένα γιατί έρχεσαι σε μένα; Τι περιμένεις από αυτό το πλαίσιο;
- Να με υποστηρίξεις, ήταν η πρώτη και αυθόρμητη απάντησή της.
- Να σε υποστηρίξω σε τι;
- Δεν ξέρω ακριβώς. Νιώθω όμως ότι χρειάζομαι την υποστήριξή σου για να αντέξω.
- Φοβάμαι πως αυτό δεν είναι αρκετό. Αν δεν αντιληφθείς τη σοβαρότητα της κατάστασης θα συνεχίσεις να έρχεσαι εδώ μιλώντας περιστασιακά για τα επεισόδια βίας και επιχειρώντας να εκτονώσεις κάποια από τα συναισθήματά σου για να πάρεις δύναμη να επιστρέψεις πίσω, στο σκηνικό της βίας. Χρησιμοποιείς ουσιαστικά τις συνεδρίες σαν ένα παυσίπονο. Το παίρνεις για να μην πονάς μέχρι να περάσει η επίδρασή του και να αρχίσεις να πονάς ξανά. Κάνω λάθος;
Η Ρένα είχε δακρύσει. Βαθιά μέσα της ήξερε καλά πως της καθρέφτιζα την απόλυτη αλήθεια. Το ζήτημα ήταν τι θα αποφάσιζε να κάνει με αυτήν την αλήθεια και κυρίως με τη ζωή της.
 
 
Το παιχνίδι
Η Ρένα, όπως και πολλές γυναίκες, είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Δέχονται συμπεριφορές βίας τις οποίες προσπαθούν να δικαιολογήσουν ρίχνοντας την ευθύνη στις ίδιες αντί να στραφούν ενάντια στο θύτη.
 
Ο κύκλος της βίας περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια: το πρώτο στάδιο πριν την έκρηξη, το δεύτερο στάδιο της έκρηξης και το τρίτο που είναι αυτό της μεταμέλειας. Τόσο ο θύτης όσο και το θύμα έχουν μάθει να περνούν αυτά τα στάδια και να παραμένουν μαζί με αποτέλεσμα να μην αλλάζει τίποτε. Το θύμα μάλιστα αναπτύσσει μια μεγάλη ανοχή απέναντι στη βία και γίνεται ανθεκτικό με συνέπεια να μην εκτιμά συχνά τον κίνδυνο.
 
Η συναισθηματική εξάρτηση του θύματος από το θύτη είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή εξάρτησης (π.χ. οικονομική) που μπορεί να εξηγεί γιατί παραμένει το θύμα σε μια κακοποιητική σχέση. Η ένταση των συναισθημάτων του θύματος σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελούν φρένο για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή αυτού του σχήματος.
 
Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να αποφασίσει να μιλήσει για όλο αυτό που ζει χωρίς να νιώσει ντροπή, ενοχές και αμηχανία. Τρομοκρατείται στη σκέψη και μόνο ότι θα εκθέσει τον άνθρωπο που η ίδια επέλεξε κάποτε να έχει δίπλα της και εξακολουθεί να μένει μαζί του οπότε αποφασίζει να κατηγορεί τον εαυτό της προκειμένου να αθωώσει εκείνον.
 
Το πρώτο βήμα στην απεμπλοκή του θύματος από μια σχέση βίας είναι να μπορέσει να αναγνωρίσει ότι είναι θύμα βίας και να αντιληφθεί πως δεν το αξίζει αυτό. Μόνο αν σταματήσει να πιστεύει ότι αξίζει μια τέτοια συμπεριφορά θα καταφέρει να πάει παρακάτω, να ζητήσει βοήθεια και να δρομολογήσει την επόμενη μέρα της ζωής της που θα τη βρει χωρίς βία. Μόνο όταν πάψει να υποστηρίζει ότι ευθύνεται η ίδια για τη βίαιη συμπεριφορά του άλλου θα βγει από τη θέση του θύματος και θα διεκδικήσει αυτό που πραγματικά της αξίζει.
 .
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ θύμα βίας... δεν ξέρω αν αποφεύγεις να δεις κατάματα αυτό που συμβαίνει και προτιμάς να ρίχνεις την ευθύνη πάνω σου λέγοντας πως σου αξίζει αυτό που περνάς... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
   
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
 
------------------

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το στο κανάλι μου στο You Tube

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Διαβάσαμε την «Κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπατζή» και σχολιάζουμε: ένα παιδικό παραμύθι γραμμένο για το βιβλίο.
Διαβάσαμε την «Κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπατζή» και σχολιάζουμε: ένα παιδικό παραμύθι γραμμένο για το βιβλίο.
με 0 Σχόλια 364 Views

Κάθε βιβλίο διαβάζεται διαφορετικά από το κάθε παιδί. Πού να δείτε τι συμβαίνει όταν οι αναγνώστες είναι οι μαθητές της κ. Ειρήνης! Κλείστε το μάτι στα παιδικά βιβλία και αγαπήστε τα.  Διάβασε η Μιλάντα Σαρικιαχίδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή