Το παιχνίδι της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4994 Views
Το παιχνίδι της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. Το παιχνίδι της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 


 

 

 
Το σενάριο
.
Ο Κώστας έρχεται στη σημερινή συνεδρία αποφασισμένος να μάθει γιατί δεν μπορεί να ακούσει κάτι θετικό για αυτόν. Δυσκολεύεται εξαιρετικά να αγκαλιάσει, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, τις αρετές του ενώ του είναι πολύ εύκολο να κριτικάρει αυστηρά τον εαυτό του και να τον στήνει στον τοίχο με το πρώτο λάθος που κάνει.
 
Αντιλαμβάνομαι ότι είναι αναστατωμένος αλλά επιλέγω να μην ακολουθήσω αμέσως το συναίσθημά του. Χρειάζομαι πληροφορίες και έτσι του ζητώ ένα πρόσφατο παράδειγμα για να καταλάβω καλύτερα τι εννοεί. Μου δίνει ένα από το επαγγελματικό του περιβάλλον που συνέβη μόλις την προηγούμενη μέρα. Ήταν με ένα συνάδελφό του ο οποίος άρχισε να λέει πόσο τυχερός νιώθει που μοιράζεται το ίδιο γραφείο με τον Κώστα και πόσο πολύ τον θαυμάζει για το μυαλό του, την συνέπεια του και τις ιδέες που έχει. Όσο εκείνος – ο συνάδελφος - μιλούσε με αυτά τα θετικά λόγια, ο Κώστας δυσκολευόταν πολύ να τον ακούσει και προσπαθούσε να αλλάξει θέμα στη συζήτηση που είχαν.
 
Νιώθω την ανάγκη να διακόψω την αφήγησή του ρωτώντας τον πώς ακριβώς ένιωσε τη στιγμή που άκουγε όλα αυτά τα θετικά σχόλια. Μου απαντά πως ένιωσε άβολα. Του θυμίζω πως το να νιώθει κανείς άβολα δεν είναι συναίσθημα οπότε με αρκετή προσπάθεια καταλήγει να παραδεχθεί ότι ένιωθε ντροπή σαν μικρό παιδί. Συνεχίζω να ενδιαφέρομαι να μάθω πώς αντέδρασε στο συγκεκριμένο περιστατικό και του ζητώ να μου πει τι έκανε όση ώρα ο συνάδελφός του τον εξυμνούσε. Μου λέει πως ούτε απάντησε ούτε τον ευχαρίστησε με αποτέλεσμα να νιώσει μετά άσχημα και γι’ αυτό.
-  Γιατί ένιωσες άσχημα και απέναντι σε ποιόν; είναι η επόμενη ερώτηση που του θέτω.
-  Μα φυσικά απέναντι στο συνάδελφό μου. Εκείνος μιλούσε τόσο όμορφα για μένα κι εγώ έδειχνα αδιάφορος. Φοβάμαι μάλιστα ότι θα με θεώρησε αγενή.
-  Φαίνεται να σε απασχολεί αρκετά το τι θα σκεφτεί ο συνάδελφός σου για σένα, του είπα ελπίζοντας να καταλάβει αυτό που προσπαθούσα να του δείξω.
-  Και είναι κακό αυτό; με ρώτησε.
- Αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι όμως το να μη νιώθεις άσχημα απέναντι στον εαυτό σου και κυρίως σε αυτό που του προξενείς.
Θα ήθελα να σκεφτείς για λίγο πόσο αδικείς τον εαυτό σου όταν αρνείσαι να δεχθείς κάτι όμορφο που βλέπει ο άλλος σε σένα. Και ακόμη περισσότερο τον αδικείς όταν δεν διακρίνεις εσύ ο ίδιος κάτι θετικό.
 
.
Ο Κώστας κοίταζε αμήχανα τη βιβλιοθήκη που βρισκόταν σχεδόν απέναντί του. Λες και δοκίμαζε να συμμαζέψει τις σκέψεις του παρατηρώντας τους τίτλους των βιβλίων. Είχαμε αγγίξει κατά καιρούς το ζήτημα της δυσκολίας που είχε να πιστέψει κάτι θετικό για τον ίδιο αλλά κάθε φορά που θίγαμε αυτό το ζήτημα έκανε πίσω. Έπαιζε και μαζί μου αυτό το παιχνίδι. Δεν του άρεσε να ακούει πόσο ξεχωριστός ήταν. Προτιμούσε να μιλά για τα ελαττώματά του και για τα προβλήματα που δημιουργούσε στους άλλους. Λες και τρεφόταν μέσα από την κακή εικόνα εαυτού. Λες και αντλούσε χαρά μέσα από το αρνητικό.
 
Ο Κώστας πίστευε ότι δεν αξίζει τόσο όσο νομίζουν οι άλλοι και αυτό το δικαιολογούσε λέγοντας πως απέφευγε να δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Αν θα τον έδειχνε τότε οι άλλοι θα καταλάβαιναν καλύτερα ποιος είναι και θα σταματούσαν να του λένε αυτά που του έλεγαν.
- Γιατί δεν το κάνεις λοιπόν; Γιατί δεν αποκαλύπτεις στους άλλους ποιος πραγματικά είσαι; τον προκάλεσα με μια ερώτηση που άνετα θα μπορούσε να θεωρηθεί καυτή.
- Δεν θέλω. Είμαι τόσο προβληματικός που δεν θα μείνει κανένας κοντά μου αν δει ποιος πραγματικά είμαι.
-  Τότε θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι συμβαίνει ένα από τα δύο σενάρια που θα σου εξηγήσω. Ή εσύ είσαι πολύ καλός ηθοποιός και ξεγελάς τους άλλους τόσο εύκολα ή οι άλλοι είναι πολύ χαζοί και δεν αντιλαμβάνονται ότι παίζεις θέατρο.
-        
Ο Κώστας αιφνιδιάστηκε. Δεν περίμενε αυτή μου την αντίδραση. Του ήταν απαγορευτικό να δεχθεί για τον εαυτό του έναν τόσο βαρύ χαρακτηρισμό. Και μάλλον του ήταν άγνωστο να εισπράττει έναν αρνητικό χαρακτηρισμό από κάποιον άλλον. Ως τώρα ο μοναδικός που είχε το δικαίωμα να σκέφτεται και να μιλά αρνητικά για τον εαυτό του ήταν ο ίδιος. Ποια ήμουν εγώ που θα του ανέτρεπα αυτήν την ισορροπία; Στην προσπάθειά του να ανακτήσει την εσωτερική του πραγματικότητα επιχείρησε να αιφνιδιάσει εμένα.
-    Ίσως τελικά να μην ισχύει τίποτε από τα δύο. Ούτε εγώ να είμαι τόσο καλός ηθοποιός, ούτε οι άλλοι να είναι χαζοί. Μόλις σκέφτηκα ένα τρίτο σενάριο. Μπορεί να μου λένε αυτά τα όμορφα λόγια για να κερδίσουν κάτι από μένα.
 
Η ανάγκη του να παραμείνει ρουφηγμένος στο αρνητικό είχε εμμονικό χαρακτήρα.
- Αν γυρίσουμε στο παράδειγμα με τον συνάδελφό σου τι πιστεύεις ότι επιδιώκει να κερδίσει από σένα;
-  Καλύτερες συνθήκες εργασίας όπως να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά και εγώ να τον καλύπτω στον προϊστάμενο αν χρειαστεί.
-        
.
Ήταν πλέον σειρά μου να αφήσω το βλέμμα μου να ταξιδέψει στα βιβλία που φιλοξενούσε η βιβλιοθήκη μου. Διάλεξα καθόλου τυχαία τον τίτλο που μου κέντρισε την προσοχή γιατί μου θύμισε το πρόβλημα του Κώστα που έπρεπε κάποτε να δούμε κατάματα. “Overcominglowself-esteem”, δηλαδή «Ξεπερνώντας τη χαμηλή αυτοεκτίμηση». Μας περίμενε πολλή και εντατική δουλειά αρκεί να ήταν ο Κώστας διαθέσιμος για κάτι τέτοιο. Είχα όλη τη διάθεση και την υπομονή να παραμείνω δίπλα του αλλά χρειαζόμουν και από αυτόν το πράσινο φως για να προχωρήσουμε. Και όσο αυτό το φως δεν άναβε τόσο παραμέναμε και οι δύο στο ίδιο σημείο.
 
Το παιχνίδι
.
Ο Κώστας, όπως και πολλοί άλλοι, εμφανίζουν ένα σύνολο πεποιθήσεων και συμπεριφορών που αποτελούν ενδείξεις χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ξεκινώντας από τις πεποιθήσεις διακρίνουμε συνήθως αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους, αυστηρή αυτοκριτική, ενοχικές σκέψεις και τάση να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Συνεχίζοντας με τις συμπεριφορές παρατηρούμε ότι εστιάζουν κυρίως – αν όχι αποκλειστικά – στο αρνητικό, αποφεύγουν τις προκλήσεις της ζωής, δυσκολεύονται στην επικοινωνία με τους άλλους και είναι γενικότερα διστακτικοί και καχύποπτοι. Θλίψη, θυμός, ντροπή, ενοχές και απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθουν.
 
Οι συνέπειες της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι πολλές και σε διαφορετικούς τομείς της ζωής τους. Στο επαγγελματικό περιβάλλον, στις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και στη σχέση με τον εαυτό τους. Για παράδειγμα όταν κάποιος δεν εκτιμά τον εαυτό του τον παραμελεί. Κι όσο περισσότερο τον παραμελεί, τόσο πιο έντονες γίνονται οι ανάγκες του. Κι όσο πιο έντονες γίνονται οι ανάγκες του, τόσο πιο ευάλωτος νιώθει ο ίδιος. Κι όσο πιο ευάλωτος νιώθει, τόσο πιο άσχημα νιώθει για τον εαυτό του. Κι όσο πιο άσχημα νιώθει για τον εαυτό του, τόσο πιο βαθιά ρουφιέται στη ρουφήχτρα της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αδυνατούν να βρουν ενδιαφέρον σε οτιδήποτε, έχουν πεσμένη διάθεση, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και αισθάνονται μια διαρκή κόπωση. Τα παραπάνω θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
 
Οι ρίζες της χαμηλής αυτοεκτίμησης βρίσκονται συνήθως στα παιδικά χρόνια καθώς τότε σχηματίζεται για πρώτη φορά η εικόνα εαυτού. Εάν λοιπόν κάποιος μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο του φέρθηκαν άσχημα καταλήγει να πιστεύει ότι έχει κάτι άσχημο ο ίδιος για να άξιζε μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξηγήσει μέσα του αυτό που βίωσε ως παιδί. Αν επίσης κάποιος απέτυχε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των γονιών του στην πορεία εσωτερίκευσε μία αρνητική εικόνα εαυτού την οποία πολύ δύσκολα αλλάζει χωρίς βοήθεια.
 
Σύμφωνα με τη Melanie Fennell, συγγραφέα του βιβλίου “Overcominglowself-esteem”, αν οι άλλοι σου φέρθηκαν σαν να μην έκανες ποτέ τίποτε καλό, αν επικεντρώθηκαν μόνο στα λάθη και τις αδυναμίες σου, αν σε ρεζίλεψαν ή σε κορόιδεψαν, αν σε έκαναν να νιώσεις μικρός και ασήμαντος, τότε όλα αυτά τα βιώματα σε άφησαν πιθανότατα με την αίσθηση ότι κάτι θεμελιώδες πήγε στραβά με σένα ή ότι κάτι σου λείπει.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που τείνουν να βλέπουν, να σκέφτονται και να νιώθουν αρνητικά για τον εαυτό τους… δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
(2η σεζόν)
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr

.
Ακολουθήστε μας στα social media
-Γίνε φίλος μας στο Facebook
-Γίνε μέλος του Facebook group
-Ακολούθησέ μας στο Instagram
-Ακολούθησέ μας στο Twitter
-Κάνε εγγραφή στο YouTube channel

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ειδική προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στο Ολύμπιον.
Ειδική προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στο Ολύμπιον.
με 0 Σχόλια 379 Views

 Tο κλασικό αντιφασιστικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, που συμπλήρωσε φέτος τα 80 χρόνια ζωής, παρουσιάζεται στο Ολύμπιον, σε μια ειδική προβολή.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή