Όχι άλλα ψέματα..

3077 Views
Όχι άλλα ψέματα.. Όχι άλλα ψέματα..

 .
.
Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. 
.

Το σενάριο

Ο Βασίλης και η Θεοδώρα γνωρίστηκαν λίγο μετά τα 20 τους και πολύ γρήγορα αποφάσισαν ότι ήταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον. Δεν τους ενδιέφερε να αποκτήσουν εμπειρίες με περισσότερους συντρόφους παρά τις σχετικές υποδείξεις των φίλων τους. Όσο περισσότερο τους τόνιζαν το νεαρό της ηλικίας τους, τόσο πιο έτοιμοι ένιωθαν αυτοί για δέσμευση. Ήταν μάλιστα σίγουροι πως όσο νεότεροι θα γινόντουσαν γονείς τόσο καλύτερα θα ήταν για αυτούς και για τα παιδιά τους. Σκόπευαν να αποκτήσουν τουλάχιστον δυο παιδιά και όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο.
 
Η μέρα που ο Βασίλης είχε ξαφνιάσει την αγαπημένη του με την πρόταση γάμου θα έμενε για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και των δυο τους. Ήταν αρχές καλοκαιριού και είχαν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο δημοφιλή για την εποχή του ελληνικά ροκ συγκροτήματα σε μια συναυλία που την περίμεναν πως και πως. Αμετανόητος ροκάς ο Βασίλης, αθεράπευτα ερωτευμένη μαζί του η Θεοδώρα. Εκείνη λοιπόν τη μέρα διάλεξε ο Βασίλης για να προτείνει στην αγαπημένη του να μοιραστούν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί.
 
Στην αρχή ξεκίνησαν με πολλά όνειρα και ασυγκράτητο ενθουσιασμό. Καθώς όμως τα χρόνια περνούσαν οι δυο τους θύμιζαν περισσότερο δυο καλούς φίλους παρά δυο συντρόφους. Αν οι ίδιοι ήταν καλά με αυτό δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα καθώς είναι αρκετές οι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από κοινά ενδιαφέροντα και φροντίδα των συντρόφων μεταξύ τους. Στις σχέσεις αυτές ο ένας κάνει πολύ καλή παρέα με τον άλλον και δηλώνει πως νιώθει σα να έχει έναν πολύ καλό φίλο με τον οποίο περνά πολύ όμορφα. Η παγίδα, όμως, σύμφωνα με το Gottman (1999) είναι η μεγάλη αυτή οικειότητα μεταξύ των δύο συντρόφων να παραγκωνίσει τον ερωτισμό και το πάθος.
 
Ο Βασίλης και η Θεοδώρα ήταν πολύ νέοι ακόμη για να παραιτηθούν από την ιδέα του ερωτικού πάθους και έτσι πρώτα ο ένας και μετά ο άλλος έζησαν την ένταση μιας ερωτικής σχέσης με άλλους.
Κανείς δεν τόλμησε να πει την αλήθεια στον άλλον. Επέλεξαν να ρισκάρουν γνωρίζοντας πως μια τέτοια επιλογή εμπεριείχε πολλούς κινδύνους με κυριότερο αυτόν του να αποκαλυφθεί το ψέμα τους. Έζησαν αυτό που θεώρησαν καλύτερο για τους ίδιους και συνέχισαν να είναι μαζί παραμένοντας πιστοί σε αυτό που κάποτε είχε ξεκινήσει με ασυγκράτητο ενθουσιασμό. 
 
 
Το παιχνίδι
 
Τόσο ο Βασίλης όσο και η Θεοδώρα έκαναν μια συνειδητή επιλογή, που τους οδήγησε στο σημείο να βάλουν άλλα πρόσωπα στη ζωή τους και να παραβιάσουν το βασικό κανόνα της αποκλειστικότητας σε μια συντροφική σχέση. Κανείς δε βρήκε τη δύναμη να παραδεχθεί αυτό που έλειπε από τη σχέση και κανείς δεν αποφάσισε να μιλήσει για αυτό. Και οι δυο διάλεξαν να αναζητήσουν και να βρουν μια προσωρινή λύση έξω από το γάμο τους με πρώτη συνέπεια να μπουν στο παιχνίδι του ψέματος. Όσο περισσότερα ψέματα έλεγε ο ένας στον άλλον, τόσο περισσότερο απομακρυνόντουσαν από τη δική τους αλήθεια. Κι όσο περισσότερο απομακρυνόντουσαν από τη δική τους αλήθεια, τόσο περισσότερο διαστρέβλωναν την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούσαν.
 
Και οι δύο γνωρίζουν καλά πως αν αποκαλυφθεί ένα ψέμα τους τότε θα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και θα έχουν δημιουργήσει ένα ανεπανόρθωτο τραύμα στην ίδια τη σχέση. Ίσως κανείς από τους δύο να μη σκέφθηκε πόσες προσπάθειες θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθουν οι ισορροπίες στη μεταξύ τους σχέση.
 
Όσο περισσότερα ψέματα λέει ο ένας στον άλλον τόσο πιο πολύ απομακρύνονται.  
 
Κι αν αναρωτιέσαι αυτή τη στιγμή γιατί κάνεις κι εσύ το ίδιο σε προσκαλώ να σκεφθείς τι υπάρχει πίσω από την ανάγκη σου να πεις ψέματα. Μήπως επιθυμείς να βγεις από μια αμήχανη θέση; Μήπως διαλέγεις απλώς να εξαπατήσεις τον άλλον χωρίς να σε ενδιαφέρει η συνέπεια που θα έχει αυτό στον ίδιο ή στη σχέση σας; Μήπως πάλι λες ψέματα για να κρατήσεις τον άλλον ικανοποιημένο ή να προστατεύσεις τη σχέση σου μαζί του; Κάποιοι λένε ψέματα προκειμένου να αποφύγουν τις εντάσεις και τις συγκρούσεις ή να αποφύγουν να νιώσουν άσχημα αν έρθουν αντιμέτωποι με μια αλήθεια.
 
Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως μόλις αρχίσεις να λες ψέματα παίζεις ένα επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο αποδεικνύεται στην πορεία πολύ αγχωτικό και ψυχοφθόρο. Ένα ψέμα φέρνει ένα επόμενο ψέμα και εσύ καλείσαι να πληρώσεις ένα μεγάλο τίμημα για να κερδίσεις κάτι που έχει προσωρινή διάρκεια. Εσύ είσαι αυτός που θα αποφασίσει τελικά αν θα συνεχίσει να παίζει αυτό το παιχνίδι ή αν θα φανεί γενναίος πρώτα με τον εαυτό του και μετά τους άλλους ανοίγοντας το κουτί της αλήθειας.
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
με 0 Σχόλια 2170 Views

Ο Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Οι σατανικοί στίχοι» ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι χθες, έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή