«Μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι; Το παιχνίδι του απαισιόδοξου». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

3901 Views
«Μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι; Το παιχνίδι του απαισιόδοξου». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι; Το παιχνίδι του απαισιόδοξου». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 
Το σενάριο
--------------
- Όλα γίνονται για καλό, είπε η Ράνια στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε πριν από λίγο.
- Χαίρομαι που σε ακούω καλά, της απάντησα.
- Επιλέγω να είμαι καλά. Θέλω να βρω το θετικό ακόμα και σε αυτήν την άχαρη ιστορία. Δεν αντέχω να ακούω τη γκρίνια και τη μουρμούρα πολλών.
- Τι σε ενοχλεί;
- Η αχαριστία τους γιατί περί αχαριστίας πρόκειται. Παραπονιούνται που μένουν σπίτι λέγοντας ότι πνίγονται και δεν αντέχουν. Λίγο καιρό πριν οι ίδιοι άνθρωποι παραπονιόντουσαν γιατί δεν είχαν χρόνο να μείνουν σπίτι. Τίποτε δεν τους ευχαριστεί τελικά.
- Έτσι έχουν μάθει και πολύ φοβάμαι ότι ούτε τώρα θα αλλάξουν, συμπλήρωσα τη σκέψη της.
- Εγώ όμως δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτούς και τη μιζέρια τους. Φροντίζω να περνώ κάθε μέρα όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Διαβάζω όλα τα βιβλία που δεν πρόλαβα να διαβάσω το καλοκαίρι, μαθαίνω να πλέκω, επικοινωνώ κάθε μέρα με φίλους που είχα ξεχάσει και κάνω τόσα άλλα πράγματα. Λες και αυτή η πανδημία ήρθε για να μου θυμίσει πόσα πράγματα είναι σημαντικά για μένα πέρα από το να δουλεύω.
- Και πώς είσαι με αυτή τη διαπίστωση;
- Εξαιρετικά. Νιώθω ολοένα και λιγότερο εξαρτημένη από καταστάσεις και ανθρώπους. Παντού υπάρχει το θετικό αρκεί να μπορούμε να το δούμε. Κι εσύ μου έμαθες μέσα από τις συνεδρίες μας να επικεντρώνομαι στο θετικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κλείνω τα μάτια στο αρνητικό και το πρόβλημα.
- Έπιασαν τόπο αυτά που συζητούσαμε τόσον καιρό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτό που ακούω. Η αισιοδοξία και η θετικότητα με την οποία αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες είναι υποδειγματική συμπεριφορά. Θα σου θυμίσω πως όσο πιο όμορφες σκέψεις κάνουμε, τόσο πιο εύκολα προσανατολιζόμαστε σε λύσεις και εναλλακτικές που θα μας βοηθήσουν.
- Το θυμάμαι όπως θυμάμαι και κάτι ακόμα που μου έμαθες. Όταν συμβαίνει κάτι άσχημο είναι λογικό να αγχωνόμαστε. Το να παραμένω θετική με βοηθά και στο άγχος μου.
- Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι βλέπεις σίγουρα μισογεμάτο το ποτήρι της ζωής σου.
- Είναι δεδομένο αυτό. Και το ωραιότερο είναι πως αυτό το ποτήρι δεν αδειάζει ποτέ. Πάντα θα γεμίζει, πάντα θα ανανεώνεται.
- Συνέχισε Ράνια να απολαμβάνεις τη ζωή μέσα από το μισογεμάτο ποτήρι σου.
- Σε ευχαριστώ που μου έμαθες να το βλέπω μισογεμάτο αντί μισοάδειο όπως έκανα κάποτε.
 
Το τηλεφώνημα αυτό ολοκληρώθηκε με μια αμοιβαία συγκίνηση. Εκείνη συγκινήθηκε γιατί θυμήθηκε τη διαδρομή που είχε διανύσει μέχρι να φτάσει στο εδώ και τώρα της προσωπικής της εξέλιξης. Κι εγώ πάλι συγκινήθηκα γιατί θυμήθηκα την σκληρή προσπάθεια που είχα κάνει προκειμένου να μετατοπίσω την προσοχή της από αυτό που έλειπε στη ζωή της σε αυτό που υπήρχε. Γιατί κάπως έτσι - μόνο έτσι - μαθαίνει κανείς να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.
 
 
 
Το παιχνίδι
Η Ράνια, όπως και πολλοί άλλοι, καταφέρνουν να είναι αισιόδοξοι και να διατηρούν τη θετική στάση απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής τους συνεχίζοντας να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Με άλλα λόγια αντιλαμβάνονται τα δύσκολα γεγονότα ως αφορμές για να σκεφτούν θετικά και να τα αναπλαισιώσουν με μοναδικό στόχο να είναι οι ίδιοι καλά.
 
Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά. Παραμένουν αρνητικοί και απαισιόδοξοι με συνέπεια να μην είναι χαρούμενοι. Κι όσο λιγότερο χαρούμενοι είναι, τόσο λιγότερο ξέγνοιαστοι είναι. Όσο λιγότερο χαρούμενοι και ξέγνοιαστοι είναι, τόσο πιο αγχωμένοι είναι. Κι όσο πιο αγχωμένοι είναι, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η σωματική και ψυχική τους υγεία.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρείται μία στενή σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και υγείας. Όσο πιο θετικά βλέπει κανείς τη ζωή, τόσο περισσότερα και καλύτερα χρόνια αναμένεται να ζήσει σε αντίθεση με αυτόν που τη βλέπει αρνητικά, τείνει να αγχώνεται και να βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο. Το ανικανοποίητο, η αίσθηση αποτυχίας, η μιζέρια επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία του απαισιόδοξου. Σε αντίθεση με τον αισιόδοξο ο απαισιόδοξος νιώθει διαρκώς ότι κάτι λείπει και εγκλωβίζεται σε αυθαίρετα συμπεράσματα που οδηγούν σε έλλειψη ευχαρίστησης και επιδείνωση της υγείας του.
 
Τα θετικά συναισθήματα και η αισιόδοξη στάση ζωής, όπως υποστηρίζει η Barbara Fredrickson, διευρύνουν την σκέψη μας και μειώνουν το άγχος σε σημαντικό βαθμό. Για τον Ουίνστον Τσώρτσιλ σε κάθε καταστροφή υπάρχει μια ευκαιρία που μπορεί να διακρίνει ο αισιόδοξος άνθρωπος ενώ ο απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία. Τέλος σύμφωνα με τον Χάρυ Τρούμαν ένας απαισιόδοξος άνθρωπος δημιουργεί δυσκολίες από τις ευκαιρίες του, ενώ ένας αισιόδοξος δημιουργεί ευκαιρίες από τις δυσκολίες του.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο αντί να το βλέπουν μισογεμάτο...   δεν ξέρω αν κι εσύ επικεντρώνεσαι σε αυτό που λείπει αντί να αξιολογείς αυτό που υπάρχει... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
 
------------------

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το στο κανάλι μου στο You Tube
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μόνο ο ψευτογιατρός σας «συγκλόνισε» υποκριτές; | Άρθρο Πίτσα Στασινοπούλου
Μόνο ο ψευτογιατρός σας «συγκλόνισε» υποκριτές; | Άρθρο Πίτσα Στασινοπούλου
με 0 Σχόλια 3277 Views

«Συγκλονίστηκαν» τα κοράκια με τον απατεώνα ψευτογιατρό, καθότι οι μεγαλόσχημοι με τις περγαμηνές ουδέποτε διανοήθηκαν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των απελπισμένων… Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη