Μια σχέση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

3520 Views
Μια σχέση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. Μια σχέση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 
Το σενάριο
.
Ο Νίκος είναι ένας ελκυστικός και πετυχημένος άντρας γύρω στα 35 που αγαπά πολύ τη νύχτα και τις γυναίκες. Έχει καταφέρει να συνδυάσει αυτές τις δυο του αγάπες με τη δουλειά που κάνει. Είναι συνέταιρος σε ένα από τα πιο κεντρικά και κοσμικά μπαράκια της πόλης οπότε κατορθώνει να απολαμβάνει ξενύχτια, ποτά και γυναίκες χωρίς να χρειάζεται να ριψοκινδυνεύσει να κλείσει 'τα καλύτερα τα σπίτια' όπως λέει και το τραγούδι μια που έχει αποφασίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για οικογένεια. Τουλάχιστον όχι ακόμη...
 
Η Έλενα είναι μια όμορφη και δυναμική γυναίκα, συνομήλικη του Νίκου, που αγαπά πολύ τη διασκέδαση και τους άντρες. Έχει καταφέρει να συνδυάσει αυτές τις δυο της αγάπες με τις συχνές νυχτερινές εξορμήσεις που πραγματοποιεί με φίλες της. Είναι θαμώνας ενός από τα πιο κεντρικά και κοσμικά μπαράκια της πόλης οπότε κατορθώνει να απολαμβάνει ξενύχτια, ποτά και τους άντρες. Έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο Νίκο την οποία δεν διστάζει να του τη δείξει με κάθε ευκαιρία που θα διασταυρωθούν τα βλέμματά τους και θα ανταλλάξουν ματιές.
 
Οι πρώτοι μήνες της γνωριμίας τους πέρασαν ως εξής: εκείνος ήταν ευγενικός μαζί της όπως άλλωστε έκανε με κάθε πελάτισσα του μαγαζιού και κάποιες φορές επεδίωκε να είναι λίγο παραπάνω διαχυτικός στέλνοντας ποτά ή λέγοντας περισσότερες λέξεις από μια 'καλησπέρα' και 'καληνύχτα'. Εκείνη πάλι δεν έχανε στιγμή που να μην έχει καρφωμένα τα μάτια της πάνω του σε σημείο που οι φίλες της την πείραζαν λέγοντας πως είχαν καταλήξει να έρχονται στο συγκεκριμένο μαγαζί περισσότερο για να βλέπουν το Νίκο παρά για να διασκεδάζουν.
 
Και οι μήνες έγιναν χρόνος και το κοσμικό μπαράκι του κέντρου διοργάνωσε ένα μεγάλο πάρτυ για τα πρώτα του γενέθλια. Κι όπως φάνηκε τα γιόρτασαν καλά οι δυο τους μια που κατέληξαν ξημερώματα να κάνουν σεξ στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Δεν είπαν πολλά... έμειναν μόνο στο ότι ο ένας γούσταρε τον άλλον από την αρχή... και αυτή η καταπληκτική και γεμάτη πάθος συνεύρεση επαναλήφθηκε κάποιες φορές... χωρίς πρόγραμμα... όποτε προέκυπτε... και για να είμαστε ειλικρινείς όποτε ήθελε ο Νίκος... γιατί η Έλενα ήθελε κάθε βράδυ...
 
Και τα χρόνια έγιναν δύο από την πρώτη τους γνωριμία... και ένας από την πρώτη φορά που έκαναν σεξ... περίεργη ιστορία η έλξη δύο ανθρώπων... η Έλενα ένιωθε ερωτευμένη με έναν άνθρωπο που γνώριζε ελάχιστα... τον έβλεπε σχεδόν κάθε βράδυ... τον συναντούσε πιο προσωπικά όποιο βράδυ εκείνος την πλησίαζε... άλλοτε της έκανε νεύμα για να τον ακολουθήσει στο γραφείο του... εκεί έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον και χόρταιναν φιλιά, χάδια και σεξ λες και δεν υπήρχε αύριο... η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ήξερε αν θα υπάρξει αύριο για αυτούς... άλλοτε της ζητούσε να τον περιμένει μέχρι να φύγει και ο τελευταίος εργαζόμενος για να περάσουν λίγες ώρες μέχρι να ξημερώσει η επόμενη μέρα... ένας Θεός ήξερε πώς κατάφερνε η Έλενα να είναι λειτουργική και να τα βγάζει πέρα με τη δουλειά της... όσο για το Νίκο δεν είχε να νοιαστεί για τίποτε... θα κοιμόταν μέχρι το μεσημέρι, θα ξυπνούσε όποια ώρα ήθελε και θα ξεκινούσε τη μέρα του τις πρώτες απογευματινές ώρες...
 
Μέχρι που κάποια στιγμή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση... η Έλενα δεν ήταν άλλο πρόθυμη να παίξει αυτό το ρόλο... να συναντιούνται όποτε αποφάσιζε εκείνος... να κάνουν σεξ χωρίς να μπορούν να περάσουν στο στάδιο του να κάνουν έρωτα... να ποθούν ο ένας τον άλλον χωρίς όμως να βιώνουν αμοιβαία κάτι δυνατό πέρα από την σεξουαλική έλξη... αν το άφηνε στο Νίκο θα έμενε η σχέση τους για πάντα έτσι... τυχαίες και περιστασιακές συνευρέσεις που κάλυπταν ποιός ξέρει ποιές άλλες ανάγκες πέρα από τις σαρκικές... εκείνη όμως ήταν έτοιμη να του μιλήσει... θα διεκδικούσε κάτι καλύτερο για την ίδια... θα του εξηγούσε ποιές ήταν οι ανάγκες της... θα του ζητούσε αυτό που χρειαζόταν για να είναι καλά... θα τα ρίσκαρε όλα για όλα... ήθελε να ελπίζει ότι θα εισέπραττε τις απαντήσεις που επιθυμούσε να ακούσει... βαθιά μέσα της ήξερε πως ερχόταν το τέλος... ένα τέλος που θα ήταν η αρχή για κάτι καινούργιο... κι ακόμη κι αν αργούσε να έρθει αυτό το καινούργιο θα είχε πλέον ξεκολλήσει από μια σχέση - αν την πει κανείς σχέση - που ήταν κομμένη και ραμμένη μόνο στα μέτρα του άλλου...
.
 
Το παιχνίδι
 
Ο Robert J.Sternberg υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν σχέσεις όπως ακριβώς φτιάχνουν ρούχα. Παρομοιάζει μάλιστα τη δημουργία μιας σχέσης με την κατασκευή ενός ρούχου, το οποίο είναι μοναδικό και σχεδιάζεται από το δημιουργό του, δηλαδή το ράφτη. Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τις συντροφικές σχέσεις έχει μιλήσει για τις ιστορίες των ζευγαριών. Μια από αυτές είναι η ιστορία ραπτικής και πλεκτικής. Πρόκειται για μια δημιουργική ιστορία που δίνει στους συντρόφους τη δυνατότητα επιλογής.
 
Άλλοτε λοιπόν συναντιούνται δύο ράφτες που επιθυμούν να διαμορφώσουν μαζί τη σχέση ενώ άλλοτε ενώνονται ένας ράφτης με έναν πελάτη που εμπιστεύεται το ράφτη και του επιτρέπει να σχεδιάσει την πορεία της σχέσης. Όταν οι δύο σύντροφοι συμφωνούν ως προς το ρούχο που θα φτιάξουν, δηλαδή το σχήμα της σχέσης που θα έχουν, είναι ευτυχισμένοι. Όταν όμως επιθυμούν κάτι διαφορετικό τότε κάθε ένας νιώθει αδικημένος και καταπιεσμένος. Είναι τότε που η σχέση μπαίνει σε κρίση και δοκιμάζεται η αντοχή της.
 
Ο Νίκος και η Έλενα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ζευγαριού που μοιράζεται αυτή την ιστορία. Εκείνος στο ρόλο του ράφτη, εκείνη στο ρόλο της πελάτισσας. Όσο είχε εκείνος την εξουσία 'να κόβει και να ράβει' ήταν όλα καλά. Βλεπόντουσαν όποτε το αποφάσιζε, έκαναν σεξ όποτε ήθελε, μιλούσαν όσο ήθελε. Ούτε ευθύνες, ούτε δεσμεύσεις. Ξεκάθαρα πράγματα. Όσο εκείνη ακολουθούσε ήταν όλα καλά. Ήταν πρόθυμη να τον συναντήσει και να περάσουν χρόνο μαζί όταν εκείνος θα της το πρότεινε. Ποτέ δεν ζητούσε κάτι περισσότερο. Ούτε απαιτήσεις, ούτε παράπονα. Ξεκάθαρα πράγματα.
 
Η ισορροπία σε αυτό το σχήμα κλονίστηκε όταν η Έλενα αποφάσισε να μην είναι άλλο πελάτισσα αλλά να γίνει κι αυτή υπεύθυνη για το ρούχο της σχέσης τους. Δεν ήθελε άλλο πια να υπακούει. Δεν αναγνώριζε το Νίκο σαν το μοναδικό κυρίαρχο στη σχέση των δυο τους. Ήθελε ισοτιμία, επικοινωνία, μοίρασμα κι αυτό δεν μπορούσε να το έχει αν παρέμενε στο ρόλο μιας πειθήνιας πελάτισσας. Ήξερε ότι δεν ήταν ικανοποιημένη με αυτό το σενάριο και είχε αποφασίσε να το αλλάξει.
 
Εσύ πού βρίσκεσαι σε όλο αυτό; Πόσο γνώριμο σου είναι; Έχεις υπάρξει ποτέ σε μια παρόμοια σχέση; Ενδιαφέρον αλλά και δύσκολο αυτό το παιχνίδι.
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
 
.
Δείτε αυτά:
/
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή