«Μια ευθεία γραμμή η ζωή μου: το παιχνίδι της μετριότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

5226 Views
«Μια ευθεία γραμμή η ζωή μου: το παιχνίδι της μετριότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Μια ευθεία γραμμή η ζωή μου: το παιχνίδι της μετριότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Το σενάριο

___________________

 
Ο Φίλιππος φαινόταν πραγματικά κουρασμένος. Δεν ήταν το σώμα του που είχε κουραστεί, αλλά η ψυχή του. Κι αυτό μπορούσε να το διακρίνει κανείς με την πρώτη ματιά. Κι αν όχι με την πρώτη, σίγουρα με τη δεύτερη.
- Δεν ξέρω τι νόημα έχει να μιλάω για όλα αυτά, είπε κοιτάζοντας με στα μάτια και περιμένοντας να δει πώς θα αντιδράσω. Σκέφτομαι μάλιστα ότι με αυτά που σου λέω κάθε φορά θα έχεις σίγουρα κουραστεί. Τα ίδια και τα ίδια.
- Αναρωτιέμαι αν μιλάς για σένα αυτή τη στιγμή κι αν προσπαθείς να διαχειριστείς μέσα σου την κούραση που νιώθεις εσύ ο ίδιος με αυτά που σου συμβαίνουν, του απάντησα εντοπίζοντας αμέσως την προβολή που έκανε πάνω μου.
- Ίσως να είναι κι έτσι, παραδέχθηκε με ειλικρίνεια. Ίσως να έχω βαρεθεί την καθημερινότητά μου. Σπίτι, γραφείο, ξανά σπίτι μέχρι να ξημερώσει η επόμενη μέρα για να αρχίσει ο ίδιος κύκλος από την αρχή.
- Φίλιππε χρησιμοποίησε μια μόνο λέξη για να περιγράψεις αυτόν τον κύκλο που επαναλαμβάνεται στη ζωή σου κάθε μέρα.
- Μετριότητα.
- Μετριότητα... κι αν θα ήθελες να αλλάξεις κάτι σε αυτήν τη μετριότητα τι θα έκανες;
- Θα τα τίναζα όλα στον αέρα και θα ξεκινούσα από την αρχή, είπε αφήνοντας το βλέμμα του να ταξιδέψει.
- Τι σε σταματά;
- Φόβος; Βόλεμα; Συνήθεια; Όλα μαζί;
- Πώς θα σου φαινόταν για αρχή να ξεκινούσες με μια αλλαγή αντί να τα τινάξεις όλα στον αέρα;, ήταν η πρότασή μου.
- Ή όλα ή τίποτα. Δεν ξέρω αν θα μου αρκούσε μια αλλαγή. Ακόμη όμως κι αν δεχθώ αυτό που μου λες δεν θα μπορούσα να διαλέξω από πού να ξεκινήσω. Γι' αυτό σου λέω βολεύομαι. Ας μείνω όπως είμαι. Έτσι κι αλλιώς αυτή η μετριότητα έχει μια ηρεμία.
- Ποιο άλλο πλεονέκτημα αναγνωρίζεις στη μετριότητα;
Η περιέργεια μου ήταν γνήσια και αποσκοπούσε στη διερεύνηση του δευτερογενούς κέρδους.
- Ασφάλεια. Νιώθω πολύ ασφαλής και αυτό μου είναι σημαντικό.
- Τι άλλο;
- Είναι κάτι γνώριμο. Δεν χρειάζεται να προσπαθώ πολύ ούτε να μαθαίνω κάτι από την αρχή. Για παράδειγμα βρίσκομαι τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής μου στο ίδιο πόστο. Ξέρω σχεδόν απ' έξω όλες τις απαιτήσεις της δουλειάς μου. Λειτουργώ στον αυτόματο. Έχω την πολυτέλεια να κουράζομαι λιγότερο και να δίνω την εντύπωση ότι δουλεύω πολύ. Πού αλλού θα μπορούσα να απολαύσω ένα τέτοιο προνόμιο;
- Αν αναφέρεσαι στο προνόμιο της εξοικείωσης με ένα αντικείμενο εργασίας θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που έχουν μάθει τη δουλειά τους τόσο καλά σε σημείο που να μη χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερο για κάτι. Ξέρω όμως ότι πολλοί από αυτούς είναι δυστυχισμένοι. Εσύ;
- Μεγάλη κουβέντα. Ίσως και να είμαι. Ίσως και όχι. Πάντως σίγουρα νιώθω πως η ζωή μου εδώ και καιρό είναι σαν μια ευθεία γραμμή.
- Αντιλαμβάνεσαι πως μια ευθεία γραμμή αντιστοιχεί στο θάνατο. Μου μιλάς για κάτι τέτοιο; Η ζωή σου θυμίζει έναν ψυχικό θάνατο;
 
.
Ο Φίλιππος συνέχιζε να με κοιτάζει σχεδόν απαθής. Αυτό το μικρόβιο της μετριότητας είχε μπει τόσο καλά στο αίμα του που δεν είχε αφήσει καμία περιοχή της σκέψης του ανεπηρέαστη. Ούτε καν ένα τέτοιο καθρέφτισμα δεν τον τάραξε. Το μόνο που έκανε ήταν να ρίξει μια βιαστική ματιά στο ρολόι που βρισκόταν σε ένα μικρό τραπεζάκι δίπλα στην πολυθρόνα του. Ήταν ξεκάθαρο ότι μετρούσε αντίστροφα τα λεπτά για να τελειώσει η συνεδρία μας. Και μόλις θα τελείωνε η συνεδρία μας, θα επέστρεφε στη βολή του. Επιστρέφοντας στη βολή του θα συναντούσε τη μετριότητα για την οποία θα είχε πάλι να παραπονεθεί στην επόμενη συνεδρία μας. Μέχρι να περάσει η ώρα και να γυρίσει στα γνώριμα. Αυτή ήταν η ζωή του Φίλιππου. Μια ζωή εξαιρετικά ανιαρή. Μια ζωή χωρίς χρώμα. Μια ζωή που όπως όλα έδειχναν θα έμενε ίδια παρά τις συνεδρίες μας. Θα άλλαζε κάτι μόνο αν και όταν ο ίδιος αποφάσιζε να βγει έξω από τη ζώνη ασφαλείας. Ως τότε η μετριότητα θα ήταν η συντροφιά του.
 

Το παιχνίδι

Ο Φίλιππος, όπως και πολλοί άλλοι, βρίσκονται ρουφηγμένοι σε μια καθημερινή ρουτίνα από την οποία διστάζουν να βγουν με αποτέλεσμα να αποδυναμώνουν την αισιοδοξία τους και να χάνουν ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.
 
Σύμφωνα με τον Bernando Stamateas η μετριότητα, ο λήθαργος, η οκνηρία και η έλλειψη κινήτρου οδηγούν πολλούς στο να συμβιβαστούν με μια μονότονη ζωή και αφήνονται σε μια ροή χωρίς εκπλήξεις, χωρίς ξαφνιάσματα, χωρίς ρίσκο, χωρίς προκλήσεις και χωρίς όνειρα. Μια τέτοια στάση ζωής καταλήγει σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται αυτοκαταστροφική οπότε κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές.
 
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος συγγραφέας όταν περιορίζεται κάποιος σε ένα μοτίβο ζωής χωρίς να επιχειρεί να δοκιμάσει κάτι νέο, αποδυναμώνεται και βυθίζεται σε μια μονοτονία που δεν έχει ούτε προκλήσεις ούτε επιτυχία. Άλλωστε ένας επιτυχημένος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από τη διάθεσή του να πάει πέρα από αυτά με τα οποία οι άλλοι συμβιβάζονται.
 
.
Για να μπορέσει κανείς να αποχωριστεί το γνώριμο και να υποδεχθεί το άγνωστο θα πρέπει να αποφασίσει να βγει εκτός ζώνης ασφαλείας (comfort zone). Θα πρέπει με άλλα λόγια να επιχειρήσει να κάνει ακόμη και τα απλά, καθημερινά με έναν καινούργιο τρόπο ρισκάροντας να δυσκολευτεί ή και να αποτύχει. Μόνο αν δοκιμάσει το καινούργιο θα έχει βρει δημιουργικούς τρόπους που θα τον ανανεώσουν ακόμη κι αν τον ξεβολέψουν αρχικά. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια καλή ισορροπία μεταξύ του γνώριμου και του άγνωστου, του οικείου και του ξένου, του στερεότυπου που προξενεί ασφάλεια και του πρωτότυπου που πυροδοτεί άγχος και διέγερση. Βγαίνοντας από τη ζώνη ασφάλειας καταφέρνει κανείς να επινοήσει, να δημιουργήσει και να ωριμάσει. 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που τείνουν να συμβιβάζονται με τη μονοτονία και να υιοθετούν το ασφαλές, γνώριμο και οικείο μοτίβο ζωής... δεν ξέρω αν περιγράφεις κι εσύ τη δική σου ζωή ως μια μετριότητα που άλλοτε σου δίνει ηρεμία και άλλοτε σου προξενεί βαριεστημάρα και απογοήτευση... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μόνο ο ψευτογιατρός σας «συγκλόνισε» υποκριτές; | Άρθρο Πίτσα Στασινοπούλου
Μόνο ο ψευτογιατρός σας «συγκλόνισε» υποκριτές; | Άρθρο Πίτσα Στασινοπούλου
με 0 Σχόλια 3278 Views

«Συγκλονίστηκαν» τα κοράκια με τον απατεώνα ψευτογιατρό, καθότι οι μεγαλόσχημοι με τις περγαμηνές ουδέποτε διανοήθηκαν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των απελπισμένων… Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη