«Μάθε να χτυπάς την πόρτα - το παιχνίδι των ορίων». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

3460 Views
«Μάθε να χτυπάς την πόρτα - το παιχνίδι των ορίων». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Μάθε να χτυπάς την πόρτα - το παιχνίδι των ορίων». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Το σενάριο

___________________

 
 
Η Φρόσω έχει ένα και μοναδικό πρόβλημα, όπως συνηθίζει να λέει, που δεν είναι άλλο από την πεθερά της. Μένουν σε διπλανά σπίτια τα οποία μοιράζονται έναν κοινό κήπο και πολλά παραπάνω από αυτόν. Με κάθε αφορμή η πεθερά της μπαινοβγαίνει στο σπίτι του γιου και της νύφης με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά εντάσεις και καυγάδες. Μόνο που οι εντάσεις και οι καυγάδες είναι μεταξύ του ζευγαριού καθώς η Φρόσω θεωρεί αποκλειστικό υπεύθυνο για όλο αυτό τον Αλέξη, το σύζυγό της και ο Αλέξης, από την άλλη, υποστηρίζει πως η Φρόσω είναι υπερβολική και πολύ άδικη απέναντι στην πεθερά της που θέλει μόνο να βοηθήσει.
 
- Σήμερα το πρωί ξύπνησα από ένα θόρυβο που άκουσα στην κουζίνα, είπε η Φρόσω κατακόκκινη από το θυμό με τον οποίο περιέγραφε ένα ακόμη σκηνικό. Κοίταξα το ρολόι. Έδειχνε 6.10. Νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο. Αδύνατον να είναι αυτή. Κι όμως ήταν. Και θέλεις να μάθεις τι μου είπε όταν τη ρώτησα τι γυρεύει στην κουζίνα μας τόσο νωρίς; Είχε τελειώσει ο ελληνικός καφές που είχε στο σπίτι τους και ήρθε για να πάρει από το δικό μας. Βλέπεις η πεθερά μου κοιμάται πολύ νωρίς και ξυπνάει με τα άγρια χαράματα.
 
- Πώς είσαι Φρόσω με όλο αυτό που περιγράφεις; τη ρώτησα επιθυμώντας να πάμε πολύ πιο πέρα από το επεισόδιο με τον ελληνικό καφέ.
 
- Αγανακτισμένη, μου είπε. Θέλω να εξαφανιστεί. Μόνο έτσι θα γλυτώσω. Να μην υπάρχει άλλο πια δίπλα μας.
 
- Ξέρεις καλά πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εκτός κι αν αποφασίσετε να αλλάξετε εσείς σπίτι.
 
- Ούτε που να το ακούσει αυτό ο Αλέξης. Πρώτα από όλα νιώθει βαθιά ευγνώμων στους γονείς του που του έκτισαν αυτό το σπίτι και δε θα μπορούσε ποτέ να τους απογοητεύσει φεύγοντας από κοντά τους. Ακόμη όμως κι αν πειθόταν να αλλάξουμε σπίτι αυτή θα ήταν ικανή να έρθει εκεί που θα μένουμε μόνο και μόνο για να μπαίνει στα πόδια μας.
 
- Ακόμη κι αν μένατε μακριά;
 
- Ακόμη και τότε. Την έχω ικανή για όλα. Άσε που θα έβρισκε κάθε δυο και τρεις μια δικαιολογία για να σέρνει από τη μύτη το γιο της. Κάποιες φορές σκέφτομαι πως έχει ξεχάσει αυτή η γυναίκα ότι έχει σύζυγο. Φέρεται στον Αλέξη σα να είναι ο άντρας της. Κι εκείνος ούτε που καταλαβαίνει τι γίνεται.
 
.
- Αναφέρεσαι στον Αλέξη;
 
- Ναι, σε αυτόν. Είμαι πολύ εκνευρισμένη μαζί του. Δεν ξέρω μέχρι πότε θα αντέξω. Φοβάμαι ότι μια μέρα θα μαζέψω τα πράγματά μου και απλά θα ανοίξω την πόρτα και θα φύγω. Το πρόβλημα είναι τα παιδιά. Τι θα τους πω; Τι θα κάνω; Ειδικά ο μικρός είναι κολλημένος με τον πατέρα του. Δεν θα αντέξει ούτε μισή μέρα μακριά του.
 
- Φρόσω μη βιάζεσαι και μη φτάνεις στα άκρα. Χρειάζονται όρια που δεν έχουν μπει ποτέ. Ούτε ο Αλέξης ούτε εσύ δοκιμάσατε ποτέ να βάλετε όρια στην πεθερά σου. Για παράδειγμα να της πάρετε τα κλειδιά ώστε να μη μπορεί να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει. Ή να της μιλήσετε και να της εξηγήσετε ότι χρειάζεστε την ιδιωτικότητά σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την αγαπάτε ή δεν εκτιμάτε όλα όσα έχει κάνει για εσάς.
 
- Δεν την ξέρεις την πεθερά μου. Αν προσπαθήσω να της μιλήσω έτσι όπως λες θα αρχίσει να το παίζει θύμα και να λέει πως όλα τα κάνει γιατί μας αγαπά και νιώθει τόσο άνετα μαζί μας. Μετά θα πει ότι δεν πρόκειται να πατήσει ξανά το πόδι της στο σπίτι μας και θα με αναγκάσει με τον τρόπο της να της ζητήσω συγνώμη. Κι ύστερα θα είναι όλα όπως πριν.
 
- Κανείς δε μπορεί να μας αναγκάσει να πούμε ή να κάνουμε κάτι αν δεν το επιθυμούμε. Αν θα της ζητήσεις συγνώμη θα το κάνεις προφανώς για να αποφύγεις τα μούτρα της ή γιατί δε θα αντέχεις εσύ να σκέφτεσαι ότι είναι θυμωμένη μαζί σου. Προτού λοιπόν δοκιμάσεις να κάνεις κάτι με εκείνη θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι επιτρέπεις και τι όχι. Θα χρειαστεί να μιλήσουμε για τα εσωτερικά όρια και σε επόμενη φάση θα αναφερθούμε και στα εξωτερικά, σε αυτά που βάζουμε στους άλλους.
 
Η Φρόσω με κοίταζε χωρίς να καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούσα. Σκόπευα να της εξηγήσω την έννοια των ορίων πολύ σύντομα. Θα χρησιμοποιούσα μάλιστα πολλά αντικείμενα για να της δείξω όσο πιο παραστατικά θα μπορούσα αυτό που συμβαίνει μέσα μας όταν έχουμε χαλαρά ή ανύπαρκτα όρια. Ευχόμουν να μπορέσει να το καταλάβει και να το υποστηρίξει διεκδικώντας το καλύτερο για την ίδια και το γάμο της.
 
Το παιχνίδι
.
Η Φρόσω, όπως και πολλοί άλλοι, δυσκολεύεται να βάλει όρια σε έναν σημαντικό άλλο της ζωής της με συνέπεια να διαταράσσεται ο ψυχικός της κόσμος, η καθημερινότητά της αλλά και η σχέση της με σημαντικούς άλλους.
Τα όρια στις ανθρώπινες σχέσεις μας δίνουν μία σαφή εικόνα με τη βοήθεια της οποίας μπορούμε να ορίσουμε ποιοι είμαστε και ποιοι δεν είμαστε, ποιοι θέλουμε να είμαστε και ποιοι δε θέλουμε να είμαστε. Τα όρια διακρίνονται σε σωματικά, γνωστικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά. Διακρίνονται επίσης σε εσωτερικά και εξωτερικά.
 
Πολλοί δυσκολεύονται να καταλάβουν αν κάποιος παραβιάζει τα όρια τους και βρίσκονται αργότερα μπροστά σε αυτή τη δυσάρεστη έκπληξη που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει αν ήξεραν να αναγνωρίσουν εγκαίρως την παραβίαση των ορίων τους. Για παράδειγμα όταν κάποιος φοβάται ή νιώθει απειλή είναι ενδεικτικό ότι κάποιος έχει παραβιάσει τα όρια του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν κάποιος νιώθει αδειασμένος ή θυμωμένος.
 
Τόσο η Φρόσω όσο και πολλοί άλλοι δυσκολεύονται να βάλουν όρια γιατί πρώτα από όλα δεν έμαθαν να το κάνουν. Δεν έμαθαν από παιδιά να βάζουν όρια επειδή οι γονείς τους τους αποθάρρυναν σε δικές τους επιλογές ή επειδή ήξεραν να είναι 'καλά παιδιά' και ως 'καλά παιδιά' δεν είχαν το δικαίωμα να λένε όχι στις ανάγκες και τις προσδοκίες των άλλων. Άλλοι βρίσκουν πολύ δύσκολο το να βάλουν όρια γιατί δεν εκτιμούν αρκετά τον εαυτό τους ώστε να τον προστατεύουν. Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που βίωσαν εμπειρίες σωματικής ή συναισθηματικής κακοποίησης και αυτές οι εμπειρίες παραβίασαν τα προσωπικά τους όρια με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι θα πει να βάζουν όρια στις προθέσεις και τις συμπεριφορές των άλλων
 
Όταν δεν βάζουμε όρια στους άλλους τους δίνουμε τη δυνατότητα να μας θεωρούν δεδομένους, να μη μας σέβονται, να μη μας εμπιστεύονται και να μη μας παίρνουν στα σοβαρά. Αντιθέτως το να βάζουμε όρια είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή μόνο τότε δεν επιτρέπουμε στους άλλους να μας επηρεάζουν, διαχειριζόμαστε με ωριμότητα τις δικές μας καταστάσεις ζωής, εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας και δεχόμαστε οποιαδήποτε κριτική χωρίς να αποδιοργανωνόμαστε γνωστικά ή συναισθηματικά.
 
.
Βάζοντας όρια στους άλλους έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας χωρίς να χάσουμε τον έλεγχο και εκφράζουμε τη διαφωνία ή το θυμό μας χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας φερθούν βίαια. Μπορούμε να δείχνουμε την ευαλωτότητά μας χωρίς να επιτρέπουμε στους άλλους να την εκμεταλλευθούν προς όφελός τους. Επιλέγουμε τέλος πότε θα δώσουμε προτεραιότητα στον άλλον και πότε όχι. Δεν είναι εύκολο να αφήσουμε τους τρίτους έξω και να βάλουμε όρια αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Μόνο όταν το πετύχουμε θα είμαστε ήρεμοι και θα νιώθουμε ασφαλείς μέσα μας. Μόνο τότε οι άλλοι θα μας σέβονται καθώς θα μας θεωρούν πιο αξιόπιστους και θα μας συμπεριλαμβάνουν ουσιαστικά στη ζωή τους.
 
Υστερόγραφο
 
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που δυσκολεύονται να βάλουν όρια στους άλλους με αποτέλεσμα να νιώθεις πως είσαι θύμα των προθέσεων και πράξεων τους... δεν ξέρω αν νιώθεις κι εσύ πως όσο κι αν προσπαθήσεις δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει.. δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νέο πρόγραμμα Θεάτρου Αμαλία για 3 παραστάσεις μετά το «κόκκινο»…
Νέο πρόγραμμα Θεάτρου Αμαλία για 3 παραστάσεις μετά το «κόκκινο»…
με 0 Σχόλια 459 Views

Μετά την αλλαγή επιπέδου στον επιδημιολογικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουμε για ακόμη μια φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τον όποιο προγραμματισμό των παραστάσεων μας. Όχι ότι προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε και κάποια παράσταση δηλαδή...

-k-
.
ΑΜΑΛΙΑ
«Οι 100 ΡΟΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΠΑΙΞΩ» των Μ. Γερογιάννη, Χ. Παπαδάκη, Δ. Φραγκιόγλου.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
 
 
Ο ήρωας της παράστασης μετά από πολλά (ή μήπως λίγα;) χρόνια πορείας στο θέατρο αποφασίζει να κάνει μια παράσταση στην οποία θα ερμηνεύσει τους 100 ρόλους που δεν πρόλαβε ως τώρα. Όμως, μια σειρά από «αναπάντητα ερωτήματα»  που κατακλύζουν το μυαλό του, τον σαμποτάρουν. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο θεατρικό μονόλογο γεμάτο χιούμορ, αυτοσαρκασμό και υπαρξιακό προβληματισμό.
 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακαλιάς 
Ερμηνεία:  Δημήτρης Φραγκιόγλου.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 2 & Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00. 
.
-k-
  
ΑΜΑΛΙΑ 
«Ο ΚΑΤΩ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ» του Μηνά Βιντιάδη. 
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 6,1 και σχολιάζουμε εδώ 
-Αποσπάσματα από τη παράσταση εδώ 
-Συζητώντας με τους συντελεστές (Θεατρική Κουλτουροβραδιά) εδώ 
-Η σπουδαία Βάνα Πεφάνη μιλά στην "Κ" εδώ
 
Στην Ελλάδα του σήμερα, χρηματιστής και άστεγος διαπραγματεύονται μια «συνεργασία» που ισορροπεί εφιαλτικά  ανάμεσα στην ιδεολογία και τη δικαιολογία, τη φτώχεια και την ηθική εξαθλίωση, την ευκαιρία και την καταστροφή, τη δολοφονία και τη σωτηρία. Σε έναν κόσμο που κυβερνούν οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολογήσεων,  οι ήρωες έχουν, κυρίως, ν’ αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες.
.
Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Κακούρης, Χρήστος Σαπουντζής.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 14 & Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00.  
.
-k-
 
ΑΜΑΛΙΑ
«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 6, 5 και σχολιάζουμε εδώ 
- O Θανάσης Σαράντος μιλά στην «Κ» εδώ
 
 
Είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία –το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης.
 
Σκηνοθεσία - Ερμηνεία - Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 21 & Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00. 
 .
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή