«Η μαμά μου ξέρει καλύτερα. Ή μήπως όχι;». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4297 Views
«Η μαμά μου ξέρει καλύτερα. Ή μήπως όχι;». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Η μαμά μου ξέρει καλύτερα. Ή μήπως όχι;». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.


 

Το σενάριο

 
Ο Σωτήρης είναι 38 χρονών και ζει με τη μητέρα του. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Σωτήρης ήταν 9 χρονών. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του φροντίζει τη μητέρα του με την οποία είναι πολύ δεμένος. Νιώθει ότι της χρωστά τα πάντα αλλά κι αυτός κάνει οτιδήποτε του ζητήσει γιατί θέλει να τη βλέπει ευτυχισμένη. Έχει έναν αδελφό, 40 χρονών, παντρεμένο και με τρία παιδιά. Έχουν μια πολύ καλή σχέση αλλά δεν συναντιούνται συχνά. Κάθε ένας με το πρόγραμμά του, δηλαδή ο Σωτήρης με τη μητέρα του και ο αδελφός του με τη δική του οικογένεια.
 
Η μητέρα του Σωτήρη είναι μία γυναίκα κοντά στα 65, πολύ δυναμική και προστατευτική. Θέλει να έχει πάντα τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο στη ζωή του γιού της. Της αρέσει να του μαγειρεύει τα αγαπημένα του φαγητά, να τον περιποιείται, να τον καλομαθαίνει. Θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται και μιλούν στο τηλέφωνο πολλές φορές μέσα στη μέρα. Άλλοτε βρίσκει μια πρόφαση για να του τηλεφωνήσει και άλλοτε όχι. Καμαρώνει για το γιο της και δεν σκοπεύει να τον μοιραστεί με καμία άλλη γυναίκα. Αναστατώνεται κάθε φορά που ο Σωτήρης της μιλά για μια κοπέλα που γνωρίζει. Κι όσο περισσότερο αναστατώνεται αυτή, τόσο λιγότερο της μιλά ο γιος της για τις γνωριμίες του. Κι όσο λιγότερο της μιλά για τις γνωριμίες του, τόσο πιο ήρεμη είναι εκείνη. Κι όσο πιο ήρεμη είναι εκείνη, τόσο πιο καλό παιδί αισθάνεται ο Σωτήρης. Κι όσο πιο καλό παιδί αισθάνεται, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από την ιδέα μιας σχέσης.
.
 
 
Η τελευταία αξιόλογη σχέση που προσπάθησε να κάνει ήταν πριν από 3 χρόνια. Είχε γνωρίσει τη Διονυσία στην εκκλησία, όπου πήγαινε κάθε Κυριακή πρωί με τη μητέρα του. Στην αρχή μητέρα και κοπέλα συμπάθησαν η μια την άλλη. Ήταν μάλιστα ιδέα της μητέρας να πλησιάσει περισσότερο αυτό το κορίτσι και να μάθει όσα μπορούσε παραπάνω. Μόλις ενέκρινε τις πληροφορίες παρότρυνε το γιο της να της μιλήσει και να της προτείνει να πιουν έναν καφέ για να γνωριστούν καλύτερα. Έτσι κι έγινε. Ο Σωτήρης δυσκολευόταν πολύ να χαλάσει χατήρι στη μαμά του. Άλλωστε αυτή ήξερε καλύτερα από όλους τι χρειαζόταν.
 
 
Μέρα με τη μέρα άρχισε να απολαμβάνει την παρέα της Διονυσίας μέχρι που έφτασε στο σημείο να της ζητήσει να πυκνώσουν τις εξόδους τους. Αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με κάποιες ημερήσιες εκδρομές έβαλαν τη μητέρα του σε πολλές σκέψεις. Αλλιώς τα είχε προβλέψει και αλλιώς προέκυπταν.
 
Η Διονυσία αποδείχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα κοπέλα που ήθελε να δημιουργήσει οικογένεια και ήταν στην πιο κατάλληλη ηλικία. Δεν μάσησε τα λόγια της και αποκάλυψε σύντομα στο Σωτήρη αυτή της την επιθυμία. Εκείνος χάρηκε και έσπευσε να πει τα ευχάριστα νέα στη μητέρα του. Η έκπληξη που τον περίμενε δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Τι δουλειά είχε να σκέφτεται παντρολογήματα από τόσο νωρίς; Μα πώς δεν κατάλαβε ότι η Διονυσία ήταν μια πονηρή κοπέλα που ήθελε μόνο να τον τυλίξει για να της κάνει ένα παιδί και μετά να τον παραμελήσει; Δε θα μάθαινε ποτέ αυτός ο αφελής άντρας να προστατεύει τον εαυτό του από τις ακατάλληλες γυναίκες; Ευτυχώς που υπήρχε εκείνη στη ζωή του για να τον προειδοποιεί εγκαίρως. Αυτά ήταν τα λόγια της μητέρας του. Ούτε μια λέξη παραπάνω. 
 
Με τα πολλά και τα λίγα άρχισε ο Σωτήρης να βρίσκει ελαττώματα στη Διονυσία... ελαττώματα που δεν είχε δει από την αρχή της γνωριμίας τους και που ενδεχομένως δεν θα έβλεπε ποτέ αν δεν του είχε μιλήσει έτσι η μητέρα του. Όλα κι όλα. Ο Σωτήρης αγαπούσε πολύ τη μαμά του και δεν σκόπευε να τη δυσαρεστήσει. Άλλωστε αυτή ήξερε πάντα τι ήταν καλύτερο για τον ίδιο. Ήταν ακόμη νέος και είχε όλη τη ζωή μπροστά του για να βρει τη γυναίκα που θα τον έκανε πραγματικά ευτυχισμένο και που θα είχε φυσικά την έγκριση της μητέρας του. Δεν χρειαζόταν να βιαστεί ούτε να κάνει απερίσκεπτες κινήσεις.
 
Η μητέρα του Σωτήρη χάρηκε πολύ με αυτή του την απόφαση και για να του το δείξει του έκανε το αγαπημένο του φαγητό και αγόρασε το γλυκό που έπαιρναν σε ειδικές περιπτώσεις. Κι αυτή ήταν μια ειδική περίπτωση... 
 
 

Το παιχνίδι

 
Ο Σωτήρης έχει εμπλακεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε ένα παιχνίδι που στην αρχή έπαιζε εν αγνοία του και αργότερα συνειδητά. Πρόκειται για το παιχνίδι της εξάρτησης από τη μητέρα του. Είναι και οι δυο τους πολύ αγαπημένοι και μοιράζονται μία στενή σχέση. Αν τους δει κανείς από έξω θα νομίζει ότι βλέπει περισσότερο δύο συντρόφους παρά ένα παιδί με το γονιό του.
 
Η αλήθεια είναι πως η μητέρα μετέτρεψε το γιο της σε υποκατάστατο συντρόφου με αποτέλεσμα το παιδί να έχει μπερδευτεί και μεγαλώνοντας να λειτουργεί και από τους δύο ρόλους, δηλαδή και σαν παιδί που θέλει να φτιάξει τη ζωή του και σαν σύντροφος που παραμένει πιστός στη σύντροφό του και δεν την αφήνει. Όσο πιο πολύ τον φροντίζει, τόσο πιο δύσκολο του είναι να την αφήσει. Κι όσο πιο δύσκολο του είναι να την αφήσει, τόσο πιο πολύ εκείνη ασχολείται μαζί του. Κι όσο πιο πολύ εκείνη ασχολείται μαζί του, τόσο λιγότερος χώρος μένει για μια σύντροφο στη ζωή του Σωτήρη. Κι όσο λιγότερος χώρος μένει για μια σύντροφο στη ζωή του, τόσο περισσότερο εκείνος γαντζώνεται στη μητέρα του.
 
Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι να 'θυσιάζει' την προσωπική του ζωή ο γιος για να μείνει πιστός στη μητέρα και να καταλήγει να είναι ένας ανώριμος, αποδυναμωμένος και δυστυχισμένος ενήλικας που θα αποδιοργανωθεί όταν πεθάνει η μητέρα του. Μία άλλη πιθανότητα είναι να αποφασίσει τελικά να δημιουργήσει ο ίδιος οικογένεια αλλά να εξακολουθεί να γυρίζει γύρω από τη μητέρα του με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα και εντάσεις ανάμεσα σε πεθερά και νύφη.
 
Επικίνδυνο παιχνίδι το παιχνίδι εξάρτησης μεταξύ ενός γιου και της μητέρας του... συμβιωτική σχέση που σπάει δύσκολα... ενοχές, αγάπη, φόβος, υπερπροστασία, ευγνωμοσύνη και πολλά άλλα μπλέκονται σε ένα χορό χωρίς λογική... κι αν αποφασίσεις να μπεις σε ένα τέτοιο παιχνίδι έχεις να συναντήσεις πολλές δυσκολίες... είτε είσαι στη θέση του γιού, είτε είσαι στη θέση της συντρόφου τα δεδομένα είναι αυτά...
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Πότε θα δούμε «Όρνιθες», «Γκόλφω» & «Τρωάδες» από το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες (πρεμιέρες).
Πότε θα δούμε «Όρνιθες», «Γκόλφω» & «Τρωάδες» από το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες (πρεμιέρες).
με 0 Σχόλια 1861 Views

Επιτέλους, ανακοινώθηκαν ημερομηνίες, άρα ξέρουμε πότε θα δοθούν και οι πρεμιέρες των καλοκαιρινών παραστάσεων του ΚΘΒΕ, «Όρνιθες», «Γκόλφω» & «Τρωάδες».


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή