«Δεν είμαι μαμά σου, γυναίκα σου είμαι» - Το παιχνίδι μιας συντροφικής σχέσης. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

9533 Views
«Δεν είμαι μαμά σου, γυναίκα σου είμαι» - Το παιχνίδι μιας συντροφικής σχέσης. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Δεν είμαι μαμά σου, γυναίκα σου είμαι» - Το παιχνίδι μιας συντροφικής σχέσης. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr

 
 
 .
Το σενάριο
Η Φωτεινή δηλώνει κουρασμένη από την πολυετή σχέση της με το Μάριο και προβληματίζεται σοβαρά για το μέλλον που θα έχει αν δεν αλλάξει κάτι.
- Δεν ξέρω μέχρι πότε θα αντέξω, λέει χαρακτηριστικά.
- Τι έγινε πάλι; ρώτησα γεμάτη ενδιαφέρον.
- Θα πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι δεν έχω έναν άντρα δίπλα μου αλλά ένα μικρό παιδί. Το έχουμε πει ξανά σε παλιότερη συνεδρία αλλά δεν του έδωσα σημασία. Τώρα όμως πρέπει να το αποδεχθώ.
- Τι σε έκανε να πάρεις μια τέτοια απόφαση;
- Άλλη μια συμπεριφορά του που με έβγαλε εκτός εαυτού. Γύρισα χθες εξαντλημένη από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και βρήκα το σπίτι βομβαρδισμένο. Εκείνος έπαιζε play station και μόλις τόλμησα να ρωτήσω αν υπήρχε φαγητό μου είπε πως περίμενε εμένα για να φτιάξω. Δεν ήθελα κάτι άλλο για να εκραγώ. Άρχισα να φωνάζω χάνοντας στο τέλος το δίκιο μου και νιώθοντας άσχημα για τα λόγια που ξεστόμισα. Τον αποκάλεσα ανώριμο και του είπα πως ίσως να είμαστε καλύτερα μακριά ο ένας από τον άλλον.
- Μέχρι που εκείνος άρχισε να μπαίνει σε πανικό κι εσύ να γίνεσαι προστατευτική όπως κάνει μια μαμά με το παιδάκι της, συμπλήρωσα την αφήγησή της.
- Πόσο καλά τον ξέρεις, μου είπε. 
- Πόσο καιρό τον ανέχεσαι, της απάντησα.
- Τον αγαπώ πολύ και συγχωρώ εύκολα τα λάθη του, είπε η Φρόσω μαλακώνοντας.
- Αυτό είναι πολύ όμορφο και τρυφερό. Το θέμα είναι αν μπορείτε οι δυο σας να βρείτε μια ισορροπία ως ενήλικες και να σταματήσετε να παίζετε τη μαμά με το γιο, της καθρέφτισα με κάθε ειλικρίνεια.
- Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς γίνομαι μαμά του. Ξέρω ότι του κάνω τα χατήρια αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
- Τι άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να είναι;
- Συμμαζεύω τα πράγματά του που βρίσκω πεταμένα από εδώ κι από εκεί, δεν του αναθέτω ευθύνες.
- Ακούς τι λες; τη διέκοψα προτού καν ολοκληρώσει την προηγούμενη φράση της.
- Τι λέω; ρώτησε κοιτάζοντας με σχεδόν έντρομη.
- Ότι δεν του αναθέτεις ευθύνες και ευθύνες αναθέτουμε στα παιδιά και τους έφηβους. Σε μια σχέση ενηλίκων κάθε ένας αναλαμβάνει και μοιράζεται ευθύνες.
Η Φωτεινή έκανε μια μεγάλη σιωπή. Ίσως ήταν η αρχή μιας μεγάλης συνειδητοποίησης και για τον εαυτό της. Ίσως ήταν ώρα να καταλάβει πως αν θα ήθελε να δει μια αλλαγή θα έπρεπε να ξεκινήσει από την ίδια και πρωτίστως από το πώς αντιλαμβανόταν αυτή τη σχέση.
 
 
 
Το παιχνίδι
Η Φωτεινή, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, βρίσκεται σε σχέση με έναν ανώριμο άντρα που αρνείται να μεγαλώσει και βολεύεται σε όλα αυτά που του προσφέρει η σύντροφός του χωρίς καν να μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί τις συνέπειες μιας τέτοιας στάσης.
 
Ένας ανώριμος άντρας αρνείται να αναλάβει ευθύνες και αποφεύγει οποιαδήποτε απαιτητική κατάσταση καταφεύγοντας σε δικαιολογίες και χρησιμοποιώντας την πραγματικότητα για να αναβάλλει τη δέσμευση σε υποχρεώσεις. Ακόμα όμως κι αν αναλάβει κάτι, δυσκολεύεται πολύ να το ολοκληρώσει και συνήθως το εγκαταλείπει ή το φορτώνει σε κάποιον άλλον με το πρόσχημα ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτό. Με άλλα λόγια συμπεριφέρεται σαν ένα μικρό παιδί που λέει ψέματα για να γλυτώσει μια υποχρέωση που δεν του αρέσει.
 .
.
Δεν συνηθίζει να παραδέχεται τα λάθη του γιατί αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη του λάθους του και να το διορθώσει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αποφεύγει εντέχνως τις συζητήσεις με τη σύντροφό του και τείνει να διακωμωδεί τα πάντα προκειμένου να παρουσιάσει μια πιο ελαφριά πλευρά των πραγμάτων. Μηχανεύεται χίλιους δυο τρόπους ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπος με μια σοβαρή συζήτηση που ενδέχεται να οδηγήσει σε αντιπαράθεση.
 
Επενδύει το χρόνο του μόνο σε ασχολίες που τον ευχαριστούν αγνοώντας τις ανάγκες της αγαπημένης του και μη μπαίνοντας στον κόπο να της προτείνει να μοιραστούν ένα χόμπυ για να περάσουν μαζί τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι φίλοι του τον αποθεώνουν γιατί θαυμάζουν τη χαλαρότητα που τον διακρίνει και την ελευθερία που φαίνεται να απολαμβάνει παρά το ότι βρίσκεται σε σχέση.
 
Πολλές σχέσεις στηρίζονται σε αυτό το σχήμα, το σχήμα με τον ένα σύντροφο στο ρόλο του γονιού και τον άλλο στο ρόλο του παιδιού. Αν ο άντρας θέλει να είναι ο "γιος" και η γυναίκα "μητέρα", δηλαδή να έχει όλες τις ευθύνες και να τον φροντίζει, η σχέση μπορεί να είναι ικανοποιητική με την προϋπόθεση κανείς από τους δύο να μην επιθυμήσει να αλλάξει ρόλο.
 
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ σε μια σχέση με αυτό το σχήμα.. δεν ξέρω αν κι εσύ έχεις το ρόλο της "μαμάς" στο σύντροφό σου... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
  
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
.
ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ

"Τα πρόσωπα της βίας"

Η νέα έκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου στην «Κ» κάθε Πέμπτη.

 
ΝΕΑ Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου.
Μιλάμε για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας και αλληλεπιδρούμε όπως μόνο εμείς ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια...
-Κάθε Δευτέρα στις 21.00 στο Thessaloniki Life
 
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας
-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
με 0 Σχόλια 2173 Views

Ο Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Οι σατανικοί στίχοι» ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι χθες, έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή