«Μου ανήκεις - Το παιχνίδι της κτητικότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

8050 Views
«Μου ανήκεις - Το παιχνίδι της κτητικότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Μου ανήκεις - Το παιχνίδι της κτητικότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 


 

.

ΒΥΖΑΝΤΙΑΔΟΥ ΝΕΛΗ
(3η χρονιά παρουσίας στην «Κ»)
-Τίτλος: «Παίζουμε λοιπόν;» (3η σεζόν).
Είδος: Συμβουλές σχέσεων.
Κατηγορία: Άνθρωπος και Κοινωνία
Συχνότητα: Κάθε Τρίτη.
               
 
Το σενάριο  *
--------------
- Δεν περίμενα ποτέ να φτάσει η μέρα που θα έλεγα σε κάποιον ότι η αγάπη του με πνίγει, είπε η Αλίκη.
- Κι όμως συμβαίνει κι αυτό, απάντησα φέρνοντας στο νου μου παρόμοιες εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις στη ζωή μου.
- Στην αρχή ήταν όλα θαυμάσια. Ένιωθα πως ήμουν η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Κι όσο περισσότερο εκείνος με πρόσεχε, τόσο πιο ξεχωριστή ένιωθα εγώ.
- Μέχρι που κατάλαβες πως όλη αυτή η προσοχή είχε να κάνει περισσότερο με δικούς του φόβους και λιγότερο με σένα, σωστά;
- Ακριβώς.
- Και πώς είσαι με αυτή τη διαπίστωση;
- Με μια λέξη δυστυχισμένη.
- Δοκίμασε να βάλεις κι άλλες λέξεις σε αυτό που νιώθεις.
- Ασφυκτιώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Ακόμα και για το πιο απλό χρειάζεται να τον ενημερώνω.
- Αν είχαμε τον σύντροφό σου εδώ και τον ρωτούσα γιατί το κάνει αυτό, τι πιστεύεις ότι θα μας έλεγε;
- Είμαι σίγουρη ότι θα σου έδινε την απάντηση που έχει δώσει και σε μένα άπειρες φορές. Όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται γίνονται ένα και σαν ένα που είναι πρέπει να είναι παντού και πάντα μαζί.
- Ακούγεται απόλυτο σαν αντίληψη, σχολίασα.
- Για μένα είναι παράλογο. Δεν είναι εύκολο να μην έχω το χώρο μου, να μη διατηρώ την αυτονομία μου.
- Του το είπες αυτό έτσι όπως το λες σε μένα;
- Προσπάθησα αλλά η αντίδρασή του ήταν απότομη. Την τελευταία φορά που δοκίμασα να του εξηγήσω πως μου είναι σημαντικό να έχω χρόνο για μένα εκείνος μου είπε ότι δεν τον αγαπώ με την ίδια δύναμη που με αγαπά και πως ίσως τελικά να μην μου αξίζει η αγάπη του.
- Πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο και για τους δυο σας.
- Για μένα ήταν σίγουρα δύσκολο. Για εκείνον όμως γιατί;
- Για να λέει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι νιώθει πληγωμένος και ότι διακατέχεται διαρκώς από το φόβο μήπως τον εγκαταλείψεις.
- Δεν το σκέφτηκα ποτέ αυτό, είπε η Αλίκη.
- Κάτι μου λέει μάλιστα πως όσο περισσότερο φοβάται την εγκατάλειψη, τόσο πιο σφιχτά δένει τα χέρια του γύρω από σένα για να μην τον αφήσεις. Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται είναι πως κινδυνεύει να εισπράξει αυτό που φοβάται καθώς δεν θα αντέξεις για πολύ έτσι.
- Και τι μπορώ να κάνω;
- Πρώτα από όλα να σκεφτείς σοβαρά αν θέλεις να μείνεις μαζί του. Και μόλις δώσεις μια απάντηση στον εαυτό σου θα πρέπει να κινηθείς αναλόγως. Αν αποφασίσεις λοιπόν να μείνεις σε αυτή τη σχέση θα πρέπει να είσαι έτοιμη για μια φυλακή από την οποία ίσως να μην αποδράσεις ποτέ. Ένας ανασφαλής άνθρωπος που μπερδεύει την αγάπη με την έννοια της ιδιοκτησίας σπάνια αλλάζει εκτός κι αν κάνει δουλειά με τον εαυτό του απευθυνόμενος σε έναν ειδικό. Αν όμως παραμείνει έτσι, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου λογοδοτώντας για κάθε σου κίνηση και δίνοντας αναφορά σαν να είσαι μικρό παιδί.
- Δεν είχα φανταστεί ποτέ μια τέτοια ζωή.
- Κάνε τότε κάτι γι' αυτό όσο είναι καιρός. Μην περιμένεις από τον άλλον να αλλάξει. Κανείς δεν αλλάζει αν δεν αναγνωρίσει το πρόβλημά του κι αν δεν ζητήσει βοήθεια. Είσαι όμως εσύ εδώ και μπορείς να υποστηρίξεις τον εαυτό σου και τα δικαιώματά του. Και μην ξεχνάς πως η αγάπη ούτε πονά ούτε προκαλεί δυστυχία. Όταν συμβαίνουν αυτά τα δύο, τότε δεν είναι αγάπη.
 
Η Αλίκη είχε να σκεφτεί πολλά. Έπρεπε να βάλει στην άκρη τις πρώτες αναμνήσεις από μια σχέση που την είχε κάνει να νιώσει πολύ σημαντική και να αξιολογήσει όλες τις υπόλοιπες στιγμές που χαρακτηρίζονταν από έλλειψη ελευθερίας και σεβασμού. Οι επόμενες συνεδρίες θα έδειχναν πώς θα προχωρούσε στη ζωή της.
 .
.
Το παιχνίδι
Ο σύντροφος της Αλίκης, όπως και πολλοί άλλοι, εμφανίζουν μια κτητική συμπεριφορά απέναντι στο σύντροφό τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση τους. Οι δυσκολίες αυτές εμφανίζονται σε επόμενο χρόνο μια που στην αρχή οι περισσότεροι κολακεύονται από την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ερμηνεύουν ως αγάπη οποιαδήποτε υπερβολική απαίτηση του άλλου. Στην αρχή λοιπόν μιας τέτοιας σχέσης αυτός που δέχεται την κτητική συμπεριφορά του άλλου νιώθει ξεχωριστός και αρνείται να δει ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν όμως ο ένας σύντροφος είναι κτητικός, τότε ο άλλος μπαίνει στη θέση του απολογούμενου. Όσο ο πρώτος ελέγχει, τόσο ο δεύτερος εξηγεί. Κι όσο ο δεύτερος εξηγεί, τόσο ο πρώτος αποκτά περισσότερα δικαιώματα πάνω του. Γρήγορα αυτή η σχέση μετατρέπεται σε ένα περίπλοκο σχήμα που χαρακτηρίζεται από απουσία σεβασμού, ορίων και ελευθερίας.
 
Η σχέση με έναν κτητικό σύντροφο είναι επικίνδυνη και μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια φυλακή από την οποία μπορεί κανείς να βγει δύσκολα. Συναισθήματα όπως φόβος, άγχος, θλίψη και ενοχές είναι χαρακτηριστικά ενώ η επικοινωνία των δύο συντρόφων παρουσιάζει δυσκολίες.
 
Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Paula Pietromonaco η κτητικότητα εξηγείται μέσα από το άγχος απόρριψης ή/και εγκατάλειψης και έχει τις ρίζες της σε βιώματα παιδικής ή εφηβικής ηλικίας. Η ίδια υποστηρίζει ότι το μέλος της σχέσης που ζει με το φόβο της απόρριψης αντιλαμβάνεται ότι η ευαισθησία του καταλήγει να λειτουργεί εις βάρος του συντρόφου του και αποδέχεται σταδιακά τους όρους μιας υγιούς σχέσης. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πρωτίστως να νιώσει ασφαλής και να εμπιστευθεί.
 
Αν λοιπόν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που δέχονται την κτητικότητα του συντρόφου τους, σκέψου πόσο συχνά υποχρεώνεσαι σε συμπεριφορές που δεν σου αξίζουν και αποφάσισε αν θα κάνεις κάτι διαφορετικό για να υποστηρίξεις την αυτονομία σου εντός ή εκτός σχέσης.
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε μια σχέση με έντονο το στοιχείο της κτητικότητας... δεν ξέρω πάλι αν είσαι από την άλλη πλευρά, αν δηλαδή παλεύεις να διαχειριστείς το φόβο εγκατάλειψης με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι ο/η σύντροφός που έχεις σου ανήκει... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή… 
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 
------------------

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 

Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή