«Σιγά μη φοβηθώ τον κορωνοιό - Το παιχνίδι της ανευθυνότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

9792 Views
«Σιγά μη φοβηθώ τον κορωνοιό - Το παιχνίδι της ανευθυνότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Σιγά μη φοβηθώ τον κορωνοιό - Το παιχνίδι της ανευθυνότητας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 

Το σενάριο που γίνεται παιχνίδι
 
Ο Αντώνης δείχνει από την αρχή της σημερινής συνεδρίας τη διάθεσή του να με προκαλέσει. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να εξηγήσω τι υπάρχει πίσω από αυτήν την πρόκληση. Θα έχω αργότερα όλο το χρόνο δικό μου για να δω τι πυροδοτεί τον ανταγωνισμό του απέναντι μου και τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αρνητική μεταβίβαση. Προς το παρόν με ενδιαφέρει να αποκωδικοποιήσω καλύτερα αυτά που λέει προκειμένου να τον βοηθήσω.
 
- Τι εννοείς όταν λες πως δεν φοβάσαι; είναι η επόμενη ερώτησή μου.
- Δεν με απασχολεί καθόλου όλο αυτό το ζήτημα του κορωνοιού. Ούτε που σκέφτηκα για μια στιγμή να προφυλαχθώ. Υπερβολές και ανακρίβειες, μου απαντά με αυτό το δήθεν άνετο στυλάκι που τον διακρίνει κάθε φορά που αναφέρεται σε ένα σοβαρό θέμα.
- Δηλαδή όλοι αυτοί οι θάνατοι και τα κρούσματα είναι υπερβολές και ανακρίβειες; Αυτό μου λες;
- Αυτοί θα πέθαιναν έτσι κι αλλιώς λόγω βεβαρημένης υγείας. Όσο για αυτούς που αρρώστησαν δεν έπαθαν κάτι πέρα από μια γρίπη στην οποία κάποιοι δίνουν τεράστιες διαστάσεις.
- Κι από πού βγάζεις το συμπέρασμα ότι αυτοί θα πέθαιναν έτσι κι αλλιώς;
- Η μεγάλη τους ηλικία σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας είναι η απάντησή μου σε αυτό που με ρωτάς. Θα αρρώσταιναν έτσι κι αλλιώς από κάτι που δεν θα μπορούσε ο εξασθενημένος τους οργανισμός να αντιμετωπίσει.
- Κι αυτό είναι λόγος για να μην παίρνεις στα σοβαρά τον κορωνοιό; Δεν ακούς τους ειδικούς που λένε ότι πρόκειται για έναν άγνωστο ιό; Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει; Κανείς δεν ξέρει τη διάρκειά του, τη σοβαρότητά του, την εξέλιξή του. Αυτό δεν σε ανησυχεί;
- Καθόλου. Αν είναι να πεθάνω από τον κορωνοιό, ας πεθάνω. Τι να πω; Σιγά μην κλειστώ στο σπίτι μου και περιμένω να έρθει το τέλος.
- Ποιος σου είπε ότι αν κλειστείς στο σπίτι σου θα είναι σαν να περιμένεις να έρθει το τέλος; Ακριβώς το αντίθετο. Αν χρειαστεί να μείνεις στο σπίτι σου θα το κάνεις για να μην έρθει το τέλος.
- Εγώ πάλι πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.
- Ωραία ατάκα αλλά ας πάμε παρακάτω.
- Δηλαδή;
- Αν πιστεύεις ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του και πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει, τι γυρεύεις εδώ; Γιατί έρχεσαι σε μένα; Γιατί δεν αποδέχεσαι στωικά τη μοίρα σου; Τι προσπαθείς να καταφέρεις μέσα από τις συνεδρίες μας;
- Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Έρχομαι γιατί δεν θα σταματήσω ποτέ να επιθυμώ την εξέλιξή μου.
- Να εξελιχθείς για να υποταχθείς στη μοίρα σου; Οξύμωρο σχήμα, δεν νομίζεις;
- Μου ζητάς επομένως να φοβηθώ για να σου αποδείξω ότι αξιοποιώ σωστά το εδώ πλαίσιο;
- Σου ζητώ να σκεφτείς λογικά και να φερθείς υπεύθυνα για να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι αξιοποιείς σωστά το εδώ πλαίσιο. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς εδώ είναι πώς να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του.
- Και για να αναλάβω την ευθύνη του εαυτού μου θα πρέπει να φοβηθώ; ρώτησε ο Αντώνης εξακολουθώντας να είναι βυθισμένος στο σκοτάδι του.
- Για να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου οφείλεις να εκτιμάς τον κίνδυνο και να υπολογίζεις τα δεδομένα έτσι ώστε να παίρνεις τις καλύτερες και εξυπνότερες αποφάσεις.
- Κι εγώ δεν το κάνω αυτό;
- Εσύ τι πιστεύεις; Το κάνεις;
- Νομίζω πως το κάνω μια χαρά. Ενημέρωνομαι διαβάζοντας όλα όσα κυκλοφορούν και συνεχίζω την καθημερινότητά μου με ψυχραιμία και χωρίς να μπαίνω σε πανικό όπως κάνουν πολλοί τριγύρω μου.
- Σε συγχαίρω που δεν μπαίνεις σε πανικό γιατί σίγουρα αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Δεν είμαι όμως σίγουρη αν αυτό που κάνεις υποδηλώνει ψυχραιμία ή αδιαφορία και άρνηση.
- Αδιαφορία και άρνηση; επανέλαβε λες και δεν είχε ακούσει ξανά στη ζωή του αυτές τις δυο λέξεις.
- Ναι αγαπητέ μου, αδιαφορία και άρνηση. Αδιαφορείς για το αν θέτεις σε κίνδυνο τη δική σου σωματική υγεία ή τη σωματική υγεία των άλλων. Μόλις πριν μου είπες ότι αψήφησες τα μέτρα και γιόρτασες μαζί με χιλιάδες καρναβαλιστών στους δρόμους χωρίς να φοβάσαι τίποτε. Λίγες μέρες μετά στην πόλη αυτή εμφανίστηκαν κρούσματα. Και μη βιαστείς να μου πεις ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν έρθει από μια άλλη χώρα. Κανείς δεν ξέρει με ποιους ήρθαν σε επαφή, αν συμμετείχαν κι αυτοί σε γιορτές και πολλά άλλα. Ακόμα όμως κι αν δεν ήρθες σε επαφή μαζί τους θα μπορούσες να είσαι φορέας ενός μικροβίου και να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θέτοντας τους σε κίνδυνο. Είναι υπεύθυνη στάση ενός ώριμου άνθρωπου αυτό;
- Νομίζω ότι γίνεσαι υπερβολική, είπε αποφεύγοντας να μου δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.
- Αυτό είναι η δική σου γνώμη. Θέλεις να με ερμηνεύεις ως υπερβολική για να μη δεις τις δικές σου παραλείψεις. Κι αυτό είναι κάτι γνώριμο για σένα και τον τρόπο που σκέφτεσαι και λειτουργείς. Κάθε φορά που καλείσαι να πάρεις θέση απέναντι σε κάτι που συμβαίνει στη ζωή σου και από το οποίο κινδυνεύεις, τείνεις να το αρνείσαι και καταλήγεις να ελαχιστοποιείς τη σημασία του για να το αντέξεις. Δε νομίζεις πως ήρθε πια η ώρα να δούμε πιο σοβαρά αυτή σου τη συμπεριφορά;
 
 
Ο Αντώνης με κοίταζε χωρίς να ανταποκρίνεται συναισθηματικά. Είχε ήδη αποτραβηχτεί. Ήταν προφανές ότι δεν ήθελε να αμφισβητεί κανείς τις επιλογές του. Ούτε καν εγώ που κατά τα άλλα και σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του ήμουν αυτή που τον είχε βοηθήσει όσο κανείς άλλος στη ζωή του. Ακόμα κι εγώ ήμουν τώρα δυσάρεστη γιατί του καθρέφτιζα την αλήθεια. Κι η αλήθεια αυτή δεν ήταν άλλη από την ανευθυνότητά του. Ελαχιστοποιούσε τη σημασία των δεδομένων, υποτιμούσε τον κίνδυνο, ειρωνευόταν αυτούς που φοβόντουσαν και έδειχνε υπεράνω όλων. Λες και είχε κάνει σύμβαση με τον ίδιο το Θεό ότι αυτός δεν θα αρρώσταινε ποτέ. Λες και είχε αποφασίσει να μην τον ενδιαφέρει αν θα αρρωστήσει ή όχι. Λες και προκαλούσε τη μοίρα του για να αρρωστήσει.
 
 
Και καλά αυτός, σκεφτόμουν προς το τέλος της συνεδρίας μας. Μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε θέλει για τον εαυτό του. Ενήλικας είναι και θα λογοδοτήσει μόνο στον ίδιο. Τι του έφταιγαν όμως όλοι οι υπόλοιποι; Η γυναίκα του; Τα παιδιά του; Οι γονείς του; Τα αδέλφια του; Οι συγγενείς του; Οι φίλοι του; Οι συνάδελφοί του; Οι γείτονές του; Οι διπλανοί του στο λεωφορείο; Οι ανυποψίαστοι που μπαίνουν στο ασανσέρ μαζί του; Οι επαγγελματίες που θα τον εξυπηρετήσουν; Εγώ; Ναι, σκεφτόμουν ασφαλώς και εμένα και τη δική μου υγεία. Και μάλιστα όσο έφερνα στο μυαλό μου πως ο Αντώνης γνώριζε καλά πως ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, τόσο περισσότερο αγανακτούσα με την ανευθυνότητά του. Λες και δεν τον ένοιαζε τελικά αν θα πάθαινε κάποιος άλλος κάτι εξ αιτίας του.
 
 
Ήμουν πλέον αποφασισμένη να διακόψω τη σιωπή του και κυρίως τις δικές μου σκέψεις λέγοντας του πως ήταν μια καλή στιγμή για να βάλουμε μια άνω τελεία στις συνεδρίες μας.
 
- Και πότε θα σε δω ξανά; ρώτησε γεμάτος περιέργεια.
- Θα ήθελα πολύ να σου πω ότι θα με δεις ξανά μόλις πεισθώ ότι έχεις πάρει στα σοβαρά αυτό που συμβαίνει και εξακολουθεί να κορυφώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε όλον τον κόσμο. Θα είμαι όμως ειλικρινής μαζί σου. Δεν είμαι βέβαιη ότι θα το πάρεις στα σοβαρά. Θα με δεις λοιπόν ξανά όταν θα έχει κλείσει τον κύκλο της όλη αυτή η ιστορία με τον κορωνοιό και δεν θα κινδυνεύουμε άλλο με τις κοινωνικές επαφές. Ως τότε μπορείς να συνεχίσεις να ζεις στους δικούς σου ρυθμούς και με την ευχή να μην αποδειχθεί η ανευθυνότητά σου επικίνδυνη για τους άλλους.
- Με αδικείς. Δεν θα ήθελα ποτέ να κάνω κακό σε κάποιον άλλον.
- Συνειδητά σίγουρα όχι. Το να προξενείς όμως κακό εξ αιτίας της αμέλειας και της ανευθυνότητας που σε χαρακτηρίζει είναι μια μεγάλη πιθανότητα. Κι εγώ δεν παίζω με πιθανότητες όταν μπορώ να τις ελέγξω.
 
 
Αποχαιρέτισα τον Αντώνη αφήνοντας ανοιχτό το πότε θα ήταν η επόμενη συνεδρία μας. Ένιωθα πολύ ικανοποιημένη με αυτή μου την απόφαση. Στο κάτω κάτω όταν ο άλλος, ο όποιος άλλος, δεν είναι σε θέση να φερθεί ώριμα και να βάλει όρια, είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να το κάνουμε προκειμένου να προστατευθούμε. Κι αυτό δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση ότι θα κλεινόμουν στο σπίτι μου αποφεύγοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Κι αν μου ζητηθεί να το κάνω, θα το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί βρίσκω γελοίους τους παλλικαρισμούς αυτού του τύπου.
 
 
Κι όταν θα έβλεπα ξανά τον Αντώνη θα χρειαζόταν να δουλέψω μαζί του πολύ σοβαρά το θέμα της υπευθυνότητας παρακάμπτοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του που στόχευαν στο να προστατεύουν τον ίδιο αποπροσανατολίζοντας τους υπόλοιπους γύρω του.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν κι εσύ ανήκεις σε αυτούς που δεν δίνουν καμία σημασία στα δεδομένα και τείνουν να αψηφούν οδηγίες και μέτρα... δεν ξέρω αν συνηθίζεις να αντιμετωπίζεις τους κινδύνους στη ζωή σου αγνοώντας τους... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή