Κι αν δεν του αρέσεις;

1967 Views
Κι αν δεν του αρέσεις; Κι αν δεν του αρέσεις;

 

Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. 

.
Το σενάριο 
Η Λουκία βιώνει εδώ και κάποιες μέρες μία κατάσταση που δεν εξελίσσεται έτσι όπως περίμενε και ήθελε να εξελιχθεί. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Σε μία έξοδο με φίλους της γνώρισε το Μανώλη, ο οποίος της έκανε πολύ καλή εντύπωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της γνωριμίας τους. Ο Μανώλης δεν άργησε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη Λουκία με αποτέλεσμα να κανονίσουν να ξαναβρεθούν αλλά αυτή τη φορά οι δυο τους. Τόσο αυτός όσο και η Λουκία περίμεναν το ραντεβού τους με μεγάλη ανυπομονησία. Αυτό μάλιστα είπαν με το που συναντήθηκαν και πέρασαν αρκετές ώρες μαζί.
 
Όλα προμήνυαν την αρχή μιας σχέσης. Κανείς δε βιάστηκε να ορίσει τι σχέση θα ήταν αυτή. Ήξεραν όμως ότι θα υπήρχε συνέχεια. Ή τουλάχιστον αυτό ένιωθε η Λουκία μέσα της όσο γνώριζε καλύτερα το Μανώλη. Πίστευε μάλιστα ότι κάπως έτσι ένιωθε και εκείνος μια που οι ερωτήσεις του γύρω από την προσωπική της ζωή και οι δηλώσεις του μεταξύ αστείου και σοβαρού της έδιναν κάθε δικαίωμα να ελπίζει σε πολλά επόμενα ραντεβού των δυο τους.
 
Η πρώτη αυτή έξοδος ολοκληρώθηκε με μια ρομαντική βόλτα στην παραλία και με την υπόσχεση του Μανώλη να ξαναβρεθούν την επόμενη μέρα. Επιστρέφοντας η Λουκία στο σπίτι της έσπευσε να ενημερώσει την κοινή τους φίλη λέγοντας της πως όλα πήγαν θαυμάσια και πως βρισκόταν μάλλον στην αρχή μιας όμορφης γνωριμίας που έδειχνε να οδηγεί σε κάτι παραπάνω.
 
Η επόμενη μέρα πέρασε με τη Λουκία να σκέφτεται την έξοδό τους και το βλέμμα της να είναι καρφωμένο στο κινητό της. Περίμενε το τηλεφώνημά του ή έστω ένα μήνυμά του. Άδικα όμως. Όσο περνούσαν οι ώρες, τόσο κορυφωνόταν η αγωνία της. Κι όσο κορυφωνόταν η αγωνία της, τόσο πιο ανυπόμονη γινόταν. Όσο πιο ανυπόμονη γινόταν, τόσο πιο πολλές αρνητικές σκέψεις έβαζε στο μυαλό της. Μέχρι που η μεθεπόμενη μέρα διαδέχθηκε την επόμενη και βρήκε τη Λουκία πιο άκεφη, πιο ανυπόμονη και σαφώς πιο απαισιόδοξη. Δεν είχε ούτε ένα του νέο. Δεν ήξερε τι να σκεφτεί. Δεν ήξερε πώς να εξηγήσει αυτή του την απουσία. Θυμόταν πολύ καλά ότι της είχε πει, λίγο πριν την αφήσει στο σπίτι της, ότι θα επικοινωνούσε μαζί της για να κανόνιζαν την επόμενη έξοδό τους μια που είχε περάσει μαζί της όπως δεν είχε περάσει ποτέ ξανά ως τότε. Τι μπορεί να μεσολάβησε μέσα σε δυο μέρες; Τι να άλλαξε; Τι είχε συμβεί;
 
Η Λουκία δεν άντεχε άλλο να μένει με αυτά τα ερωτήματα. Αποφάσισε να επικοινωνήσει αυτή πρώτη μαζί του. Του έστειλε ένα μήνυμα και περίμενε την απάντησή του. Μια απάντηση που δεν ήρθε ποτέ. Λίγες ώρες αργότερα έστειλε ένα δεύτερο μήνυμα προσπαθώντας να καθησυχάσει την αγωνία της και ελπίζοντας ότι ο Μανώλης είναι καλά. Ποτέ της δεν έμαθε αν ο Μανώλης ήταν καλά. Ουσιαστικά ποτέ της δεν έμαθε κάτι άλλο για το Μανώλη.
 
Η απουσία του ήταν βασανιστική και αινιγματική. Αδυνατούσε να εξηγήσει μέσα της τι κρυβόταν πίσω από αυτή του τη στάση. Τα σενάρια της πολλά. Άλλα χρέωναν την ίδια και της απέδιδαν ευθύνες προκειμένου να δικαιολογήσει την εξαφάνισή του. Άλλα πάλι χρέωναν εκείνον περιγράφοντας τον με τα χειρότερα κοσμητικά επίθετα που θα μπορούσε να σκεφτεί ποτέ κανείς για έναν άνθρωπο. Η Λουκία ήταν αποφασισμένη να περιμένει μέχρι να μάθει τι είχε κάνει λάθος το μοιραίο βράδυ. Όσο κι αν προσπάθησε να πάρει απαντήσεις, δεν τα κατάφερε. Ακόμη και η φίλη της δεν ήξερε τι είχε συμβεί και δήλωνε ξαφνιασμένη με αυτή την εξέλιξη. Κανείς δε σκέφτηκε να της πει ότι η αλήθεια ίσως να ήταν πολύ πιο απλή από τις υποθέσεις που έκανε.
.
 
Το παιχνίδι 
Η Λουκία και ο Μανώλης παίζουν ένα πολύ συνηθισμένο παιχνίδι που υποχρεώνει τον έναν από τους δύο παίκτες να μαντεύει διαρκώς τι υπάρχει πίσω από τη συμπεριφορά του άλλου. Στο συγκεκριμένο σενάριο η Λουκία είναι αυτή που καλείται να ερμηνεύσει την απότομη και αιφνίδια εξαφάνιση του Μανώλη προσπαθώντας παράλληλα να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν ξυπνήσει μέσα της.
 
Όσο περισσότερο αργεί να εμφανιστεί εκείνος, τόσο πιο πολύ θυμώνει η Λουκία, και μετά απογοητεύεται και μετά αγχώνεται και μετά λυπάται και μετά ξανά θυμώνει και μετά ξανά απογοητεύεται και πάει λέγοντας. Οι εναλλαγές θέσεων είναι πολλές και συνεχόμενες. Τη μια στιγμή αποφασίζει να μην ασχοληθεί άλλο μαζί του και την επόμενη στιγμή κάνει πρόβες για το τι θα του πει μόλις μιλήσουν. Τη μια στιγμή τον ακυρώνει μέσα της λέγοντας πως δεν της φέρεται σωστά και την άλλη στιγμή σκαρφίζεται χίλιες δυο δικαιολογίες για να εξηγήσει την κατά τα άλλα απαράδεκτη συμπεριφορά του. Κι εκεί που λέει πως πρέπει να βάλει μια τελεία σε αυτό το παιχνίδι, εκεί συνεχίζει να το παίζει αρνούμενη να δει με καθαρή ματιά τα γεγονότα.
 
Κι αν αυτό το σενάριο σου θυμίζει κάτι, δεν είναι τυχαίο. Αν έχεις κι εσύ περάσει ατέλειωτες νύχτες της ζωής σου πασχίζοντας να εξηγήσεις τα ανεξήγητα και να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα τότε σου κάνει νόημα όλο αυτό που διαβάζεις. Πόσο γνώριμο να προσπαθείς να δεις πίσω από την απουσία του άλλου. Πόσο οικείο να μαντεύεις τα κίνητρα που τον οδήγησαν να γίνει κάποιος άλλος από αυτόν που εσύ γνώρισες και από αυτόν που σε γοήτευσε. Κι όσο πιο άγνωστος δείχνει αυτός, τόσο περισσότερο γυρίζεις γύρω του. Κι όσο περισσότερο γυρίζεις γύρω του τόσο πιο έντονα επιθυμείς να τον κατακτήσεις. Κι όσο πιο έντονα επιθυμείς να τον κατακτήσεις τόσο βαθύτερα πληγώνεσαι από την εγκατάλειψη που αισθάνεσαι.
 
Κι όσο συνεχίζεις να ψάχνεις το φως στο σκοτάδι, τόσο τυφλώνεσαι. Κι όσο αρνείσαι να δεις τις ενδείξεις, τόσο δημιουργείς αποδείξεις για να επιβεβαιώσεις μέσα σου αυτό που θέλεις να ισχύει. Κι ας μην είναι η αλήθεια. Είναι η δική σου αλήθεια. Κι ας σου στέλνει ο κάθε Μανώλης αυτής της γης το δικό του μήνυμα μέσα από τη σιωπή του. Κι ας κρύβεται σα μικρό παιδί που δειλιάζει να σε αντιμετωπίσει με την ωριμότητα ενός ενήλικα άντρα που θα σε κοιτάξει στα μάτια, θα σε ευχαριστήσει για τη βραδιά που μοιραστήκατε και θα σου ευχηθεί ευγενικά "καλή τύχη" εξηγώντας σου πως δε σας ενώνει κάτι περισσότερο από εκείνη την έξοδο. Αυτός είναι ανώριμος. Εσύ; Αυτός αποφεύγει να σου εξηγήσει. Εσύ; Αυτός επιλέγει να σε αφήσει με ανοιχτά ερωτήματα χωρίς να νοιάζεται για το πώς σε επηρεάζει αυτή του η επιλογή. Εσύ; Αυτός δε δίνει σημασία στο αν ξενυχτάς περιμένοντας ένα μήνυμά του. Εσύ; Αυτός δε θα βρει ποτέ το θάρρος να σε αποδεσμεύσει από αυτή την κατάσταση αναμονής. Εσύ;
 
Κι αν αφιέρωσες ως τώρα πληθώρα ωρών και αμέτρητη ψυχική ενέργεια για να αποκωδικοποιήσεις μια συμπεριφορά που σε άδειασε, τι θα έλεγες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό; Έτσι για την αλλαγή. Πώς θα σου φαινόταν να θέσεις στον εαυτό σου ένα μικρό και περιεκτικό ερώτημα, που δεν είναι άλλο από το εξής: Κι αν δεν του αρέσεις;
 
Παίζουμε λοιπόν;    

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Νέλη Βυζαντιάδου

Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Αρετή</strong>
    Αρετή

    Ti ωραίο Χριστουγεννιάτικο δώρο !

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τα πολλά πρόσωπα της προσφυγιάς - Μια εναλλακτική διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Τα πολλά πρόσωπα της προσφυγιάς - Μια εναλλακτική διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
με 0 Σχόλια 311 Views

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, οργανώσεις του Δικτύου Select Respect σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς και τον Σύλλογο Κατοίκων Περιοχής Ροτόντας και Φίλων του Μνημείου, διοργανώνουν εκδήλωση ευαισθητοποίησης, με βασικό γνώμονα την προώθηση της συνύπαρξης και των ευκαιριών για αλληλεπίδραση της τοπικής και προσφυγικής κοινότητας.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή