«Κανείς δεν θα μου πει τι να κάνω - Το παιχνίδι της ψυχοπαθητικής προσωπικότητας» Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

7058 Views
«Κανείς δεν θα μου πει τι να κάνω - Το παιχνίδι της ψυχοπαθητικής προσωπικότητας» Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Κανείς δεν θα μου πει τι να κάνω - Το παιχνίδι της ψυχοπαθητικής προσωπικότητας» Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 

 
Το σενάριο
 
- Σιγά μην τρελαθώ και μπω σε πανικό όπως κάνουν όλοι αυτοί που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είπε ο Φίλιππος με μια ξεκάθαρη ειρωνεία και υπεροψία στον τόνο έκφρασής του.
- Τι εννοείς όταν λες πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται; ρώτησα προσπαθώντας να συγκρατήσω την ενόχλησή μου.
- Κάνουν σαν υστερικοί. Υπερβάλλουν και τρομοκρατούν όλους τους υπόλοιπους. Λες και ήρθε το τέλος του κόσμου.
- Θέλεις να μου πεις πως τα βγάζουν όλα αυτά από το μυαλό τους;
- Προφανώς και κάποιοι αρρώστησαν, κάποιοι πέθαναν και κάποιοι ακόμα θα πεθάνουν όπως πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα από άλλους λόγους. Η υπερβολή όμως μας χαρακτηρίζει από παλιά.
- Οπότε εσύ πώς διαχειρίζεσαι αυτήν την κατάσταση; θέλησα να μάθω αν και μέσα μου ήξερα την απάντηση που θα μου έδινε.
- Συνεχίζοντας κανονικά την καθημερινότητά μου. Χθες βράδυ για παράδειγμα βγήκα με τους φίλους μου, πήραμε μπύρες και μετατρέψαμε σε υπαίθριο μπαράκι δυο παγκάκια στην παραλία.
- Και δεν ανησυχείς;
- Καθόλου. Αν είναι να αρρωστήσω, θα αρρωστήσω. Και στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ταξίδεψα μια χαρά, γιόρτασα στους δρόμους με τους υπόλοιπους Καρναβαλιστές και δεν έπαθα τίποτε.
- Το ότι υπήρξες ως τώρα τυχερός δεν εγγυάται ότι θα είσαι τυχερός για πάντα.
- Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Δεν σκοπεύω να πάθω κατάθλιψη μένοντας κλεισμένος στο σπίτι μου επ' αόριστον.
- Κι αν σου έλεγα πως με αυτό που κάνεις θέτεις άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο; Θα άλλαζε κάτι στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι;
- Ούτε κατά διάνοια. Άλλωστε θα έπρεπε πρώτος εγώ να ανησυχώ μια που ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Δεν ανησυχώ όμως.
- Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι αντιμετωπίζεις με μεγάλη επιπολαιότητα την υγεία σου και την υγεία των άλλων. Αναρωτιέμαι μάλιστα αν αυτό γίνεται εξ αιτίας άρνησης να δεις τι κίνδυνο διατρέχεις ή αν πραγματικά δεν σε ενδιαφέρει το καλό των άλλων. Στην πρώτη περίπτωση έχεις ένα ελαφρυντικό, στη δεύτερη μιλάμε πλέον για κάτι εντελώς διαφορετικό.
- Κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Ας προσέχει κάθε ένας τον εαυτό του όπως κρίνει ο ίδιος.
- Κι αν δεν έχει την ικανότητα να κρίνει σωστά;
- Τότε οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να προσέξουν όπως νομίζουν οι ίδιοι.
- Αυτό σκοπεύω να κάνω κι εγώ αγαπητέ μου. Με ενδιαφέρει πολύ η υγεία μου και γι' αυτό θα σου ζητήσω να βάλουμε μια άνω τελεία στις συνεδρίες μας.
- Φοβάσαι κι εσύ λοιπόν; με ρώτησε κάνοντας τον έξυπνο.
- Ναι, φοβάμαι κι εγώ. Αγαπώ πολύ τη ζωή για να θέλω να πεθάνω. Αγαπώ πολύ τη ζωή για να τη βάζω σε κίνδυνο. Αγαπώ επίσης πολύ τους άλλους για να τους εκθέτω σε κίνδυνο.
Δεν είχαμε να πούμε τίποτε άλλο. Έτσι κι αλλιώς η δυσκολία του Φίλιππου να σέβεται τα όρια και να νοιάζεται για τους άλλους ήταν γνωστή από την αρχή των συνεδριών μας. Γνωστή ήταν επίσης η τάση του να αδιαφορεί για τους κανόνες και να συμπεριφέρεται παρορμητικά και χωρίς ενσυναίσθηση.
 .
.
Το παιχνίδι
Ο Φίλιππος, όπως και πολλοί άλλοι, εμφανίζουν χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικότητας με κυριότερα γνωρίσματα την αδυναμία συμμόρφωσης σε κοινωνικούς κανόνες, παρορμητική συμπεριφορά και διαρκή αμφισβήτηση εξουσίας. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ψυχοπαθητική συμπεριφορά και την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Στην πρώτη περίπτωση το άτομο εμφανίζει έντονη αλαζονεία στις διαπροσωπικές σχέσεις του, συμπεριφέρεται παρορμητικά και επικίνδυνα ενώ χαρακτηρίζεται από δυσκολία να συνδεθεί συναισθηματικά με τους άλλους. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στην αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, το άτομο εμφανίζει πλην των παραπάνω αυξημένη αντικοινωνική συμπεριφορά και εμπλέκεται σε παραβατικές πράξεις που απαιτούν συχνά την παρέμβαση του νόμου. 
 
Ένα κοινό χαρακτηριστικό αυτών των δύο τύπων ανθρώπων είναι η απουσία ενοχής για τις πράξεις τους καθώς και οι μεν και οι δε είναι σίγουροι για το ορθό των επιλογών τους. Μια άλλη ομοιότητα είναι ότι χειρίζονται τους γύρω τους με το να παρουσιάζονται ως παντογνώστες, γοητευτικοί και αρχηγικοί. Τέλος τόσο αυτοί με ψυχοπαθητική προσωπικότητα όσο και εκείνοι με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας είναι ανεύθυνοι, ανώριμοι και αδιάφοροι απέναντι στις ανάγκες ή τα δικαιώματα των άλλων. Συνηθίζουν μάλιστα να εκλογικεύουν τη δική τους στάση είτε χρεώνοντας τους άλλους είτε νορμαλοποιώντας καταστάσεις μέσα από γενικεύσεις (π.χ. έτσι κι αλλιώς θα πέθαινε από κάτι αφού ήταν ηλικιωμένος).
 
Για πολλούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας πάντως η διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας είναι η ακραία έκφραση της ψυχοπαθητικότητας ενώ για άλλους οι δύο έννοιες περιγράφουν ουσιαστικά την ίδια προσωπικότητα.
 
Τα διαγνωστικά κριτήρια που ορίζουν την αντικοινωνική προσωπικότητα σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα DMS-IV είναι τα ακόλουθα:
 
(1) αδυναμία του ατόμου να συμμορφωθεί με νόμους, κανόνες και απαγορεύσεις
(2) εξαπάτηση μέσω επανειλημμένων ψεμάτων ή χρήσης πλαστών εγγράφων ή εξαπάτηση άλλων ατόμων για προσωπικό κέρδος και ευχαρίστηση
(3) παρορμητικότητα ή αδυναμία να κάνει σχέδια εκ των προτέρων
(4) ευερεθιστότητα και επιθετικότητα που εκφράζεται μέσα από επανειλημμένους καβγάδες ή/και βιαιοπραγίες
(5) απερίσκεπτη περιφρόνηση της ασφάλειας του εαυτού ή των άλλων
(6) συστηματική ασυνέπεια και αδυναμία διατήρησης μιας σταθερής εργασίας ή αποφυγή / αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων προς τρίτους
(7) έλλειψη τύψεων και αδιαφορία απέναντι στους άλλους
 
Η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη αυτών των ατόμων έχει φτωχή πρόγνωση καθώς πρόκειται για άτομα με χαμηλό κίνητρο αλλαγής και υπερεκτιμημένη εικόνα εαυτού.
 .
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που τείνουν να αγνοούν τις απαγορεύσεις και να μεταφράζουν όπως θέλουν τα γεγονότα των ημερών... δεν ξέρω αν βρίσκεις υπερβολικά τα μέτρα και παράλογους όλους όσους τα εφαρμόζουν... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή