«Χάμπουργκερ; Όχι ευχαριστώ - Το παιχνίδι της πρόσκαιρης απόλαυσης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

9484 Views
«Χάμπουργκερ; Όχι ευχαριστώ - Το παιχνίδι της πρόσκαιρης απόλαυσης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Χάμπουργκερ; Όχι ευχαριστώ - Το παιχνίδι της πρόσκαιρης απόλαυσης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 
.
Το σενάριο *
 
- Περίμενα πώς και πώς αυτές τις γιορτές για να πάω στο χωριό και να δω τους δικούς μου, είπε ο Περικλής απογοητευμένος.
- Αν δεν κάνω λάθος περνάς κάθε χρόνο τις γιορτές με τους δικούς σου, είπα σχεδόν σίγουρη για αυτήν την οικογενειακή του παράδοση.
- Ακριβώς. Από τότε που ήμουν φοιτητής μέχρι και τώρα που κοντεύω τα 30 δεν υπήρξε ούτε μια χρονιά που να μην κάνουμε όλοι μαζί Χριστούγεννα.
- Φέτος όμως αλλάζουν πολλά Περικλή, έτσι δεν είναι; ρώτησα γνωρίζοντας ήδη μέρος της απάντησης.
- Για μένα τουλάχιστον αλλάζουν τα περισσότερα. Για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν προηγούμενα Χριστούγεννα. Δεν θα έχουν αγκαλιές, δεν θα έχουν φιλιά, δεν θα έχουν ξεγνοιασιά.
- Και τι σημαίνει αυτό για σένα;
- Μια μεγάλη θλίψη. Από τη μια θέλω πολύ να τους δω κι από την άλλη αναρωτιέμαι αν αξίζει να τους βάλω σε κίνδυνο. Οι γονείς μου είναι ηλικιωμένοι και μένει μαζί τους και η γιαγιά μου, που κοντεύει τα 90. Ζουν απομονωμένοι στο σπίτι τους και πέρα από κάποιους γείτονες δεν έχουν πάρε δώσε με κόσμο. Εγώ από την άλλη εργάζομαι και έρχομαι ακόμη σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
- Μου αρέσει ο υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις την υγεία των ανθρώπων σου.
- Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για τους ανθρώπους που αγαπώ. Η γιαγιά μου με μεγάλωσε. Πώς θα μπορούσα να ρισκάρω την υγεία της; είπε δακρύζοντας.
- Είναι πολύ τυχεροί που σε έχουν στη ζωή τους, είπα εννοώντας το.
- Ήμουν εγώ πρώτα από όλα τυχερός που τους είχα στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Θέλω να συνεχίσω να τους έχω για πολλά ακόμα χρόνια κι αν αυτό σημαίνει να μη μοιραστώ μαζί τους φέτος το γιορτινό τραπέζι, είμαι έτοιμος να το κάνω.
- Προσέχεις για να έχεις, αυτό μου λες;
- Νομίζω πως αυτό λέω. Προτιμώ να στερηθώ κάτι φέτος για να το έχω τα επόμενα χρόνια στη ζωή μου.
- Μου θυμίζεις το μοντέλο Hamburger που εξηγεί τη στάση μας απέναντι στην ευτυχία. Το γνωρίζεις;
- Όχι.
- Με δυο λόγια ο Dr Ben-Shahar υποστηρίζει πως όταν μαθαίνουμε να ζούμε συνδυάζοντας το σήμερα με το αύριο, βρίσκουμε μια ισορροπία που μας βοηθά να είμαστε ευτυχισμένοι. Αν όμως σκεφτόμαστε μόνο το τώρα και την πρόσκαιρη ικανοποίηση που μας δίνει, έτσι όπως όταν τρώμε ένα χάμπουργκερ, σαμποτάρουμε την ασφάλεια και ευτυχία του αύριο. Σκέψου μόνο πόσες τύψεις έχουμε αφού φάμε το χάμπουργκερ και πώς επιδρά στην υγεία μας αν τρώμε συχνά χάμπουργερ.
- Υπέροχη αναλογία. Θα το θυμάμαι αυτό το παράδειγμα. Και μάλιστα θα το χρησιμοποιήσω αν οι γονείς μου δεν καταλάβουν την απόφασή μου ή δυσκολευτούν να τη δεχτούν.
- Τι σκοπεύεις να τους πεις;
- Θα τους πω ότι δεν θέλω να κουβαλάω μέσα μου το βάρος ότι θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι για να τους προστατέψω και δεν το έκανα.
- Οπότε αν και θα περάσεις μόνος σου τις φετινές γιορτές ή μάλλον χωρίς την οικογένεια σου, θα είσαι ήρεμος και σίγουρος για την επιλογή σου.
- Ακριβώς. Όσο για την οικογένεια μου, θα την έχω μέσα μου κι αυτό δεν θα μου το πάρει κανένας κορωνοιός.   
 
Βλέποντας τον Περικλή να φεύγει από το γραφείο μου, σκεφτόμουν πόσο ώριμα αντιμετώπιζε το θέμα της υγείας των δικών του αλλά και την προοπτική να περάσει τις φετινές γιορτές διαφορετικά. Ευχήθηκα μάλιστα μέσα μου να φανούν όλοι ώριμοι αυτά τα Χριστούγεννα και να μην υποκύψουν στην επιθυμία της πρόσκαιρης απόλαυσης με κίνδυνο να βιώσουν οι ίδιοι ή οι δικοί τους αρνητικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον.
 
 
 
Το παιχνίδι
Ο Περικλής, και εύχομαι και αρκετοί άλλοι, δεν υποκύπτει στο παιχνίδι της προσωρινής απόλαυσης καθώς αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σκέφτεται σοβαρά το μέλλον. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική πρόταση του Dr Ben-Shahar από το πανεπιστήμιο Harvard σύμφωνα με την οποία το να μπορεί κανείς να ζει παίρνοντας υπ' όψιν του τόσο το σήμερα όσο και το αύριο, τον διευκολύνει να ισορροπεί τις προσωπικές του ανάγκες με τους μακροπρόθεσμους στόχους απολαμβάνοντας τη ζωή του στο μέγιστο.
 
Ο Dr Ben-Shahar μας ζητά να σκεφτούμε τι συμβαίνει όταν τρώμε ένα χάμπουργερ. Τη στιγμή που το τρώμε, το απολαμβάνουμε. Πρόκειται όμως για μια πρόσκαιρη και σύντομη απόλαυση που μας διασφαλίζει ένα άμεσο κέρδος. Το κέρδος αυτό όμως έχει ένα υψηλό τίμημα, το οποίο πληρώνουμε μακροπρόθεσμα. Η υγεία μας και η φυσική μας κατάσταση απαιτούν καλύτερη διατροφή από αυτήν που περιλαμβάνει hamburger. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να τρεφόμαστε διαρκώς με hamburger γιατί θα καταλήξουμε παχύσαρκοι, με πεσμένη ενέργεια και προβλήματα υγείας.
 
 
Αν προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτήν την αναλογία στη ζωή μας και τις προσωπικές μας επιλογές θα χρειαστεί να σκεφτούμε, σύμφωνα με τον ίδιο, πόσες από τις επιλογές μας προάγουν την υγεία μας, σωματική και ψυχική, και πόσες όχι. Μήπως τελικά κάνουμε του κεφαλιού μας και υποκύπτουμε σε μια επιθυμία χωρίς να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα έχει αυτή σε εμάς και στους άλλους; Μήπως αποφασίζουμε παρορμητικά να κάνουμε κάτι για να ικανοποιηθούμε τη στιγμή που θα το κάνουμε χωρίς να μας νοιάζει τι επίπτωση θα έχει στη ζωή μας έτσι όπως κάνουμε όταν πεινάμε και στρεφόμαστε στην εύκολη και γρήγορη τροφή ακόμα κι αν αυτή απειλεί την υγεία μας;
 
Στο μοντέλο Hamburger του Dr Ben-Shahar διακρίνονται 4 διαφορετικοί τύποι ανθρώπων σε σχέση με το πώς βιώνουν την απόλαυση και την ευτυχία. Ο πρώτος τύπος είναι αυτός που βλέπει τα πάντα απαισιόδοξα και με μία μηδενιστική τάση. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει ευτυχία και δεν βρίσκει νόημα να προσπαθήσει για να είναι καλά. Παρόν και μέλλον δεν υπάρχουν με συνέπεια να μη χρειάζεται να κάνει κάτι για να διεκδικήσει την ευτυχία ή για να προστατευθεί. Ο δεύτερος τύπος είναι αυτός που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την απόλαυση της στιγμής. Διεγείρεται από την ηδονή του εδώ και τώρα με αποτέλεσμα να μην τον ενδιαφέρει καθόλου το αύριο. Προτιμά να ζει το σήμερα ακόμα κι αν ο τρόπος που επιλέγει να το κάνει θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αύριο. Ο τρίτος τύπος είναι αυτός που προσανατολίζεται στο μέλλον και στα κέρδη που θα έχει ακόμα κι αν αυτό σημαίνει σκληρή προσπάθεια στο παρόν. Είναι πρόθυμος να θυσιάσει οποιαδήποτε απόλαυση προκειμένου να επιβραβευθούν οι κόποι του μελλοντικά. Τέλος έχουμε τον τέταρτο τύπο που καταφέρνει να συνδυάσει το σήμερα με το αύριο κάνοντας έξυπνες επιλογές και συμβιβαστικές κινήσεις. Δεν στερείται εντελώς την απόλαυση στο "εδώ και τώρα" της ζωής του αλλά την προσαρμόζει έτσι ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και στο αύριο. 
 
Ας σκεφτούμε λοιπόν τις φετινές γιορτές ως μια πρόκληση για να διαπιστώσουμε ποια είναι η δική μας σχέση με την απόλαυση και την ευτυχία.
 .
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που προτιμούν να ζήσουν κάτι στο εδώ και τώρα θυσιάζοντας την ασφάλεια του αύριο...   δεν ξέρω αν υποκύπτεις εύκολα στην απόλαυση ρισκάροντας πολλά... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
  
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
 ..
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή