«Η γοητεία του εκφοβισμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4237 Views
«Η γοητεία του εκφοβισμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Η γοητεία του εκφοβισμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 
 

Το σενάριο

.
Η Αλεξία είναι ερωτευμένη με το Νικηφόρο και ονειρεύεται να μείνει μαζί του παρά τις αντίθετες υποδείξεις της φίλης της, η οποία επιμένει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον άντρα. Η αλήθεια είναι πως και η ίδια παρατήρησε μια-δυο συμπεριφορές του που ξέφευγαν από αυτό που θα όριζε κανείς ως φυσιολογικό αλλά προτίμησε να μείνει στα πλεονεκτήματα του συντρόφου της. Κάποια από αυτά είναι ο αυθορμητισμός του, οι εκπλήξεις και το πάθος με το οποίο την διεκδικεί ακόμη και από τους φίλους της.
 
Μέχρι που μια μέρα η Αλεξία αποφασίζει να του ανακοινώσει ένα ταξίδι που σκοπεύει να κάνει με τη φίλη της. Αυτό το ταξίδι το σχεδίαζαν εδώ και πολύ καιρό και ανυπομονούσαν να το πραγματοποιήσουν. Επιτέλους είχε φτάσει η ώρα.
 
Ο Νικηφόρος όμως έχει διαφορετικά σχέδια. Δείχνει απίστευτα εκνευρισμένος και δηλώνει βαθύτατα απογοητευμένος με τη στάση της συντρόφου του. Απορεί με το θράσος της και της λέει πως αν τολμήσει να φύγει θα πρέπει να τον ξεχάσει μια για πάντα.
 
Η Αλεξία είναι σοκαρισμένη. Προσπαθεί να πιστέψει αυτό που ακούει. Όσο για αυτό που βλέπει ούτε που το αναγνωρίζει. Αυτός ο άντρας είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που έχει ερωτευθεί. Αυτός ο άντρας δεν είναι ο Νικηφόρος, ο δικός της Νικηφόρος.
 
Οι δυο τους έχουν πολλά να συζητήσουν προτού συνεχίσουν να είναι μαζί και να κάνουν όνειρα για το μέλλον. Ο Νικηφόρος είναι ξεκάθαρος και δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Αν τον αγαπά η Αλεξία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του και να του αποδείξει πόσο επιθυμεί αυτή τη σχέση. Η Αλεξία από την άλλη δείχνει έτοιμη να ξεπεράσει το αρχικό ξάφνιασμα που ένιωσε και να υποκύψει στην έλξη της προς τον άντρα που δείχνει τόσο έντονα πόσο πολύ την αγαπά. Νιώθει ξεχωριστή και δεν την ενοχλεί πλέον η συμπεριφορά του.
 ,
Το παιχνίδι
.
Η Αλεξία και ο Νικηφόρος μοιράζονται μια σχέση που περιγράφεται από τον ψυχολόγο Robert J.Sternberg ως ιστορία τρόμου. Η ιστορία αυτή περιλαμβάνει τους εξής δύο ρόλους: τον εκφοβιστή και το θύμα.
 
Ο σύντροφος που έχει το ρόλο του εκφοβιστή επιδιώκει να επιβάλλεται στην άλλη πλευρά μέσω εκφοβισμού. Αντλεί μάλιστα διέγερση από το φόβο του θύματος και το τρομοκρατεί ολοένα και πιο συχνά. Χρησιμοποιεί δικαιολογίες για να νομιμοποιήσει την επιθετική του συμπεριφορά και πιστεύει ότι ο φόβος είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας σχέσης. Γίνεται επικριτικός απέναντι στο σύντροφό του, σκέφτεται αρνητικά και εκδραματίζει το θυμό του χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς. Είναι επίσης πολύ απαιτητικός και χειριστικός, πιστεύει ότι δεν χρωστά τίποτε σε κανέναν ενώ αντιθέτως του χρωστούν και μεταχειρίζεται συναισθήματα αλλά και βία προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Η παγίδα που στήνει στο σύντροφο - θύμα προκύπτει από τη γοητεία που του ασκεί και την εναλλαγή των συμπεριφορών του καθώς τη μια είναι πολύ τρυφερός και συναισθηματικός και την άλλη γίνεται σκληρός, απόμακρος και ειρωνικός. Η αχίλλειος πτέρνα του ενεργοποιείται μόλις νιώσει ότι απειλείται από τον άλλον. Είναι τότε που γίνεται επιθετικός, λεκτικά ή και σωματικά, υποτιμώντας τον σύντροφό του και επιδιώκοντας να τον βάλει σε σκέψεις και να τον τρομοκρατήσει ώστε να παραμείνει παθητικός και να μην τον αφήσει.
 
Ο σύντροφος που έχει το ρόλο του θύματος βρίσκει συναρπαστικό, σύμφωνα με τον Robert J. Sterberg, να φοβάται το σύντροφό του και τείνει να σχετίζεται διαρκώς με ανθρώπους που του φέρονται εξευτελιστικά, ταπεινωτικά και απαξιωτικά. Εμπιστεύεται τον σύντροφό του και του δίνει την άδεια να ορίζει τη ζωή του και τον εαυτό του είτε γιατί αμφιβάλλει ο ίδιος για τις ικανότητές του είτε γιατί του αρέσει να εξαρτιέται από κάποιον άλλον. Σε αντίθεση με τον σύντροφο - εκφοβιστή ο σύντροφος - θύμα έχει την αίσθηση ότι δεν είναι εντάξει απέναντι στους άλλους μια που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του να υστερεί και να μειονεκτεί σε όλα. Έχει μεγάλη ανάγκη να αρέσει και να αποσπάσει την προσοχή των άλλων με συνέπεια να μπαίνει σε σχέσεις εξάρτησης από τις οποίες δυσκολεύεται να βγει ακόμη κι όταν υποφέρει. Αδυνατεί να υποστηρίξει τον εαυτό του, αγνοεί την παρουσία ορίων και αποφεύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση για να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον ίδιο και στη σχέση του. Αν και συχνά νιώθει αρνητικά συναισθήματα για το σύντροφό του δεν κάνει τίποτε για να απαγκιστρωθεί από αυτόν και συνεχίζει να υπάρχει μαζί του παίζοντας το παιχνίδι της ιστορίας τρόμου.
 
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο τρόμος που κυριαρχεί σε αυτήν τη σχέση αποδεικνύεται συχνά επικίνδυνος τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Αν έχεις ήδη βρει κοινά σημεία με αυτήν την ιστορία σκέψου καλύτερα τι είναι αυτό που χρειάζεσαι στη ζωή σου και μετά απάντησε στο απλό αλλά καυτό ερώτημα με το οποίο ολοκληρώνω και αυτήν την ιστορία.
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;   
.
Δείτε όλα τα άρθρα της Νέλης Βυζαντιάδου με μια ματιά εδώ
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τα βοθροκάναλα και οι κανίβαλοι δημοσιογράφοι. Από τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.
Τα βοθροκάναλα και οι κανίβαλοι δημοσιογράφοι. Από τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.
με 0 Σχόλια 1185 Views

Πιστεύω πως σε περιόδους κρίσεων τα ΜΜΕ οφείλουν να σταθούν δίπλα στον λαό, να κατέβουν αυτοί... αν δε μπορεί να ανέβει ο λαός, να τον εμψυχώσουν -όπως θα έκανε ένας καλός πατέρας στο παιδί του- και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν υψηλό το φρόνημά του! Γράφει ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή