«Γιατί να βάλω όρια;» | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.

7527 Views
«Γιατί να βάλω όρια;» | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω. «Γιατί να βάλω όρια;» | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.

  

Κάθε Τρίτη στην Κουλτουρόσουπα.

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα

 
Η Αθηνά πρέπει να πεισθεί ότι βάζοντας #όρια στους άλλους δεν κινδυνεύει ούτε η ίδια ούτε εκείνοι… αντιθέτως μάλιστα ωφελούνται όλοι με μια τέτοια κίνηση… αλήθεια ποια είναι η δική σου σχέση με τα όρια;
 
 
-Δώσε μου έναν καλό λόγο γιατί πρέπει να βάζω όρια στους άλλους, είπε η Αθηνά προκαλώντας με ανοιχτά σε μια συζήτηση που πιθανότατα δεν θα οδηγούσε πουθενά. Αποφάσισα να μεταφράσω τα λόγια της ως πρόσκληση σε διάλογο αντί να το κρατήσω μέσα μου ως πρόκληση με όλα τα συναισθηματικά επακόλουθα.
Σημασία έχει να καταλάβεις πρωτίστως τι συμβαίνει όταν δεν βάζεις όρια στους άλλους, απάντησα.
Και τι συμβαίνει δηλαδή;
-Προτού σου απαντήσω θα ήθελα να σκεφτείς κάτι. Κάτι απλό που αποτελεί όμως καθημερινότητά σου. Θα ήθελα λοιπόν να φέρεις στο μυαλό σου τι κάνεις όταν επιστρέφεις στο σπίτι σου από τη δουλειά ή από οπουδήποτε αλλού.
Τι εννοείς;
Τι κάνεις όταν μπαίνεις στο σπίτι σου;
-Είναι πολύ αστείο αυτό που με ρωτάς, είπε γελώντας και δείχνοντας να δυσκολεύεται να καταλάβει τι ακριβώς γινόταν.
-Είναι τόσο αστείο όσο αυτό που μου ζήτησες να κάνω εξαρχής, της είπα αφήνοντας την να προβληματίζεται. Θα μου πεις τι κάνεις όταν μπαίνεις στο σπίτι σου;
-Αν και δεν καταλαβαίνω πού το πας, θα σου πω. Βγάζω τα παπούτσια μου και το πανωφόρι μου, κρεμάω την τσάντα μου στην κρεμάστρα, κλειδώνω την πόρτα και πηγαίνω κατευθείαν στην τουαλέτα για να πλύνω τα χέρια μου.
Είπες ήδη αυτό που ήθελα να ακούσω.
Και ποιο ήταν αυτό;
-Είπες ότι κλειδώνεις την πόρτα, σωστά;
-Σωστά, επιβεβαίωσε εξακολουθώντας να δείχνει απορημένη.
Γιατί κλειδώνεις την πόρτα;
-Άλλο πάλι κι αυτό. Κλειδώνω την πόρτα για να είμαι ασφαλής.
Για να είσαι ασφαλής, επανέλαβα. Επομένως για να προστατευθείς από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, έτσι δεν είναι; Κλειδώνεις για να μη μπει μέσα κάποιος ανεπιθύμητος.
-Έτσι ακριβώς.
-Κλειδώνεις επίσης για να δείξεις σε όποιον επιχειρήσει να μπει μέσα στο σπίτι σου ότι είσαι μέσα. Προσπαθείς με άλλα λόγια να τον αποθαρρύνεις.
-Φυσικά.
-Ελπίζεις μάλιστα πως κάνοντας πιο δύσκολο το έργο του αυξάνεις τις πιθανότητες να συνεχίσει να θέλει να μπει στο χώρο σου.
-Αν και δεν το είχα σκεφτεί αυτό, συμφωνώ.
-Κλειδώνεις για έναν ακόμα λόγο, συμπλήρωσα. Για να προστατεύσεις εσένα, τους δικούς σου, την περιουσία σου. Δεν θέλεις μόνο να νιώσεις ασφαλής αλλά και να πάρεις τα μέτρα σου.
-Αυτό εξυπακούεται.
-Έχεις ήδη πάρει παραπάνω από έναν καλό λόγο γιατί πρέπει να βάζεις όρια στους άλλους, της είπα περιμένοντας να δω τις αντιδράσεις της. Φανταζόμουν πως θα κατάφερνε να μεταφέρει το παράδειγμα της κλειδωμένης εξώπορτας στην ίδια της τη ζωή και στο σχήμα των ορίων στις σχέσεις της με τους άλλους.
-Ναι αλλά οι άλλοι δεν είναι κλέφτες, ήταν η αντίρρησή της.
-Νομίζεις… οι άλλοι γίνονται συχνά πιο επικίνδυνοι από τους κλέφτες… αρπάζουν τις στιγμές μας, παραβιάζουν την ιδιωτικότητά μας, ελέγχουν τις αποφάσεις μας, υποτιμούν τις επιλογές μας, μπαινοβγαίνουν όποτε και όπως θέλουν στη ζωή μας…
-Με πονά να σκεφτώ ότι οι κοντινοί μου άνθρωποι είναι πιο επικίνδυνοι από τους κλέφτες, είπε δείχνοντας συγκλονισμένη.
-Είναι φυσικό να σε πονά. Φυσικό είναι επίσης να μη θέλεις να πιστέψεις ότι κάποιες φορές ακόμα και οι πιο αγαπημένοι μας άνθρωποι παίζουν με τα όρια μας, δοκιμάζουν τις αντοχές μας και φτάνουν μέχρι εκεί που τους επιτρέπουμε να φτάσουν. Η κλειδαριά που λέγαμε λίγο πιο πριν. Αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα μας, θα μπουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Κι όσο πιο ανοιχτή θα είναι η πόρτα, τόσο περισσότερες οι παραβιάσεις. Κι όσο περισσότερες οι παραβιάσεις, τόσο πιο ανίσχυροι θα νιώθουμε απέναντι τους. Κι όσο πιο ανίσχυροι θα νιώθουμε απέναντι τους, τόσο πιο δύσκολο θα μας φαίνεται να βάλουμε όρια.
-Αν όμως βάλω όρια, θα πληγώσω αυτούς που αγαπώ.
-Αν βάλεις όρια, θα δείξεις σε αυτούς που αγαπάς τι επιτρέπεις και τι όχι. Δεν το κάνεις για να τους πληγώσεις. Το κάνεις για να διασφαλίσεις την υγεία της σχέσης σας.
-Μακάρι να μπορούσαν να το δουν κι εκείνοι έτσι, ευχήθηκε φωναχτά.
-Αν το δεις εσύ έτσι, θα βοηθήσεις κι εκείνους να το δουν όπως το βλέπεις εξηγώντας τους πως τα όρια δεν υπάρχουν για να απομονώνουν τους ανθρώπους αλλά για να τους κρατάνε κοντά με ασφάλεια και αμοιβαίο σεβασμό.
 
.
Η Αθηνά είχε πολλά να σκεφτεί μετά από αυτήν τη συνεδρία… έπρεπε να βάλει σε σειρά όλα όσα είχε ακούσει… έπρεπε να διορθώσει διαστρεβλωμένες και μη βοηθητικές αντιλήψεις που κουβαλούσε μέσα της τόσα χρόνια… έπρεπε να πεισθεί ότι δεν κινδύνευε ούτε η ίδια ούτε οι γύρω της από τα όρια… αντιθέτως έπρεπε να καταλάβει ότι κινδύνευαν όλοι από την απουσία ορίων…
 
Όσο για μένα θα συνέχιζα να της καθρεφτίζω τα όρια θυμίζοντας της πως αν ήθελε να νιώσει ασφαλής μέσα της θα έπρεπε να μάθει να τηρεί τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά όρια…
 
Τάχα θέλω να σου πω… γιατί να βάλω όρια; 
-"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο (πληροφορίες και online αγορά, εδώ)
.
-Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Καρτ Ποστάλ» από τα τρυφερά και σκοτεινά βάθη της καρδιάς. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
«Καρτ Ποστάλ» από τα τρυφερά και σκοτεινά βάθη της καρδιάς. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 2182 Views

Κάθε άνθρωπος που συναντάμε στη ζωή είναι ένα μάθημα. Ανεξάρτητα από τη σχέση μας μαζί του, καλή ή κακή, φιλική, επαγγελματική, ερωτική, ανεξάρτητα από την έκβασή της, αξίζει αυτό που μένει.  Διάβασε η Μαρία Διαμαντοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή