«Για όλα φταίω εγώ - Το παιχνίδι των ενοχών». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

6053 Views
«Για όλα φταίω εγώ - Το παιχνίδι των ενοχών».  Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Για όλα φταίω εγώ - Το παιχνίδι των ενοχών». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.


 

  
Το σενάριο

___________________

 
Η Ιωάννα έρχεται κάθε φορά ακριβώς στην ώρα της. Είναι τόσο συνεπής που μου έκανε μεγάλη εντύπωση η σημερινή της δεκάλεπτη καθυστέρηση. Δεν πρόλαβε να με ενημερώσει ότι θα αργήσει και με το που μπήκε στο γραφείο μου ζήτησε να τη συγχωρήσω προτού καν πάρει ανάσα.
 
- Πάρε μια ανάσα, της πρότεινα και έσπευσα να της προσφέρω ένα ποτήρι νερό μια που την έβλεπα αναψοκοκκινισμένη και λαχανιασμένη.
- Είμαι καλά. Σε ευχαριστώ. Ένιωσα τόσο άσχημα που θα αργούσα. Πρώτη φορά έρχομαι αργοπορημένη.
- Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά, είπα χαμογελώντας και προσπαθώντας να τη βοηθήσω να χαλαρώσει.
- Για μένα όχι. Δεν μου επιτρέπω να καθυστερώ και όταν συμβαίνει θυμώνω πολύ με τον εαυτό μου.
- Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου Ιωάννα γιατί αλλιώς θα δυσκολευτείς πολύ να προχωρήσεις στη ζωή σου.
Με κοίταξε σχεδόν απορημένη. Ίσως να περίμενε να συμφωνήσω μαζί της και εγώ την ξάφνιασα με αυτό που της είπα.
- Μα πώς να συγχωρήσω τον εαυτό μου αφού έκανα κάτι κακό;
- Είναι κακό το ότι άργησες για πρώτη φορά μετά από έναν ολόκληρο χρόνο που συναντιόμαστε;
- Για μένα είναι. Ξέρω ότι σου ακούγεται υπερβολικό αλλά έτσι είμαι εγώ. Δεν μου αρέσει να κάνω λάθη.
- Εξακολουθείς να παιδεύεσαι και με προβληματίζει αυτό. Πώς γίνεται να συγχωρείς τόσο εύκολα τους άλλους και να γίνεσαι τόσο σκληρή με τον εαυτό σου;
- Αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους δεν έχει νόημα να τα βάζω μαζί τους. Γίνομαι σκληρή με μένα γιατί μπορώ να με αλλάξω. Έτσι δε λέμε;
- Μην παραφράζεις προς το συμφέρον σου τα λόγια μου. Είναι αλήθεια πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποδίδουμε την ευθύνη που τους αναλογεί για αυτό που συμβαίνει. Αποκλείεται να έχεις εσύ κάθε φορά το 100% της ευθύνης.
- Κι εγώ γιατί νιώθω πως το έχω;
- Γιατί αυτό σου έμαθαν. Σου έμαθαν να νιώθεις ένοχη για κάθε σκέψη και κάθε συμπεριφορά σου όταν αυτή δεν ήταν σύμφωνη με αυτό που σκεφτόντουσαν ή έκαναν οι άλλοι. Σου δίδαξαν την ενοχή προκειμένου να σε ελέγχουν.
- Αλλάζει αυτό;
- Αρκετά δύσκολα αλλά αλλάζει.
- Να τολμήσω να ρωτήσω πώς;
- Μόλις μάθεις να υποστηρίζεις τις ανάγκες σου και να διεκδικείς τις επιθυμίες σου χωρίς να επηρεάζεσαι από το αν θα σε εγκρίνουν ή όχι οι άλλοι θα έχεις βάλει μια τελεία στις ενοχές. Μόλις σταματήσεις να νιώθεις κακό παιδί αν δεν κάνεις αυτό που περιμένουν οι άλλοι από σένα.
- Θα τα καταφέρω;
- Εσύ τι πιστεύεις;
- Δεν ξέρω.
- Ούτε εγώ, της είπα και κάπου εκεί φτάσαμε στο τέλος της συνεδρίας.
 .
.
Το παιχνίδι
Η Ιωάννα, όπως και πολλοί άλλοι, είναι ένας ενοχικός άνθρωπος που βασανίζεται από αρνητικές σκέψεις και διακατέχεται από ένα μεγάλο βάρος στη συνείδησή της όταν σκέφτεται, λέει, κάνει ή αποφασίζει κάτι που βρίσκει αντίθετους τους άλλους.
 
Η ενοχή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δυσάρεστο συναίσθημα που βιώνει κανείς όταν κάνει κάτι γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα προξενήσει αρνητικές αντιδράσεις στους άλλους και κυρίως σε αυτούς που είναι σημαντικοί για αυτόν. Όσο πιο σημαντικοί είναι οι άλλοι, τόσο μεγαλύτερες και οι ενοχές του απέναντι τους. Κι όσο μεγαλύτερες οι ενοχές του, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να επιλέξει με αυθεντικότητα και να ορίσει τη ζωή του έτσι όπως ο ίδιος θέλει. 
Όταν είναι κανείς ενοχικός νιώθει υπεύθυνος για όλα και αναλώνει κάθε στιγμή της ζωής του στο να κάνει αυτό που πρέπει σύμφωνα με τα κριτήρια των άλλων. Έχοντας μάθει να ανταποκρίνεται με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα στις απαιτήσεις των άλλων νιώθει άβολα όταν απομακρύνεται από αυτή τη συμπεριφορά δοκιμάζοντας να κάνει κάτι διαφορετικό ακόμη κι αν είναι κάτι που θα του δώσει χαρά.
 
Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιος ρεαλιστικός λόγος που να δικαιολογεί τις ενοχές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ενοχικός μπορεί να το δει καθαρά και ψύχραιμα με τη βοήθεια της λογικής του. Ο ενοχικός είναι συνήθως πολύ δοτικός, πολύ πρόθυμος και πολύ διαθέσιμος. Όσο περισσότερα δίνει στους άλλους, τόσο πιο ένοχος νιώθει αν δεν καταφέρει να τους ικανοποιήσει.
 
Αν και παρατηρείται ότι οι γυναίκες είναι συχνότερα ενοχικές από τους άντρες θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται εν τέλει για ένα χαρακτηριστικό που ταλαιπωρεί αρκετούς συνανθρώπους μας μπλοκάροντας την εξέλιξή τους και δημιουργώντας δυσκολίες στους ίδιους.
 .
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ενοχικός... δεν ξέρω αν πιστεύεις πως είναι δική σου ευθύνη να είναι πάντα καλά οι άλλοι και μόλις συμβεί κάτι κακό τείνεις να παίρνεις όλο το βάρος πάνω σου... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
  
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Από το Eθνικό Θέατρο δείτε 3 ΝΕΕΣ free online παραστάσεις που διακόπηκαν φέτος.
Από το Eθνικό Θέατρο δείτε 3 ΝΕΕΣ free online παραστάσεις που διακόπηκαν φέτος.
με 0 Σχόλια 3065 Views
Το Eθνικό Θέατρο προχωρά σε μια σειρά διαδικτυακής προβολής παραστάσεων οι οποίες διακόπηκαν βιαίως λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID -19. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή