«Είμαι ακόμη εκεί - Το παιχνίδι του ανοιχτού λογαριασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4660 Views
 «Είμαι ακόμη εκεί - Το παιχνίδι του ανοιχτού λογαριασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Είμαι ακόμη εκεί - Το παιχνίδι του ανοιχτού λογαριασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 
 
Το σενάριο

___________________

 
Η Βιβή είναι μια νέα, δυναμική και ελκυστική γυναίκα που έχει αφιερωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην καριέρα της προσπαθώντας να αναπληρώσει όλα αυτά που δεν απολαμβάνει στην προσωπική της ζωή. Αν και πετυχημένη στην επιχείρηση που διατηρεί, παραμένει με έναν ανοιχτό λογαριασμό από μια σχέση που έληξε πολύ άδοξα στο τέλος της φοιτητικής της ζωής. Έκτοτε επενδύει μόνο στα επαγγελματικά της δικαιολογώντας την απουσία μιας συντροφικής σχέσης με αρκετές και συχνά αληθοφανείς δικαιολογίες.
 
- Δεν είναι ότι δεν θα ήθελα έναν σύντροφο αλλά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με αυτό το κεφάλαιο στη ζωή μου. Τουλάχιστον όχι τώρα. Ίσως αργότερα τα δεδομένα να είναι διαφορετικά και να μπορέσω να ασχοληθώ και με αυτό, είπε προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό της για το αληθές του επιχειρήματός της.
- Τι ακριβώς περιμένεις να γίνει διαφορετικά στα δεδομένα της επαγγελματικής σου ζωής για να έχεις χρόνο να βρεις έναν σύντροφο;
- Να έχω λιγότερες υποχρεώσεις, να χρειάζεται να μένω λιγότερες ώρες στο γραφείο μου, να μην αγχώνομαι για όλα όσα πρέπει να διαχειριστώ μόνη μου. Ίσως κι άλλα που δεν μπορώ να σκεφτώ αυτήν τη στιγμή.
- Πόσο τα πιστεύεις όλα αυτά που λες; Αλήθεια τώρα περιμένεις πως θα έρθει η στιγμή που θα έχεις λιγότερες υποχρεώσεις; Η δουλειά σου πάει από το καλό στο καλύτερο και αυτό συνεπάγεται αναπόφευκτα να εξακολουθείς να έχεις υποχρεώσεις, να εργάζεσαι τις ώρες που εργάζεσαι και να νιώθεις απαιτητικά όλα αυτά που καλείσαι να διαχειριστείς μόνη σου. Αυτό που λες είναι ουτοπικό.
- Τότε είμαι καταδικασμένη να μείνω μόνη μου, δήλωσε αποφασιστικά.
- Θέλεις να πεις πως αποφασίζεις να μείνεις μόνη σου. Κανείς δεν σε καταδικάζει. Μόνο εσύ ορίζεις τις αποφάσεις σου και αν αυτό είναι η δική σου απόφαση είσαι ελεύθερη να την υποστηρίξεις αρκεί να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
Η Βιβή με κοίταξε σχεδόν εκλιπαρώντας με να σταματήσω να τη φέρνω αντιμέτωπη με αυτό που έκανε στον εαυτό της. Δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση. Η ειλικρίνεια είναι ένα χαρακτηριστικό μου και όφειλα να είμαι αυθεντική στα καθρεφτίσματα απέναντι της.
- Ακόμη κι αν είναι έτσι όπως τα λες, είναι κακό να θέλω να μείνω μόνη;
- Τίποτε δεν είναι κακό όταν εξυπηρετεί μια ανάγκη μας και όταν μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Κακό είναι να κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες προκειμένου να εκλογικεύσουμε την απόφασή μας. Κακό είναι επίσης να παραπονιόμαστε για κάτι που στην ουσία μας βολεύει. Αν λοιπόν νιώθεις ασφαλής χωρίς μια σχέση στη ζωή σου, μείνε σε αυτό και σταμάτα να βαυκαλίζεις τον εαυτό σου.
- Μα θα ήθελα να έχω έναν σύντροφο. Δεν είμαι αρνητική στην ιδέα μιας σχέσης.
- Φοβισμένη είσαι Βιβή, φοβισμένη και απογοητευμένη. Κι αυτό σε κάνει θέλοντας και μη αρνητική στην προοπτική μιας σχέσης.
- Και τι πρέπει να κάνω για να σταματήσω να είμαι φοβισμένη και απογοητευμένη; ρώτησε λες και δεν ήξερε από μόνη της τι έπρεπε να κάνει.
- Να κλείσεις επιτέλους μέσα σου τον ανοιχτό λογαριασμό που κουβαλάς εδώ και τόσα χρόνια. Να βγεις από το πένθος για εκείνη τη σχέση που δεν πήγε καλά και να συνδεθείς ξανά με τη ζωή κάνοντας όνειρα, παίρνοντας ρίσκα, τολμώντας να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.
Η Βιβή συνέχιζε να με κοιτάζει. Μόνο που αυτή τη φορά το βλέμμα της ήταν πιο καθαρό. Λες και ζητούσε και η ίδια να γυρίσει πίσω στα φοιτητικά της χρόνια, να αναλογιστεί όλα όσα είχαν μείνει ανοιχτά μέσα της και εξακολουθούσαν να την ταλαιπωρούν στο εδώ και τώρα της ζωής της. Δικό μου χρέος ήταν να μείνω δίπλα της σε αυτό το ταξίδι προς τα πίσω. Δικό της χρέος ήταν να αποφασίσει να κάνει αυτό το ταξίδι με στόχο να κλείσει μια για πάντα τον ανοιχτό λογαριασμό.
 .
.

Το παιχνίδι

Η Βιβή, όπως και πολλοί άλλοι, κουβαλούν μέσα τους ανοιχτούς λογαριασμούς που δεν είναι τίποτε άλλο από μισοτελειωμένες υποθέσεις, οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή τους στο εδώ και τώρα αλλά και στο μέλλον. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί περιλαμβάνουν σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα που γεμίζουν αυτόν που τους έχει με μια διάχυτη αίσθηση δυσφορίας και απόγνωσης.
 
Όταν έχουμε μέσα μας έναν ανοιχτό λογαριασμό αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μια σχέση που μοιραζόμασταν κάποτε ή μοιραζόμαστε ακόμη τουλάχιστον με έναν άλλο άνθρωπο ή σε ένα γεγονός που συνέβη κάποτε στη ζωή μας και επηρέασε τη μετέπειτα πορεία μας.
 
Για παράδειγμα κάποιοι χαρακτηριστικοί ανοιχτοί λογαριασμοί είναι οι ακόλουθοι:
•      κάποιος πέθανε και δεν προλάβαμε να του πούμε όλα όσα θέλαμε
•      κάποιος μας εγκαταλείπει και εμείς δεν μαθαίνουμε ποτέ το γιατί
•      κάποιος μας εγκαταλείπει με πολύ άσχημο και απότομο τρόπο και εμείς δεν έχουμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε
•      μία φιλία διαλύεται χωρίς να δοθούν ποτέ οι απαραίτητες εξηγήσεις
•      κάποιος μας κακοποίησε στο παρελθόν και έχουν μείνει μέσα μας αρνητικά συναισθήματα και η ανάγκη να τον εκδικηθούμε
•      κάποιος μας κακοποίησε στο παρελθόν και εμείς θέλουμε να τον συγχωρήσουμε για να προχωρήσουμε στη ζωή μας
•      ο σύντροφός μας συνάπτει μία σχέση με ένα άλλο πρόσωπο, εμείς το μαθαίνουμε και αν και αποφασίζουμε να μείνουμε μαζί, υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα και δυσάρεστα συναισθήματα μεταξύ μας
•      μία ασθένεια εμφανίζεται στη ζωή μας, φέρνει αλλαγές και ανατροπές και εμείς δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε τις απώλειες και τα νέα δεδομένα
 
Τα συναισθήματα, που συνοδεύουν συνήθως έναν ‘ανοιχτό λογαριασμό’, είναι τα ακόλουθα:
•      θυμός
•      απογοήτευση
•      φόβος
•      άγχος
•      οργή
•      επιθυμία για εκδίκηση
•      επιθυμία για συγχώρεση
•      ενοχές
•      θλίψη
•      αίσθηση αδιέξοδου
 
Γιατί όμως ένας ‘ανοιχτός λογαριασμός’ μας επηρεάζει στο ‘εδώ και τώρα’ της ζωής μας; Καταρχάς η συναισθηματική μας κατάσταση είναι τόσο φορτισμένη, που μας εμποδίζει στο να πάρουμε τις καλύτερες, για εμάς, αποφάσεις και να απολαύσουμε όλα όσα κάνουμε ή σκοπεύουμε να κάνουμε. Με άλλα λόγια η ενέργεια και η σκέψη μας είναι περισσότερο στον ‘ανοιχτό λογαριασμό’ και στο πώς θα τον διαχειριστούμε παρά σε ο,τιδήποτε άλλο συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στη ζωή μας.
 
Κατά δεύτερο λόγο η σχέση, που μας συνδέει με έναν άνθρωπο, είναι στενή και οι επαφές μας αναπόφευκτες. Εάν υπάρχει κάποιος ‘ανοιχτός λογαριασμός’ μεταξύ μας, τότε η αρμονική και προς κοινό όφελος συνύπαρξη των δύο πλευρών είναι πολύ δύσκολη. Ένας ‘ανοιχτός λογαριασμός’, επίσης, μας αποθαρρύνει και μας επηρεάζει με τέτοιον τρόπο, που δυσκολευόμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία. Με άλλα λόγια εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι σε κάθε νέα προσπάθεια θα συναντάμε την σκιά του ‘ανοιχτού λογαριασμού’, που δεν θα μας επιτρέπει να είμαστε ξέγνοιαστοι, λειτουργικοί ή ευτυχισμένοι.
 
Τέλος ένας ‘ανοιχτός λογαριασμός’ επηρεάζει με τρόπο αρνητικό ή μη διευκολυντικό την σχέση μας με άλλα πρόσωπα. Για παράδειγμα ένας γιος, που έχει προβλήματα στη σχέση του με τον πατέρα του, αποφεύγει τις επισκέψεις στο πατρικό του με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η σχέση του και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
 
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε φορά που αφήνουμε έναν ή περισσότερους ανοιχτούς λογαριασμούς στη ζωή μας επιλέγουμε να κρατάμε κάτι, που αργά ή γρήγορα θα το συναντήσουμε μπροστά μας και θα σκοντάψουμε πάνω του με κυριότερη συνέπεια να μην προχωράμε όπως εμείς θέλουμε και όπως μας αξίζει…
 

Υστερόγραφο

Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που βασανίζονται από έναν ανοιχτό λογαριασμό... δεν ξέρω αν νιώθεις κι εσύ την απογοήτευση και την απαισιοδοξία που πυροδοτεί σε πολλούς μια τέτοια κατάσταση... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
  
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αρχείο Θεατρικών παραστάσεων Θεσσαλονίκης: Οι πρεμιέρες του καλοκαιριού 2022 (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος)
Αρχείο Θεατρικών παραστάσεων Θεσσαλονίκης: Οι πρεμιέρες του καλοκαιριού 2022 (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος)
με 0 Σχόλια 1514 Views
Η πιο χρήσιμη θεατρική ατζέντα για κάθε θεατρόφιλο: τι είδε, τι έχασε αλλά και να ξαναθυμηθεί με όλες τις θεατρικές πρεμιέρες που δόθηκαν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2022 στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή