«Είμαι σε κατάσταση αναμονής - Το παιχνίδι του ανοιχτού λογαριασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4896 Views
«Είμαι σε κατάσταση αναμονής - Το παιχνίδι του ανοιχτού λογαριασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Είμαι σε κατάσταση αναμονής - Το παιχνίδι του ανοιχτού λογαριασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Το σενάριο

___________________

 
 
Ο Σπύρος είναι ένας άντρας που εκτιμά πολύ τη φιλία και έχει φίλους από τα χρόνια του Δημοτικού. Ένας από αυτούς είναι και ο Λευτέρης. Μεγάλωσαν σχεδόν μαζί, σε διπλανά σπίτια. Δεν μπήκε ποτέ τίποτε ανάμεσά τους μέχρι που ο Λευτέρης γνώρισε μια άλλη παρέα και άρχισε να απομακρύνεται. Στην αρχή λίγο, αργότερα περισσότερο. Τον τελευταίο καιρό μπορεί να περάσει και μια εβδομάδα χωρίς να πουν ούτε μια καλημέρα.
 
- Έτσι όπως πάει θα ξεχαστούμε, είπε ο Σπύρος φανερά στεναχωρημένος. Είναι ένας άλλος άνθρωπος. Δεν είναι ο Λευτέρης που ήξερα.
 
- Του έχεις μιλήσει ποτέ για όλο αυτό; Έχεις δοκιμάσει να του πεις πώς νιώθεις;
 
- Όχι και δεν θέλω να το δοκιμάσω. Ξέρω τι θα μου πει και τι θα κάνει.
 
- Δηλαδή;
 
- Στην αρχή θα προσπαθήσει να αποφύγει τη συζήτηση. Αν επιμείνω θα μου πει πως δεν συμβαίνει τίποτε και πως όλα είναι στο μυαλό μου. Τότε είναι που θα θυμώσω περισσότερο και μπορεί να μου ξεφύγει καμιά κουβέντα για την οποία θα μετανιώσω μετά.
 
- Σαν τι θα μπορούσες να του πεις για το οποίο θα μετάνιωνες; ρώτησα γεμάτη περιέργεια για την απάντησή του.
 
- Θα του έλεγα πως δεν είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζεται έτσι. Το είχε κάνει και στο παρελθόν όταν είχε γνωρίσει την πρώτη γυναίκα του. Για αρκετούς μήνες είχε ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του και με θυμήθηκε όταν κατάλαβε πως δεν πήγαινε ο γάμος του καλά. Τότε τον είχα δικαιολογήσει. Όταν καψουρεύεται ένας άντρας τα ξεχνά όλα, ακόμη και τους φίλους του. Τώρα όμως; Τι δικαιολογία να βρω;
 
- Του είχες πει κάτι για την εξαφάνισή του την προηγούμενη φορά;
 
- Όχι βέβαια. Σου λέω πως ο Λευτέρης είναι χρυσός άνθρωπος αλλά περίεργος. Δεν τα πάει καλά με όποιον τον στριμώχνει. Δεν θέλει να απολογείται. Είναι ελεύθερο πνεύμα όπως λέει και το όνομά του.
 
- Και πώς σε βρίσκει εσένα αυτό;
 
- Το έχω συνηθίσει. Έχει τόσα άλλα θετικά που παραβλέπω τη φευγάτη πλευρά του.
 
- Την αναξιοπιστία του θέλεις να πεις, συμπλήρωσα.
 
- Πες το κι έτσι. Έχει όμως φιλότιμο και μου το έχει αποδείξει πολλές φορές ως τώρα. Αν τον χρειαστώ και του ζητήσω κάτι, θα τρέξει. Μάλλον περνά μια από τις φάσεις του. Πάω στοίχημα πως σε λίγο καιρό θα γίνουν και πάλι όλα όπως πριν. Μπορώ να περιμένω.
 
/
- Σπύρο θα σου πω τι βλέπω και αν θέλεις διόρθωσε με. Ξεκίνησες μιλώντας για αυτή τη φιλία και βγάζοντας ένα παράπονο αλλά κι ένα φόβο, το φόβο ότι θα ξεχαστείτε οι δυο σας. Μόλις σου πρότεινα να μιλήσεις στο φίλο σου για όλο αυτό εσύ άρχισες να δικαιολογείς τη στάση του και να βρίσκεις επιχειρήματα για να αποφύγεις να κάνεις κάτι καινούργιο, δηλαδή να του μιλήσεις. Προφανώς η στάση του Λευτέρη απέναντί σου δεν είναι η καλύτερη ούτε και η αναμενόμενη από έναν καλό φίλο. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς σε μια φιλική σχέση και όλοι χρειαζόμαστε μια σταθερή επικοινωνία. Εσύ όμως έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι δεν έχει κανένα νόημα να του μιλήσεις και επομένως πιστεύεις ότι κανείς και τίποτε δε μπορεί να σε βοηθήσει. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί μου μιλάς για όλο αυτό που συμβαίνει μεταξύ σας από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει να περιμένεις χωρίς να διεκδικήσεις αυτό που σου αξίζει;
 
Ο Σπύρος δεν απάντησε. Με κοίταξε έκπληκτος. Είχε προφανώς συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε να κάνει κάτι με αυτόν τον ανοιχτό λογαριασμό που είχε μέσα του. Έπρεπε επίσης να κάνει κάτι με τη θεραπεία του. Ήταν η ώρα να τολμήσει την αλλαγή και στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλαγή ήταν να επιχειρήσει να βάλει λόγια σε αυτό που αισθανόταν και ήξερε καλά να κρατά μέσα του εδώ και χρόνια.
 
 

Το παιχνίδι

 
Ο Σπύρος, όπως και πολλοί άλλοι, βασανίζεται από έναν ανοιχτό λογαριασμό που επηρεάζει τη διάθεσή του στο εδώ και τώρα της ζωής του. Τι είναι όμως ένας ανοιχτός λογαριασμός; Πρόκειται για μια μισοτελειωμένη υπόθεση του παρελθόντος που περιλαμβάνει σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα εξ αιτίας των οποίων νιώθουμε μια διάχυτη αίσθηση δυσφορίας και ενίοτε απόγνωσης. Με άλλα λόγια δεν νιώθουμε καλά όταν έχουμε έναν ανοιχτό λογαριασμό και πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει και πως ό,τι κι αν κάνουμε δεν θα οδηγήσει πουθενά.
 
Ο ανοιχτός λογαριασμός περιλαμβάνει εμάς και τουλάχιστον έναν ακόμη άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμασταν κάποτε ή μοιραζόμαστε ακόμη μία σχέση. Ενδέχεται, επίσης, να πρόκειται για ένα γεγονός, που συνέβη στη ζωή μας και επηρέασε την μετέπειτα πορεία μας. Ας δούμε κάποια παραδείγματα ανοιχτών λογαριασμών:
 
•      κάποιος πέθανε και δεν προλάβαμε να του πούμε όλα όσα θέλαμε
•      κάποιος μας εγκαταλείπει και εμείς δεν μαθαίνουμε ποτέ το γιατί
•      κάποιος μας εγκαταλείπει με πολύ άσχημο και απότομο τρόπο και εμείς δεν έχουμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε
•      μία φιλία διαλύεται χωρίς να δοθούν ποτέ οι απαραίτητες εξηγήσεις
•      κάποιος μας κακοποίησε στο παρελθόν και έχουν μείνει μέσα μας αρνητικά συναισθήματα και η ανάγκη να τον εκδικηθούμε
•      κάποιος μας κακοποίησε στο παρελθόν και εμείς θέλουμε να τον συγχωρήσουμε για να προχωρήσουμε στη ζωή μας
•      ο σύντροφός μας συνάπτει μία σχέση με ένα άλλο πρόσωπο, εμείς το μαθαίνουμε και αν και αποφασίζουμε να μείνουμε μαζί, υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα και δυσάρεστα συναισθήματα μεταξύ μας
•      μία ασθένεια εμφανίζεται στη ζωή μας, φέρνει αλλαγές και ανατροπές και εμείς δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε τις απώλειες και τα νέα δεδομένα
 
Τα συναισθήματα, που συνοδεύουν συνήθως έναν ‘ανοιχτό λογαριασμό’, είναι τα ακόλουθα:
•      θυμός
•      απογοήτευση
•      φόβος
•      άγχος
•      οργή
•      επιθυμία για εκδίκηση
•      επιθυμία για συγχώρεση
•      ενοχές
•      θλίψη
•      αίσθηση αδιέξοδου
 
Γιατί όμως ένας ‘ανοιχτός λογαριασμός’ μας επηρεάζει στο ‘εδώ και τώρα’ της ζωής μας; Καταρχήν η συναισθηματική μας κατάσταση είναι τόσο φορτισμένη, που μας εμποδίζει να πάρουμε τις καλύτερες, για εμάς, αποφάσεις και να απολαύσουμε όλα όσα κάνουμε ή σκοπεύουμε να κάνουμε. Με άλλα λόγια η ενέργεια και η σκέψη μας είναι περισσότερο στον ‘ανοιχτό λογαριασμό’ και στο πώς θα τον διαχειριστούμε παρά σε ο,τιδήποτε άλλο συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στη ζωή μας.
 
.
Κατά δεύτερο λόγο η σχέση, που μας συνδέει με έναν άνθρωπο, είναι στενή και οι επαφές μας αναπόφευκτες. Εάν υπάρχει κάποιος ‘ανοιχτός λογαριασμός’ μεταξύ μας, τότε η αρμονική και προς κοινό όφελος συνύπαρξη των δύο πλευρών είναι πολύ δύσκολη. Ένας ‘ανοιχτός λογαριασμός’, επίσης, μας αποθαρρύνει και μας επηρεάζει με τέτοιον τρόπο, που δυσκολευόμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία. Με άλλα λόγια εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι σε κάθε νέα προσπάθεια θα συναντάμε την σκιά του ‘ανοιχτού λογαριασμού’, που δεν θα μας επιτρέπει να είμαστε ξέγνοιαστοι, λειτουργικοί ή ευτυχισμένοι.
 
Τέλος ένας ‘ανοιχτός λογαριασμός’ επηρεάζει με τρόπο αρνητικό ή μη διευκολυντικό την σχέση μας με άλλα πρόσωπα. Για παράδειγμα ένας γιος, που έχει προβλήματα στη σχέση του με τον πατέρα του, αποφεύγει τις επισκέψεις στο πατρικό του με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η σχέση του και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
 
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε φορά που αφήνουμε έναν ή περισσότερους ανοιχτούς λογαριασμούς στη ζωή μας επιλέγουμε να κρατάμε κάτι, που αργά ή γρήγορα θα το συναντήσουμε και θα σκοντάψουμε πάνω του με κυριότερη συνέπεια να μην προχωράμε όπως εμείς θέλουμε και όπως μας αξίζει…
 

Υστερόγραφο

Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που έχουν έστω έναν ανοιχτό λογαριασμό στη ζωή τους... δεν ξέρω αν νιώθεις κι εσύ πως όσο κι αν προσπαθήσεις δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει.. δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο