«Εγώ είμαι εδώ…»

3118 Views
«Εγώ είμαι εδώ…» «Εγώ είμαι εδώ…»

 

Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. 

 
Το σενάριο
 
Ο Γιάννης είναι παντρεμένος με τη Βίκυ. Γνωρίστηκαν όταν ήταν και οι δυο συμφοιτητές και από τότε δεν έπαψαν να είναι μαζί. Υπήρξαν αρκετές φορές που ο Γιάννης σκέφτηκε να μιλήσει στη Βίκυ για τους προβληματισμούς του αλλά δεν το έκανε από φόβο μήπως τη στεναχωρήσει.
 
Ο Γιάννης προέρχεται από μια οικογένεια στην οποία υπήρχαν πολλοί και έντονοι καυγάδες μεταξύ των γονιών του. Ο πατέρας του, σκληρός και αυταρχικός άνθρωπος, συμπεριφερόταν με πολύ απότομο τρόπο στη γυναίκα του και γινόταν πολύ προσβλητικός. Ο Γιάννης από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήθελε να προστατεύσει τη μητέρα του από τη σκληρότητα του πατέρα του και είχε υποσχεθεί στον εαυτό του ότι ο ίδιος θα γινόταν ένας πολύ διαφορετικός άντρας από τον πατέρα του. Ο ίδιος θα φερόταν με τον καλύτερο τρόπο στη δική του γυναίκα και δε θα τη στεναχωρούσε ποτέ.
 
Η Βίκυ προέρχεται από μια οικογένεια στην οποία ο πατέρας ήταν απών και η μητέρα προσπαθούσε να καλύψει το κενό του. Ο πατέρας της εργαζόταν πολλές ώρες και όταν ερχόταν στο σπίτι νοιαζόταν ελάχιστα για την οικογένειά του. Έπινε πολύ και είχε συχνά ξεσπάσματα βίας. Η Βίκυ στεναχωριόταν με αυτή την κατάσταση και περίμενε να ενηλικιωθεί για να φύγει από το σπίτι. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ήθελε να γίνει μια γυναίκα πολύ διαφορετική από τη μητέρα της και να βρει ένα σύντροφο που δε θα θύμιζε σε τίποτε τον πατέρα της. Η ίδια δε θα επέτρεπε ποτέ σε έναν άντρα να της φερθεί άσχημα.
 
Όταν συναντήθηκαν λοιπόν οι δυο τους, συναντήθηκαν και οι προσωπικές τους ιστορίες. Ο Γιάννης ήξερε καλά πώς να είναι φροντιστής και προστάτης μιας γυναίκας. Η Βίκυ ήξερε καλά πώς να ζητά και να διεκδικεί τη φροντίδα ενός άντρα. Ο Γιάννης δε θα γινόταν ποτέ βίαιος. Η Βίκυ δε θα γινόταν ποτέ θύμα. Ακόμη όμως κι όταν ο Γιάννης ένιωθε να πνίγεται σε αυτό το γάμο του ήταν απαγορευτικό να μιλήσει για το πώς αισθανόταν. Είχε άλλωστε υποσχεθεί στον εαυτό του ότι δε θα στεναχωρούσε ποτέ τη γυναίκα του. Πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό; Πώς θα μπορούσε να παραβιάσει την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του πριν από πολλά χρόνια; Θα ακουστεί περίεργο αλλά αν το έκανε θα ήταν σα να πρόδιδε και τον εαυτό του και τη μητέρα του. Αποφάσισε λοιπόν να μη μιλήσει ποτέ για αυτά που ένιωθε και να συνεχίσει να φροντίζει τις ανάγκες της Βίκυς βάζοντας τις δικές του στην άκρη. Κι όσο για τη Βίκυ δε θα ρωτούσε ποτέ. Δε σκέφτηκε ούτε μια φορά να μπει στη θέση του Γιάννη και να αναρωτηθεί αν χρειαζόταν κάτι διαφορετικό από αυτό που του ζητούσε ή όχι. Είχε άλλωστε υποσχεθεί στον εαυτό της ότι δε θα γινόταν ποτέ θύμα των αναγκών ενός άντρα. Θα συνέχιζε να απολαμβάνει τη φροντίδα του συντρόφου της αγνοώντας το κόστος που είχε αυτό για εκείνον.
 
.
Το παιχνίδι
 
Και οι δυο τους παίζουν ένα παιχνίδι που είναι το αγαπημένο παιχνίδι πολλών ζευγαριών. Ο ένας μπαίνει στη σχέση ως θύμα κουβαλώντας εμπειρίες από μια άλλη σχέση, όχι απαραίτητα συντροφική, που εμπεριείχε βία ή/και παραμέληση ενώ ο άλλος μπαίνει ως φροντιστής έχοντας κι αυτός τις δικές του ανάλογες παραστάσεις ζωής.
 
Το θύμα ζητά απεγνωσμένα βοήθεια μια που είναι βέβαιο ότι δε μπορεί να τα καταφέρει μόνο του. Όσο πιο έντονα ζητάει βοήθεια τόσο πιο αβίαστα προσφέρεται ο φροντιστής να του τη δώσει. Κι όσο πιο μεγάλη είναι η βοήθεια που προσφέρει, τόσο πιο πολύ καθηλώνεται το θύμα στη θέση της αδυναμίας. Κανείς δε μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τον άλλον. Αν ο φροντιστής αποχωρήσει τότε το θύμα θα μείνει απροστάτευτο. Αν το θύμα δυναμώσει τότε ο φροντιστής θα μείνει χωρίς ρόλο. Κάνουν λοιπόν και οι δυο τους τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αλλάξει τίποτε στο σχήμα ρόλων που μοιράζονται. Ο ένας οδηγεί, ο άλλος ακολουθεί. Και οι δύο εγκλωβισμένοι στην ίδια παγίδα, την παγίδα της υπερβολικής φροντίδας.
 
Ο κίνδυνος σε μια τέτοια σχέση είναι υπαρκτός και για τους δύο. Για αυτόν που είναι στο ρόλο του φροντιστή είναι πολύ πιθανό να νιώσει εξαντλημένος και κάποια στιγμή να βαρεθεί να παίζει αυτό το ρόλο στη ζωή του συντρόφου του. Το αν θα επιτρέψει στον εαυτό του την αλλαγή είναι μια άλλη ιστορία. Το σίγουρο είναι ότι θα νιώθει άδειος και δυστυχισμένος.
 
Από την άλλη ο κυριότερος κίνδυνος με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπο το θύμα είναι να παραμείνει αποδυναμωμένο και να αφεθεί στη φροντίδα του συντρόφου του χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να πάρει την ευθύνη της ζωής του στα δικά του χέρια.
 
Ύπουλο παιχνίδι το παιχνίδι της συναισθηματικής εξάρτησης... τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα όταν κανείς από τους δυο αυτούς παίκτες δεν επιτρέπει στον άλλον την αλλαγή. Πόσο μπορεί όμως να αντέξει μια σχέση που στηρίζεται στο φόβο, στην αδυναμία και στην απουσία ισοτιμίας; Πόσο υποστηρικτικός σύντροφος είναι αυτός που εν τέλει δε χαίρεται με την εξέλιξη του άλλου;
 
Κι αν θυμηθούμε το Δραματικό Τρίγωνο του dr Stephan Karpman τότε θύμα και σωτήρας καταλήγουν συχνά να αλλάζουν ρόλους μεταξύ τους έτσι ώστε ο πρώτος να γίνεται διώκτης του δεύτερου όταν αυτός δεν καταφέρνει να το βοηθήσει αρκετά και ο σωτήρας, με τη σειρά του, να μετατρέπεται σε θύμα καθώς δέχεται διαρκείς επιθέσεις και προσβολές με αποτέλεσμα να νιώθει αδικημένος και συναισθηματικά εξουθενωμένος. Κι όλα αυτά στο όνομα της αγάπης...
 

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το Εθνικό Θέατρο με την «Ορέστεια» στο Θέατρο Δάσους. Αγαμέμνων 26 & Χοηφόροι–Ευμενίδες 27/8.
Το Εθνικό Θέατρο με την «Ορέστεια» στο Θέατρο Δάσους. Αγαμέμνων 26 & Χοηφόροι–Ευμενίδες 27/8.
με 0 Σχόλια 807 Views

 Τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει στο Θέατρο Δάσους την μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή