«Δυο ξένοι στο ίδιο σπίτι». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

5794 Views
«Δυο ξένοι στο ίδιο σπίτι». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Δυο ξένοι στο ίδιο σπίτι». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Μένοντας σπίτι εδώ και μέρες, σταμάτησα να βλέπω τους θεραπευόμενους μου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους σκέφτομαι. Για άλλους ανησυχώ, για άλλους προβληματίζομαι και για κάποιους είμαι πολύ ήρεμη καθώς ξέρω πως έχουν πάρει πολλά εργαλεία από τις συνεδρίες μας για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε εξ αιτίας του COVID-19.

Ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους ανησυχώ είναι και η Ρένα, μια γυναίκα γύρω στα 40, που ήρθε στο γραφείο μου πριν από τα Χριστούγεννα για να υποστηριχθεί σε ένα θέμα που αντιμετώπιζε στο γάμο της. Το θέμα εκείνο έγινε μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων που απέδειξαν περίτρανα πως ο γάμος της ήταν σε κρίση. Όσο κι αν της πρότεινα να δω και τους δυο τους, μαζί με το σύζυγό της, σε μία ζευγαρική συνεδρία, εκείνη αρνιόταν πεισματικά λέγοντας πως δεν θα οδηγούσε πουθενά μια τέτοια προσπάθεια.
 
Έτσι κι έγινε λοιπόν. Δεν είδα ποτέ τους δυο τους αλλά συνέχισα να βλέπω εκείνη προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε τη δική της ευθύνη στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με το σύζυγό της. Στόχος μου ήταν αφενός να την υποστηρίξω και αφετέρου να τη βοηθήσω να δοκιμάσει νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας.
 
Αποφάσισα λοιπόν να της τηλεφωνήσω για να δω πώς πάνε τα πράγματα μεταξύ τους αυτές τις μέρες αλλά και πώς είναι η ίδια.
- Σε ευχαριστώ πολύ που ενδιαφέρθηκες για μένα, μου είπε η Ρένα δείχνοντας μια μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη από το τηλεφώνημά μου.
- Ήθελα πολύ να μάθω πώς είσαι και αν χρειάζεσαι κάτι από μένα έστω και από μακριά.
- Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω, απάντησε αυθόρμητα. Δεν περίμενα ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο με τον Ιάκωβο. Ο χρόνος που περνάμε οι δυο μας αυτές τις μέρες αποδεικνύει ότι έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που σου περιέγραψα όταν ήρθα για πρώτη φορά στο γραφείο σου.
- Τι περισσότερο διαπίστωσες; Θέλεις να μου εξηγήσεις;
- Είμαστε σαν δυο ξένοι. Δεν έχουμε να πούμε τίποτε πέρα από τα τετριμμένα και καθημερινά. Τι θα φάμε, αν έχει κάτι στην τηλεόραση για να δούμε, τι ψώνια θα κάνουμε από το σούπερ μάρκετ. Τίποτε άλλο.
- Και πώς είσαι με αυτή τη διαπίστωση; η ερώτησή μου ακουγόταν αφελής αλλά διερευνούσε περισσότερο τη διάθεσή της.
- Απογοητευμένη. Αν και ήξερα ότι είχαμε απομακρυνθεί δεν περίμενα να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.
- Και τι σκοπεύεις να κάνεις με αυτό που διαπιστώνεις; Θα του μιλήσεις;
- Έχει νόημα;
- Εσύ τι λες;
- Φοβάμαι πως όχι. Ακόμα κι αν του μιλήσω, εκείνος θα παραμείνει ίδιος. Αδιάφορος και βαριεστημένος απέναντι μου.
- Τι άλλο φοβάσαι πως θα συμβεί αν του μιλήσεις και εισπράξεις την αδιαφορία του;
- Θα απογοητευθώ περισσότερο.
- Τι άλλο;
- Θα θυμώσω.
- Τι άλλο;
- Θα σταματήσω να προσπαθώ.
- Ίσως να είναι τότε που θα αρχίσει εκείνος τις δικές του προσπάθειες.
Η Ρένα έκανε μια παύση. Ξανάρχισε την επικοινωνία μας με μια νέα διαπίστωση.
- Μου είναι όλο αυτό πολύ καινούργιο. Και το να περνώ τόσο χρόνο μαζί του, και το να περιμένω μια δική του προσπάθεια. Δεν είμαι βέβαιη αν θα μου αρέσει.
- Αν δεν είσαι έτοιμη να ρισκάρεις, δεν θα μάθεις ποτέ αν θα σου αρέσει ή όχι. Κι ας σου θυμίσω πως ένα από τα πρώτα σου αιτήματα όταν ήρθες σε μένα ήταν να δεις αν έχει μέλλον αυτός ο γάμος ή όχι. Υπάρχει λοιπόν μόνο ένας τρόπος να το απαντήσεις. Να δοκιμάσεις τις δυνάμεις του γάμου σου αλλά και τις δικές σας.
- Πάντως η πίεση των ημερών εντείνει τα προβλήματα μεταξύ μας.
- Τα προβλήματα που υπήρχαν ήδη μεταξύ σας, συμπλήρωσα. Βγάζει στην επιφάνεια αυτά που υπάρχουν και αναδεικνύει τις δυσκολίες ενός ζευγαριού. Συνηθίζουμε να λέμε πως στις δυσκολίες και τις κρίσεις φαίνεται η ποιότητα μιας σχέσης.
- Και η ποιότητα της δικής μας σχέσης είναι φτωχή; ρώτησε η Ρένα λες και δεν ήξερε την απάντηση.
- Τροφή για σκέψη το ερώτημά σου, της απάντησα.
Το τηλεφώνημα αυτό ολοκληρώθηκε με τη δική της ευχή για να έχουμε την υγεία μας και τη δική μου ευχή να έχουμε την υγεία μας και να αξιοποιήσουμε αυτήν την κατάσταση ως μια αφυπνιστική εμπειρία προς κάθε κατεύθυνση.
Δεν πέρασαν λίγα λεπτά για να δεχθώ ένα τηλεφώνημα από τη Ρένα. Παραξενεύτηκα και σίγουρα ξαφνιάστηκα όταν την άκουσα να μου λέει:
- Τελικά έχεις δίκιο. Θα μπορούσα να αξιοποιήσω αυτό το διάστημα για να έρθω πιο κοντά στον Ιάκωβο. Εγώ είμαι αυτή που παραπονιόταν τόσο καιρό ότι δεν έχουμε κοινό ελεύθερο χρόνο και τώρα που έχουμε δεν ξέρουμε πώς να το γεμίσουμε. Μπορώ λοιπόν να προσπαθήσω. Τουλάχιστον δεν θα έχω τη δικαιολογία του χρόνου που δεν έχουμε για να βρεθούμε οι δυο μας.
 .
.
Χαιρόμουν πολύ για την ίδια και την απόφασή της να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Μακάρι να ανοίξει το δρόμο και σε άλλα ζευγάρια για να αναπλαισιώσουν θετικά αυτήν την κατάσταση. Ευκαιρία να μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, να θυμηθούν αρχικές φάσεις της σχέσης τους, να μιλήσουν για όλα αυτά που δεν είχαν χρόνο να συζητήσουν.
 
Ευχαρίστησα τη Ρένα για το τηλεφώνημά της και της ευχήθηκα καλή επιτυχία. Ήμουν πολύ περίεργη για την εξέλιξη του γάμου της. Ήμουν ακόμα πιο περίεργη για την εξέλιξη της δικής της προσπάθειας. Ήμουν όμως σίγουρα ήρεμη. Μπορούσα να είμαι ήρεμη και για τη Ρένα, μεταξύ άλλων θεραπευομένων, που είχε αποφασίσει να πάρει την τύχη του γάμου της στα χέρια της. Μπορούσα να εμπιστευθώ την επιλογή της να πλησιάσει το σύζυγό της αντί να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από αυτόν. Ήταν βέβαιο πως άλλος ένας άνθρωπος θα χρησιμοποιούσε προς όφελος του τα εργαλεία που είχε πάρει μέσα από τις συνεδρίες μας.
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που διαπιστώνουν τις μεγαλύτερες διαστάσεις των προβλημάτων της συντροφικής σχέσης σου... δεν ξέρω αν κι εσύ δεν ξέρεις πώς να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο που έχεις μαζί με το σύντροφό σου... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή