«Ένας online έρωτας - Το παιχνίδι με το διαδίκτυο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

11723 Views
«Ένας online έρωτας - Το παιχνίδι με το διαδίκτυο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Ένας online έρωτας - Το παιχνίδι με το διαδίκτυο». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

  

 
Το σενάριο
--------------
- Δεν περίμενα να μου συμβεί κάτι τέτοιο, είπε η Αθηνά στο ξεκίνημα αυτής της διαδικτυακής συνεδρίας. Είχα ακούσει για έρωτες εξ αποστάσεως αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μπορούσα να νιώσω τόσο έντονα συναισθήματα για έναν άνθρωπο χωρίς να τον έχω δει ποτέ από κοντά.
- Μίλησε μου λίγο περισσότερο για αυτόν τον έρωτα, την παρότρυνα να μου δώσει παραπάνω λεπτομέρειες.
- Είναι ο Αργύρης, είναι 35 ετών και μένει στην Αθήνα. Κι αυτός όπως κι εγώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καραντίνας στο σπίτι του οπότε είχε πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του για να κάνει όλα όσα δεν προλάβαινε να κάνει τον υπόλοιπο καιρό.
- Κι ένα από αυτά ήταν να ερωτευθεί;
- Μάλλον έτσι έγινε, απάντησε γελώντας.
- Οπότε είναι ένας αμοιβαίος έρωτας.
- Έτσι φαίνεται ή έτσι ελπίζω. Έχω όμως μια ανησυχία και γι' αυτό θέλω να το συζητήσουμε σήμερα.
- Τι ανησυχεί λοιπόν έναν ερωτευμένο άνθρωπο; η ερώτησή μου ακουγόταν αφελής ενώ μέσα μου είχα ήδη αρκετές πιθανές απαντήσεις.
- Αναρωτιέμαι αν θα έχει διάρκεια ή αν όλο αυτό θα ξεφουσκώσει μόλις αρχίσουμε να κυκλοφορούμε κανονικά και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας όπως άκουσα πρόσφατα να λένε. Φοβάμαι ότι τότε θα διαπιστώσουμε πως όλο αυτό ήταν ένα πυροτέχνημα με ημερομηνία λήξης.
- Αντιλαμβάνεσαι φυσικά ότι αυτή την αγωνία την έχουν όλοι οι ερωτευμένοι άνθρωποι και όχι μόνο αυτοί που ερωτεύονται μέσα από το διαδίκτυο. Είναι ανθρώπινο και αναμενόμενο να φοβάται κανείς για τη βιωσιμότητα του έρωτα στον οποίο έχει επενδύσει τόσα πολλά και τόσο δυνατά.
- Με βοηθά αυτό που μου λες γιατί καταλαβαίνω ακόμη καλύτερα τι με ανησυχεί. Είναι πραγματικός αυτός ο έρωτας ή μήπως υπάρχει στο μυαλό μου και στο μυαλό του με τον κίνδυνο να απογοητευθούμε μόλις συναντηθούμε από κοντά;
- Ας ξεκινήσουμε από το ότι δεν είναι της φαντασίας σου η καθημερινή σας επικοινωνία ή αυτό που νιώθετε και μοιράζεστε. Με αυτό το σκεπτικό είναι σίγουρα αληθινό όλο αυτό που σας συμβαίνει. Είναι όμως σίγουρα αναγκαίο και απαραίτητο να βρεθείτε κάποια στιγμή από κοντά για να διαπιστώσετε κι άλλα πράγματα πέρα από το πόσο καλά επικοινωνείτε μεταξύ σας. Για παράδειγμα η σωματική επαφή και η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για τη σχέση. Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό που μοιράζεστε προς το παρόν και ας αφήσουμε ανοιχτό όλο αυτό που θα μοιραστείτε στο μέλλον. Πώς σου ακούγεται;
- Από τη μια με ανακουφίζει να ξέρω ότι είναι πέρα για πέρα αληθινό αυτό που ζούμε. Από την άλλη εξακολουθώ να φοβάμαι μήπως ανακαλύψουμε πράγματα που δεν θα μας αρέσουν.
- Αυτός δεν είναι ο κίνδυνος για έναν ερωτευμένο άνθρωπο; Να δει και να ανακαλύψει πράγματα που θα τον απογοητεύσουν.Το να ερωτεύεσαι είναι ένα μεγάλο ρίσκο αλλά δεν παύει να είναι μια πολύτιμη επένδυση στη ζωή.
- Έχεις δίκιο, είπε η Αθηνά αφήνοντας να φανεί πως σκεφτόταν κάτι. Αν λοιπόν το να ερωτευόμαστε είναι από μόνο του ένα μεγάλο ρίσκο, πόσο μεγαλύτερο γίνεται όταν συμβαίνει από μακριά;
- Τι άλλο κίνδυνο βλέπεις μπροστά σου; συνέχισα με μια επόμενη ερώτηση αντί να απαντήσω στη δική της.
- Να παρουσιάζουμε ο ένας στον άλλον έναν δήθεν εαυτό με αποτέλεσμα να ερωτευθούμε κάτι που δεν υπάρχει.
- Ανακεφαλαιώνω, είπα βλέποντας πως φτάναμε στο τέλος της συνεδρίας, ότι ο έρωτας που ζεις αυτό το διάστημα πυροδότησε μέσα σου δύο βασικούς προβληματισμούς. Ο ένας είναι αν είναι αληθινό αυτό που ζεις και ο άλλος είναι αν τελικά ξεφουσκώσει όλο αυτό μόλις γνωριστείτε από κοντά και συναντηθείτε όπως πραγματικά είστε και όχι όπως παρουσιάζεστε ο ένας στον άλλον ή όπως φαντάζεται ο ένας τον άλλον. Νομίζω ότι έχουμε αρκετά να πούμε και να αναλύσουμε στην επόμενη συνεδρία.
- Κι ως τότε τι να κάνω;
- Να συνεχίσεις να είσαι ερωτευμένη, της είπα προσκαλώντας την στην πιο όμορφη αν και συχνά επώδυνη εμπειρία ζωής.
 
Το παιχνίδι
Η Αθηνά, όπως και πολλοί άλλοι, βρίσκουν ιδιαιτέρως ελκυστική την αλληλεπίδραση μέσω διαδικτύου και ερωτεύονται έναν άνθρωπο με τον οποίο επικοινωνούν και μοιράζονται στιγμές της καθημερινότητας από απόσταση. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δύο "σύντροφοι" δεν βλέπονται παρά μόνο επικοινωνούν με γραπτό λόγο. Όσο ενδιαφέρον κι αν φαίνεται αυτό, δεν παύει να είναι ελλιπές καθώς είναι απαραίτητο για δυο ανθρώπους να γνωριστούν από κοντά και σε συνθήκες πραγματικές δοκιμάζοντας τις αντοχές και τα όρια τους.
 
Αν και το διαδίκτυο αποτελεί για πολλούς την εύκολη και γρήγορη λύση θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην μένουμε μόνο σε αυτό αλλά να προχωράμε στη φυσική επαφή για καλύτερα και πιο αξιόπιστα συμπεράσματα. Έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι που είναι μόνοι ή με ψυχολογικές δυσκολίες, όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση, φόβο απόρριψης, προβληματική ανάληψη πρωτοβουλιών, προτιμούν τις γνωριμίες και τη σύναψη σχέσεων μέσα από τα social media μια που αυτό τους προσφέρει ασφάλεια. Όσο μεγαλύτερο έλεγχο έχουν σε αυτό που βγάζουν προς τα έξω, τόσο καλύτερα νιώθουν. Κι όσο καλύτερα νιώθουν, τόσο πιο πολύ δοκιμάζουν. Κι όσο πιο πολύ δοκιμάζουν, τόσο πιο εξαρτημένοι είναι από το διαδίκτυο. Κι όσο πιο εξαρτημένοι είναι από το διαδίκτυο, τόσο λιγότερο επιλέγουν να δοκιμαστούν σε ρεαλιστικές συνθήκες καθημερινότητας.
 
Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για τους οποίους επιλέγει κανείς αυτές τις σχέσεις. Ο φόβος να επενδύσει συναισθηματικά και σε βάθος, η κακή εικόνα εαυτού, η ασφάλεια του γραπτού λόγου, η δυνατότητα να διακόψει όποτε θέλει χωρίς να πρέπει να δώσει εξηγήσεις και άλλα ωθούν πολλούς στους διαδικτυακούς έρωτες. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, καλό ή κακό παρά μόνο λειτουργικό και μη λειτουργικό. Αν δυο άνθρωποι προτιμούν να είναι ερωτευμένοι με μια εικόνα και να στηρίζουν τη σχέση τους σε αυτό το σχήμα μπορούν άνετα να συνεχίσουν να λειτουργούν έτσι. Αν πάλι ενδιαφέρονται για κάτι περισσότερο και πιο αληθινό θα χρειαστεί να περάσουν αργά ή γρήγορα σε ένα επόμενο επίπεδο, που είναι αυτό της σχέσης από κοντά.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που ερωτεύονται από απόσταση... δεν ξέρω αν πιστεύεις στους διαδικτυακούς έρωτες... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
   
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
 
------------------

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το στο κανάλι μου στο You Tube
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο