«Δεν σε καταλαβαίνω - το παιχνίδι του εξωγήινου». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4352 Views
«Δεν σε καταλαβαίνω - το παιχνίδι του εξωγήινου». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Δεν σε καταλαβαίνω - το παιχνίδι του εξωγήινου». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

«Δεν σε καταλαβαίνω - το παιχνίδι του εξωγήινου»
 
Το σενάριο

___________________

 
Η Ανθή έρχεται τους τελευταίους τρεις μήνες με την ελπίδα να ρίξουμε φως στη σχέση της για να μπορέσει να εξηγήσει κάποιες συμπεριφορές του Νικηφόρου, που την προβληματίζουν. Στην πραγματικότητα την προβληματίζει ολόκληρος ο Νικηφόρος και εκφράζει συχνά την απογοήτευσή της για το μέλλον αυτής της σχέσης.
•      Εννοείται πως για άλλη μια φορά δεν κατάλαβα ούτε μισή λέξη από αυτά που μου έλεγε. Και αυτή τη φορά δεν ήμουν μόνο εγώ αυτή που δυσκολευόταν να τον παρακολουθήσει. Του το είπαν και οι φίλοι μας μόλις βγήκαμε από το θέατρο, είπε η Ανθή με μια ανακούφιση στη φωνή της.
•      Δηλαδή; Τι ακριβώς του είπαν; ρώτησα με αληθινό ενδιαφέρον.
•      Του είπαν ότι δεν παίζεται. Αυτή ακριβώς ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν. Άρχισε να αναλύει το έργο που είδαμε και να διατυπώνει διάφορες σκέψεις περί ζωής ενώ οι υπόλοιποι τρεις τον κοιτάζαμε με απορία και προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του. Μερικές φορές νιώθω πως αυτός ο άνθρωπος είναι από άλλον πλανήτη.
•      Τι χαρακτηριστικά έχει αυτός ο πλανήτης; Μπορείς να τον περιγράψεις;
•      Δεν ξέρω πώς είναι αυτός ο πλανήτης. Ξέρω όμως ότι αν κατοικείται είναι γεμάτος από παράξενους και αλλόκοτους ανθρώπους που μιλούν έτσι ώστε να σε μπερδεύουν και να μην καταλαβαίνεις τίποτε.
•      Τι πιστεύεις ότι κερδίζουν αυτοί οι άνθρωποι όταν μιλάνε έτσι;
•      Ίσως νιώθουν ανώτεροι έναντι των άλλων. Όσο πιο παράξενοι, τόσο πιο ανώτεροι. Όσο πιο ακατανόητοι, τόσο καλύτεροι.
•      Κι όσο πιο παράξενοι, τόσο πιο μόνοι; ξαφνιάζοντας την Ανθή με την ερώτησή μου.
•      Αυτό δεν το σκέφτηκα ποτέ. Ίσως να έχεις δίκιο. Μπορεί στην αρχή να είναι πολύ ελκυστικοί αλλά σύντομα αυτή η παράξενη γοητεία που ασκούν γύρω τους ξεθωριάζει μέχρι που χάνεται. Και τότε πράγματι καταλήγουν να είναι μόνοι.
•      Κάπως έτσι θα συμβεί και με το Νικηφόρο; Θα μείνει μόνος; Θα τον αφήσεις;
•      Δεν σου κρύβω ότι περνά ολοένα και πιο συχνά αυτή η σκέψη από το μυαλό μου. Θέλω να είμαι με έναν άνθρωπο που τον καταλαβαίνω και με καταλαβαίνει. Και κάθε φορά που προσπαθώ να επικοινωνήσω με αυτόν τον άνθρωπο είναι σαν να προσπαθώ να λύσω περίπλοκες εξισώσεις. Από παιδί στο μεταξύ απεχθανόμουν τα Μαθηματικά.
•      Του έχεις μιλήσει ποτέ για όλο αυτό που σε προβληματίζει; Του έχεις πει ότι δυσκολεύεσαι να τον καταλάβεις;
•      Μια και δυο; Δεν δείχνει όμως να τον επηρεάζει. Αντιθέτως φαίνεται να διασκεδάζει με το γεγονός ότι δεν γίνεται κατανοητός. Ακόμη και χθες που του είπαν οι φίλοι μας ότι δεν παίζεται αυτός χαμογέλασε και αποσύρθηκε στις σκέψεις του αντί να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Έχω την αίσθηση ότι απολαμβάνει αυτό που γίνεται και αντλεί ενός είδους σημαντικότητα μέσα από το να μην τον καταλαβαίνουν οι άλλοι.
•      Υποθέτω πως είναι σχεδόν σίγουρος ότι δεν πρόκειται κανείς να τον καταλάβει και έτσι ενεργοποιείται ένας φαύλος κύκλος. Εκείνος πιστεύει ότι δεν τον καταλαβαίνεις, εσύ πάλι νομίζεις ότι αυτός επιθυμεί βαθιά μέσα του να μην τον καταλάβεις και πάει λέγοντας. Θα σου θυμίσω πως μια από τις ιστορίες αγάπης του Robert Sternberg αναφέρεται στη σχέση μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός εξωγήινου.
 
Συνέχισα εξηγώντας στην Ανθή την ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Θα είχε πολλά να σκεφτεί μέχρι την επόμενη συνάντησή μας. Ίσως και να αποφασίσει. Ποιος ξέρει;
 .
.
Το παιχνίδι
Η Ανθή, όπως και πολλοί άλλοι, βρίσκονται σε μια σχέση που είναι γνωστή ως ‘ιστορία επιστημονικής φαντασίας’. Σύμφωνα με τον Robert Sterberg οι άνθρωποι που έχουν μια τέτοια ιστορία αισθάνονται ότι επιλέγουν πάντα τους πιο περίεργους και αλλόκοτους συντρόφους ή ότι είναι οι ίδιοι πολύ διαφορετικοί από τους άλλους. Οι πρωταγωνιστές μιας τέτοιας σχέσης είναι ο «άνθρωπος» και ο «εξωγήινος».
 
Αυτός που έχει το ρόλο του «ανθρώπου» νιώθει έντονη έλξη προς άτομα με ασυνήθιστα και παράξενα χαρακτηριστικά και δυσκολεύεται να καταλάβει τη συμπεριφορά του συντρόφου του. Είναι σαν να έρχονται από δύο διαφορετικούς κόσμους. Η επικοινωνία είναι προβληματική και αποτελεί τις περισσότερες φορές βασική αιτία συγκρούσεων και χωρισμών. Αν και του λένε οι γύρω του ότι υπάρχει κάτι περίεργο με το σύντροφό του εκείνος επιμένει να υποστηρίζει την επιλογή του μέχρι να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ότι δεν αντέχει άλλο.
 
Από την άλλη αυτός που έχει το ρόλο του «εξωγήινου» νιώθει πως βρίσκεται σε λάθος πλανήτη και βιώνει μια έντονη αποξένωση από την κοινωνία. Στην προσπάθειά του να μπει σε μια στενή σχέση επιλέγει τον «άνθρωπο» που θα γοητευτεί από τη διαφορετικότητά του και ακουμπά πάνω του όλες τις ελπίδες και τα όνειρά του. Μόνο που σύντομα αυτά θα διαψευστούν και ο «εξωγήινος» θα απογοητευθεί καθώς θα διαπιστώσει ότι ένας ακόμη άνθρωπος, ο «άνθρωπος» που θεωρούσε ως εκείνη τη στιγμή δικό του, αδυνατεί να τον καταλάβει και να τον αποδεχθεί έτσι όπως είναι.
 
Μια σχέση με αυτούς τους ρόλους χαρακτηρίζεται από έντονη έλξη αλλά και αποστροφή. Το θετικό στοιχείο της, σύμφωνα με τον Robert Sternberg, είναι οι διαρκείς και διαδοχικές εκπλήξεις που δεν αφήνουν κανέναν από τους δύο να πλήξει. Το αρνητικό όμως στοιχείο είναι η κούραση που αργά η γρήγορα εμφανίζεται μια που ο «άνθρωπος» αισθάνεται ότι ο σύντροφός του διατηρεί επίτηδες αυτήν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά για να κερδίσει κάτι. Ο μεν «άνθρωπος» κουράζεται να προσπαθεί για να επικοινωνήσει, ο δε «εξωγήινος» κουράζεται να περιμένει να τον καταλάβουν. Και οι δυο λοιπόν απογοητεύονται και παραιτούνται.
 .
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν έχεις κι εσύ στη ζωή σου έναν άνθρωπο που μοιάζει με εξωγήινος και παρόλα αυτά εσύ προσπαθείς να τον καταλάβεις… δεν ξέρω αν σκοπεύεις να συνεχίσεις τις προσπάθειες σου ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Παρέμβασης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Παρέμβασης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
με 0 Σχόλια 387 Views

 Με αφορμή το παραιτηθέν Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών κάνει τις παρακάτω επισημάνσεις

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή