«Δεν αντέχω τις γιορτές - το παιχνίδι της δυσανεξίας στις γιορτές». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4792 Views
«Δεν αντέχω τις γιορτές - το παιχνίδι της δυσανεξίας στις γιορτές». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Δεν αντέχω τις γιορτές - το παιχνίδι της δυσανεξίας στις γιορτές». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 
 
Το σενάριο

___________________

 
Η Μυρσίνη δυσκολεύεται πολύ να μιλήσει. Δεν είναι κάτι που τη χαρακτηρίζει. Συνηθίζει να μιλάει με ευκολία για οτιδήποτε την προβληματίζει και απολαμβάνει, όπως λέει η ίδια, τις συνεδρίες μας. Σήμερα όμως είναι αλλού.
 
- Τι χρειάζεσαι Μυρσίνη;
- Τι χρειάζομαι; επαναλαμβάνει σχεδόν μηχανικά.
- Ναι, τι χρειάζεσαι;
- Το μόνο που χρειάζομαι είναι να περάσω όπως όπως τις γιορτές και να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου. Δεν αντέχω τις γιορτές. Δεν πρόλαβε να μπει ο Δεκέμβριος και είναι όλα παντού στολισμένα. Άσε που άρχισαν να στολίζουν εδώ κι ένα μήνα.
- Πώς νιώθεις με όλα αυτά που βλέπεις γύρω σου;
- Έτοιμη να εκραγώ. Μακάρι να μπορούσα να εξαφανιστώ αυτές τις μέρες και να γύριζα πίσω μόλις θα τέλειωναν οι γιορτές.
- Η αλήθεια είναι πως αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για πολλούς. Δυσκολεύονται να μοιραστούν τη χαρά των άλλων και παραξενεύονται με τον ενθουσιασμό τους. Αν θέλεις τη γνώμη μου είναι δικαίωμά τους να νιώθουν όπως νιώθουν και σέβομαι απολύτως την ανάγκη τους να αποφεύγουν οτιδήποτε τους φέρνει σε επαφή με αυτό που τους δυσκολεύει.
- Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι, εγώ πάντως δυσκολεύομαι πολύ με όλο αυτό. Χρειάστηκε να κάνω μεγάλη προσπάθεια να μη βλέπω τις βιτρίνες των καταστημάτων καθώς ερχόμουν στο γραφείο σου. Φωτάκια από εδώ, φωτάκια από εκεί. Αναρωτιέμαι για το νόημα όλων αυτών των εξόδων.
- Κι εγώ αναρωτιέμαι για κάτι ακόμη έτσι όπως σε ακούω να μιλάς. Τι είναι αυτό που σε πονά στις γιορτές; 
Η ερώτησή μου φάνηκε να την ξαφνιάζει. Ίσως να την ξεβόλευε κιόλας.
- Δεν είμαι σίγουρη ότι έχω απάντηση σε αυτό που με ρωτάς. Από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να μη θέλει αυτές τις μέρες. Όταν τα άλλα παιδιά μετρούσαν αντίστροφα για να πουν τα κάλαντα, εγώ παρακαλούσα να μη μου προτείνουν να πάω μαζί τους και έψαχνα να βρω μια πειστική δικαιολογία. Κι αυτό γινόταν κάθε χρόνο.
- Θυμάσαι ποτέ να αλλάζει αυτό το σκηνικό; Μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιες γιορτές που πέρασες όμορφα;
- Ούτε μια χρονιά. Κάθε φορά ήταν χειρότερη από την προηγούμενη.
- Δεν μου απάντησες όμως σε αυτό που σε ρώτησα. Τι σε πονά στις γιορτές;
- Ίσως οι αναμνήσεις. Κάθε χρόνο οι γονείς μου μάλωναν πιο έντονα από ποτέ. Λες και περίμεναν τα Χριστούγεννα για να βγάλουν όλη τη μανία από μέσα τους και να την εκτοξεύσουν ο ένας στον άλλον.
- Γιατί μάλωναν;
- Για τα πάντα, απάντησε η Μυρσίνη αφήνοντας τα δάκρυα της να κυλήσουν. Άλλοτε για τα χρήματα που ξόδευε αλόγιστα η μαμά μου, άλλοτε για το κρασί που κατέβαζε ο μπαμπάς μου και γινόταν ρεζίλι στους συγγενείς. Μπορούσαν να μαλώνουν με την παραμικρή αφορμή. Κι εγώ σιχαινόμουν τα Χριστούγεννα γιατί έπρεπε να μένω στο σπίτι και να υπομένω όλη αυτήν την κατάσταση ενώ κάποιοι άλλοι έδειχναν να περνούν ξέγνοιαστα και να χαίρονται μεταξύ τους.
- Πολύ σκληρές εικόνες για ένα παιδί, της είπα.
- Πράγματι πολύ σκληρές εικόνες. Ίσως όμως με βοήθησαν να ωριμάσω νωρίτερα.
- Δεν μπορεί να το λες αυτό για καλό. Μυρσίνη κανένα παιδί δεν αξίζει τέτοια σκληρότητα.
Η ιδέα των γιορτών αποδεικνυόταν στο μυαλό της πιο ισχυρή από τις ίδιες τις γιορτές. Τις φοβόταν πολύ και είχε σχεδόν προαποφασίσει ότι δεν θα αποκτούσαν ποτέ νόημα για την ίδια. Άλλωστε θα είχαν πάντα εκείνο το σκοτεινό, άχαρο πέπλο των παιδικών της αναμνήσεων.
 
 
Το παιχνίδι
Η Μυρσίνη, όπως και πολλοί άλλοι, δυσκολεύονται με τις γιορτές και προσπαθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα, που πυροδοτούνται μέσα τους, λόγω αναμνήσεων και εμπειριών συνδεδεμένων με αυτές τις μέρες.
 
Για πολλούς οι μέρες αυτές είναι επώδυνες και τις βιώνουν με θλίψη και μια γενικότερη αρνητική διάθεση εξ αιτίας αρκετών λόγων όπως:
 
* η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου - έχοντας βιώσει κανείς την απώλεια ενός δικού του ανθρώπου δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη ζωή χωρίς αυτόν και ειδικότερα όταν πρόκειται για τις πρώτες γιορτές. Καλείται να αποχωριστεί συνήθειες και έθιμα πολλών ετών οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχει διάθεση να γιορτάσει.
* ένας χωρισμός - έχοντας βιώσει κανείς ένα χωρισμό / ένα διαζύγιο αναπολεί τις μέρες που όλα ήταν διαφορετικά και προσπαθεί να αποσυνδεθεί από εικόνες περασμένων γιορτών που του προξενούν νοσταλγία και πόνο.
* η μοναξιά - όταν είναι κανείς μόνος αγχώνεται πολύ κατά τη διάρκεια των γιορτών καθώς βλέπει τους υπόλοιπους γύρω του να διασκεδάζουν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ενώ ο ίδιος δεν έχει έναν άνθρωπο να μοιραστεί αυτές τις στιγμές.
* μια ασθένεια - όταν είναι κανείς άρρωστος ή έχει έναν οικείο του με μια σοβαρή ασθένεια δεν έχει περιθώριο να περάσει όμορφα τις γιορτές και να νιώθει καλά. Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση που όσο πιο σοβαρή και μη αναστρέψιμη είναι τόσο περισσότερο επιβαρύνει τη διάθεση.
* οικονομικά προβλήματα - όταν κάποιος έχει οικονομικούς περιορισμούς αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του και δυσκολεύεται να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των δικών του. Όταν μάλιστα είναι γονιός τότε δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση.
 
Δεν υπάρχουν συνταγές για να νιώσει κανείς μικρότερη θλίψη και δεν είναι αυτό τελικά το ζητούμενο. Καλό είναι να μην απαιτεί από τον εαυτό του να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί και θα πρέπει να ασκηθεί έτσι ώστε να μην επιτρέπει στους άλλους να αποφασίζουν και να προσδιορίζουν το πώς πρέπει να νιώσει εν όψει των γιορτών.
 
Αν είσαι κι εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, ανάμεσα σε αυτούς που δυσκολεύονται αυτές τις μέρες σου προτείνω τα εξής:
 
* μην επιδιώκεις να περάσεις τέλεια αλλά προσπάθησε να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί και θα σε βοηθήσει να περάσεις καλά
* βάλε όρια και προτεραιότητες φτιάχνοντας το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να ευχαριστεί πρωτίστως εσένα
* αν είναι αδύνατον να αποφύγεις κάποιες συναντήσεις περιόρισε τις στο ελάχιστο και φρόντισε να έχεις αμέσως μετά να κάνεις κάτι ενδιαφέρον
* προσπάθησε να μην εμπλακείς σε οικογενειακές συζητήσεις που καταλήγουν συχνά σε καυγάδες και άγριες αντιπαραθέσεις
* μην έχεις δεδομένο ότι και οι φετινές γιορτές θα είναι το ίδιο άσχημες, δύσκολες ή άχαρες όπως οι προηγούμενες
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που μελαγχολούν στις γιορτές ή νιώθουν μια γενικότερη δυσφορία εν όψει αυτών των ημερών... αυτό που ξέρω είναι πως ακόμη κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής σου, μπορείς σίγουρα να ορίσεις τον τρόπο με τον οποίο θα σταθείς απέναντι σε αυτές και το βαθμό στον οποίο θα τις αφήσεις να σε επηρεάσουν... η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά σε μια τέτοια αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
με 0 Σχόλια 10649 Views

Σε μια σεμνή όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις και χωρίς θεατές δόθηκαν πριν λίγο σε διαδικτυακή μετάδοση από το Βασιλικό Θέατρο τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. Μεγάλος νικητής η «Ιστορία χωρίς όνομα» του Σ. Δάνδολου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη που τιμήθηκε με 4 μεγάλα βραβεία εκ των οποίων Καλύτερη Παράσταση της Χρονιάς και Σκηνοθεσίας. Η παράσταση «Το Παλτό» κέρδισε 5 με αυτά του Α΄ και Β΄ Ανδρικού να ξεχωρίζουν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή