Δεν αντέχω άλλο να είμαι η δυνατή… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

3935 Views
Δεν αντέχω άλλο να είμαι η δυνατή… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. Δεν αντέχω άλλο να είμαι η δυνατή… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

Το σενάριο

 
Η Θάλεια γνώρισε τον Απόστολο κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών στη Γαλλία. Θεατρολόγος που δοκίμαζε την τύχη της στο Παρίσι η ίδια, έμπειρος αρχιτέκτων που εργαζόταν σε μια εταιρεία εκείνος ανακάλυψαν σύντομα πολλά κοινά ενδιαφέροντα που τους έφεραν κοντά και τους ώθησαν σε μια απόφαση που φάνηκε σε πολλούς βιαστική και επιπόλαιη. Η απόφαση που πήραν ήταν να συγκατοικήσουν και η επόμενη απόφασή τους ήταν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο. Μέσα σε λίγους μήνες η Θάλεια έμεινε έγκυος και προτού προλάβουν να συμπληρώσουν 2 χρόνια σχέσης είχαν ήδη το πρώτο τους παιδί.
 
Και τα χρόνια περνούσαν... η Θάλεια και ο Απόστολος συνέχισαν να μοιράζονται τα κοινά ενδιαφέροντα που είχαν ανακαλύψει από την αρχή της γνωριμίας τους. Μόνο που τώρα είχε μεσολαβήσει κάτι καινούργιο και αυτό δεν ήταν άλλο από την αιφνίδια ανεργία του Απόστολου. Στην αρχή το αντιμετώπισαν ψύχραιμα. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε σε πολλά ζευγάρια. Με τον καιρό όμως άρχισαν να ενοχλούνται από αυτήν την πραγματικότητα. Ο Απόστολος ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στη σύντροφό του που ανέβαινε ολοένα και περισσότερο σημειώνοντας τη μια επιτυχία μετά την άλλη. Η Θάλεια προσπαθούσε να στηρίξει το σύντροφό της χωρίς να του δώσει την παραμικρή αφορμή για να αισθανθεί άβολα. Εκείνος όμως πάλευε με τους δικούς του δαίμονες.
 
Κι όσο περνούσε ο καιρός τόσο δυσκόλευαν τα πράγματα για τους δυο τους. Κι όσο δυσκόλευαν τα πράγματα τόσο μεγάλωνε η απόσταση μεταξύ τους. Κι όσο μεγάλωνε η απόσταση ανάμεσα στους δύο τόσο πιο δραματικά βίωναν τα γεγονότα. Μέχρι που έφτασε μια μέρα που δεν μπορούσε πλέον η Θάλεια να αντέξει άλλο αυτήν την κατάσταση. Είχε βαρεθεί να στηρίζει τον άντρα της, είχε κουραστεί να είναι η δυνατή στη σχέση. Δεν ήθελε άλλο πια να είναι η δυνατή. Ήθελε να ξεκουραστεί και να 'ακουμπήσει' σε έναν άντρα που θα μπορούσε αυτός να τη φροντίσει. Είχε αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά να αφήσει τον Απόστολο.
 
Για να το κάνει όμως αυτό θα έπρεπε να πάει κόντρα στις αντιλήψεις της και να αποφασίσει για πρώτη φορά στη ζωή της να δώσει προτεραιότητα στην ίδια. Άραγε θα τα κατάφερνε;
 

Το παιχνίδι

Η Θάλεια και ο Απόστολος παίζουν ένα παιχνίδι που είναι γνώριμο σε πολλά ζευγάρια. Το παιχνίδι του θύματος και του σωτήρα. Ο σωτήρας είναι αυτός που αναλαμβάνει να φροντίσει το σύντροφό του και να τον σώσει από οποιαδήποτε δύσκολη θέση στην οποία έχει εγκλωβιστεί. Για να το πετύχει αυτό παίρνει ευθύνες και σηκώνει βάρη που δεν του αναλογούν. Συχνά μάλιστα έχει μια λανθασμένη εκτίμηση των δυνατοτήτων του και υπερεκτιμά την ικανότητά του να βοηθήσει τον άλλον.
 
Πολλοί σύντροφοι, που πάσχουν από το σύνδρομο του σωτήρα, νιώθουν υπεύθυνοι για την ευτυχία του συντρόφου τους με αποτέλεσμα να έχουν μία έντονη αίσθηση καθήκοντος απέναντί του και να μετατρέπουν τη σωτηρία του άλλου σε βασική αποστολή της ζωής τους.
 
Ο κίνδυνος αυτού του παιχνιδιού βρίσκεται στην υπερβολή με την οποία ο 'σωτήρας' αφοσιώνεται στη φροντίδα και βοήθεια του συντρόφου του αλλά και στις γνωστικές διαστρεβλώσεις που κάνει. Παρατηρούμε να ταυτίζεται τόσο με το 'θύμα' που εσωτερικεύει τα προβλήματά του και τα κάνει δικά του χάνοντας κάθε εσωτερικό όριο και θυσιάζοντας κυριολεκτικά τις δικές του ανάγκες προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του συντρόφου του.
 
Προσπαθώντας να εξηγήσουμε το φαινόμενο του 'σωτήρα' στις διαπροσωπικές σχέσεις και κυρίως στις συντροφικές διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που παίζουν αυτόν το ρόλο διακατέχονται από τα εξής χαρακτηριστικά:
- θέλουν να αρέσουν και να είναι αποδεκτοί από τους άλλους
- αναζητούν το θαυμασμό και την αναγνώριση των άλλων
- πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να ασχολούνται με τα προβλήματα των άλλων
- έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
- παρουσιάζουν δυσκολία στο να λένε 'όχι' και να βάζουν όρια στους άλλους
- είναι ενοχικά και ανασφαλή άτομα
- προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν στους άλλους τη χρησιμότητά τους
- φοβούνται την εγκατάλειψη και την απόρριψη
 
Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή ο σύντροφος - σωτήρας κουράζεται, απογοητεύεται, θυμώνει και αποφασίζει να ζητήσει από το σύντροφό του κάτι περισσότερο. Είναι τότε που η σχέση μπαίνει σε κρίση καθώς ο σύντροφος - θύμα δεν θέλει να χάσει τα προνόμια που έχει ενώ ο σύντροφος - σωτήρας δεν θέλει να συνεχίσει να βιώνει την αδικία και την ασυμμετρία της σχέσης στην οποία βρίσκεται.
 
Αν λοιπόν είσαι κι εσύ σε ένα παρόμοιο παιχνίδι σκέψου καλά μέχρι πού είσαι διατεθειμένος να φτάσεις και τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις στο βωμό αυτού του παιχνιδιού.

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 

.
Δείτε όλα τα άρθρα της Νέλης Βυζαντιάδου με μια ματιά εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή