«Ένας δεύτερος γάμος»… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4209 Views
«Ένας δεύτερος γάμος»…  Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Ένας δεύτερος γάμος»… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

  

Το σενάριο

 
Ο Παντελής είναι διαζευγμένος και έχει ένα παιδί από τον πρώτο του γάμο. Ετοιμάζεται να παντρευτεί για δεύτερη φορά στη ζωή του την Ευτυχία. Αστειευόμενος λέει πως δε θα αποφάσιζε ποτέ να παντρευτεί ξανά αν δεν γνώριζε στη ζωή του την Ευτυχία αναφερόμενος στην τωρινή σύντροφό του και κάνοντας ένα ενδιαφέρον λογοπαίγνιο με το όνομά της. Αν και είχε πολλές δυσάρεστες αναμνήσεις από τον πρώτο του γάμο δεν αποθαρρύνθηκε και αποφάσισε σχετικώς γρήγορα να προτείνει στη νέα του σύντροφο να μείνουν μαζί. Λίγους μήνες μετά τη συγκατοίκησή τους της πρότεινε να παντρευτούν εξηγώντας της πως ήθελε να κάνουν ένα παιδί και δεν θα επέλεγε να κάνουν ένα παιδί εκτός γάμου.
 
Η Ευτυχία είναι αρκετά προβληματισμένη και σκεπτική. Δεν είναι ότι δεν τον αγαπά ή ότι δεν επιθυμεί να έχει ένα παιδί μαζί του. Απλώς σκέφτεται όλα αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει με την πρώην γυναίκα και μητέρα του παιδιού του από τον πρώτο του γάμο. Η αλήθεια είναι πως ο Παντελής χώρισε επεισοδιακά από την πρώτη του γυναίκα και μέχρι σήμερα δεν έχουν καλές σχέσεις. Όταν είναι να δει το παιδί του πηγαίνει στο σπίτι, ειδοποιεί την πεθερά του η οποία και του το φέρνει και ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία προκειμένου να το πάει πίσω. Η πρώην αρνείται να τον δει και αν περνούσε από το χέρι της δεν θα του επέτρεπε να δει ούτε το παιδί τους. Τόσο θυμωμένη είναι μαζί του. Ο Παντελής προσπαθεί να αποφεύγει τους καυγάδες. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με καθημερινές εντάσεις ανάμεσα στους γονείς του οπότε αποφάσισε να είναι όσο πιο μακριά από ένα τέτοιο στυλ συμπεριφοράς. Ακόμη κι όταν χρειάστηκε να υψώσει τον τόνο της φωνής του για να τον ακούσει η μητέρα του παιδιού του ένιωσε πολύ άσχημα και την επόμενη κιόλας στιγμή ζήτησε συγνώμη.
 
Η Ευτυχία και ο Παντελής είναι πολύ αγαπημένοι. Αν δεν υπήρχε ο προηγούμενος γάμος δεν θα την προβλημάτιζε τίποτε. Οι δυο τους έχουν βρει τις ισορροπίες τους και δείχνουν να σέβονται και να εκτιμούν ο ένας τον άλλον. Προκύπτουν όμως πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν άλλοτε μαζί και άλλοτε ξεχωριστά. Ο Παντελής προσπαθεί να μην της λέει πολλά από αυτά που γίνονται για να μην την αναστατώνει και να μην αναστατώνεται και ο ίδιος. Η Ευτυχία ανησυχεί και κάνει ολοένα και πιο αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον. Αν υπάρχουν τόσα προβλήματα και διαμάχες τώρα που το παιδί είναι μόλις 3 ετών τι θα συμβεί 10 χρόνια μετά; Κι αν αποκτήσουν οι δυο τους ένα παιδί πώς θα είναι η σχέση των δυο παιδιών; Κι αν η πρώην μάθει ότι ο Παντελής θα παντρευτεί πώς θα αντιδράσει; Κι αν... κι αν... κι αν... χιλιάδες σενάρια βομβαρδίζουν το μυαλό της... κι όλα αυτά δεν την αφήνουν να ηρεμήσει, να ονειρευτεί, να τολμήσει.
 
 
Όσο περνά ο καιρός η Ευτυχία γίνεται πιο προβληματισμένη και πιο σκεπτική. Πρέπει οπωσδήποτε να του μιλήσει. Πρέπει να του ζητήσει να λύσει μια για πάντα αυτό το πρόβλημα προτού προχωρήσουν σε γάμο. Κι αν αυτός αρνηθεί ή αποφύγει να κάνει κάτι τότε εκείνη θα πρέπει να ζυγίσει τα δεδομένα και να σκεφτεί πολύ σοβαρά τι είναι καλύτερο για την ίδια και τη ζωή της.  
 
 
Το παιχνίδι
 
Ο γάμος είναι έτσι κι αλλιώς μια υπόθεση που προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατανόηση, ευελιξία, προσαρμογή σε νέα δεδομένα, σεβασμό, εμπιστοσύνη και κοινούς στόχους. Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν του τότε θα πρέπει ο άλλος να εξαντλεί την υπομονή του και να είναι έτοιμος να συμβιβαστεί για να προχωρήσουν. Όταν μάλιστα αυτός ο 'ανοιχτός λογαριασμός' είναι ένα παιδί τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και απαιτείται να τηρείται διαρκώς μια ισορροπία που πολύ εύκολα ανατρέπεται.
 
Ο Παντελής και η Ευτυχία παίζουν ένα παιχνίδι που απασχολεί πολλά ζευγάρια στις μέρες μας. Από τη μια απολαμβάνουν την αγάπη τους και κάνουν τα δικά τους σχέδια και από την άλλη δυσκολεύονται να είναι ξέγνοιαστοι καθώς πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπ'όψιν τους τους περιορισμούς και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Ο Παντελής δεν παύει να είναι πατέρας και ως πατέρας επιθυμεί να έχει επαφές με το παιδί του και να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στη ζωή του παρά το γεγονός ότι χώρισε με τη μητέρα του. Καλείται όμως να διαχειριστεί πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην επικοινωνία του με την πρώην σύζυγο και προσπαθεί να μην της δίνει αφορμές για καυγάδες. Αρκούν οι καυγάδες που έχουν κάθε φορά που η συζήτηση πάει στο παρελθόν. Αυτός άλλωσε είναι και ένας λόγος για τον οποίον η πρώην αρνείται να δει τον Παντελή. Εκείνος πάλι δέχεται στωικά την επιλογή της προκειμένου να συνεχίσει να βλέπει το παιδί του. Διατηρεί μία παθητική στάση και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί αλλά και προβληματίζει την Ευτυχία.
 
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δυο τους, ο Παντελής και η Ευτυχία, κατέληξαν να μαλώνουν μεταξύ τους για όλα αυτά. Η Ευτυχία αδυνατεί να καταλάβει και να εξηγήσει μέσα της αυτήν του τη στάση. Γιατί δεν είναι πιο διεκδικητικός; Τι φοβάται; Πώς γίνεται να μην τον ενδιαφέρει μια καλύτερη σχέση με τη μητέρα του παιδιού του; Και γιατί να είναι αυτή η γυναίκα τόσο θυμωμένη μαζί του; Τι συνέβη μεταξύ τους; Μήπως τελικά ο Παντελής έχει και μιαν άλλη πλευρά που δεν έχει δείξει στην Ευτυχία; Όλα αυτά τα ερωτήματα τη βασανίζουν και δεν της επιτρέπουν να απολαμβάνει τη σχέση όπως θα ήθελε. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι δυο τους να προχωρήσουν είναι να ξεκαθαρίσουν πρώτα τι ακριβώς συμβαίνει, να βάλουν όρια στο παρελθόν και να σχεδιάσουν το κοινό τους μέλλον με ασφάλεια και διάθεση.
 
Όταν οι δύο σύντροφοι αποφεύγουν να τακτοποιούν τις εκκρεμότητες από το παρελθόν τις συναντούν μπροστά τους. Κι όσο πιο πολύ τις αποφεύγουν, τόσο μεγαλύτερες γίνονται με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την πορεία τους. Δεν είναι εύκολο να συνυπάρξουν δύο παιδιά από διαφορετικούς γάμους αλλά δεν είναι ανέφικτο. Κι αν οι γονείς δεν συνεργάζονται μεταξύ τους αυτό γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο. Ένας δεύτερος γάμος αποδεικνύεται συχνά πιο πετυχημένος από τον πρώτο καθώς οι αποφάσεις εμπεριέχουν μεγαλύτερη σοφία και εμπειρία από προηγούμενα βιώματα. Για να έχει όμως διάρκεια θα πρέπει να είναι καθαρός και προστατευμένος από αρνητικές εξωτερικές επιρροές.
 
Πόσο γνώριμο σου είναι ένα τέτοιο σενάριο; Έχεις παίξει ποτέ αυτό το παιχνίδι; Αν ναι, τι ισχύει στη δική σου ιστορία; Πώς τα κατάφερες; 
 
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
,
.
Δείτε όλα τα άρθρα της Νέλης Βυζαντιάδου με μια ματιά εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θέλω να δω τον «Οθέλλο» που σκηνοθέτησε ο Χ. Φραγκούλης και τελικά, γιατί τόση βαβούρα; (2η κριτική).
Θέλω να δω τον «Οθέλλο» που σκηνοθέτησε ο Χ. Φραγκούλης και τελικά, γιατί τόση βαβούρα; (2η κριτική).
με 0 Σχόλια 787 Views

Τα λεμόνια ίσως... μόνο δικαιολογούν την ‘παρουσία’ τους, εναρμονισμένα με την ξινή γεύση με την οποία φεύγει ο θεατής έχοντας δει την παράσταση… Και αναρωτιέται κανείς… Τελικά, γιατί τόοοση βαβούρα;;; Είδε και σχολιάζει η Αθηνά Καρανάσιου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή