«Πάλι δεύτερη στη ζωή σου; Το παιχνίδι της ερωμένης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

9085 Views
«Πάλι δεύτερη στη ζωή σου; Το παιχνίδι της ερωμένης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Πάλι δεύτερη στη ζωή σου; Το παιχνίδι της ερωμένης». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 

.
Το σενάριο *
  
Το σενάριο
- Από την πρώτη στιγμή που μπήκα σε αυτήν τη σχέση ήξερα ότι θα ερχόμουν δεύτερη, είπε η Ιωάννα.
- Κι αφού το ήξερες γιατί μπήκες;
- Στην αρχή ούτε που με ένοιαζε αν θα ήμουν δεύτερη ή πρώτη.
- Και μετά;
- Μετά πίστευα ότι θα το αλλάξω.
- Εκείνος το ήξερε;
- Δεν είπα ποτέ τίποτε σε εκείνον. Δεν του ζήτησα κάτι παραπάνω από αυτά που μπορούσε να μου προσφέρει.
- Κι εκείνος τι έκανε;
- Ούτε κι εκείνος ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει πώς ήταν για μένα να έρχομαι δεύτερη. Γιατί να ενδιαφερθεί αφού δεν ενδιαφερόμουν ούτε καν εγώ η ίδια;
- Σκέφτηκες ποτέ ότι όλο αυτό ήταν ένα λάθος;
- Το λάθος σε αυτήν την ιστορία ήταν ότι εγώ είχα αποφασίσει να μπω σε μια σχέση στην οποία θα ερχόμουν αλλά και θα παρέμενα δεύτερη.
- Δεύτερη; Βαριά και ασήκωτη λέξη.
- Γιατί το λες αυτό;
- Γιατί περιλαμβάνει μια ήττα. Θα μου πεις αν ήταν μετάλλιο σε αγώνες θα ήταν το αργυρό. Διόλου ευκαταφρόνητη θέση. Όπως και να το δεις όμως ακόμα κι εκεί, στους αγώνες δηλαδή, δεν είσαι ο νικητής. Γιατί νικητής είναι αυτός που ανεβαίνει στην πρώτη θέση. Αυτόν χειροκροτούν με όλη τους την ψυχή οι θεατές. Αυτόν αποθεώνουν. Για αυτόν οι φωτογραφίες, για αυτόν οι συνεντεύξεις, για αυτόν ακούγεται από τα μεγάφωνα ο εθνικός ύμνος. Ο δεύτερος είναι πάντα δεύτερος. Είναι αυτός που δεν κατάφερε ποτέ να είναι πρώτος.
- Άρα κι εγώ δεν κατάφερα ποτέ να είμαι πρώτη. Χαμένη δηλαδή.
- Πώς είναι να είσαι δεύτερη; ήθελα πραγματικά να μάθω πώς το βίωνε.
- Πονάει να είμαι δεύτερη. Και πονάει πολύ περισσότερο στις γιορτές. Να ξέρω ότι δεν έχω το δικαίωμα να του ευχηθώ "Καλή Χρονιά" για να μη μας ακούσει η γυναίκα του. Να ξέρω ότι δεν έχω το δικαίωμα να ζητήσω να τον δω γιατί είναι αδύνατον να αφήσει το παιδί του. Να ξέρω πως όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο απίθανο δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτόν τον καιρό. "Δεν βλέπεις τι γίνεται;" θα μου πει. "Βλέπω" θα του απαντήσω. Αυτό που δεν θα του πω είναι ότι βλέπω καλά κι αυτό με πονάει. Με πονάει γιατί αναρωτιέμαι πού δεν είμαι αρκετή.
- Τι εννοείς;
- Αν ήμουν αρκετή θα ήθελε να περνά περισσότερο χρόνο μαζί μου και ίσως κάποια στιγμή να σκεφτόταν να αφήσει τη γυναίκα του.
- Μην παίζεις τέτοια παιχνίδια με το μυαλό σου. Τι άλλο αναρωτιέσαι;
- Αναρωτιέμαι γιατί να μένω σε μια σχέση στην οποία μόνο δίνω αλλά δεν παίρνω. Αναρωτιέμαι επίσης γιατί το δέχομαι όλο αυτό χωρίς παράπονο. Τόσο χαμηλά ρίχνω τον εαυτό μου; Τόσο λίγο αξίζω;
- Εσύ τι λες;
- Αυτό που λέω είναι ότι θα έρχομαι πάντα δεύτερη στη ζωή αυτού του ανθρώπου. Μήπως το δώρο που μπορώ να ζητήσω φέτος είναι να αποφασίσω να βγω μπροστά και να γίνω πρωταγωνίστρια στη ζωή κάποιου αντί να είμαι πίσω πίσω στα παρασκήνια; Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσω τα σκοτάδια μου και να βγω στο φως;
- Εκτός κι αν δεν αντέχεις το φως γιατί καίει.
- Δηλαδή;
- Αναρωτιέμαι αν επιλέγεις να μένεις δεύτερη σε μια σχέση γιατί φοβάσαι να γίνεις πρώτη.
- Και γιατί να φοβάμαι να γίνω πρώτη;
- Μπορεί να σε φοβίζει η σκέψη να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που να θέλει να επενδύσει μόνο σε σένα, που να ονειρεύεται να περάσει την υπόλοιπη ζωή του μαζί σου.
- Αυτό είναι. Δεν αντέχω να είμαι κάτι άλλο από δεύτερη.
- Είναι κι αυτό μια επιλογή. Είναι κι αυτό μια θέση. Για κάποιες άλλες γυναίκες η χειρότερη, για σένα η βολικότερη.
 
 
 
Το παιχνίδι
Η Ιωάννα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, επιτρέπουν στον εαυτό τους τη δεύτερη θέση στη ζωή ενός άντρα με όποια συνέπεια έχει μια τέτοια απόφαση. Αν και συχνά διαμαρτύρονται για τη συχνότητα των συναντήσεων, την έλλειψη άνεσης με την οποία θα μπορούσαν να κυκλοφορούν έξω σαν ζευγάρι και την απουσία ενσυναίσθησης από την πλευρά του συντρόφου τους, παραμένουν στωικά σε αυτή τη σχέση καταδικάζοντας ουσιαστικά τον εαυτό τους να μένει πάντα στη δεύτερη θέση.
 
Γιατί όμως αποφασίζουν κάτι τέτοιο; Για κάποιες γυναίκες το να έρχονται δεύτερες στη ζωή ενός σημαντικού άλλου είναι γνώριμο και έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία. Προέρχεται από βιώματα που είχαν ως παιδιά και που τους δίδαξαν πως δεν είναι κακό να είναι δεύτερες αρκεί να έχουν μία θέση στη ζωή του άλλου. Για κάποιες άλλες η χαμηλή αυτοεκτίμηση ευθύνεται για αυτήν την επιλογή. Δεν δίνουν την απαραίτητη αξία στον εαυτό τους με συνέπεια να νιώθουν ότι δεν αξίζουν να είναι πρώτες στη ζωή κάποιου ή ότι δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για τις ίδιες. Τέλος είναι και εκείνες που έχουν έντονο φόβο δέσμευσης και ως εκ τούτου αποφεύγουν συστηματικά τη σχέση με το διαθέσιμο άντρα γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και από εκείνες μια ολοκληρωτική δέσμευση, που δεν αντέχουν.
 .
.
Ποιες είναι άραγε οι βασικότερες αρνητικές συνέπειες του να έρχονται δεύτερες στη ζωή του συντρόφου τους; Πρώτα από όλα νιώθουν οι ίδιες άσχημα με όλο αυτό που συμβαίνει και διακατέχονται από πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη, απογοήτευση, αδικία και ανημποριά. Πιστεύουν ότι δεν έχουν τη δύναμη να αλλάξουν αυτό που τους συμβαίνει οπότε παραιτούνται από κάθε προσπάθεια. Αυτό έχει ως συνέπεια να νιώθουν αποτυχημένες και να εξηγούν αυτήν την αποτυχία μέσα από προσωπικούς λόγους (π.χ. δεν είμαι αρκετά ελκυστική ή αρκετά ενδιαφέρουσα). Μια άλλη συνέπεια είναι να συγκρίνουν διαρκώς τον εαυτό τους με τις άλλες γυναίκες και κυρίως με τη σύζυγο του συντρόφου τους.
 
Προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει εκείνη που δεν έχουν οι ίδιες. Ντρέπονται συχνά για τον εαυτό τους και αδυνατούν να νιώσουν ευτυχισμένες από τη στιγμή που δεν μπορούν να ξεπεράσουν εκείνη. Όσο περισσότερο ντρέπονται, τόσο περισσότερο τα βάζουν με τον εαυτό τους. Από ένα σημείο και μετά όλη η ζωή τους γυρίζει γύρω από το γάμο του συντρόφου τους αγνοώντας όλα όσα πάνε καλά στη δική τους ζωή. Σε ακραίες περιπτώσεις παρατηρείται μία έλλειψη παρακίνησης, δηλαδή δεν βρίσκουν κανέναν απολύτως λόγο να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο και αυτό τις οδηγεί σε μια παθητική και καταθλιπτική στάση. Τέλος δείχνουν στο σύντροφό τους ότι δεν εκτιμούν τον εαυτό τους και ότι δεν έχουν όρια καθώς δηλώνουν διαθέσιμες όλες τις φορές που μπορεί εκείνος.
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτές που έρχονται δεύτερες στη ζωή ενός άντρα...   δεν ξέρω αν έχεις βαρεθεί να βλέπεις αυτό το έργο ή αν τελικά σε εξυπηρετεί... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
  
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή