«Ας πούμε αλήθειες - Το παιχνίδι της αυθεντικής επικοινωνίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

14820 Views
«Ας πούμε αλήθειες - Το παιχνίδι της αυθεντικής επικοινωνίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Ας πούμε αλήθειες - Το παιχνίδι της αυθεντικής επικοινωνίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 

.
Το σενάριο *

--------------
Η Αλίκη είναι μια νέα γυναίκα που θεωρητικά έχει όλα όσα χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι ευτυχισμένη και να διεκδικεί το καλύτερο για τη ζωή της. Όμορφη, έξυπνη, μορφωμένη και από μια οικογένεια που πέρα από την οικονομική άνεση που της παρείχε από παιδί της έδωσε απλόχερα αγάπη και προσοχή. Η ίδια όμως δεν δίνει αξία στον εαυτό της και επιτρέπει στους άλλους, κυρίως στους άντρες, να της φέρονται με το χειρότερο τρόπο. Η τελευταία της σχέση σφραγίστηκε πρόσφατα με ένα δαχτυλίδι αρραβώνων και πολλούς προβληματισμούς. Του ζήτησε να απευθυνθούν σε ειδικό γιατί προσπαθεί να καταλάβει αν έχουν οι δυο τους μέλλον ή όχι. Ο Γιάννης, ο αρραβωνιαστικός της, έρχεται απρόθυμα σε αυτή τη συνεδρία και ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι ούτε έχει σε εκτίμηση τους ψυχολόγους ούτε πιστεύει ότι έχει κάποιο πρόβλημα.
 
- Ήρθα μόνο και μόνο για να κάνω το χατήρι της Αλίκης, είπε χωρίς περιστροφές.
- Και πώς σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι εδώ μόνο και μόνο για να κάνεις το χατήρι της Αλίκης; ρώτησα.
- Δε νιώθω κάτι. Θα έπρεπε να νιώθω; ο τόνος του ήταν οριακά ειρωνικός.
- Αν ήμουν στη θέση σου θα ένιωθα πιεσμένη ή θυμωμένη. Δεν θα ήθελα να κάνω κάτι μόνο και μόνο επειδή μου το ζήτησε ο σύντροφός μου.
- Εγώ είμαι μεγαλόψυχος και κάνω τα χατήρια της Αλίκης, απάντησε προκαλώντας με.
- Ενδιαφέρον αυτό που λες. Τι άλλα χατήρια της κάνεις;
- Αν αρχίσω να μιλάω δεν θα μας φτάσει η ώρα που έχουμε.
 .
.
Η Αλίκη κοίταζε μια τον Γιάννη, μια εμένα. Προσπαθούσε να καταλάβει τι γινόταν. Προσπαθούσε να αποκωδικοποιήσει τα λόγια του αγαπημένου της. Ίσως και να προσπαθούσε να θυμηθεί τα χατήρια που της έκανε μια που η ίδια είχε εντελώς διαφορετική άποψη για τη σχέση τους. Ήταν καιρός να τη βάλω κι αυτή στο παιχνίδι.
- Πώς σου ακούγεται Αλίκη αυτό που λέει ο Γιάννης; Δηλώνει μεγαλόψυχος και λέει ότι σου κάνει τα χατήρια όπως για παράδειγμα το ότι ήρθε σήμερα εδώ επειδή εσύ του το ζήτησες.
- Δεν πιστεύω αυτό που ακούω. Είναι αλήθεια πως σήμερα είμαστε εδώ επειδή το ήθελα εγώ. Ο Γιάννης έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύει στο έργο των ψυχολόγων και τους απαξιώνει με κάθε ευκαιρία. Για αυτή τη συνεδρία λοιπόν μπορώ να το δεχθώ ότι μου έκανε το χατήρι που είναι εδώ.
- Τον ευχαρίστησες για αυτό;
- Όχι, μου απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια.
- Θέλεις να τον ευχαριστήσεις;
 .
.
Η ερώτησή μου πρέπει να ξάφνιασε και τους δύο. Η Αλίκη ευχαρίστησε τον Γιάννη και εκείνος χαμογέλασε χωρίς να σχολιάσει κάτι παραπάνω.
- Κι αφού λοιπόν τον ευχαρίστησες θέλεις να του πεις τι πιστεύεις για τα υπόλοιπα χατήρια που σου κάνει;
- Δεν το πιστεύω. Αν κάποιος κάνει χατήρια στον άλλον αυτή είμαι εγώ που ανέχομαι πάρα πολλά και κάνω πάντα πίσω.
- Αντί να μιλάς με γενικολογίες, δώστου ένα παράδειγμα. Θύμισε του ένα πρόσφατο χατήρι που του έκανες, την παρακίνησα να γίνει πιο συγκεκριμένη.
- Για άλλη μια Κυριακή δεν είπα τίποτε που με άφησες μόνη στο σπίτι και πέρασες όλη τη μέρα με τους φίλους σου. Ξέρεις καλά ότι ο χρόνος που έχουμε είναι περιορισμένος. Κι όμως εσύ επιλέγεις να τον περνάς με τους φίλους σου σαν να μην τρέχει τίποτε. Μάθε λοιπόν ότι αυτό είναι για μένα πολύ μεγάλη υποχώρηση.
 
Ο Γιάννης έδειχνε να ακούει με μεγάλη σοβαρότητα αυτό που του έλεγε η Αλίκη μέσα σε αυτό το δωμάτιο. ΄Ισως μάλιστα να του είχε μιλήσει για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά. Ίσως μάλιστα να την είχε ακούσει για πρώτη φορά τόσο σοβαρά.
- Δεν είχα καταλάβει ότι σε ενοχλεί τόσο πολύ, ψέλλισε εκείνος.
- Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε μόλις τώρα ανάμεσά σας. Εσύ Αλίκη μίλησες για πρώτη φορά στο Γιάννη για κάτι που σε ενοχλεί κι εσύ Γιάννη άκουσες για πρώτη φορά την αλήθεια της Αλίκης και δήλωσες πως δεν είχες καταλάβει ως τώρα ότι αυτό που έκανες την ενοχλούσε. Συνεχίστε να επικοινωνείτε μεταξύ σας λέγοντας αλήθειες, τους παρότρυνα καλωσορίζοντας την ιδέα μιας ουσιαστικής διαδρομής που ξεκινούσαμε οι τρεις μας. 
 
 
 
Το παιχνίδι
Η Αλίκη και ο Γιάννης, όπως και πολλοί άλλοι, δοκιμάζουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους λέγοντας και ακούγοντας αλήθειες. Αν και η αυθεντικότητα είναι ένα ζητούμενο για όλους, είναι λίγοι αυτοί που την επιδιώκουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που την αντέχουν και την υποστηρίζουν στην καθημερινότητά τους.
 
Τι σημαίνει όμως να είσαι αυθεντικός; Σύμφωνα με την Brené Brown η αυθεντικότητα είναι η καθημερινή πρακτική του να αφήνουμε την εικόνα αυτού που πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε και να αγκαλιάζουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. 
 
Πρώτα από όλα οφείλουμε να είμαστε αληθινοί με τον ίδιο τον εαυτό μας και να παραδεχόμαστε κάθε στιγμή αυτά που σκεφτόμαστε και αυτά που νιώθουμε χωρίς να προσπαθούμε να τα διαστρεβλώνουμε για να δείξουμε καλύτεροι ή σωστότεροι στους γύρω μας. Η συνέπεια μεταξύ των λόγων μας και των πράξεων μας είναι μια ακόμα απόδειξη της αυθεντικότητάς μας. Με άλλα λόγια να κάνουμε πάντα αυτό που υποστηρίζουμε και παρουσιάζουμε ως επιθυμία μας. Είμαστε αυθεντικοί όταν εκφράζουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας δείχνοντας στους άλλους ποιοι είμαστε και τι χρειαζόμαστε από αυτούς.
 
Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στην αυθεντικότητα, τόσο πιο πολλές είναι οι προκλήσεις που συναντάμε. Ο αυθεντικός άνθρωπος είναι ένας άνθρωπος που έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να πάει προς τα πίσω και να κάνει επιλογές που θα είναι μακριά από τον ίδιο και την κοσμοθεωρία του. Αυτό όμως δεν είναι πάντα ευχάριστο ή βολικό καθώς αναδύει στην επιφάνεια σχέσεων προβλήματα που υπάρχουν και μας φέρνει σε διλήμματα απέναντι στα οποία πρέπει να τοποθετηθούμε.
 
Κι ας έχουμε πάντα κατά νου τα λόγια του Jorge Bucay: "Μην διαπραγματεύεστε ποτέ την αυθεντικότητά σας με αντάλλαγμα μια ματιά επιδοκιμασίας".
 
 
 Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να διαμορφώσουν μια προσωπική σχέση με την αυθεντικότητα...   δεν ξέρω αν αγωνίζεσαι να φτάσεις σε μια θέση συνέπειας μεταξύ λόγων και πράξεων... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
    
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη