Απώλεια ελέγχου. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου

3977 Views
Απώλεια ελέγχου. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου Απώλεια ελέγχου. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου

 

 
Πολλοί σπεύδουν να περιγράψουν όλο αυτό που περνάμε με τον COVID-19 ως μία κατάσταση κρίσης. Έχουν άραγε δίκιο;
 
Σύμφωνα με τη Judith Herman ως κρίση ορίζεται οποιοδήποτε τραυματικό γεγονός φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με πλήρη αδυναμία, τρόμο και απώλεια ελέγχου καθώς αποτελεί απειλή για τη ζωή ή τη σωματική του ακεραιότητα ή τον φέρνει σε επαφή με τη βία ή και το θάνατο. Όπως συνεχίζει η ίδια μπορούμε να διακρίνουμε τις καταστροφές από τις φρικαλεότητες. Ως καταστροφές εννοούνται φυσικά γεγονότα (π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, επιδημίες) ενώ ως φρικαλεότητες εννοούνται γεγονότα, στα οποία επιβλήθηκε βία από άλλους ανθρώπους (π.χ. επεισόδια ομηρίας, αιχμαλωσίες πολέμου, μάρτυρες εγκλημάτων, απαγωγές κλπ). Τα άτομα που επιβίωσαν δυσκολεύονται να αφηγηθούν την ιστορία τους γιατί βιώνουν μια έντονη σύγκρουση, η οποία οφείλεται στην σύγκρουση των επιθυμιών τους. Από τη μια θέλουν να ξεχάσουν τα φοβερά γεγονότα που έζησαν και από την άλλη θέλουν να τα αφηγηθούν με κάθε λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τη Horowitz κάθε τραυματικό γεγονός επηρεάζει αρνητικά τις απόψεις του ατόμου για τον ίδιο του τον εαυτό, την αξία του, τις ικανότητές του, την αίσθηση ασφάλειας, την πίστη του προς τους άλλους και τη σημαντικότητα των δεσμών του με αυτούς.
 .
.
Τι συμβαίνει όμως στην τωρινή κατάσταση που ζούμε; Σύμφωνα με τη Walker οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν οι ίδιοι τη συμπεριφορά τους και να αποφασίζουν αν και πώς θα αντιδράσουν σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτή η δυνατότητα τους παρέχει μία αίσθηση ελέγχου. Εάν ένας άνθρωπος βιώνει καταστάσεις τις οποίες αδυνατεί να ελέγξει, τότε διαταράσσεται η ψυχική του ισορροπία και εμφανίζει κυρίως άγχος και κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις απώλειας ελέγχου εξαφανίζονται τα κίνητρα για αντίδραση και ακόμα και αν αργότερα τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, δυσκολεύονται να το πιστέψουν και να το ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους. Μέσα λοιπόν από την απώλεια ελέγχου επιτυγχάνεται σταδιακά αλλά σταθερά η μετάβαση στην κατάσταση επίκτητης αδυναμίας, που χαρακτηρίζεται από τρία σημαντικά στοιχεία:
 
1. πληροφορίες γύρω από αυτό που πρόκειται να συμβεί
2. σύνολο αντιλήψεων και προσδοκιών του ατόμου απέναντι σε αυτό που πρόκειται να συμβεί
3. συμπεριφορά του ατόμου απέναντι σε αυτό που θα συμβεί
 .
.
Το σύνολο των αντιλήψεων και των προσδοκιών του ατόμου σε σχέση με την ικανότητά του να διαχειρισθεί αυτό που πρόκειται να συμβεί φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την ικανότητά του να έχει τον έλεγχο. Για παράδειγμα αν κάποιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να ελέγξει αυτό που συμβαίνει ή αυτό που θα συμβεί στο μέλλον, τείνει να παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια να το ελέγξει ακόμα κι αν είναι απολύτως ικανός να το ελέγξει. Με άλλα λόγια η αντίληψή του ότι δεν μπορεί να το ελέγξει αποδεικνύεται πιο σημαντική από την ίδια του την ικανότητα. Εδώ βέβαια έχουμε και το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας σύμφωνα με το οποίο αν κάποιος έχει αρνητική εικόνα εαυτού (π.χ. πιστεύει ότι είναι αδύναμος) αρχίζει να συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο ώστε να επιβεβαιώσει την παραπάνω αντίληψη. Όσο περισσότερο συμπεριφέρεται έτσι, τόσο ισχυρότερη γίνεται η αντίληψη που έχει για τον εαυτό του. Κι όσο ισχυρότερη γίνεται η αντίληψη που έχει για τον εαυτό του, τόσο περισσότερο συμπεριφέρεται ως αδύναμος.
 

Τέλος ας μην αγνοούμε πως οι άνθρωποι όχι μόνο αντιλαμβάνονται διαφορετικά αυτά που τους συμβαίνουν αλλά και τείνουν να τα ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο. Κι αν αυτή η πανδημία είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι ενάντια στον ύπουλο εχθρό, που λέγεται COVID-19, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που είπε ο Ναπολέων Βοναπάρτης για κάθε μάχη: "Δεν πρέπει να αρχίζουμε μια μάχη παρά μόνο όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή, εφόσον από τη φύση της η έκβαση μιας μάχης είναι αμφίβολη. Από τη στιγμή όμως που θα αρχίσει η μάχη, οφείλουμε να νικήσουμε ή να πεθάνουμε". 

 
------------------

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το στο κανάλι μου στο You Tube
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή