Από σύντροφοι γονείς. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

3569 Views
Από σύντροφοι γονείς. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. Από σύντροφοι γονείς. Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

  

Το σενάριο

 
Με το που είδε η Ηρώ τον Αργύρη πρόσεξε τρία βασικά του χαρακτηριστικά που δεν ήταν άλλα από την ευγένεια του, το χιούμορ του και την καλοσύνη του. Θα έλεγε κανείς πως πρώτα ερωτεύτηκε αυτά του τα χαρακτηριστικά και μετά τον Αργύρη.
 
Με το που είδε ο Αργύρης την Ηρώ πρόσεξε τρία βασικά της χαρακτηριστικά που δεν ήταν άλλα από την εξωστρέφεια της, τη δοτικότητά της και την αισιοδοξία της. Θα έλεγε κανείς πως πρώτα ερωτεύτηκε αυτά της τα χαρακτηριστικά και μετά την Ηρώ.
 
Όποιος κι αν τους έβλεπε είχε να πει κάτι θετικό μια που ήταν ένα πολύ ταιριασμένο και σίγουρα αγαπημένο ζευγάρι. Χέρι χέρι έκαναν ατέλειωτες βόλτες και ονειρευόντουσαν το κοινό τους μέλλον. Ο Αργύρης είχε πολλά όνειρα για τους δυο τους. Ένα σπίτι στην πόλη, ένα εξοχικό, ένα καινούργιο αυτοκίνητο και πολλά ταξίδια. Ήθελε να γυρίσουν μαζί όλον τον κόσμο τώρα που ήταν νέοι και προλάβαιναν να κάνουν πολλά. Η Ηρώ από την άλλη είχε μόνο ένα όνειρο για τους δυο τους. Ένα μωρό. Ήθελε να γίνουν γονείς τώρα που ήταν νέοι και προλάβαιναν να χαρούν το ρόλο του γονιού. Κάθε φορά που συζητούσαν για τα όνειρά τους η Ηρώ μελαγχολούσε όταν συνειδητοποιούσε ότι ο Αργύρης δεν βιαζόταν να γίνει πατέρας. Μήπως τελικά είχε κάνει λάθος; Μήπως είχε αγαπήσει έναν άντρα που δεν ήθελε να γίνει γονιός; Η σκέψη αυτήν την αποσυντόνιζε και της έφερνε μια μεγάλη θλίψη που μέρα με τη μέρα μεγάλωνε ολοένα και πιο πολύ.
 
Ο Αργύρης αγαπούσε τόσο δυνατά την Ηρώ που δεν άντεχε να τη βλέπει δυστυχισμένη. Αποφάσισε λοιπόν να αφήσει στην άκρη τα όνειρα που έκανε για τους δυο τους και συμφώνησε μαζί της πως μπορούσαν να αρχίσουν τις προσπάθειες για ένα μωρό. Η Ηρώ βεβαιώθηκε πως τελικά δεν είχε κάνει λάθος και είχε αγαπήσει τον κατάλληλο άντρα. Ένιωθε τόσο ευτυχισμένη. Κι ο Αργύρης χαιρόταν που έβλεπε και πάλι το χαμόγελο στα χείλη της αγαπημένης του.
 
Μέχρι που ήρθε η μέρα που εκείνη του ανακοίνωσε το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης. Από εκείνη τη μέρα ξεκίνησαν οι ετοιμασίες του παιδικού δωματίου. Τι κι αν ήταν νωρίς σύμφωνα με τον Αργύρη. Άλλωστε η Ηρώ πάντα βιαζόταν. Ανυπόμονη όπως ήταν αγόρασε το κρεβατάκι για το μωρό, τα βοηθητικά έπιπλα και με το που θα μάθαινε το φύλο του θα έπαιρνε όλα τα ρουχαλάκια. Καθώς περνούσαν οι μήνες το ζευγάρι έδειχνε αλλιώτικο. Λες και είχαν ξεχάσει να είναι οι δυο τους. Λες και δεν είχαν περπατήσει ποτέ χέρι χέρι. Τώρα πια όλες οι συζητήσεις είχαν ως θέμα τους το μωρό.
 
Ο Αργύρης ήταν αρκετά προβληματισμένος. Τίποτε δεν του θύμιζε την γυναίκα που είχε ερωτευθεί. Εκείνη πάλι περνούσε αρκετές ώρες μόνη της χαιδεύοντας την κοιλιά της και μιλώντας στο μωρό της. Θαρρείς και δεν υπήρχε τίποτε άλλο για αυτήν πέρα από αυτό το πλασματάκι στην κοιλιά της. Υπήρχαν μάλιστα φορές που προτιμούσε να μην κοιμηθεί για να ακούει τους χτύπους της καρδιάς του και όταν της μιλούσε ο Αργύρης αργούσε να απαντήσει ή δεν απαντούσε καθόλου γιατί η προσοχή της ήταν μόνο στο μωρό που είχε μέσα της. Όσο περισσότερο κλεινόταν στον εαυτό της, τόσο περισσότερο εκείνος ανησυχούσε για αυτήν την αλλαγή. Κι όσο περισσότερο ανησυχούσε για αυτήν την αλλαγή τόσο περισσότερο πάσχιζε να την εξηγήσει αποδίδοντάς την στην περίοδο της εγκυμοσύνης και στις ορμόνες. Δεν ήταν ότι δεν ένιωθε άσχημα με αυτήν την απότομη αλλαγή αλλά είχε αποφασίσει να μην αφήσει τίποτε και κανέναν να στεναχωρήσει τη γυναίκα της ζωής του. Άλλωστε ήταν σίγουρος πως με το που θα γεννιόταν το μωρό τους εκείνη θα ηρεμούσε και θα ξαναγινόντουσαν όλα όπως πριν και καλύτερα. Ή μήπως όχι;
 

Το παιχνίδι

Ο Αργύρης και η Ηρώ παίζουν ένα παιχνίδι που είναι πολύ δημοφιλές. Το παιχνίδι της μετάβασης από το δυαδικό σχήμα στο τριαδικό. Με άλλα λόγια από σύντροφοι γονείς. Αν και πρόκειται για μια ευχάριστη αλλαγή στη ζωή ενός ζευγαριού δεν παύει να είναι αλλαγή που φέρνει ανατροπές, ανισορροπίες και δυσκολίες. Δεν είναι εύκολο για ένα ζευγάρι να προσαρμοστεί αμέσως στην ιδέα της οικογένειας. Άλλοι χρειάζονται περισσότερο καιρό για να συνηθίσουν στους νέους ρυθμούς ενώ άλλοι τα καταφέρνουν πιο γρήγορα.
 
Η παγίδα σε αυτό το παιχνίδι είναι όταν οι δύο σύντροφοι αρχίζουν να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον ξεχνώντας πως ο ρόλος του συντρόφου προυπήρχε του ρόλου του γονιού. Πολλοί σύντροφοι που γίνονται γονείς καταλήγουν να δείχνουν σαν δυο ξένοι μεταξύ τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναίκα επικεντρώνεται στο ρόλο της μητέρας και παραμελεί τόσο τις δικές της ανάγκες ως γυναίκα όσο και τις ανάγκες του συντρόφου της και της σχέσης τους. Ο άντρας από την άλλη δεν διεκδικεί ή σταδιακά υποχωρεί μόλις εισπράξει τις πρώτες απορρίψεις. Κι είναι κάπου εκεί που κινδυνεύει η ίδια η σχέση πλέον καθώς κάθε ένας αφοσιώνεται στο δικό του στόχο. Για τη μητέρα είναι συνήθως το μεγάλωμα του παιδιού, για τον πατέρα η καριέρα. Ακόμη όμως κι αν έχουμε δύο γονείς με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα παρατηρούμε ότι αφήνουν ελάχιστο έως μηδαμινό χρόνο για τους δυο τους προκειμένου να προλάβουν όλα τα άλλα.
 
Τι γίνεται τότε; Κάποιοι αρχίζουν να αναρωτιούνται για τα συναισθήματά τους και για το αν θέλουν τελικά να παραμείνουν σε αυτόν το γάμο. Κάποιοι άλλοι αναζητούν όλα αυτά που χρειάζονται σε μια σχέση έξω από το γάμο και υπάρχουν και εκείνοι που αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις μνήμες της μεταξύ τους σχέσης.
 
Όπως και να έχει δεν παύει να είναι ένα δύσκολο παιχνίδι που απαιτεί υπομονή, διάθεση και επιθυμία για συνεργασία.
 

 Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;

 

.
Δείτε όλα τα άρθρα της Νέλης Βυζαντιάδου με μια ματιά εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή