«Αν με σκεφτόσουν - Το παιχνίδι του συναισθηματικού εκβιασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

7831 Views
«Αν με σκεφτόσουν - Το παιχνίδι του συναισθηματικού εκβιασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Αν με σκεφτόσουν - Το παιχνίδι του συναισθηματικού εκβιασμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 

 
Το σενάριο  *
--------------
Ο Μάριος είναι ένας άντρας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανικός για πολλές γυναίκες. Συνδυάζει με μέτρο το δυναμισμό με την ευαισθησία. Ξέρει να ακούει, ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο που έχει δίπλα του και επενδύει πολλά στην επικοινωνία. Όταν ήρθε για πρώτη φορά σε μένα για βοήθεια και άρχισε να μου μιλάει για τα παράπονα που είχε η σύζυγός του, ξαφνιάστηκα. Δυσκολευόμουν πολύ να δω πάνω του τα χαρακτηριστικά που μου περιέγραφε μέσα από τα μάτια εκείνης. Ζήτησα λοιπόν να τους δω μαζί σε μια συνεδρία για να έχω η ίδια μια άμεση εικόνα των δυο τους.
 
- Λοιπόν τι περιμένετε από τη σημερινή συνεδρία; ρώτησα απευθυνόμενη και στους δυο αφού πρώτα ευχαρίστησα τη Νίκη που είχε δεχθεί να έρθει.
- Να μιλήσω πρώτη; ρώτησε χωρίς καν να δει το Μάριο. Λες και δεν υπήρχε στο χώρο. Λες και περίμενε μόνο από μένα την έγκριση για να μιλήσει.
- Μάριε είσαι εντάξει αν ξεκινήσει πρώτη η Νίκη; ρώτησα προσπαθώντας να της θυμίσω την παρουσία του.
 .
.
Ο Μάριος συμφώνησε με μεγάλη προθυμία και η Νίκη ξεκίνησε χωρίς να χάσει χρόνο.
- Αυτό που περιμένω είναι να με καταλάβει ο Μάριος και να αρχίσει να σκέφτεται καλύτερα τις ανάγκες μου. Μόλις χθες μου έλεγε ότι χρειάζεται επειγόντως ξεκούραση. Όλο τον εαυτό του σκέφτεται. Σαν να μην υπάρχω εγώ. Σαν να μην έχω εγώ ανάγκη από ξεκούραση. Αν ήξερε τι περνάω κάθε μέρα ούτε που θα σκεφτόταν να πει κάτι τέτοιο. Ώρες ώρες σκέφτομαι αν έχει νόημα να προσπαθώ άλλο για αυτόν το γάμο.
 
Ο Μάριος κοίταζε τη Νίκη με μια φανερή έκπληξη στο βλέμμα του. Ίσως δεν την είχε ακούσει ξανά να μιλάει τόσο ανοιχτά. Ίσως δεν την είχε ακούσει ξανά να μιλάει τόσο ανοιχτά μπροστά σε κάποιον τρίτο. Ίσως πάλι δεν πίστευε στα αυτιά του. Όσο για μένα προσπαθούσα να καταλάβω πού βρισκόταν η αλήθεια γιατί αυτά που άκουγα από το στόμα της Νίκης παρουσίαζαν έναν εντελώς άγνωστο Μάριο. Ένα Μάριο που δεν είχα δει ως τώρα στις συνεδρίες μας.
- Πώς σου ακούγονται αυτά που λέει η Νίκη; ρώτησα το Μάριο αποφασίζοντας να δώσω χώρο και στον ίδιο.
- Δεν είχα ιδέα για όλο αυτό. Αυτό που ξέρω είναι πως κάνω το καλύτερο που μπορώ για τη γυναίκα μου και για τα παιδιά μας. Δουλεύω καθημερινά πολλές ώρες και επιστρέφω κουρασμένος στο σπίτι. Παρόλα αυτά ποτέ δεν αρνήθηκα να τη βοηθήσω. Να σου θυμίσω τι έγινε χθες και μαλώσαμε; είπε γυρίζοντας προς τη Νίκη.
 
Εκείνη έστρεψε το κεφάλι της αλλού. Ούτε που τον κοίταξε. Ο Μάριος με κοίταξε λες και περίμενε ένα νεύμα μου για να συνεχίσει. Του το έδωσα λέγοντας πως με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τι έγινε χθες.
- Δεν είχε περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που έβαλα τα παιδιά για ύπνο όταν κάθισα μπροστά στην τηλεόραση προσπαθώντας να χαλαρώσω. Κι ήταν τότε που με ρώτησες τι έχω. Θυμάσαι τι σου είπα; Σου απάντησα πολύ ήρεμα ότι είμαι κουρασμένος και ότι έχω ανάγκη από λίγη ξεκούραση. Σου πρότεινα μάλιστα να αφήσουμε τα παιδιά στη μαμά μου για το Σαββατοκύριακο και να πάμε κάπου οι δυο μας. Κι εσύ άρχισες να φωνάζεις λέγοντας πως σκέφτομαι πάντα εμένα και ποτέ εσένα.
- Ακόμα κι αν σου φώναξα, εσύ φταις. Αν δεν με είχες εκνευρίσει τόσο πολύ, δεν θα αναγκαζόμουν να σου φωνάξω, είπε η Νίκη συνεχίζοντας να κοιτάζει αλλού.
 
Ο Μάριος έσκυψε το κεφάλι του προς τα κάτω και σταμάτησε να μιλά. Η Νίκη είχε ήδη παραιτηθεί προ πολλού από την προοπτική να αναλάβει την ευθύνη για κάτι μια που για όλα, σύμφωνα με την ίδια, έφταιγε εκείνος. Όσο για μένα δεν χρειαζόμουν να δω κι άλλα για να διαμορφώσω μια αντιπροσωπευτική εικόνα των δυο τους. Αυτό που έμενε τώρα να κάνω ήταν σε πρώτη φάση να μιλήσω στο Μάριο για τον συναισθηματικό εκβιασμό που δεχόταν και σε δεύτερη φάση να τον βοηθούσα να μάθει να μη σκύβει το κεφάλι του κάθε φορά που θα βρισκόταν μπροστά σε μια τέτοια συμπεριφορά.
 
 
 
 
Το παιχνίδι
Ο Μάριος, όπως και πολλοί άλλοι, είναι θύματα συναισθηματικών εκβιασμών από τους οποίους ξεφεύγουν δύσκολα. Ένας συναισθηματικός εκβιασμός περιλαμβάνει τον 'εκβιαστή' και το 'θύμα'. Ως 'εκβιαστή' ορίζουμε αυτόν που χρησιμοποιεί οποιονδήποτε τρόπο προκειμένου να ασκεί πίεση στο 'θύμα' του για να πετύχει τους σκοπούς του και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Βασικό εργαλείο ενός συναισθηματικού εκβιασμού είναι η απειλή. Ο 'εκβιαστής' απειλεί το 'θύμα' για τις συνέπειες που θα υπάρξουν είτε στο εδώ και τώρα είτε μελλοντικά αν αυτό, το 'θύμα', δεν κάνει όσα του ζητά.
 
Πέρα από την απειλή παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια του 'εκβιαστή' να προξενήσει ενοχές στο 'θύμα' προκειμένου να το ελέγχει καλύτερα. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανάγκη να τραβά την προσοχή των γύρω πάνω του και να προσελκύει αυτούς που εν συνεχεία θα εκμεταλλευθεί.
 
Το 'θύμα' από την άλλη είναι συνήθως ένας άνθρωπος που έχει μάθει από παιδί να φροντίζει τους άλλους και που νιώθει πολύ άσχημα αν δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Διακατέχεται από ισχυρό το αίσθημα προσφοράς και προθυμοποιείται να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να μη χάσει την αγάπη και την αποδοχή τους.
 
Το πρόβλημα είναι πως όσα παραπάνω δίνει το 'θύμα', τόσα περισσότερα ζητά ο 'εκβιαστής'. Κι όσα περισσότερα ζητά ο 'εκβιαστής', τόσο ευκολότερα υποτάσσεται το 'θύμα'. Όσο ευκολότερα υποτάσσεται το 'θύμα', τόσο μεγαλύτερη εξουσία αποκτά πάνω του ο 'εκβιαστής'. Και ο φαύλος κύκλος του συναισθηματικού εκβιασμού δεν σταματά εκτός κι αν μάθει το 'θύμα' να αγαπά και να εκτιμά τον εαυτό του, να βάζει όρια και να μην είναι εξαρτημένος από τον 'εκβιαστή'.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που δέχονται συναισθηματικούς εκβιασμούς στη ζωή του... δεν ξέρω αν κι εσύ προσπαθείς να ορθώσεις το ανάστημά σου απέναντι σε έναν 'εκβιαστή'... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…

 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
 
------------------

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
 ..
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή