«Αν ήμουν διαφορετικός - το παιχνίδι με τον ιδεώδη εαυτό». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

4320 Views
«Αν ήμουν διαφορετικός - το παιχνίδι με τον ιδεώδη εαυτό». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Αν ήμουν διαφορετικός - το παιχνίδι με τον ιδεώδη εαυτό». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

  
Το σενάριο

___________________

 
- Είμαι σίγουρος ότι όλα θα ήταν καλύτερα στη ζωή μου αν ήμουν διαφορετικός, είπε ο Αχιλλέας.
- Δεν είναι η πρώτη φορά που σε ακούω να λες κάτι τέτοιο, του απάντησα.
- Δεν είναι η πρώτη φορά που το σκέφτομαι.
- Και πώς πιστεύεις ότι σε βοηθά αυτή η σκέψη;
- Δεν ξέρω αν με βοηθά. Αυτό που ξέρω είναι ότι δε μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι.
- Ότι θα ήταν όλα καλύτερα στη ζωή σου αν ήσουν διαφορετικός.
- Ακριβώς.
- Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;
- Καταπληκτική, είπε λες και το ζούσε. Θα ήμουν ένας φοβερός τύπος που θα κυκλοφορούσε εκεί έξω γεμάτος αυτοπεποίθηση και δεν θα τον ένοιαζε τίποτε παρά μόνο πώς να περνά καλά. Θα είχα όποια γυναίκα ήθελα, θα ήμουν επιτυχημένος και όλοι θα με θαύμαζαν.
- Και μετά;
- Δηλαδή;
- Και μετά τι θα γινόταν; Πώς θα συνέχιζε η καταπληκτική ζωή σου;
- Θα ήμουν ευτυχισμένος και θα καμάρωναν για μένα οι δικοί μου. Αν ήμουν διαφορετικός θα ήταν όλα καλύτερα.
- Ακούγεται πολύ βασανιστική αυτή η σκέψη, είπα αρκετά προβληματισμένη.
- Βασανιστική είναι η διαπίστωση του ποιος είμαι.
- Και ποιος είσαι;
- Ένας δειλός, ευαίσθητος και ασήμαντος τύπος που πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να γίνει αποδεκτός από τους άλλους.
- Ενώ αν ήσουν διαφορετικός...
- Αν ήμουν διαφορετικός δεν θα με απασχολούσε καθόλου το αν θα με αποδεχόντουσαν οι άλλοι γιατί αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς.
- Δείχνεις πολύ σίγουρος για αυτό.
- Δεν θα έπρεπε;
- Δεν ξέρω. Είναι περίεργη αυτή η σιγουριά σου. Σχεδόν παντοδύναμη. Πώς μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος για τους άλλους; Πώς ξέρεις ότι οι άλλοι θα σε αποδεχόντουσαν αν ήσουν διαφορετικός;
- Μα αφού αυτό θέλουν.
- Οι άλλοι ή οι γονείς σου;
- Τι διαφορά έχει;
- Τεράστια. Οι γονείς σου δεν είναι όλοι οι άλλοι. Ίσως είναι οι πιο σημαντικοί άλλοι της ζωής σου αλλά δεν είναι όλοι οι άλλοι.
- Ναι αλλά εγώ χρειάζομαι τη δική τους αποδοχή.
- Άλλο αυτό, του είπα.
- Αν είχα τη δική τους αποδοχή θα ένιωθα τόσο καλά που δεν θα χρειαζόμουν την αποδοχή των άλλων.
- Κι εγώ σου λέω πάλι πως ακόμη κι αν θα είχες τη δική τους αποδοχή, την αποδοχή των γονιών σου, πάλι θα χρειαζόσουν την αποδοχή των άλλων γιατί η ζωή μας δεν σταματά στους γονείς μας.
- Ίσως να έχεις δίκιο, μου είπε αφήνοντας κυρίως μέσα του το περιθώριο να έχει πέσει έξω στην εκτίμησή του.
- Έχω σίγουρα δίκιο, πίστεψε με.
 .
.
Μέχρι να αποδεχόταν ο Αχιλλέας ότι θα του έπαιρνε πολύ ακόμη για να παραιτηθεί από την ελπίδα της αλλαγής των γονιών του θα εξακολουθούσε να πέφτει στην παγίδα του φλερτ με τον ιδεώδη εαυτό του. Θα κατέφευγε συχνά σε αυτή την εικόνα, την ιδανική εικόνα, προκειμένου να γλυτώσει τον πόνο της πραγματικότητας που ζούσε. Μόνο που θα χρειαζόταν να καταλάβει πως αυτό που αντιλαμβανόταν ως πόνο στην πραγματικότητα που ζούσε θα ωχριούσε μπροστά στον άλλο πόνο που θα βίωνε μόλις θα καταλάβαινε ότι δεν θα άγγιζε ποτέ τον ιδεώδη εαυτό γιατί αυτός δεν υπήρχε.
 
 
Το παιχνίδι
Ο Αχιλλέας, όπως και πολλοί άλλοι, περνούν τη ζωή τους φλερτάροντας διαρκώς με τον ιδεώδη εαυτό και χάνοντας ουσιαστικά το εδώ και τώρα και όλες τις ευκαιρίες που έχουν για να μάθουν ποιοι πραγματικά είναι και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους.
 
Ο ιδεώδης εαυτός είναι με απλά λόγια όλα όσα ονειρευόμαστε και επιθυμούμε για εμάς αλλά δεν τα έχουμε αγγίξει ακόμη. Για παράδειγμα θα θέλαμε να είμαστε πιο ωραίοι, πιο πλούσιοι, πιο έξυπνοι, πιο δυνατοί, πιο ελκυστικοί και πολλά άλλα προκειμένου να νιώσουμε σημαντικοί και αποδεκτοί. Πιστεύουμε ότι αν γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε θα έχουμε μια διαφορετική ζωή και επομένως θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι.
 
Η παγίδα που μας στήνει ο ιδεώδης εαυτός είναι όμως διπλή. Από τη μια μας εγκλωβίζει σε μια αέναη σύγκριση με αυτό το άπιαστο που κυνηγάμε και με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να νιώθουμε ματαιωμένοι, αποτυχημένοι και ασήμαντοι. Από την άλλη δεν μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τα θετικά μας σημεία και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε στην πραγματικότητα έτσι όπως είμαστε.
 
Ο ιδεώδης εαυτός μπλοκάρει την ανάπτυξη του ρεαλιστικού εαυτού. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που έχουμε από τον ιδεώδη εαυτό τόσο πιο δυστυχισμένοι νιώθουμε μέσα μας. Όσο πιο πολύ αφηνόμαστε στην ονειροπόληση τόσο πιο πολύ επιθυμούμε να γίνουμε υπερ-ήρωες ξεχνώντας πως είμαστε ήδη ήρωες στην καθημερινότητά μας.
 
Δεν είναι κακό να φανταζόμαστε πώς θα θέλαμε να είμαστε ή να επιθυμούμε το καλύτερο. Κακό είναι να αποσυνδεόμαστε από την πραγματικότητα και να αποσυρόμαστε σε ένα φανταστικό κόσμο στον οποίο βιώνουμε μια πλασματική δύναμη και δημιουργούμε μια εικονική αλήθεια.
 .
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που τείνουν να φαντάζονται πώς θα ήταν η ζωή τους αν ήταν διαφορετικοί... δεν ξέρω αν φλερτάρεις με τον ιδεώδη εαυτό σου... δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Παλλόμενες, νύχτες, ντυμένες, κομψότατες, μελωδίες,  Jessie Ware, What’s Your Pleasure?
Παλλόμενες, νύχτες, ντυμένες, κομψότατες, μελωδίες, Jessie Ware, What’s Your Pleasure?
με 0 Σχόλια 3329 Views

Με λίγα λόγια: Πρωτοκλασάτο, κομψό κι από καλή φόδρα. Με πολλά λόγια: Τόση φινέτσα και στιλ και υψηλές στροφές δύσκολα βρίσκω να διαπερνά ένα άλμπουμ σαν της Jessie Ware απ’ το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι. Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή