«Έτσι είμαι εγώ - Το παιχνίδι της ψυχολογικής ακαμψίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

9025 Views
«Έτσι είμαι εγώ - Το παιχνίδι της ψυχολογικής ακαμψίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου. «Έτσι είμαι εγώ - Το παιχνίδι της ψυχολογικής ακαμψίας». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.

 

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr

 
 
 .
Το σενάριο
Προτού μπω στην πρώτη συνεδρία ήξερα την εξέλιξη που θα είχε τόσο αυτή όσο και οι επόμενες. Σκέφτηκα αρκετές φορές να κάνω πίσω και να μην αναλάβω αυτή τη γυναίκα και άλλες τόσες τα έβαλα με τον εαυτό μου που μετά από τόσα χρόνια κλινικής εμπειρίας συνέχιζε να ελπίζει πως θα μπορούσε να βοηθήσει έναν άνθρωπο που φαινόταν πως δεν είχε καμία απολύτως διάθεση να ξεβολευτεί.
 
- Εσύ τι μου προτείνεις να κάνω; με ρώτησε η Φρόσω δείχνοντας πως ενδιαφερόταν να ακούσει την πρότασή μου.
- Τι σημασία έχει να σου προτείνω κάτι; απάντησα.
- Είμαι εδώ για να με βοηθήσεις, συνέχισε παίζοντας με την υπομονή μου.
- Είσαι σίγουρη;
- Τι εννοείς;
- Σκέφτομαι πολύ σοβαρά πως ίσως τελικά να μη χρειάζεσαι άλλο αυτές τις συνεδρίες.
Η Φρόσω έμεινε να με κοιτάζει αποσβολωμένη.
- Δηλαδή;
- Τι δυσκολεύεσαι να καταλάβεις σε αυτό που λέω;
- Γιατί να μη χρειάζομαι άλλο τις συνεδρίες; Εγώ πιστεύω ότι με βοηθούν πολύ.
- Θέλεις να μου πεις πώς και πού σε βοηθούν;
- Νιώθω καλά όταν έρχομαι εδώ.
- Θα μπορούσες να νιώθεις καλά πηγαίνοντας και κάπου αλλού. Σε ένα πάρκο ας πούμε.
- Νιώθω πως γίνεται κάτι σημαντικό μέσα μου.
- Όπως;
- Δεν ξέρω τι αλλά νιώθω πως κάτι αλλάζει.
- Χαίρομαι που το ακούω αυτό αν και έχω πολλούς λόγους να το αμφισβητήσω.
- Γιατί;
- Πόσο καιρό έρχεσαι εδώ;
- Περίπου οκτώ μήνες.
- Και σε αυτούς τους οκτώ μήνες τι άλλαξε στη ζωή σου; Τι άλλαξε στον τρόπο σκέψης σου; Θέλεις να μοιραστείς μαζί μου μια αλλαγή;
Η Φρόσω με κοίταξε πάλι απορημένη. Ίσως και δυσαρεστημένη.
- Δεν έχω να μοιραστώ κάποια αλλαγή που έκανα αλλά όπως σου είπα νιώθω πολύ όμορφα όταν είμαι εδώ.
- Κι εγώ θα σου επαναλάβω ότι χαίρομαι πολύ που νιώθεις όμορφα που είσαι εδώ αρκεί να μη συμβάλλω κι εγώ στο να διατηρείς άθικτο το σχήμα με το οποίο πρωτοήρθες σε μένα για να ζητήσεις τη βοήθεια μου. Αν είναι έτσι δεν αρκεί να νιώθεις όμορφα. Πρέπει να περάσεις σε ένα επόμενο στάδιο, σε αυτό της αλλαγής.
- Κι αν φοβάμαι;
- Αν φοβάσαι μπορούμε να συζητήσουμε τους φόβους σου και να δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να αλλάξεις. Το ερώτημα είναι αν σκοπεύεις να αλλάξεις ή αν προτιμάς να παραμείνεις σε αυτά που έχουμε ήδη αναγνωρίσει ως παράλογες σκέψεις και μη βοηθητικές στάσεις ζωής.
 
Η Φρόσω έφυγε από αυτήν τη συνεδρία πολύ προβληματισμένη. Ίσως και σοκαρισμένη. Εγώ πάλι συνέχιζα να είμαι αποφασισμένη να χτυπήσω την ψυχολογική ακαμψία της ελπίζοντας να τη δω να περνά σε μια πιο ευέλικτη θέση. Ήταν άγνωστο αν θα τα κατάφερνα. Ήταν επίσης άγνωστο αν θα ρίσκαρε να αφήσει τη ζώνη ασφαλείας για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε κάτι καινούργιο.
 
.
Το παιχνίδι
Η Φρόσω, όπως και πολλοί άλλοι, επιλέγουν να παραμένουν στα γνωστά και οικεία ακόμα κι αν αυτά είναι επώδυνα ή τοξικά. Μένουν καθηλωμένοι σε μια παγιωμένη στάση ζωής και αρνούνται την αλλαγή προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες και χρησιμοποιώντας την πραγματικότητα που ενισχύει συχνά τη δυσκολία να αλλάξουν. Παγιδευμένοι σε συνήθειες και συμπεριφορές που επαναλαμβάνουν με μεγάλη επιδεξιότητα, παραπονιούνται για τη ζωή τους αλλά δεν κάνουν τίποτε απολύτως για να είναι ευτυχισμένοι.
 
Έχει αποδειχθεί ότι οι γνωστικές ακαμψίες και η τάση του ατόμου να ερμηνεύει αρνητικά αυτά που του συμβαίνουν συνδέονται στενά με την εμφάνιση κατάθλιψης. Όσο πιο αρνητικές είναι οι σκέψεις του, τόσο πιο άσχημα νιώθει. Όσο πιο άσχημα νιώθει, τόσο πιο πολύ βυθίζεται σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, δηλαδή να σκέφτεται αρνητικά. Κι όσο βυθίζεται στις αρνητικές σκέψεις, τόσο πιο ανήμπορος νιώθει. Κι όσο πιο ανήμπορος νιώθει, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από την πιθανότητα να γυρίσει σελίδα στο βιβλίο της ζωής του.
 
.
Η ψυχολογική ακαμψία αποθαρρύνει την ενασχόληση με θετικές δραστηριότητες και πυροδοτεί έντονες ενοχές, αίσθηση αναξιότητας και ντροπής. Ο άκαμπτος άνθρωπος σε αντίθεση με τον ευέλικτο αντιστέκεται στην αλλαγή και δεν είναι ανοιχτός στο να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα ακόμα κι αν αυτά συμβάλλουν στην ευτυχία του. Βρίσκει πάντα ένα λόγο για να μείνει στην ίδια θέση, αυτήν της ψυχολογικής ακαμψίας, αλλά συνεχίζει να ζητά βοήθεια πιστεύοντας πως κάποτε θα τα καταφέρει. Αυτό που πρέπει να καταλάβει είναι πως αν δεν αλλάξει αντιλήψεις σε σχέση με αυτά που του συμβαίνουν και αν δεν υιοθετήσει μια πιο ενεργητική στάση θα εξακολουθήσει να είναι στην ίδια θέση με όσα αρνητικά συνεπάγεται αυτή.
 
Μόνο αν καταφέρει να βρει ένα νέο νόημα και αν πειστεί να ρισκάρει αφήνοντας στην άκρη αυτά που έμαθε και έκανε για τόσα χρόνια, θα έχει πιθανότητες να απολαύσει ουσιαστικά το ταξίδι της ζωής του αλλά και να είναι ελκυστικός για τους άλλους.
 
.
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν έχεις κι εσύ γνωστικές ακαμψίες... δεν ξέρω αν κι εσύ αντιστέκεσαι στην αλλαγή...   δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
  
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
.
ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ

"Τα πρόσωπα της βίας"

Η νέα έκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου στην «Κ» κάθε Πέμπτη.

 
ΝΕΑ Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου.
Μιλάμε για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας και αλληλεπιδρούμε όπως μόνο εμείς ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια...
-Κάθε Δευτέρα στις 21.00 στο Thessaloniki Life
 
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας
-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το ΦΝΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με 3 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.
Το ΦΝΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με 3 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.
με 0 Σχόλια 792 Views

 Ταξίδια θάρρους, ελπίδας, γενναιοδωρίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους που παλεύουν και καταφέρνουν να φέρουν την αλλαγή στη ζωή τους και φόντο το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή