«Όταν ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά». Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»

15598 Views
«Όταν ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά». Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας» «Όταν ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά». Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»

 

«Τα πρόσωπα της βίας»

 
Η Νέλη Βυζαντιάδου αναλύει την επικαιρότητα κάθε Πέμπτη στην Κουλτουρόσουπα. Μια σειρά χρήσιμων άρθρων για να κρατήσετε στο αρχείο σας.
.
 
«Όταν ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά».
.
Ξεκινώντας να τονίσω πως η σκέψη και μόνο ότι κάποιος μπορεί να κακοποιήσει σεξουαλικά ένα παιδί είναι απεχθής και προξενεί πολλά και αρνητικά συναισθήματα σε όποιον βρεθεί αντιμέτωπος με την αποκάλυψη ενός τέτοιου γεγονότος. 
 
Ως σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού ορίζουμε οποιαδήποτε συμμετοχή ή έκθεση παιδιού σε πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο και στόχο αφενός τη σεξουαλική διέγερση του παιδιού και αφετέρου την ικανοποίηση του δράστη. Οι πράξεις αυτές ξεκινούν και πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ενήλικα, ο οποίος έχει, συνήθως, μία σχέση οικειότητας και εμπιστοσύνης με το παιδί και προέρχεται από το κοντινό περιβάλλον. Άλλοτε είναι συγγενής και άλλοτε άνθρωπος που προσεγγίζει με ευκολία την οικογένεια λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας.
 
 
 
Οι σεξουαλικές πράξεις είναι συνήθως ένα επίμονο χάδι στα γεννητικά όργανα του παιδιού, η ακούσια συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλικές πράξεις όπως το να του ζητηθεί να αγγίξει τα γεννητικά όργανα του ενήλικα ενώ δεν το επιθυμεί το ίδιο, ο βιασμός και η αιμομιξία. Οι ιστορίες παιδιών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικώς και έφτασαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν αφηγήσεις για εισαγωγή αντικειμένου στον κόλπο του κοριτσιού ή στον πρωκτό του αγοριού, διαρκή χάδια στα γεννητικά όργανα και εντονότερα κατά τις πρωινές ώρες με το πρόσχημα του ελέγχου για ενούρηση, φιλιά στο στόμα παρά την επιθυμία του παιδιού, συμμετοχή σε αυνανισμό που παρουσιάστηκε από τον ενήλικα ως ‘αθώο παιχνίδι’ μεταξύ του ίδιου και του παιδιού, στοματικό έρωτα.
 
 
Όταν ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά εμφανίζει έντονη συμπτωματολογία και αντιδρά συναισθηματικά σε όλο αυτό. Για παράδειγμα εμφανίζεται αποσυρμένο, ντροπαλό, με εναντιωματική συμπεριφορά, μειωμένη αυτοεκτίμηση και μειωμένη ικανότητα για ευχαρίστηση. Άλλοτε πάλι παρατηρείται μια μεγάλη και δυσανάλογη για την ηλικία του άνεση και εξοικείωση με σεξουαλική ορολογία ή/και μια πρώιμη έναρξη σεξουαλικών σχέσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση κρίνεται σκόπιμο να επισκεφθεί έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και να αφηγηθεί την ιστορία του μέσα από εικόνες και παραστάσεις.
 
 
Όταν ένα παιδί γίνεται θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αυτό γίνεται γνωστό στο οικογενειακό του περιβάλλον ή σε οποιονδήποτε άλλον επιλέξει το παιδί για να το εκμυστηρευθεί θα πρέπει να καταγγέλλεται και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όταν, όμως, αυτή η πληροφορία φτάνει να δημοσιευθεί από έναν ενήλικα, ο οποίος αναφέρεται σε μια εμπειρία, που είχε ως παιδί, τότε θα πρέπει ο ίδιος να επεξεργαστεί αυτό το τραύμα και να επουλώσει μόνος του τις πληγές του. Σε περίπτωση που αποφασίσει κανείς να επεξεργαστεί αυτό το ζήτημα ψυχοθεραπευτικά θα πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να θυμώσει με το δράστη, να του αποδώσει τις ευθύνες, που του αναλογούν και εν συνεχεία να αποφασίσει αν θα τον συγχωρήσει για να προχωρήσει στη ζωή του. 
 
.

«Τα πρόσωπα της βίας» (προηγούμενα άρθρα): 

.
.
 
Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου. Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου:
.
-ΝΕΟ - «Κύκλος Ομιλιών για Ψυχολογική Ενδυνάμωση», 31/03, 05/04, & 07/04 στις 7.00μμ, εδώ
 
-Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας. Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά, εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι τυχεροί των προσκλήσεων: Αυτοί θα δουν την κωμωδία «Συννυφάδες» στο θερινό σινεμά Ελληνίς.
Οι τυχεροί των προσκλήσεων: Αυτοί θα δουν την κωμωδία «Συννυφάδες» στο θερινό σινεμά Ελληνίς.
με 0 Σχόλια 768 Views

Ονόματα τυχερών που κέρδισαν μέσω διαγωνισμού του Kulturosupa.gr ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ και θα δουν την κωμωδία «Συννυφάδες» σήμερα και αύριο στο θερινό Ελληνίς


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή