Τρανσέξουαλ, όταν η ψυχή δεν ταιριάζει στο σώμα. Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

256 Views
Τρανσέξουαλ, όταν η ψυχή δεν ταιριάζει στο σώμα. Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου. Τρανσέξουαλ, όταν η ψυχή δεν ταιριάζει στο σώμα. Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

 Όταν η ψυχή δεν ταιριάζει στο σώμα. Το βιβλίο της Tanja Polli που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο Das Geschlecht der Seele“ ( „Το φύλο της ψυχής“, Εκδόσεις Elster/Rio - αμετάφραστο στα ελληνικά) αφηγείται μέσα από προσωπικές ιστορίες 11 προσώπων τις δυσκολίες που συναντά η ψυχή, όταν δεν ταιριάζει στο σώμα.

Τρανσέξουαλ, όταν η ψυχή δεν ταιριάζει στο σώμα. Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.
 
Πρόκειται για ανθρώπους που από την πρώιμη παιδική ηλικία αδυνατούσαν να ταυτιστούν με το φύλο τους και ακροβατούσαν οριακά μεταξύ ψυχής και σώματος.
Άνθρωποι που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.
Και άνθρωποι που δεν το αποφάσισαν ακόμη.
Ο διεθνής όρος είναι τρανσέξουαλ (transsexual), ο οποίος στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως μετάβαση φύλου. Πρόκειται για άτομα (άνδρες και γυναίκες) που έχουν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής (ή ορθότερα επαναπροσδιορισμού) φύλου. Τα άτομα αυτά στην ελληνική γλώσσα αποκαλούνται διαφυλικά και σπανιότερα φυλομεταβατικά (el.wikipedia.org).
«Τα δύο φύλα είναι απλά μια κατασκευή» δηλώνει ο διαφυλικός γυναικολόγος Niklaus Flütsch. «Μέσα από το βλέμμα της επιστήμης τα φύλα δεν είναι τίποτα άλλο παρά τάσεις» συμπληρώνει. Τέτοιες δηλώσεις αποτελούν πρόκληση για την κατά κόρον συντηρητική κοινωνία μας και γίνονται δύσκολα αποδεκτές από τις πλατιές μάζες. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός, ότι τα διαφυλικά άτομα αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο ρατσιστικά, χάνουν εύκολα τη θέση εργασίας τους, αν καταφέρουν βέβαια κάποτε να βρουν κάποια και δεν έχουν καταλήξει στην πορνεία για να βιοποριστούν.
«Μια θέση στο περιθώριο» λέει η 22χρονη Σαμπρίνα στο βιβλίο της Tanja Polli, η οποία γεννήθηκε αγόρι και στο μεταξύ ζει ως γυναίκα, παρόλο που δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει χειρουργικά την μετάβαση φύλου. Η Σαμπρίνα είναι άνεργη καθώς διάφοροι εργοδότες αρνήθηκαν το βιογραφικό της με το επιχείρημα, ότι οι πελάτες θα αντιδρούν αρνητικά στο παρουσιαστικό και το προφίλ της. Οι διαφυλικές φίλες της την έχουν παροτρύνει να βγει κι αυτή „στο κλαρί“, όπως κάνουν και οι ίδιες. Αλλά η Σαμπρίνα αρνείται να πάρει μια θέση στο περιθώριο, επειδή έτσι βολεύει την κοινωνία.
Τρανσέξουαλ, όταν η ψυχή δεν ταιριάζει στο σώμα. Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.
Μπορεί να γίνει κι αλλιώς και το ζωντανό παράδειγμα είναι η εμπειρία που καταθέτει η Μαρία, η οποία σήμερα είναι κοινωνική λειτουργός και επόπτρια συναδέλφων της σε έναν ξενώνα χρόνια άνεργων νέων. Η Μαρία με την καινούρια της ταυτότητα ως γυναίκα καταρχήν έχασε τη θέση εργασίας που είχε ως άντρας  και επιπλέον είχε να αντιμετωπίσει τη στάση των περισσοτέρων, ότι ως πενηντάρα διαφυλική δεν υπάρχει περίπτωση να βρει νέα θέση εργασίας.
Έτσι κατέληξε αρχικά από επιτυχημένος καριερίστας μια άνεργη λεσβία.
Παρόλα αυτά δηλώνει, ότι νιώθει σαν έχει κερδίσει το λαχείο. Οι διηγήσεις της για τις αλλαγές που επέφεραν στην ψυχική της διάθεση οι θηλυκές ορμόνες είναι ειλικρινείς και ανοιχτές. Νιώθει απελευθερωμένη, χαλαρή, πιο συναισθηματική, πιο „μαλακή και γλυκιά“. „Όταν κοιτάω τη ζωή μου πριν, το ομολογώ, ήμουν ένα γουρούνι. Παρόλο που δεν ήμουν τίποτα παραπάνω από έναν φυσιολογικό άντρα“. Στο μεταξύ έχει βρει την άκρη στη ζωή της δουλεύοντας ως κοινωνική λειτουργός και ταυτόχρονα έχοντας τη γενική διεύθυνση σε ένα εστιατόριο υψηλής κουζίνας.
Τον ακριβώς αντίστροφο δρόμο επέλεξε ο Γιώργος.
Σήμερα είναι ένας σύγχρονος άντρας που ζει εναρμονισμένος με τον τρόπο ζωής που διάλεξε. Η αλλαγή φύλου τον βοήθησε να διαχωρίζει „χωρίς συναισθηματισμούς το σεξ από το συναίσθημα“.„Όλα έγιναν πιο μηχανικά, πιο σωματικά. Αυτή η ανάγκη για πίστη και αποκλειστικότητα εξαφανίστηκε“.
Τα διαφυλικά άτομα ακόμη και μετά από μια εγχείρηση μετάβασης φύλου δε γίνονται έτσι απλά από άντρας γυναίκα και αντίστροφα, εξηγεί ο Niklaus Flütsch.
Ο ίδιος έζησε μια φυσιολογική παιδική ηλικία, καθώς έτρεχε παντού με τους φίλους του, όπως έκαναν όλα τα αγόρια της ηλικίας του. Μετά ήρθε η εφηβεία με όλες τις σωματικές και ορμονικές αλλαγές, η οποία τον βύθισε στην κατάθλιψη.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιατρική τη δεκαετία του ΄80 έμαθε και ασχολήθηκε με το φαινόμενο του τρανσεξουαλισμού, ο οποίος τότε ακόμη ίσχυε στα διαγνωστικά βιβλία ως διαταραχή προσωπικότητας. Ο ίδιος όμως εκτός από το εσωτερικό δίλημμα αισθανόταν απολύτως υγιής.
Στα 45 αποφασίζει την μετάβαση φύλου και στάθηκε τυχερός.
Το οικογενειακό και εργασιακό του περιβάλλον αποδέχεται και υποστηρίζει την απόφαση του. „Δεν αισθάνθηκα ποτέ  μου γυναίκα και ούτε και τώρα αισθάνομαι άντρας. Αλλά επιτέλους είμαι ο εαυτός μου“ δηλώνει.
Σωματική και ψυχική διάσπαση, κοινωνικά ταμπού, νομικές δυσκολίες είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι διαφυλικοί. Το βιβλίο „Το φύλο της ψυχής“ δεν καταδικάζει, απλά επισημαίνει, ευαισθητοποιεί και ξυπνάει την κατανόηση και την αποδοχή που κάπου μέσα μας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Η επιθυμία για μια διαφορετική ταυτότητα φύλου δεν είναι ούτε καταναγκασμός, ούτε ασθένεια. Πολύ περισσότερο οι ιστορίες διαφυλικών ανθρώπων μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε την έννοια του φύλου σε μια εντελώς νέα διάσταση.
Ελπίζουμε να δούμε σύντομα μεταφρασμένο και στα ελληνικά το εξαιρετικό αυτό βιβλίο της Tanja Polli.

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τηλε-Θέατρο: Επίκαιρο, αλλά άνευρο το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας»… Είδαμε & Σχολιάζουμε.
Τηλε-Θέατρο: Επίκαιρο, αλλά άνευρο το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας»… Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 904 Views
Μία επίκαιρη παράσταση, η οποία ωστόσο δεν καταφέρνει να παρουσιάσει με προσιτό τρόπο το διαχρονικό κείμενο του Πούσκιν, δημιουργώντας ένα συγχέον αποτέλεσμα. Είδε από τον καναπέ του και σχολιάζει ο Γιώργος Μπαστουνάς.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή